Teori och praktik

Regeringen meddelar i dag på DN debatt att de nu gör en helomvändning och planerar en storsatsning på komvux. Citat;

Efter tidigare neddragningar satsar vi nu åter på Komvux. Inriktningen är att fokusera på yrkeskurserna.

Efter att tidigare ha satsat på en regelrätt slakt av AMS-utbildningar och komvux gör regeringen nu alltså en kovändning. Detta är vad man kunde läsa på SVT:s hemsida så sent som den 26 maj i år;

Antalet platser på Komvux har blivit allt färre. I 70 procent av kommunerna har de minskat, visar en granskning som SVT har gjort.

Regeringen har totalt sparat 600 miljoner kronor på Komvux, en tredjedel av anslagen.

Den borgerliga regeringens spariver när det gäller utbildning och forskning tycks nu alltså (delvis) vara över om man ska tro tidningsrubrikerna. Frågan är om ”satsningarna” som nu aviseras är trovärdiga när man tidigare drastiskt dragit ned på anslagen. Nysatsningarna tycks också ha en tydlig inrikting. Sammanfattningsvis; arbetare ”bliv vid din läst”, men inbilla dig för guds skull inte att du skulle klara av en teoretisk utbildning!

Alla vill eller kan inte bli akademiker – så sant, Björklund.

Men, alla som vill borde få möjligheten, även senare i livet. Även de som av olika anledningar inte orkade eller klarade av det i gymnasiet. Därför borde regeringen redan från början satsat mer både på teoretiska och praktiska utbildningar istället för att ensidigt satsa på avdrag för lågavlönade tjänstejobb åt överklassen.

Därför – för sent och för klent (som Sjölander uttrycker det)

Bloggat; Claes Krantz om Björklunds inkompetens, Sjölander – Välkommen AMS-politik, Per Westberg om Jan Björklund

Läs om Björklunds Statistikmissbruk –
Västerbottens Folkblad; Statistiken som politiskt vapen

*
Lästips;

Arbetaren;

Hushållsavdrag nyttjas främst av förmögna

Vad som inte har framgått är att människors benägenhet att utnyttja avdraget är nära knutet till deras förmögenhet. Arbetaren har utifrån siffror från Skatteverket och Statistiska Centralbyrån viktat antalet ansökningar om skatteavdrag mot folkmängden i de rikaste respektive fattigaste kommunerna och funnit stora skillnader. Det är 15 gånger vanligare att en person i Danderyd utnyttjar skatteavdraget för hushållstjänster än att en person i Jokkmokk gör det – för att jämföra Sveriges rikaste respektive fattigaste kommun. Enligt de senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån ligger dessa två kommuner i toppen respektive botten vad gäller befolkningens genomsnittliga förmögenhet och invånarna i Danderyd är med sina 3,2 miljoner per person också just 15 gånger rikare än invånarna i Jokkmokk.

*
Flamman;

Sjunkande sjuktal kan vara större sjuknärvaro

– Inte på tio år har sjukfrånvaron varit så låg. Utvecklingen visar att regeringen har slagit in på rätt väg, kommenterar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, i ett pressmeddelande.

Hillevi Rydh, analytiker vid Försäkringskassan, är mer försiktig med att uttala sig om vad de sjunkande ohälsotalen beror på.

– Det finns troligen flera samband, men ett av dem kan vara attityder i samhället. Det är kanske mindre okej att nyttja sjukersättning i dag och då försöker människor lösa det på andra sätt.
Hon påpekar även att de ohälsotal Försäkringskassan refererar till, inte mäter hur friska människor är, utan just hur många som får någon form av ersättning. Däremot tror hon inte att de nya reglerna kring sjukförsäkring har påverkat ohälsotalen i någon större utsträckning.

*
Arbetarrörelsens Tankesmedja;

Än mer jobbskatteavdrag omöjligt att begripa

Problemen på arbetsmarknaden – och med ”utanförskapet” – handlar om sådant som villkoren i arbetslivet, utbildningsnivåer och språkkunskaper, regionala skillnader, diskriminering av vissa grupper, tekniska förändringar, brister i rehabiliteringen av arbetsskadade, o.s.v.

Ingenting av det kommer man åt med generella ekonomisk-politiska styrinstrument, ibland inte ens med selektiva. Det handlar om helt andra typer av insatser.

Nu drar inte längre högkonjunkturen upp sysselsättningen. Och vad är regeringens svar? Jo, ännu mer jobbskatteavdrag!

Varför en åtgärd som haft förhållandevis svaga effekter i en situation där det fanns jobb att få skulle bota problemen i ett läge där jobben minskar är omöjligt att begripa.

*

Missa inte Alliansfritt Sverige om Alliansen för ett år sedan!

Fler bloggtips; Queen of Light om en stark vänster, Resursbloggen om den Nya Ekonomin,

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. klaskarlsson

   /  september 1, 2008

  Bra att som ändrar sig på denna punkt !

  Det om något ingår väl i det liberala konceptet – att alla skall ha samma förutsättningar för att sakffa sig utbildning. Känns ju ganska idiotiskt att säga att ” Har du inte utbildat dig innan vuxen ålder så är det kört” -samtigigt som man säger att man skall byta arbete och vidareutbilda sig om arbetsmarknaden inte vill ha din nuvarande kompetens !?
  /K

 2. Hej
  Ja det var för väl att dom tänkt till när det gäller detta.Obegripligt att dom började skära i detta överhuvudtaget.Det om något stöder ju deras ”jobblinje”.
  Fast Björklunds verklighetsuppfattning är tydligen inte den bästa.

 3. I Spanien finns det fenomenala uttrycket ”Mañana es mañana”, fritt översatt ”framtiden ligger i framtiden”. Det är väl efter den modellen som Alliansen satsar sin politik. ”Självklart lovar vi stort, men skjuter alla satsningar helst på framtiden”.

  Eller som min morfar alltid sa: ”Varför ska jag göra idag, det jag kan skjuta till morgondagen?”

 4. Det är förvånande att vuxna människor som har fått förtroendet att styra Sverige inte verkar inte ha någon agenda om helheten in i framtiden utan man har en dag för dag politik. Arrogans verkar vara ledstjärnan mot det man inte förstår eller ser ned på. Empati att förstå andra människor livssituation är lika med noll om man inte vill uppnå egna personliga mål. Kanske är det de försöker göra nu? Det är snart 2010 och inte ens de kan vara så dumma så de inte förstår vad som står i dagstidningarna om vad svenska folket tycker om deras skövling av vår välfärd

 5. Ni kan ju iaf inte anklaga alliansen för att inte göra något eller inte ha en plan !!?

  Tvärtom gör dom ju precis vad dom sade – och följer, i många avseenden iaf, en mer liberal linje !

  Det är ju det dom får så mycket kritik för från oppositionen – så att säga tt dom inte gör det känns ju ganska felvänt ?

  MEN – sen har dom ju gjort, och planerar att göra (?) en del snesteg – som jag iaf inte tro är de rätta – förhoppningsvis inser dom detta och rättar till dessa – helst innan de slår för snett…

  /K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: