Tugga med framtänderna!

Vilka medborgare i det svenska samhället räknas – vilka står ”utanför”, vilka är inte ens värda att nämnas?

I alliansregeringens senaste propaganda utspel på DN debatt ”Vår nya skattereform ger alla mer i plånboken” får vi ett tydligt besked.

I moderaternas samhälle har begreppet ”alla” flera undantag.

Kanske är det precis som med våra tänder. I regeringens nya ”tandvårdsreform” räknas nämligen närmare 40 procent av tänderna inte in. ”Tuggtänderna” längst bak i munnen (de som får slita mest) är i många fall undantagna.

Så glöm inte – tugga med framtänderna! Och, vill du räknas som en fullvärdig medborgare – bli inte sjuk eller arbetslös, och slit för allt i världen inte ut dig! Då räknas du inte!

I debattartikeln staplas halvsanningar och lögner på varandra. ”Utanförskapet” – alliansens egen uppfinning, ett begrepp som innefattar i stort sett alla människor i Sverige (- från de som är hemma några dagar för att kurera en förkylning eller vårdar sjuka barn till långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna) används återigen flitigt. Att den sammanlagda summan av alla dessa minskar i en högkonjunktur är inte märkligt. Men tittar man (som TCO har gjort) närmare på siffrorna bakom slagordet ”utanförskapet” finns helt andra fakta.

 • Arbetsgivarna ratar långtidssjuka och långtidsarbetsklösa. Att ge mer pengar till de som redan har ett jobb gör ingen nytta. För att de som står längst bort från arbetsmarknaden ska anställas behövs helt andra åtgärder än att vifta med Anders Borgs ”hårpiska” och öka gapet mellan de som har och inte har.
 • Det verkliga ”utanförskapet” har ökat (de som är beroende av försörjningsstöd) till och med under högkonjunkturen och när de nya sjukförsäkringsreglerna slår igenom och lågkonjunkturens konsekvenser blir synliga beräknas allt fler människor sorteras ut i ett alltmer permanent och verkligt ”utanförskap”. Jobbskatteavdraget förändrar ingenting!

Slutsatsen är

”Att piska de sjuka och arbetslösa hårdare gör inte arbetsgivarna mer villiga att anställa dem.”

Läs gärna Mats Bergstrand som i DN går igenom hur alliansen genomfört sin ”matematiska plan” – för att försöka behålla väljarna. Man började med det ”värsta först” för att sedan öppna godispåsen på DN debatt och i TV. Ingen karamell är för liten, sur eller kletig för att presenteras och förpackas som en nådegåva till svenska folket. Aldrig förr har en så innehållslös budget fått så mycket publicitet och PR!

Man blundar samtidigt för det massiva motståndet hos svenska folket mot FRA-lagen. Regeringens besök ”i verkligheten” tycks inte ha haft någon effekt!

När man tittar på den senaste väljarundersökningen kan man konstatera att en stor del av svenska folket har genomskådat det spektakel som alliansregeringens propagandamaskin spelar upp och bytt sida. Tacka tusan för det!

Alltså, dags att vakna nu Mona!

*

Bloggposter:
Ta ingenting för givet!
Influensans roll i utanförskapet

*

Press:

DN debatt
DN – Sahlin har fått 248 000 väljare att fly alliansen
Kommunalarbetaren – Laga tänder…
DN – Bunkern som blev en borg
SvD – Miljarder i sänkt skatt
SvD – …”fel strategi i dåliga tider”
AB – Socialdemokraterna måste sluta fega nu!
Flamman – Spela roll
SvD – Demonstrationer på Sergels torg
SvD – FRA motståndet lever vidare
DN – Protester mot FRA

*
Bloggtips:

Alliansfritt Sverige om FRA och diktaturer, Motvallsbloggen – Stackars krakar, Queen of Light -Varför ska väljarna inte få utmana?, Kamferdroppar om Verklighet och retorik, Svensson – Hellre bar sjukvård…

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Per

   /  september 16, 2008

  I min umgängeskrets finns det i alla fall flera stycken som det sista året gått från att blanda långa bidrags /A-kassa perioder med korta arbetsmarknadsåtgärder till att skaffa sig ett riktigt jobb. Folk som i flera år valt att leva på bidrag men idag jobbar för att det äntligen gör en positiv ekonomisk skillnad. Jag är glad åt att fler jobbar så att staten kan ta mindre andel av min lön.

  När jag träffat arbetslösa som beklagat sig så brukar jag slå vad om att jag kan fixa ett jobb åt dem inom en månad om de lovar att ta vilket jobb som helst. Oftast visar det sig väldigt snabbt att det inte är bered att pendla mer än en timma, flytta från vänner, jobba som telefonförsäljare, jobba i affär, jobba helger, veckopendla, ta ett vikariat eller något annat skäl att inte jobba. Så min erfarenhet (som givetvis inte täcker alla eller alla typer av människor) säger mig att en stor andel av arbetslösa faktiskt gjort ett mer eller mindre medvetet val att det är bättre att vara arbetslös än att ha ett jobb de inte trivs med. För dem kan en ekonomisk morot/piska göra en stor skillnad.

 2. Angående tandvården, någon uttryckte det så här – bara alliansregeringen kan satsa tre miljarder på ett projekt och ändå se till att det blir sämre för alla! Väl talat tycker jag.

 3. Fille

   /  september 16, 2008

  Leeeeeeeeeer, med alla mina små gula framtänder, åt din lysande och skarpa analys! 🙂

 4. Verkligheten

   /  september 16, 2008

  Sluta gnälla! Hur dum får man bli? Alla får ju det bättre, räcker inte det? Alternativet är massarbetslöshet och bidrag som livsstil, men det verkar ju vara helt ok för dig. Det här är ännu ett steg i rätt riktning.

  Det viktiga för socialister verkar vara att alla har det lika dåligt, en förbättring för alla duger tydligen inte. Diskare och ingenjörer skall ha samma lön, annars skall inte diskaren behöva arbeta.

  Du förstår väl vad socialism kommer att leda till i dagens verklighet? Massflykt av företag och misär för oss alla.

  Parasiter och människor som inte kan ta ansvar för sitt liv har inte automatisk rätt att lägga beslag på pengarna JAG jobbar ihop! Skärp er och sluta hyckla om ”solidaritet” och ”rättvisa” som i alltid praktiken innebär att fuskare, parasiter, latmaskar, idioter och annat pack skall få del av hederliga människors lön. Det är jävligt lätt att vara generös med andras pengar, men jag vill inte lida för att idioter t.ex. utbildar sig till ”jobb” som ingen efterfrågar , eller inte behagar byta bostadsort för att få jobb…

  Låt svensken få bli vuxen någon gång! Staten kan inte ta ansvar för allt.

 5. Larsa

   /  september 16, 2008

  Klockrent! Sedan ska jag inte precis påstår att jag har några större förhoppningar med Mona. Hennes tystnad kan lätt tolkas som om hon är nöjd med läget. Persson sa innan valet 06 att man inte vinner val på opinionssiffror. Det borde hon ha i åtanke redan nu!

 6. Vad bra skrivet – igen!!

  Jag vill ge dig The Javablu Award, se här: http://reflektionerochspeglingar.blogspot.com/2008/09/javablu-award.html

 7. A.Jonsson

   /  september 17, 2008

  Du ”glömde” förstås att det gamla systemet inte heller täckte samtliga tänder. Kindtänderna har aldrig ingått i tandvårdsförsäkringen, så där är ni sossar inte bättre än Alliansen, även om ni hycklande försöker påstå det. Alliansen gör mindre förändringar och det retar naturligtvis folk, men det handlar om förbättringar i det stora hela.

  Det Alliansen gjort är att höja ersättningen för dem med störst behov. Med det nya systemet ersätts fler vårdinsatser och kostnaden minskar för dem med mer avancerade tandvårdsbehov. Om man nödvändigt ska leta ”förlorare” på denna reform så är jag en av dem. Jag besöker tandläkare kanske vartannat år och har inte behövt annat än en snabb undersökning de senaste 12 åren. Jag får nog betala lite mer, men det gör jag gärna om det betyder att mina föräldrar får en större del ersatt när de behöver mer avancerad tandvård på ålderns höst.

 8. St Just

   /  september 17, 2008

  Per, Verligheten och A.Jonsson; alliansförsvarare som silar mygg i dessa dagar av övertydliga illustrationer över vilka de verkliga bidragstagarna och för att tala med Pers ord ”Parasiterna” är – när bank efter bank och gigantiska försäkringbolag vars aktieägare parasiterat på fattiga människors behov av bostad och skydd, kapsejsar och ”räddas” av den hatade ”staten”.

  Lita på att liberalerna kommer att jaga varje behövande som får stöd oavsett om det gäller kindtänder, framgaddar eller arbetslöshetsersättning – samtidigt som dessa inte piper när kolosser i spekulation ska räddas.

  Vinsterna är ju privata – förlusterna däremot ska vi alla betala. Sådan är marknadsekonomin.

 9. Tack St Just, nu fick jag tid att skriva en ny blogg istället! 😉

 10. A.Jonsson

   /  september 17, 2008

  Det där, Ilsemarie, liknade mest mattflykt. Istället för att bemöta mitt sakliga och korrekta påstående om socialistiskt hyckleri hänvisar du till grundlösa stollerier från signaturen ”St Just”. Svamlet om att aktieägare, som möjliggör företagande och tillväxt, skulle vara parasiter visar ju bara hur långt ifrån verkligheten denne svårt vänsterindoktrinerade stackare befinner sig. Att bank efter bank skulle behövas räddas av staten är också bara fantasier.

  Frågan till dig, Ilsemarie, var om sossarnas tandvårdsförsäkring innehöll det skydd som du implicit vill beskylla Alliansen för att ha försämrat? Svaret på den frågan är ”nej, även efter 12 år av röd-grön regeringsröra så ingick inte kindtänderna i tandvårdsförsäkringen”. Detta sammantaget gör dig till, om inte lögnerska, så åtminstone en hycklerska av rang.

  Alliansen förbättrar tandvårdsförsäkringen så att dem med störst behov får större ersättning för tandvård medan vi med små tandvårdsbehov får betala något mer. Det kallas solidaritet.

 11. A. Johansson – Jag är inte medlem i socialdemokraterna (har aldrig varit) och har alltså inget ansvar för vad de har gjort eller undvikat att göra. Personligen tycker jag att tänderna är en del av kroppen, alltså borde tandvård subventioneras på samma sätt som sjukvård. Till och med tuggtänderna.

  Jag förstår inte ditt resonemang. Är jag en lögnerska (hycklare) för att jag länkar till en artikel i kommunalarbetaren? Eller är det mina åsikter som gör mig till en lögnerska? Eller var det kanske sossarnas FRA annons som blev för mycket?

  Om det är någon som svamlar är det i alla fall inte St Just!

  P.S. Det här är ingen (brottnings)matta, det är en blogg (personlig). Vill du brottas får du söka dig till ett annat forum 😀

 12. St Just

   /  september 17, 2008

  A.Jonsson, en ny…liberal som tror att när börsras, kapsejsade grundinstitutioner som bankers och försäkringsjättars ras med statsingripanden med summor som får hela svenska statsbudgeten att blekna – är det bara ”stollerier ” och ”vänsterextremistism”.

  Läser karln inte tidningen?

  Färmodligen gör han väl som Reinfeldt och borgaren i gemen och talar om ”mörka moln”, ”svackor” och ”bubblor” istf att inse att det handlar om marknadsekonomins egen logik; några tjänar multum på dess kriser och andra förlorar hopp, framtid, hus, hem, besparingar …

  Vi tillhör de senare;personligen tillhör jag dem som blev av med 9 miljarder (inte personligen 🙂 men som Swedbankkund på Lehmans ras i USA).

  De senaste åren har liberaler mer eller mindre fanatiska hyllat ”sin fria marknad” – nu tiger de flesta av dem när deras sandtorn rasar.

  Tror någon att de lär sig något – icke! Som J Ehrenbergh skriver:

  ”Man pumpar in nya pengar i systemet. Flödet är enormt. Bara i måndags kastade centralbankerna in 1250 miljarder kronor. ”Låna billigt av oss!” ropar man till bankerna. Tanken är att banker då ska låna ut pengar till krisdrabbade försäkringsbolag och andra finansföretag. Dvs spekulationen ska ta ny fart.”

 13. Voogi

   /  september 19, 2008

  Barn och finansakrobater har det gemensamt att de gillar karuseller. Ju fortare, desto roligare. Tills man mår illa, och då är det dags att stoppa karusellen så att nya kan hoppa på.

  Betalar gör vi som står vid sidan om och tittar på. Och får ta hand om de skadade.

  Visst är det karusellägaren och några till som tar hem vinsten. Som kan investeras i nya och än mer komplicerade (=obegripliga) karuseller.

  Det här har vi accepterat, och ibland applåderat, sedan flera hundra år tillbaka. Den första kraschen var på 1630-talet när tulpanbörsen i Holland kollapsade med stor ekonomisk skada som följd.

 1. FRArbetslinjen « Badlands Hyena
 2. Vart tog utanförskapet vägen? « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: