Utan att blinka

Tusentals människor väntar fortfarande på pengar från försäkringskassan. Stora omorganisationer, sparbeting och den borgerliga regeringens förändringar i sjukförsäkringen och tandvårdsförsäkringen ligger bakom problemen. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson svär sig fri från allt ansvar när de konsekvenser som Försäkringskassan varnat för nu blir verkliga.

– Självklart är jag bekymrad. Men det beror inte på minskade resurser. Vi har gett Försäkringskassan mer pengar än vad de begärt.

Hon glömmer då givetvis de omorganisationer som tidigare har gjorts på regeringens order och de stora sparbeting som snabbt har pressats igenom.

DN, 29 mars 2007;

Siv Norlin, första vice ordförande i ST inom Försäkringskassan, är kritisk till hur den nya organisationen har genomdrivits.

– Det är en färdig modell som presenterades för oss efter sommaren. Vi har haft mycket små möjligheter att påverka utformningen. Konsekvenserna av förändringen är heller inte analyserade.

Försäkringskassan fick i höstas ett stort extra sparbeting av regeringen på grund av en minskning av budgeten. Eftersom en mycket stor del av de rena verksamhetskostnaderna på nära 8 miljarder är personalkostnader slår det omedelbart mot antalet anställda. Budgetminskningen motsvarade 1.400 av totalt 16.000 tjänster i landet.

Försäkringskassan får nu alltså ta all skuld och all kritik för att pengarna inte blir utbetalade, medan den borgerliga regeringen – som pressat igenom förändringarna utan att lyssna på alla kritiska röster och varningar vägrar ta ansvar.

Inte heller lär regeringen ta ansvar för alla de tusentals människor som inom de närmaste månaderna och åren beräknas kastas ut från sjukförsäkringen eller bli av med sin sjukersättning. Beräkningar som hela tiden förändras uppåt. De senaste siffrorna ligger på 33 000 i sjukförsäkringen plus en stor del av alla de 80 000 som just nu har tidsbegränsad sjukersättning.

Nu börjar också rapporterna komma in om att ”sjuka får sparken” från sina jobb. Precis som många kritiker har befarat rensar nu arbetsgivare ut sjuka och arbetsskadade från arbetsplatserna. Personalen blir en slit o släng vara – allt med hjälp av regeringens nya sjuka regler!

Utan att blinka trampar Cristina Husmark Pehrsson och den borgerliga regeringen på de allra mest utsatta i samhället.

Utan att blinka avsäger man sig allt ansvar!

*

Press: AB 1, AB 2, AB 3, AB 4, Lena Melin

Kommunalarbetaren: Sjuka får sparken, Antalet ärenden kommer att öka, Få arbetsgivare vill anställa sjuka

Bloggat; Claes Krantz, Trollhare,

**

Människans girighet är i många fall gränslös.
Den kan döda spädbarn för en extra slant.
Den ödelägger miljontals människors liv.
Den leker med vår framtid för en kortsiktig vinst.

Människans girighet är gränslös.
Därför behöver vi regler som styr och begränsar.
Endast obotliga optimister kan tro något annat.

Obotliga optimister, eller dårar.

*

Press:
AB; Sätt en gräns för girigheten, Fyra barn döda av förgiftad mjölk,

DN; Så länge håller krisen i sig, Möte i riksdagen…, Staten lockar när det blåser, Ryska staten…, Faran inte över, Centralbanker samarbetar.., AIG uppgörelsen lugnade…

*
Bloggtips: Kaj Raving om småföretagarna, Mullvaden om Bolivia, Alliansfritt Sverige om regeringsförklaringen, Kvinnotankar om utbrändhet, Badlans Hyena om Lathet, Reflektioner och speglingar om den oreglerade marknaden, Alliansupproret tackar Henrik Lund

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. kvinnotankar

   /  september 18, 2008

  Ja du det är en hård verklighet vi lever i. Jag fick igenom min sjukförsäkring som nu är permanent. Men det krävdes fler intyg för de jag lämnat från början räckte inte enligt de nya reglerna från 080701.
  I samband med detta så fick jag ett brev som valsat runt till myndigheterna där det framgick att min tjänst inom kommunen nu var avslutad!
  Jag visste att detta skulle hända, men det kändes ändå! Jag har nu min trygghet i sjukersättningen men har inte orkat kolla vem som nu betalar in till min framtida pension?!
  Ja det är mycket som man ska ta reda på trots att man är sjuk, reglerna är en hel djungel av lagar och paragrafer.
  Det ‘är tufft för alla dem som behöver sina pengar, när det tar flera månader för att få dem från F-kassan.
  Kan de gå till socialen under tiden ????? Suck

 2. Ja det fanns/finns en anledning till varför alliansen använder sig av gamla ord och gav dem en ny betydelse som de inte talade om i klartext. Alliansen vill inte ha sjuka, arbetslösa, funktionshindrade, pensionärer eller folk som behöver extra hjälp. Jag hoppas verkligen att det visar sig i nästa val.

 1. Vad ska vi leva på? | Arvidfalk.se
 2. De skyldiga duckar « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: