Politik är mer än retorik och pr-kampanjer

På nästan samma sätt som Anders Lago kritiserade Socialdemokraternas ”hårdare tag” mot flyktingar ( DN debatt ), kan man kritisera de förslag som socialdemokraternas ”välfärdsrådslag” har lagt fram.

Vissa formuleringar i texten är rent av korkade. Den formulering jag själv har svårast med är ”Vi är övertygade om att alla bör och kan delta i någon form av arbetsinsats om så bara en timme per vecka.” Påståendet är absurt – i alla fall om man talar om lönearbete. Det förstår säkert alla som har någon kontakt med verkligheten, eller som själva har drabbats av svår sjukdom eller smärta.

Ylva Johanssons prat om ”hårdare tag mot sjuka” tycks däremot vara obefogade – i alla fall om man läser hela dokumentet som ligger bakom hennes uttalanden och alla tidningsrubriker.

Där talas det istället om att ingen ska kunna ”hamna mellan stolarna” och bli hänvisad till att leva på socialbidrag. Ingen ska (mot sin vilja) sorteras ut, vare sig från sjukförsäkringen eller arbetslivet. Det talas också om arbetsgivarnas ansvar för rehabilitering och anpassning av arbetet, och att alla som vill och kan arbeta ska ges möjlighet till det.

Den inriktningen kan i alla fall jag skriva under på. Detaljer och förslag kan givetvis (och kommer att) diskuteras.

Men, det är som om socialdemokraterna har velat göra samma sak som den borgerliga alliansen och moderaterna gjorde i förra valet. Nämligen anpassa sin retorik efter det man tror att en majoritet av svenska folket vill höra – oavsett det politiska innehållet eller analysen. Jag tycker inte ens att man kan tala om en verklig ”triangulering”, snarare en retorisk triangulering. Precis som hos moderaterna.

Själv tycker jag att vi har fått mer än nog av den varan. Istället borde socialdemokratin våga stå upp för sina egna idéer, utan att försöka anpassa sin retorik efter det senaste modet.

Det är som att ge alla sina kritiker och alla de som upprepar “alla partier är likadana” en straffspark! Det är korkat och ökar bara på politikerföraktet!

Politik är mer än retorik och pr-kampanjer. Den påverkar liv. Den påverkar hela samhället! Våga visa det!
*
Socialdemokraternas välfärdsrådslag – Investera i vår välfärd

Press;

AB – Lyssna på Lago

DN debatt – Jag är besviken…

SvD – Fortsatt lång väntan på pengar

AB – Bevara politiken från pr-konsulterna

Bloggtips; Markus Blomberg – Anders Lago gör mig knäsvag, Resursbloggen – Om frihet och trygghet, Lovligt byte, Som jag bäddar – Vore det val idag…, Alliansfritt Sverige – Mobbades till lydnad, Ekonmikommentarer – Om själviskt beteende

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. Istället borde socialdemokratin våga stå upp för sina egna idéer, utan att försöka anpassa sin retorik efter det senaste modet.

    Men tänk om det här ÄR socialdemokraternas egna idéer numer? Jag har nog fått uppfattningen att så är fallet, för de hårdare tagen mot arbetslösa och sjuka togs ju även av den förra socialdemokratiska regeringen. Även den ägnade sig åt en propaganda som handlade om att få nästan hela svenska folket att anse att alla arbetslösa och sjuka egentligen var myglande lättingar. För att inte tala om att den höjde den faktiska pensionsåldern och sänkte pensionen för de allra flesta utan större förmögenheter.

  2. Jo, nog har socialdemokraterna gått högerut, speciellt längst upp i toppen. Men samtidigt känns det som om de använder en retorik som är betydligt mer ”höger” än deras politiska förslag är just nu. Själv kan jag i alla fall inte spåra så många ”hårdare tag” mot sjuka i deras ”välfärdsrådslag”. Därför tycker jag att det är onödigt att gå ut med en sådan retorik.

  1. Svart måndag (obehaglig reklam!) « RödGrön Solidaritet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: