Experimentet som upprepas

För ett par dagar sedan såg vi hukande finansvalpar ta sitt pick och pack och skamset gå från sina jobb på de konkursdrabbade ”Wall-street jättarna”. Förbluffade och chockade lämna de sina välbetalda jobb för en oviss framtid. Allt försvann på ett ögonblick. Den råa kapitalismen slår hårt, även mot de som befinner sig på första bänkraden.

USA:s ekonomi knakar i fogarna – och med den resten av världens. I den fria marknadens förlovade land rycker staten in för att rädda finanssektorns bolag och banker. Till och med de mest rätttrogna nyliberala kommentatorerna talar nu om att ”regelverken har varit allt för bristfälliga eller obefintliga” (DN).

Sanningen är alltid den samma. Det är småspararna och de ”vanliga människorna” som får ta de största smällarna när den gränslösa och oreglerade kapitalismen löper amok. Historien upprepar sig – och det stora flertalet av de självutnämnda ”experterna” blir som vanligt ”tagna på sängkanten”.

Kanske det vore dags att erkänna att nyliberalismen med dess ohejdade och oreglerade marknader är ett gigantiskt misslyckande.

Hur många gånger måste vi upprepa experimentet?

*

Sarah Palin kan bli USA:s första kvinnliga vicepresident. Det skulle ha kunnat vara ett stort steg framåt för jämställdheten – om det inte hade varit för hennes åsikter och politiska ställningstaganden. Hon motsätter sig bland annat abort, till och med vid våldtäkt och incest. Hon vägrar dessutom att acceptera växthuseffekten och utvecklingsläran. Allt detta har blivit för mycket för det annars oberoende Nationella kvinnoförbundet, NOW, som nu tar ställning för Demokraterna och Obama. Tack för det! Vi får bara hoppas att även resten av de amerikanska kvinnorna ser bakom den käcka och polerade fasaden.

Missa inte Göran Rosenbergs kolumn i DN om Palin och den osannolika staten Alaska.

Citat;

Alaska är kort sagt den delstat i Amerika som mer än någon annan gjort sig beroende av Washington och omvärlden, samtidigt som det är den delstat som bättre än någon annan lyckats framställa sig som frihetens och oberoendets främsta fäste i Amerika.

Det hela bygger naturligtvis på illusionsmakeri och självbedrägeri, men med valet av Sarah Palin till John McCains vicepresidentkandidat har illusionsmakeriet och självbedrägeriet upphöjts till republikansk vinnarstrategi.

Press:

DN; Fed-lån räddar försäkringsjätte, Reningsbadet, AIG har fått extar tid, Största konkurserna i USA, Risk att vi får se en repris av 1990-talet, Ekonmisk kris kan ge Barack Obama fördel

AB- Krisen är på riktigt

SvD; Vänta ut krisen

Palin får kvinnorna att rösta på Obama – DN, SvD

*

Bloggat; Trollhare – när monstret inte ser ut som ett monster, Radar – Ser media och alliansen vad som händer?, Den okände rebellen – De rika lurade dig på dina besparingar, Lasses blogg – Marknaden räddas alltid av den offentliga sektorn

*
Andra bloggar om: , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

33 kommentarer

 1. Nu vill jag inte försöka hävda att jag personligen har rätt i alla mina åsikter eller är helt fördomsfri men hur man låta Palin få en så framträdande roll som chansen att blir USAs vicepresident med värderingar som dessa? Republikanerna måste ju få ha sina värderingar och ”beliefs” men för mig känns det väldigt främmande att en så gammalmodig och omodern syn på bl a. abort kan vara så allmänt accepterad…

 2. Fredrik

   /  september 17, 2008

  … till skillnad mot de kommunistiska experimenten? Vad är det som är så farligt? Några stora banker går i konkurs, aktieägare mister sina pengar. Så kan det gå, detta Är kapitalism. Dock inte de statliga räddningsaktioner, de är bara politikers gamla vanliga stress att man ”måste ju göra något” – populism. Företag föds och dör, lärdomar dras.

 3. St Just

   /  september 17, 2008

  Fredrik skulle behöva vidga sitt synfält – kanske få lite insikter i hur de människor som spekulanterna på börsen, i bank- och försäkringsvärlden nu skickar ut i arbetslöshet, tomma bostäder, havererad ekonomi – känner det.

  ”Detta är kapitalism” konstaterar liberalen lakoniskt (vilket är korrekt) och tillägger ”lärdomar dras” – Nej, det är just det inte liberalen gör – en så illa fungerande ekonomi är mycket opålitilig, anarkistisk och i högsta grad omodern och lärdomen borde vara; ersätt och modernisera.

  Den nuvarande krisen är skapad (inte av oss och inte ens av politikers handhavande av skatteintäkterna) utan av den minoritet av aktieägare, företagsledningar oavsett om de befinner sig i banker, försäkrings- investmentsbolag etc eller bara är ”placerare” – de har med sin 1800-talsmässiga spekulation skapat krisen – på samma sätt som de nyligen skapade matkrisen.

  ”Vad är det som är så farligt” undrar liberalen – nja, inget annat än att människors liv krossas.

 4. Fredrik

   /  september 17, 2008

  Krisen är till största delen framkallad av att Staten som med socialistiska ambitioner velat vara ”snäll” mot vanligt folk, genom att erbjuda s.k sub-prime lån. Lån där man i stor skala subventionerat och uppmuntrat lån till människor som i hög grad inte haft någon större sannolikhet att kunna betala tillbaka lånet. Det är Inte kapitalism!
  Sen har girighet och storskaligt virrvarr av räkenskaps”kreativitet” förvärrat. Brott har säkerligen begåtts, det ska beivras. Men, kärnan är att företag utan koll på sina tillgångar och risker går omkull och att aktieägande inte är riskfritt. Konjunkturer har upp- och ned-gångar, ingen påstår något annat.

  Återigen, de kommunistiska experimenten då? Där krossades _samtliga_ vanliga människors liv. Med fagra löften om en skinande utopi lurades och _tvingades_ folk att offra sig för kollektivet. Detta är småpotatis i jämförelse. Perspektiv och synfält är passande ord…

 5. St Just

   /  september 17, 2008

  Fredrik tillhör förmodligen den mest trångsynta delen av nyliberaler eller neokonservativa som på allvar hävdar att det är den amerikanska staten (med socialistiska ambitioner och av snällhet (sic)) som är skyldig till de nuvarande kriserna.

  Han är tämligen ensam om en så bisarr tolkning.

  Att han lägger till ”girighet”, ”virrvarr” och ”brott” som en illustration till hur marknadsekonomin fungerar med dess oförutsägbara och anarkistiska upp- och nedgångar var dock klargörande.

  Att han hellre vill tala om stalinistiska diktaturer och säkerligen snart frågar ”Vill ni ha det som i Nordkorea” tillhör ju hans falangs kännetecken.

  Här pratar vi nu om marknadsekonomins kriser inte om Stalintidens Sovjet. Notera att jag inte här resonerar om borgerlighetens och kapitalismens mer otrevliga syskon; nazism och fascism. Håll dig till ämnet!

 6. Fredrik

   /  september 17, 2008

  Brott är brott. Det är Inte hur marknadsekonomi fungerar! Girighet försvinner inte bara för att man inte lever i en marknadsekonomi för den delen… Genom att införa statliga incitament och regleringar som i grunden _bryter_ mot kapitalistiska principer så lades grunden till krisen.
  Ni vill ju uppenbarligen få detta till att vara en domedagen för kapitalismen. Jag jämförde med socialismen i en liten undrar i vilka alternativ du har att komma med? Socialismens track-record när det gäller djupa kriser (av olika slag) är inte lysande direkt…

 7. St Just

   /  september 18, 2008

  Under marknadsekonomin växer vissa företag till gigantiska dimensioner genom att sluka upp andra. Trots att de ägs av privatpersoner dominerar de i sådan grad samhällen och miljoner människor så valda regeringar och riksbanker gång på gång med skattebetalarpengar tvingas gå in och rädda dem när de genom planlös spekulaton grävt gropar åt sig själva.

  När de går med vinst tillfaller den ägarna – när förlusten kommer är den kollektiv.

  Därför ser vi nu det paradoxala inträffa att den amerikanska centralbanken tvingas socialisera bankrutta finansinstitut.

  Fredrik som ser allt bakochfram tror att de är staten som grundar kriserna.

  Om Nordea, Swedbank … riskerar att falla kommer Odell och Borg skjuta till skattepengar (Fredrik kommer väl då att påstå att dessa herrar förmodligen är revolutionärer som nästlat sig in i regeringen för att bryta mot de ”kapitalistiska principerna” (?)).

  Någon domedag för kapitalismen är de inte – däremot synliggörs den horribla makten hos ett omodernt, planlöst och inkompetent system.

 8. Fredrik

   /  september 18, 2008

  Du verkar inte lyssna, jag, och alla som är kapitalister, anser Inte att staten skall gå in och rädda bolag. Som jag sa i inledande posten, politiker vill dock väldigt gärna ”göra något” i en kris för att blidka såna som dig tex – populism kallas det, inte kapitalism. (en mindre stat ger mindre skattepengar att slösa bort för den delen.)
  På längre sikt är de socialistiska greppen som nu tas inte de rätta. Anser du som jämförelse att de planekonomiska experiment vi sett hittills kan kallas kompetenta!?. Med sunda marknadsprinciper hade inte lånebubblan gått så långt som den gjorde. Det är inte bakfram.

 9. St Just

   /  september 18, 2008

  Vssa nyliberaler är makalösa, trots att mäktiga banker och finansinstitut faller i parti och minut, mumlar de om föträffigheten i denna planlösa och omoderna marknadsekonomi.

  Planering av vår ekonomi och vårt samhälle är en nödvändig motvikt mot anarkistisk spekulationsekonomi. En första enkel åtgärd som gärna kan beskrivas som socialistisk vore:

  att undersöka hur dessa svindlerier gått till för att förhindra att de upprepas. Tillsätt medborgarkommissioner som går igenom bankernas, börsens och finansbolagens affärer. Vem har gjort affärerna, vart har pengarna hamnat … och stäng av var och en som gjort sig skyldig till olagliga transaktioner, som smitit undan skatter …
  Förmodligen är detta enklare att genomföra i USA än i Sverige.
  Ett stort hinder är dock bank- och affärshemligheterna. Det är bakom dessa spekulationen sker utan insyn och utan transperans. Därför måste dessa bort för att vi i fortsättningen ska kunna förhindra att miljoner familjer får sina liv havererade på grund av spekulationsekonomin.

  De ”sunda marknadsprinciper” som Fredrik fantiserar om har endast funnits i 1800-talets liberala ekonomiska utopiska teorier. I verkligheten är marknadsekonomi = planlös spekulation i skydd av affärs- och bankhemligheter.

 10. kvinnotankar

   /  september 18, 2008

  Ja jag ser hur mina små besparingar har sjunkit med 25 procent nu. Jag kan lova att jag inte tycker det är kul. Ändå så visste jag att det är en riskmarknad. Det är dyr kunskap och ett otrevligt sätt att lära sig på.
  Såg en blid på Palin med familj och där fanns både det ena och det andra i den familjen. Droger, graviditet utanför äktenskapet och annat smått och gott. Jag är förvånad över valet för de brukar vara så rädda om fasaden.
  Fortsättning lär följa både om valet och om den ekonomiska krisen. Det är nu som hela kapitalist pyramiden kommer att vackla och vi kommer att få många år av efterräkningar.
  Allt som var så bra…

 11. Fredrik

   /  september 18, 2008

  Dåligt skötta företag (som banker) skall falla! Då får bättre skötta företag chansen. Återigen, det är _frånstegen_ från grundläggande marknasekonomiskt förnuft, uppmuntrat av staten, som lagt grunden till den nuvarande krisen.
  Några småpunkter som kan visa att
  – Jag tycker det är tråkigt med krisen, framförallt för småsparare.
  – Jag anser att cheferna för instituten borde skämmas
  – sub-prime låneinstituten borde aldrig införts.
  – Jag anser att statens räddningsaktioner, bail-outs, är felaktiga.

  Ditt ”alternativ” planekonomi har lett till _värre_ kriser (genomfattiga länder och medborgare) än detta. Minns du IT-krashen förresten? Den var stor och djup, dock, marknaden har återhämtat sig och fonder som köpts innan bubblan har totalt sätt vuxit i dag. Det var inte så farligt 😉

 12. Johan F

   /  september 18, 2008

  StJust påskriver som vanligt liberaler åsikter som de inte har.

  Det finns nog inga liberaler som tycker att staten ska gå in och ta krashen så som den nu gör i USA. Tyvärr är det inte första gången som finansinstitut har lyckats med sitt klassiska ”privatisera vinsterna och socialisera förlusterna”….

  Man får ju lite kalla kårar när man läser StJust snack om medborgarkommisioner, att det ska in och styras, kontrolleras osv osv….

 13. St Just

   /  september 18, 2008

  🙂 Nog är det härligt att höra om Johan F:s kalla kårar. De flesta människor skulle med stort intresse följa en medborgarkommission som reder ut vart alla miljarder dollar (eller kronor) tar vägen när marknadsekonomin går i kris; vilka vinner? Vilka som förlorar vet vi redan.

  Varför är liberalen så rädd för en hård granskning av bankernas, börsens och storbolagens verksamhet? Liberalen vill ju numera granska den enskilde inidividen ned till e-post – men däremot skydda spekulanternas verksamhet från all insyn.

  Fredrik ”tycka synd om” småspararna hjälper inte en människa en milimeter och att han anser att cheferna ”borde skämmas” kan de ta med ro (tillsammans med sina löner och fallskärmar). Det är bara ett utslag för liberalens kapitulation och totala uppgivehet inför den galopperande kapitalistiska finanskrisen.

  För övrigt minns jag mycket väl it-bubblan – jag argumenterade mot den tidens optimister som fantiserade om att industrisamhället upphört och mötte flera av dem när de senare sparkades från sina uppblåsta företag och sökte medlemskap i facket och började betala a-kassa.

  Märkligt och mycket omodernt ekonomiskt system som då såväl som nu bygger på bubblor och fiktiva värden.

 14. Fredrik

   /  september 18, 2008

  ”Varför är liberalen så rädd för en hård granskning av bankernas, börsens och storbolagens verksamhet?”
  ? När har jag sagt att jag är rädd för granskning? Jag Vill se en grundligt granskning av revisionerna etc.

  ”Liberalen vill ju numera granska den enskilde inidividen ned till e-post – men däremot skydda spekulanternas verksamhet från all insyn.”
  Vafan snackar du om!? Har du så röda skynken framför ögonen att du inte såg att alla liberaler var närvarande vid FRA-demonstrationerna? Kolla upp var Oscar Schwartz står politiskt tex…

  ”bygger på bubblor och fiktiva värden.”
  Suck. Du är just därför att kapitalism Inte bygger på ”fiktiva värden” som nedgångar och krascher uppstår.

  ”sökte medlemskap i facket och började betala a-kassa.”
  Kul för dem. Kapitalism utesluter inte arbetslöshetsförsäkringar.

  Jag avslutar nog här,
  Dröm sött om hammare och skäror.

 15. Johan F

   /  september 18, 2008

  Fredrik: Det var nog så att StJust hintade om att jag var rädd för granskning. Problemet med det är att jag inte är rädd för granskning .vad jag är rädd för är medborgarkommisioner som bara funderar på hur mycket de kan roffa åt sig.

  ”Märkligt och mycket omodernt ekonomiskt system som då såväl som nu bygger på bubblor och fiktiva värden.”

  Det är det enda systemet som är försvarbart.

 16. St Just

   /  september 18, 2008

  Om ”alla liberaler” är detsamma som diverse mindre nyliberala sekter eller Timbropojkar som Schwartz som Fredrik tror, vore Sverige en behaglig plats och dessa liberaler bara ett pittoreskt inslag. Tyvärr så är det ju just är en liberal regering med i högsta grad liberala ministrar från fyra liberala prtier, som genomdrivit FRA-lagen – dvs Fredriks egen regering.

  Fredrik är för en ”granskning” – nåväl det vill även populisten McCain i USA – socialisten är däremot för att avskaffa affärs- och bankhemligheterna – det är skillnad det!

  Vad är ni liberaler (oavsett om ni tillhör någon sekt eller ej) så rädda för?

  För övrigt drömmer jag sällan om arbetsredskap – de arbetar man med, som en liten upplysning till den som aldrig behövt arbeta med sina händer och kropp – härliga semesterdagar däremot drömmer jag gärna om:)

 17. St Just

   /  september 18, 2008

  Johan F är till och med räddare för granskningar än Fredrik ”för medborgarkommisioner som bara funderar på hur mycket de kan roffa åt sig. ” (sic)

  Vad är ni så rädda för?

 18. Skatt är Stöld

   /  september 18, 2008

  Den kris vi ser nu har inte mycket marknadsliberalism att göra. Den har uppstått pga FED centralplanerade ränta. På en fri marknad så skulle räntan avgöras av utbud och efterfrågan av krediter, dvs sparvilja och lånevilja i ekonomin.

  Så är inte fallet nu och en massa billiga krediter(utan täckning) har strömmat ut från centralbanken. Man får en bubbla och sen kommer krisen när man märker att det bara var luft Här är en lättförstålig Power Point presentation som förklarar
  Capital-Based Macroeconomic

 19. Anna

   /  september 19, 2008

  Global finanskrasch.
  Vem tjänar på att allt det här inträffar?

  Neoliberalerna/ the ”Superclass” lever glada dagar. Vi närmar oss ”finalen” på det de strävat efter. Med Allan Greenspans fina hjälp och medvetna kalkylerande har det nu skapats en global depression för att fixa fram ett nytt systembygge, en västerländsk variant av det Kinesiska undret. Dominobrickorna faller. Folket skuldsätts, blir livegna slavar.

  Fundamentala samhälleliga funktioner monteras ned. Massvis av folk förlorar sina jobb och får dessutom betala för huvudlösa spekulationer, agnarna sållas från vetet och maktkoncentrationen understryks än mer.

  Lägg där till FRA- lagen. Hungerskraveller som redan pågår i strora delar av världen och även i USA. Det kommer snart till Europa.

 20. Skatt är Stöld

   /  september 19, 2008

  Hur många gånger måste vi upprepa experimentet?

  Socialism och centralplanerad ekonomi har aldrig fungerat, men ändå envisas folk med att vilja upprepa experimentet.

  Vi nyliberaler varnade för problemen förra gången också.

  Krisen är redan på väg
  — en österrikisk blick på den nya ekonomiska eran

 21. Anna

   /  september 19, 2008

  Rättelse, matkuponger och matransonering i Usa. Men akut matkris kommer att sprida sig till västvärlden om inget radikalt händer.

 22. St Just

   /  september 19, 2008

  Nyliberaler tävlar i associalitet – längst går extremister som Skatt är stöld (usel vantolkning av det klassiska och mer rimliga ”Egendom är stöld”) med sin tro att krisen skapats på grund av någon planekonomisk konspiration från ledande finanskretsar, riksbanker, regeringar osv – extremt förvirrat – men det är kännetecknande för sekter.

  Deras tankegång är enkel – det behövs ingen planering, ingen styrning och ingen stat; då funkar marknaden. Vi övriga som ser hur 1000 miljarder dollar (8 procent av USA:s BNP) nu pytsas ut pga marknadsekonomins spekulationsekonomi i allt från hus till mat.

  Fundera över detta; när fattiga amerikanska arbetare luras på lån, får gå från sina hem och leva med havererad ekonomi – då händer inget! Varför pytsades inte 1000 miljarder in för att lösa människors misär?

  Därför att dessa miljarder ska användas när den nyliberala ekonomin krisar som smörjmedel för att ånyo pumpa igång spekulationen.

  Arbetaren får betala tre gånger, med skattepengar, sitt hus och sitt jobb för att spekulanterna ska hållas skadeslösa.

 23. Gaspode

   /  september 19, 2008

  Mmmmedborgarkommision. Smaka på ordet. Är det inte väldigt mycket velour och ”låt oss sitta i en ring och hålla varandra i handen” över det.

 24. St Just

   /  september 19, 2008

  Om Gaspode vill, kan medborgarkommissionen benämnas ”välfärdsutskottet” från den borgerliga revolutionens Paris så slipper han velourkänslan – poängen är att ni liberaler för pest & pina inte vill att spekulanternas räkenskapsböcker ska granskas – marknadskrafterna ska arbeta i dunkel och utan insyn.

 25. Johan F

   /  september 19, 2008

  ”poängen är att ni liberaler för pest & pina inte vill att spekulanternas räkenskapsböcker ska granskas – marknadskrafterna ska arbeta i dunkel och utan insyn.”

  Nej, det vill vi alls inte…..jag är tom övertygad om att en liberal inställning innebär större insyn.

 26. St Just

   /  september 19, 2008

  Och när upphäver liberalerna affärshemligheten och banksekretessen – utan detta, är allt tal om insyn – larv.

 27. Voogi

   /  september 19, 2008

  Människan är uppfiningsrik. Lägger man girighet därtill, så blir resultatet farligt. Jag vågar garantera att ingen i toppledningarna i finansinstituten hade en full insikt i de risker man tog. Man litade på de tjusiga presentationer som underlydande gjorde, som i sin tur aldrig arbetat i verkligheten utan bara innanför finansinstitutens väggar. Det gällde att överleva kvartalsrapporteringen och hinna få ut sin bonus när verksamhetsåret gått. Så länge ingen synar ”produkterna” på allvar, så fungerar kedjebreven.

  Så gick det som väntat. En av de värsta följdeffekterna är att insituten inte längre vågar låna ut till varandra för man vet inte vad de andra har i bagaget. På sig själv känner man andra.

  Men vi är huvudsakligen samma uppfinningsrika och giriga människor oavsett vilket övergripande politiskt system vi har. Gäller lanske män mer än kvinnor?

  Varför måste man ställa den råa kapitalismen mot diverse misslyckanden i socialismens namn? Rövarbaronernas eldorado i USA sedan inbördeskriget 1861-65 är inget lyckat experiment. Krascherna har kommit med jämna mellanrum. Och lär fortsätta att komma.

  Jag är övertygad om att det finns varianter som ännu inte prövats där lite mer sans och balans kan införas. Ingen garanti mot krascher, men dalar och toppar kan jämnas ut lite mer och lugnet mellan dem kan bli längre.

  Kanske är det dags för ett matriarki?

 28. Skatt är Stöld

   /  september 20, 2008

  planekonomisk konspiration från ledande finanskretsar, riksbanker, regeringar osv – extremt förvirrat – men rdet är kännetecknande för sekter
  Jag tror inte på någon konspiration. Var har du fått det ifrån? Det är Anna här som talar om en superklasss, att man har kalkylerat fram en depression etc. Man bara väntar bara på att hon ska dra fram Bilderbergergruppen också.

  Återigen, Powerpoint-presentationen förklara väldigt tydligt varför kriserna uppstår.

  Deras tankegång är enkel – det behövs ingen planering, ingen styrning och ingen stat; då funkar marknaden.
  Nej, du blandar ihop med anarkism.

  Vi övriga som ser hur 1000 miljarder dollar (8 procent av USA:s BNP) nu pytsas ut pga marknadsekonomins spekulationsekonomi i allt från hus till mat.

  Fundera över detta; när fattiga amerikanska arbetare luras på lån, får gå från sina hem och leva med havererad ekonomi – då händer inget! Varför pytsades inte 1000 miljarder in för att lösa människors misär?
  Det är inte jag som vill ha ett system där man skapar kriser genom att centralbanken pumpar ut krediter.

 29. Skatt är Stöld

   /  september 20, 2008

  Men vi är huvudsakligen samma uppfinningsrika och giriga människor oavsett vilket övergripande politiskt system vi har. Gäller lanske män mer än kvinnor?

  Ja, folk är giriga och det är mänskligt att fela. Tricket är att han ett system där man länkar girigheten i goda banor och där felen inte får förädande effekter för hela samhället.

  Marknadsekonomin är det system som gör det. Man kan bara tjäna genom att betjäna och eftersom ingen får styra och ställa över hela ekonomi, så som i centralplanerade ekonomier, så sprids riskerna för fel.

 30. St Just

   /  september 20, 2008

  Skattehataren ovan förlitar sig till att folk ska lära sig trick för klara av girigheten i marknadsekonomin (och en PowerPointpresentation som vi redan sett för många av under denna marknadsekonomins kris).
  Att skattehataren inte vill att samhället ska lägga sig i denna kris är ointressant – marknadens aktörer tvingar fram detta som en rånare med höjd pistol. Skattehatarens vilja sitter i detta läge i en trädtopp.

  Jag skrev att nyliberalens (och skattehatarens) åsik är tämligen simpel; ”Deras tankegång är enkel – det behövs ingen planering, ingen styrning och ingen stat; då funkar marknaden.”

  Det kallar skattehataren ”anarkism”. Anarkisten vill (vilket är korrekt) på samma sätt som nyliberalen inte att styras av en stat men anarkisten tolererar inga härskare. Nyliberalen vill som vi kan läsa gång på gång, att marknadskrafterna ska utöva diktatorisk makt.

  Därför kan jag respektera (om än inte hålla med) anarkisten men aldrig en nyliberal och skattehatare.

 31. Voogi

   /  september 20, 2008

  ”Skatt är Stöld” påstår att marknadsekonomin är det system som länkar girighet i goda banor och där felen inte får förödande effekter för hela samhället.

  I vilken tappning då? Hayeks, som SäS tycks hylla?

  Ekonomiska teorier har den begränsningen att världen inte är så homogen och rationell som förutsätts. På skrivbordet ser allt så bra ut. Faktiskt även planekonomin, där de styrande då i sin absoluta vishet och osjälviskhet styr mot exakt samma mål som den upplysta och rationella allmänheten gör i de kapitalistiska modellerna.

  Ekonomer gör också misstaget att bortse från att det finns andra värden än de rent ekonomiska i livet och samlivet.

  Hayek företräder en ekonomisk tankegång som aldrig kan genomföras på demokratisk väg eftersom han bl a anser att en välfärdsstat är suboptimal.

  Han har lagt mycket tid och kraft på studier av konjunktursvängningar och har funnit många riktiga svar. Bl a att vi aldrig kan undvika lågkonjunkturer fullt ut. Han anser inte att staten skall försöka motverka svängningarna, men där har han många emot sig, t ex Stockholmsskolan och Keynes.

  Det finns ingen skola eller idé som är helt rätt över tiden. Det gäller att ta vara på det bästa från de olika tankegångarna. På sikt kanske vi når ett riktigt bra samhälle.

  Personligen tror jag att en marknadsorienterad ekonomi är basen i det samhället. Men jag kan ha fel; det har hänt förut.

 32. blunda för verkligheten är ett vanligt fenomen hos politiker. Vi behöver jävlar anamma

 1. Värdet av att arbeta. « RödGrön Solidaritet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: