Klassklyftor dödar

Upptäcker, efter några dagar utan dator, att en diskussion om klassamhället återigen har blossat upp på min blogg.

Kanske det vore en idé för alla de som hävdar att klassamhället inte längre existerar (eller frågar sig om det gör det) att läsa artikeln i DN i dag om hur orättvisorna i världen dödar – i onödan!

Citat;

…ett barn som föds och växer upp i en förort till Glasgow i Skottland kan förvänta sig att leva 28 år kortare än ett annat barn som växer upp bara 13 kilometer därifrån.

Sorgligt nog är detta fenomen inte unikt för just Skottland. Skillnader i medellivslängd finns i hela västvärlden – i varje land, mellan fattig och rik. Klassamhället dödar – i hela världen!

Men, medellivslängden är bara en faktor som visar att vi fortfarande lever i ett klassamhälle. Både här hemma i Sverige och i resten av världen. Det är förmodligen enbart de som lever i någon av de högre samhällsskikten som ens behöver fråga sig om vi fortfarande lever i ett ”klassamhälle”, eller undra om ”arbetarklassen” finns, eller skylla på ”jantelagen” som den borgerliga kulturministern. Vi andra vet vad som gäller – även här i Sverige (trots att vi bor i kanske världens rikaste land).

Eller som jag tidigare har skrivit (bloggpost);

Klassamhället finns överallt och genomsyrar hela samhället. Status, hälsa, lön, utbildning, boende och arbetsvillkor. Det bestämmer hur vi blir bemötta när vi går till läkaren, blir arbetslösa eller i kontakt med myndigheter, polisen, rättsväsendet. Vi kommer inte ifrån det genom att förneka det. Förnekelsen gör det bara mer bekvämt för de som själva aldrig har upplevt dess baksidor.

Bloggat;

Alliansfritt Sverige om klyftorna i Sverige

Ekonomikommentarer om fattigdomen i världen

Läs Åsa Linderborgs bok – Mig äger ingen!

*

Tummen upp för Lars Ohlys initiativ! Självklart behövs det samarbete på den rödgröna sidan för att vinna valet 2010. Alternativet måste bli tydligt, utan att sudda ut skillnaderna mellan Vp, Mp och S. Att den borgerliga alliansens anhängare darrar bara förslaget kommer upp kan man utläsa av SvD:s nätundersökning – Tycker du att rödgrönt samarbete behövs?

Läs även Aftonbladets ledare; Regeringen förlorar kampen om jobben!

Bloggat; Claes Krantz

*

P.S. Missa inte David Karlsson i DN – Magister Björklund fuskar med siffror

En riktig FULLTRÄFF! Tack för det! 😀

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

51 kommentarer

 1. Niklas

   /  augusti 28, 2008

  ”Självklart behövs det samarbete på den rödgröna sidan för att vinna valet 2010. Alternativet måste bli tydligt, utan att sudda ut skillnaderna mellan Vp, Mp och S.”

  Men hur skall det gå till? Hur skall v kunna samsas med s i finansdepartementet? Det är ju samma s som infört budgettak, hållit nere inflationen, sålt ut Telia, gjort Riksbanken självständig. Hur skall de kunna sammarbeta med ett v som både är emot inflationsbekämpning och budgettak samt snarare vill åter-nationalisera och införa statliga monopol på bla tele- och el-marknaden, samt privatskolor. I realiteten handlar det ju om att ett s som i stort accepterar kapitalism och marknadsekonomi skall samsas med ett planekonomiskt vänsterparti. Hur skall det gå till?

 2. Det har gått förr – och alltid med ett bättre resultat än de borgerliga alternativen! 😉

 3. Niklas

   /  augusti 28, 2008

  Har det? Mig veterligen har aldrig v ingått i ett formellt samarbete med SAP.
  Visst, vp har vid flera tillfällen stött s-regeringar. Men har det gett bra resultat? Det beror ju helt och hållet på vad man menar med bra resultat. Sossarna har ju sedan 80-talet kunnat genomföra de största liberala reformerna, avreglering av kreditmarknaden, utförsäljning av telia och två stycken skattereformer som ingen borgerlig regering hade vågat genomföra. Tycker du det är bra? Enda orsaken till att v-understödd sosseregering har fungerat är ju att vp under denna tid har lagt sig totalt platt i den ekonomiska politiken.

  Frågan är alltså om (1) ohly igen skall kapitulera i den ekonomiska politiken vilket i realiteten innebär en politik som nu med smärre skillnader i ersättningsnivåer och lite högre skatt.
  Eller (2) om Ohly kommer att stå på sig med sina planekonomiska krav och hur då sossarna kommer att kunna handskas med det. Vp ekonomiska politik är ju diametralt olik den SAP har fört sedan 80-talet

 4. Orolig Niklas? Vem talar om ett ”formellt” samarbete?

 5. QL

   /  augusti 28, 2008

  lite överdrivet där med att vp vill ha planekonomi på allt va? visst vill han ta över infrastrukturen, men det vet jag många även på borgliga sidan som stödjer, varför ska fortums(monopol i sthlm) chef ta ut 100miljoner i lön per år när dessa pengar kunde ha betalat svenska arbetare eller till för att sänka kostnaderna för el i sverige.

 6. Niklas

   /  augusti 28, 2008

  Nja orolig är jag inte, mer nyfiken skulle jag gissa. Jag undrar fortfarande vad för alternativ till alliansen som vänstern med vp kan komma med: Sossarnas allianspolitik-light, eller Ohlys planekonomi och förstatligande av svenskars företag. Man kan ju knappast få både och. Detsamma gäller utrikespolitiken. En sosseregering som idag står bakom Bildts kritik mot Putins framfart, eller en vp-dominerad utrikespolitik där Sverige överger Rysslands demokratiska smågrannar. Både och kan man ju inte få…

 7. H-E.R

   /  augusti 28, 2008

  Tack för den bloggposten Ilse-Marie!
  Nog verkar det finnas ett behov av att påminna om klassklyftorna, både i Sverige och andra länder.
  Förnekelsen angående klassamhället fungerar som ett nödtorftigt plåster över ett varigt sår, ett tafatt försök att släta över en girigt driven politik.

 8. St Just

   /  augusti 28, 2008

  Tyvärr tvingas jag säga, så faller Ohly in i riksdagsvalslunken. Det vore bättre om v (eller s, eller något av fackförbunden eller mp) tog initiativ till ett praktiskt samarbete för att stoppa allianspolitiken idag och inte vänta till 2010.

  Till exempel tror jag att en röd-grön allians för att tvinga den liberale lögnaren Björklund att avgå, vore ett välkommet initiativ och skulle ge mer än partiledarträffar om framtida valallianser.

  Vad som behövs idag är mer av sådan konkret handling – där varje politiskt bakslag för alliansen stärker arbetarrörelsen och splittrar de borgerliga väljarna (vilket är utomordentlig, se bara på motståndet mot FRA-lagen – mer av sånt!).

  Det är ännu för långt till valdagen och imorgon och över 700 dagar till, kommer överklassen att bli ännu mer ompysslad av sin regering.

  Basta!

 9. Oavsett vem som samarbetar med vem, är det viktigt att konstatera att klassklyftorna finns och fördjupas. Klassklyftorna följer oss ända in i döden.

  Den utmaningen måste vara politikens viktigaste uppgift att anta!

 10. Tack amen Ilse-marie….. 🙂

 11. Voogi

   /  augusti 28, 2008

  StJust:

  Vore det inte en snabbare och effektivare väg att försöka värva något av de mindre Allians-partierna? Visst kan man, om än i hemlighet, lova dem stödröster så att de med säkerhet får stanna i riksdagen. I valet mellan att få vara kvar eller marginaliseras, så kanske de kan tänkas rösta mot regeringen i en kabinettsfråga?

 12. St Just

   /  augusti 28, 2008

  Njaa, Voogi – tillförlitligheten hos dessa allianspartier är minimal – vankelmodet hos liberalerna visdes tydligt i FRA-frågan.

  Dessutom, man lär sig mer om politik med tydliga gränsdragningar än smygshackrande i riksdagskorridorerna.

 13. H-E.R

   /  augusti 28, 2008

  Angående Ohlys uttalande. Han nämner ”en gemensam utgångspunkt”. Vad vore mer lämpligt än att utgå från än ren klasskamp? Fast å andra sidan… hur långt sträcker sig mp i den frågan? Frågan är om socialdemokraterna ens minns hur det gick till? Minns över huvud taget någon?
  Men initiativet är bra, samarbete behövs.

 14. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  ”Klassklyftorna följer oss ända in i döden.”
  Hmm – och det går alldrig att ändra på eller ?

  Återigen: Vilken klass tillhör en pizzabagare som arbetar på ett bageri utan ägande, resp. arbetar (lika mkt för lika stor lön) på ett bageri med ett delägarskap ?

  Jag tycker klasssnakcet är trams ! Socialistiskt bs faktiskt !

  Ja det finns klyftor mellan rikare och fattigare, mellan olika områden och mellan folk med olika hög grad av utbildning.
  Men så fort folk börjar sätta epitetet ”klass” pådetta- så uppkommer också frågan om man kan förbättra sin ”klass” – och hur man gör det ?

  Och då kommer man direkt in i situationen att förbättrar man sina levnadsvillkor – jag då tillhör man helt plötsligt en högre klass och är därmed inte ”arbetare” längre och tillhör ”motståndarsidan”. Så det enda sättet att hålla kvar klasskampen är att den ”andra” får det lika jäkligt ?

  /K

 15. Johan F

   /  augusti 29, 2008

  men klas det vet du väl att det är precis det som förespråkas här. Alla ska ha det lika illa. Då är det ingen som sticker ut och allt är rättvist!

 16. H-E.R

   /  augusti 29, 2008

  klaskarlsson och Johan F.
  Naturligtvis!
  Exakt detta är önskedrömmen. Riktigt illa ska vi alla ha det. I rättvisans namn.
  På med vadmalskalsongerna och acceptera! Jämmer ska det vara, det stärker käften och bukmuskulaturen 😉

 17. St Just

   /  augusti 29, 2008

  En liten korrigering i nyliberalen Johan F:s förvanskningar – så här kan det som förespråkas här skrivas: Alla ska ha det lika bra. Då är det ingen som suger ut och allt blir rättvist!

  Det kan även gälla som passning åt klaskarlsson.

 18. Niklas

   /  augusti 29, 2008

  QL

  “lite överdrivet där med att vp vill ha planekonomi på allt va? visst vill han ta över infrastrukturen, men det vet jag många även på borgliga sidan som stödjer,”

  Nej det tycker jag inte. Det är bara att gå in på vänsterpartiets hemsida att läsa själv. Elmarknaden skall nationaliseras och statligt monopol skall införas, detsamma gäller privatskolor, och det verkar till och med som att telemarknaden är i fara. Och det kan jag berätta för dig, det tycker INGEN borgerlig. Men riktningen är klar. Mer statliga monopol mot planekonomi, vilket skulle vara ett extremt trendbrott i jämförelse med SAP:s politik sedan 85.
  Vad jag tycker att vänsterväljare skall tänka på är hur denna nationalisering skall finansieras. Jämfört med försäljningen av vin&sprit så gick de miljarderna till att betala av statsskuld vilket innebär att framtida regeringar kan lägga mindre på att betala av statsskuld och ränta på statsskuld, och mer på tex vård, skola omsorg. Men hur skall uppköp av företag betalas? Det blir då högre skatter för vanligt folk, statliga lån som måste betalas tillbaka via skatter, eller mindre pengar till vård, skola omsorg.
  Och detta av rent ideologiska motiv, för att VP vill att staten skall ha kontroll över produktionsmedlena. Vill ni verkligen det?

 19. Johan F

   /  augusti 29, 2008

  För det första är jag ingen nyliberal!

  Sen

  ”En liten korrigering i nyliberalen Johan F:s förvanskningar – så här kan det som förespråkas här skrivas: Alla ska ha det lika bra. Då är det ingen som suger ut och allt blir rättvist!”

  Varför är det rättvist när alla har det lika? Du tycker alltså att även om man vill jobba mer, utvecklas så ska man inte belönas för det? Att alla får lika oavsett insats är ju så orättvist det kan bli.

 20. Tack Mona o H-E.R 😀 !!!

  Och visst håller jag med dig st Just! Allt motstånd mot den borgerliga regeringens politik är välkommet! Ju förr dess bättre!

  Så sant LeoH !!!

 21. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  ”Alla ska ha det lika bra. Då är det ingen som suger ut och allt blir rättvist!”

  Och i detta begrepp måste ju då ingå att alla skall jobba lika mycket och anstränga sig lika mycket. Då är det ingen som suger ut någon annan och allt blir rättvist !?

  Ärligt talat – klyschor därhän – finns det ingen modern variant av socialism, eller ngn annan ideologi med humanistiska inslag – den gamla uttjatade har redan befunnits icke fungerande. Och även med tilläget -demokrati- så är grundidealen i praktiken inte realiserbara. Missförstå mig rätt – detta gäller även för libertanimsm (extrem liberaism) – att det inte funkar i praktiken. Men där finns iaf en logisk grundtanke, som iaf teoretiskt kan funka.

  ”Till var och en efter behoc, från var och en efter förmåga” – en gammal socialistisk devis som totalt missar att både behov och förmåga inte är konstanter !

  /K

 22. St Just

   /  augusti 29, 2008

  Jag som socialist mår illa över orättvisor, klasskillnader, enorma skillnader i levnadsstandard, löner, förmögenheter … liberaler som Johan F mår illa över att en välbeställd, av regeringen ompysslad minoritet inte belönas ännu mer.

  Det är skillnad det.

  Jag läste idag med tanke på liberalens ord om insatser om Birgit Rausing och hennes 14 miljarder dollarförmögenhet (sic) – där har ni en dam som ansträngt sig enligt liberalens visioner.

  Jisses vad hon måste ha slitit!

 23. St Just

   /  augusti 29, 2008

  24 gäller även klaskarlsson som förtjänstfullt lyfter fram Louis Blanc’s ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” – som var en ledstjärna i de mer utopiska socialisternas visioner för dryga 160 år sedan.

  Inte så tokiga idag när behoven inte får styra utan spekulationsmöjligheterna.

 24. Larsa

   /  augusti 29, 2008

  klaskarlsson: ”Och då kommer man direkt in i situationen att förbättrar man sina levnadsvillkor – jag då tillhör man helt plötsligt en högre klass och är därmed inte “arbetare” längre och tillhör “motståndarsidan”. Så det enda sättet att hålla kvar klasskampen är att den “andra” får det lika jäkligt ?”
  Jag tycker inte att man systematiskt kan stämpla någon som ”motståndare” bara för att denne råkar ha en högre samhällsklass än mig. Motståndare blir denne först när denne är för försämringar för mig som lågavlönad medan han/hon själv åtnjuter ständiga förbättringar.

  Jag ser inte löneskillnader som ett problem så länge de är rimliga och jag tycker inte att de är rimliga idag. Högerns prat om att alla från det bättre i detta system är ju väldigt relativt har vi märkt. Det är inte ens säkert att det är så alls.

  Det är inte automatiskt så att man vill ha planekonomi och ”lika lön för alla” bara för att man står till vänster.

  klaskarlsson: ”Ärligt talat – klyschor därhän – finns det ingen modern variant av socialism, eller ngn annan ideologi med humanistiska inslag – den gamla uttjatade har redan befunnits icke fungerande. Och även med tilläget -demokrati- så är grundidealen i praktiken inte realiserbara. Missförstå mig rätt – detta gäller även för libertanimsm (extrem liberaism) – att det inte funkar i praktiken. Men där finns iaf en logisk grundtanke, som iaf teoretiskt kan funka.”
  Det är intressant att du ser en ”logisk grundtanke” i extremliberalismen men inte i socialismen. För mig ter det sig snarare så att båda dessa utopier kräver liktänkande människor. Alla måste ha samma ideologiska bas och moraliska syn för att det ska fungera i praktiken. Sett ur det perspektivet kan båda två ha en logisk grundtanke och det gäller alla ideologier.

  ”“Till var och en efter behoc, från var och en efter förmåga” – en gammal socialistisk devis som totalt missar att både behov och förmåga inte är konstanter !”
  Sant, precis som att högern missar att frihet också kan definieras på andra sätt än ”valfrihet och äganderätt”.

 25. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  St Just:
  Istället för att avundsjuk titta på det och tänka – varför skall hon få ha 14 Mdr och inte jag så ställer jag mig två frågor:
  1. Vart kommer pengarna ifrån ?
  2. Vad görs med pengarna ?

  svaren:
  1. Pengarna är ärvda, så nej man kan kanske inte säga att hon har ”förtjänat” dom – men familjen Rausing, som bla drivit Tetra pack har ju å andra sidan under många år arbetat ihop dessa pengar – och i processen givit anställling och pengar åt en hel del andra.
  2. Ligger dom på ett Schweiztiskt bankkont så är det ju helt förspillda pengar ! Jag vill egentligen inte förorda bestämmanderätt över andra egendom – men i så fall är det föraktfullt !! Är dom däremot investeraqde i företag/aktier så gör dom ju nytta – dvs dom ger en avkastning = andra personern anställning och pengar. Och kanske tom kan vara såpass investerade att dom ger upphov till nya framtida företag som kanske kan ge tiotusentals nya jobb och dessutom ge upphov till nya mediciner eller uppfinningar…

  Och nej – det är inte rätt egentligen att alla inte har samma förutsättningar från början: Jmf tex Birgits barn med ngn medelklassfamilj. Men är det mer rätt att råna henne på hennes pengar ? Eller egentligen: Hur mycket pengar finns det kvar att ta om alla som förtjänar massa pengar vet att om dom tjänar för mycket så blir dom bara av med det och förlorar sin rätt att bestämma vad pengarna skall gå till ? Vad gör man den dan det inte finns 14 mdr att fördela till någon ?

  Jag har nyligen börjat läsa lite om Hong-Kongs historia – en av de mest liberala staterna/ställena som funnits – med en fantastisk utveckling i princip från noll, med globalt sett små klyftor mellan fattiga och rika, fri handel och i rpincip fir invandring och företagande, och en relativt låg andel riktigt fattiga, trots nästa obefintliga socialsystem.
  Intressant läsning, har dock inte sett så mycket om ”det andra sidan av myntet” än – så jag har lite kvar där…

  /K

 26. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  Larsa ”Sant, precis som att högern missar att frihet också kan definieras på andra sätt än “valfrihet och äganderätt””

  Det kan du ju ha en poäng i. Man kan iaf säga att bara för att man har valfrihet och äganderätt så är man inte automatiskt fri.

  Samtidigt är det svårt att se hur man kan vara fri om man inte efter eget huvud får bestämma över sin inkomst ?! Och har man inte en äganderätt så är det ju i princip = att någon annan bestämmer över din inkomst = ditt boende/mat osv = att du inte är fri ?

  Hade man kunnat kalla en livegen Bonde ”fri” då också ?

  Sen antar jag att du inte menar att man inte alls skall ha ngn bestämmanderätt över sin inkomst – men att alla skall tivngas vara med och finansiera statens utgifter – bla bidrag och sjukvård osv !? Men häri ligger ju politiken i praktiken – att definiera nivåerna och andelen valfrihet etc

  /K

 27. St Just

   /  augusti 29, 2008

  Som man kunde ana så har inte klaskarlsson något emot Birgit Rausing privata förmögenhet på 14 miljarder dollar.

  Liberaler av olika kulörer har aldrig något att invända mot skriande inkomst-, förmögenhets- eller klassklyftor.

  ”Vart kommer pengarna ifrån ?” undrar han – tja, inte från himlen eller från Birgit Rausings eget arbete – ett arv vilket är en typisk födkrok för mången borgare. Låt andra arbeta och gnäll på skatterna.

 28. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  St just: Ärligt talat – Måste du . bara för att du är socialist (?) vräka ur dig propaganda och instället för att debattera försöka degradera utvalda ord och citat ?

  Jag skrev ju att hon hade ärvt pengarna så det kan du väl inte använda som ngt slags svar på min retoriska fråga !
  Frågan var ju egentligen: Var kommer pengarna ifrån ? Och svaret är ju: Genom att Tetra packs grundare ingick i familjen Rausing (en familj som Birgit rausing senare gifte in sig i) kom på en briljant ide, jobbade hårt och i processen skapade tiotusentals jobb i Sverige !

  ”Liberaler av olika kulörer har aldrig något att invända mot skriande inkomst-, förmögenhets- eller klassklyftor.”
  Till skillnad från socialister i vilkas ögon det alltid sticker nått oerhört om någon skulle ha det lite bättre än de själva menar du ? Och i nästa andetag undrar man ju varför div. liberaler säger att grunden till socialismen är jantelagen !?!

  /K

 29. St Just

   /  augusti 29, 2008

  Jantelag och avundsjuka – de är standardsvar när man påtalar klassamhällets orättvisor och klyftor. jag hört samma visa från konservativa och liberaler i snart femtio år. Det är ett försök att föra ned stora samhälliga frågor ned till privatsfären; Du är upprörd över att Rausing har 14 miljarder dollar – du är med andra ord avundsjuk!

  För övrigt kanske dagens liberaler borde läsa Sandemose och ta reda på Jantelagens betydelse, innan de använder begreppet. Boken heter ”En flykting korsar sitt spår” och finns ännu så länge på våra offentliga bibliotek.

  Jag har inget att invända mot att Rausing kan få en lite hacka för sin idé – men beloppen är ju parodiska – dessutom är det arbetarna som sett till att idén blev realitet.

 30. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  St Just (snabba repliker här nu) – Om du inte är avundsjuk på Berit Rausings 14 mdr – varför får hon inte ha dom ifred då ?

  Antagligt svar: Därför att det finna andra som skulle behöva dom mycket bättre !
  Och där kommer vi ju in på min ngt mer nyanserade argument: Varför får inte dom pengarna investeras till att ge nya arbetstillfällen och ideer i framtiden då ? Då kommer dom ju andra till nytta !!? (som sagt så reserverade jag mig för om dom sitter stilla på ett Schweitziskt bankkonto – då dom gör nästan like liten nytta som i madrassen ! Iaf vad Sverige beträffar)

  ”Jag har inget att invända mot att Rausing kan få en lite hacka för sin idé – men beloppen är ju parodiska – dessutom är det arbetarna som sett till att idén blev realitet.”

  Definiera en liten hacka. 1 miljon, 10 miljoner eller vad – och vem, bestämmer hur mycket om inte dom som köper produkterna får bestämma ?
  Och ja utan arbetarna så hade inte Tetra pack funnits ! Och utan uppfinningen/uppfinnaren och investerare så hade inte Tetra pack funnits ! Så vi har ett ömsesidigt beroende här dvs uppfinnaren och delägaren Rausing är beroende av arbetarna – utmärkt situation för löneförhandling !?

  Och när lönen är satt (utifrån olika parametrar) – så får ju arbetarna betalt för arbetet eller hur ?

  Tänk om någon då det begav sig hade bestämt att: Det här är en bra uppfinning, ni måste dubbla alla löner för arbetarna !!? Då hade helt plötsligt uppfinningen inte blivit konkurrenskraftig och det hade i slutändan inte blivit några 14 miljarder ens att dela på – det tom kanske hade slutat med konkurs och massuppsägningar !?! Det är inget man vet på förhand – och därmed inget som kan bestämmas hux flux- utan bla lönenivåer osv måste anpassas till verkligheten allteftersom (kallas marknaden)! Och jag är övertygad om att rausing fick sin beskärda del även om Wallenbergarna torligen tog en hel del också.

  Och de ”stackars” arbetarna då ? Förutom lönen (som kan ha varit bättre eller sämre förhandlad – och förstås var beroende av arbetsmarknaden, komplexiteten i arbetet, fackliga förhandlingar osv )- så kunde dom ju ha köpt ett par ynka aktier då – som nu hade varit värda mkt mkt mer. Och som en bonus hade dom tillsammans (som aktieägare) fått vara med och påverkat hur stora bonusar osv som det var rimligt att ägarna tog ut…

  /K

 31. St Just

   /  augusti 29, 2008

  Sicket larv – Rausings arbetare kunde ”ju ha köpt ett par ynka aktier då – som nu hade varit värda mkt mkt mer” – torftigt som en liberal ABC-bok i ekonomi.

  Den kapitalistiska ekonomin har aldrig funkat på det viset – tvärtom, den förutsätter en gigantisk lönearbetande underklass och marknadsekonmin för med sig orimliga klassklyftor, utplundring och rovdrift på människa och miljö.

  Det har liberalen inget emot – men peta inte i Rausings 14 miljarder dollar!

  Definition av ”En liten hacka”: 10 miljoner svenska riksdaler.

 32. klaskarlsson

   /  augusti 29, 2008

  ”tvärtom, den förutsätter en gigantisk lönearbetande underklass och marknadsekonmin för med sig orimliga klassklyftor, utplundring och rovdrift på människa och miljö”

  Förutsätter !?
  Så välstånd förutsätter utnyttjande. Mao om vi skall få ett ”rättvist” samhälle så måste väldigt många få det sämre, det handlar inte om att folk skall få det bättre.

  Sen gör socialismen ett stort misstag i att tro att alla resurser är konstanta, arbetskraft (som resurs) är konstant, och naturresurser är en ren förbrukningsvara. En grupp på 10 människor kan göra ingenting i stort sett, eller skapa en hel stad – beroende på motivation och ”jäklar anamma” – det har visats om och om igen i historien. Detta gäller även socialistiska revolutionärer – men i antal räknat ofta människor som sedermera blir k”kapitalister” ”företagare” osv – även om dom inte alls kanske var det från början. Antalet som bara ärver en hel förmögenhet är nog ungefär lika litet som dom som medvetet fuskar med tex VAB penningen.

  När det gäller miljön håller jag med dig- det nuvarande kapitalistiska systemet är för kortsiktigt för att naturen skall klara av det i längden. Man kan inte bruka naturen hållbart på kvartalsbasis !

  Rovdrift på en människa kan man bara göra antingen om människan tillåter detta elelr tvingas till det. Och jag kan hålla med om att det inet alltid är så lätt som det låter i ”den liberala handboken” – att byta jobb, flytta osv. Vissa människor är så beroende av ett visst arbete att dom i princip är i händerna på anställaren.

  Men är det bättre att ställa människor i ett beroende av en stat som dom måste lyda annars får dom ingenting ?

  I det första fallet så är ju det liberala svaret inte att tvinga anställaren till högre lön osv (förutsätter att lagar följs så det inte handlar om ngt sånt förstås !) utan att man istället underlättar för den anställde att byta jobb (genom att öppna arbetsmarknaden) eller starta ett eget företag.

  Och man kan jabba fram och tillbaka om människor som komemr i kläm – men försök inte inbilal mig att sådant inte sker i en socialistisk eller kommunistisk regim. Och tittar jag historiskt så har alltid de mest välmånde staterna varit stater med mycket handel och uppmuntrat individuella prestationer och ägande istället för att undertrycka dessa ! Skillanden är att det då finns klyftor, men märk väl: de mindre priviligerade har i många fall haft det bättre än medelmedborgaren i socialistiska stater !

  Förresten: om man vill se vad ett Riktigt klasssamhälle är så kan man kolla på Indien – där kaster fortfarande är en stor faktor i vardagslivet – särskilt utanför de största städerna. Där handlar det i många fall om ren apartheid ! Om man nu är missnöjd med sin ”klass” i Sverige tex så kan man iaf själv göra något åt det – det är ingen som grymtar och diskriminerar om någon som tidigare varit lågavlönad utbildar sig och startar eget tex !
  /K

 33. St Just

   /  augusti 29, 2008

  Välstånd förutsätter inte utnyttjande – däremot den kapitalistiska ekonomin, vilket kan skådas i Kina, Ryssland, Sverige eller gärna för mig Indien.

  Socialismen har aldrig hävdat att att resurser är konstanta (var har nu liberalen fått den befängda idén) – snarare är det väl marknadsramarna som ända fram till en annalkande miljökatastrof trott att naturresurserna är ändlösa och konstanta.

  För övrigt mycket märkligt resonemang om att arbetaren inte ska kunna öka sin lön (det kallar liberalen tvång!) utan hellre ständigt ranta omkring efter nya jobb eller starta eget.

  Jag har ett tips – förbjud isåfall i lag alla former av anställningar – ingen människa ska kunna köpa någon annans arbetskraft. Det är ju rent slaveri och är naturligtvis precis som kapitalismen, mycket omodernt.

 34. Voogi

   /  augusti 30, 2008

  Klaskarlsson:

  citat:…Är dom däremot investeraqde i företag/aktier så gör dom ju nytta – dvs dom ger en avkastning = andra personern anställning och pengar….slut citat (kommentar 27)

  Med undantag för den försvinnande lilla del som nyemmissioner utgör, så undrar jag på vad sätt du anser börshandeln med aktier påverkar ett bolags affärsmässiga och ekonomiska verklighet.

 35. Voogi

   /  augusti 31, 2008

  Klassamhället existerar.

  Intrycken kommer från många håll, och bilden om klassamhället börjar klarna för mig.

  Det är något man upplever i relationen till andra människor, f a i dessas yrkesutövning. Men kanske också människor emellan i det dagliga umgänget.

  Det går inte att identifiera klasstillhörighet genom att studera de synliga faktorerna.

  Typisk är att de som pratar om klassamhället är de, som känner sig drabbade av det. Övriga ställer sig ofta tämligen oförstående inför att det ens skulle existera.

  Låg lön är en vanlig ingrediens hos de ”drabbade”.

  Men låg lön eller en svag ekonomisk ställning gör inte att man automatiskt drabbas av klassamhället.

  Jag börjar inse att det finns andra faktorer som gör att man drabbas både av klassamhället och låg lön. Och diverse annat.

 36. Johan F

   /  september 1, 2008

  ”Jag har ett tips – förbjud isåfall i lag alla former av anställningar – ingen människa ska kunna köpa någon annans arbetskraft. Det är ju rent slaveri och är naturligtvis precis som kapitalismen, mycket omodernt.”

  Vad yrar du om StJust? Det kan väl inte vara slaveri om det är frivilligt? Jag får ju ersättning för mitt arbete + att jag kan sluta när jag vill.

 37. St Just

   /  september 1, 2008

  Naivitetens epistel; tron att lönearbete är frivilligt och att arbetaren kan sluta när han eller hon vill. Nyliberalers stora intresse för låglöneländer som Kina, Indien, Pakistan … borde ju rimligen ha lett till några milimeters insikt om lönearbetets frivillighet. Icke.

  Givetvis kan inte det 1800-talsmässiga köpet av en annan människas arbetskraft förbjudas – då skulle marknadsekonomin falla på samma sätt som kapitalismens seger över feodalismen innebar även slaveriets dödsdom.

  Kanske för subtilt?

 38. klaskarlsson

   /  september 1, 2008

  ”Med undantag för den försvinnande lilla del som nyemmissioner utgör, så undrar jag på vad sätt du anser börshandeln med aktier påverkar ett bolags affärsmässiga och ekonomiska verklighet.”

  Nyemmisioner är på intet sätt en försvinande del. Möjligen vad beträffar Volvo och Ericsson osv – men små och även medelstora företag skickar ut erbjudanden om nyemmisioner då och då inför tyngre investeringar, nysatsningar eller i vissa fal räddande av företagen.

  Och nej – aktiehandlen som sådan är faktiskt inte något vidare – det är ne del av ”kvartalskapitalismen” – som är oerhört kortsiktigt och sakdlig för många bolag. Jag tycker faktiskt själv att det borde läggas mer vikt på utdelningar och minder på”snabba klipp” – kanske kan man dela aktiehandlen til lett ”spelbolag” – där daytraders får hålla till – och en seriös börs dör innehvaet villkoras eller något för att ge en högre långsiktigthet bland investerarna…

  Dock är det ju så att aktieinnehav = ägarandel (om än i vissa fall liten) – vilket också i de allra flesta fallen (uton för de fåtal bolag med A och B aktier) betyder att du har rösträtt på tex bolagsstämman = kan påverka (återigen i de flesta fall iof men en rätt liten andel), och inte minst kan vinna gehör för en sak om du går samman med fler aktieägare .

  ”Givetvis kan inte det 1800-talsmässiga köpet av en annan människas arbetskraft förbjudas – då skulle marknadsekonomin falla på samma sätt som kapitalismens seger över feodalismen innebar även slaveriets dödsdom.”

  Jag vet att socialismen och marxismen baseras på andra förutsättningar än andra ideologier (framförallt liberalismen). Men här har det visat sig historiskt att inför man en eknomi som inte baseras på betalning av tjänster (iaf inte enligt marknadens villkor) så uppstår istället en svart marknad mellan människor – eftersom tillgång/efterfrågan är en sådan fundamental modell för handel med varor/tjänster.

  Dvs. förbjuder man någon att betala (eller betala mer) för en viss tjänst tex – så kommer ändå detta att betalas på ett eller annat sätt om det är brist på folk som utför denna tjänst. Sedan kanske inte denna betalning är i form av pengar alltid utan gentjänster, fördelar osv – men då lurar man ju bara sig själv och systemet om man tror att man kommit undan ”marknaden”…

  Och ”nyliberalers stora intresse för…” – det kan ju ha att göra med att många investerar = storkapitalister = nyliberaler. Det är inte så att likhetstecknen automatiskt går åt andra håller. Men visst – i liberalismen, och särklit den änuu mer uttalade nyliberalismen ingår ju att man skall kunna handla fritt globalt -allt baseras på frivillighet. Att pakistan och indien inte har denna frihet intern är också olyckligt – men liksom socialister inte vägrar att ha att göra med puritaner så gör definitivt inte nyliberaler det. Dvs. Köper jag något av en indisk säljare tex – som säjer detta för x kr frivilligt – så är det inte säkert att dom som har tillverkat denna grej har bra förhållanden och kanske inte ens arbetar frivilligt – vilket man skall uppmärksamma och kampanja för (vilket sker med fair-trade, organisationer mot barnarbete etc etc). Och kommer man på detta så är det upp till mitt etiska sinne att fortsätta eller inte fortsätta handla med denna indiska affärsman – vilket jag, personligen, inte skulle göra då om missförhållandena var stora (skall tillägga att jag för den sakens skulle inte 100%igt kolla upp vart mina kläder är tillverkade osv- men att jag uppmärksammar om bolag tex hängs ut, och kan andra härinne sägaatt dom är 100% säkraatt inga missförhållanden har skett vid tillverkandet av deras kläder/mat osv – så är dom bra mycket bättre på detta än jag isf – och ägnar troligen mycket mer tid åt det)

  /K

 39. Voogi

   /  september 1, 2008

  klaskarlsson:

  Tror du dig verkligen veta vad du pratar om betr omfattningen av nyemmisioner?

  I din kommentar nr 27 skrev du:

  Citat

  Är dom däremot investeraqde i företag/aktier så gör dom ju nytta – dvs dom ger en avkastning = andra personern anställning och pengar. Och kanske tom kan vara såpass investerade att dom ger upphov till nya framtida företag som kanske kan ge tiotusentals nya jobb och dessutom ge upphov till nya mediciner eller uppfinningar…

  slut citat

  Kanske var det bara ett misstag att du tog med ”aktier”?

  Problemet med många förmögenheter är att de förvaltas via köp/försäljningar av olika värdepapper på börserna runt om i världen. Den handeln tillför i sig ingenting till företagen.

  Alla liberaler måste väl få hjärtklappning och sura uppstötningar när du pratar om att skapa olika regler för olika investerare.

  En Tobin-skatt på korta aktieinnehav?

  Menar du allvar?

  StJust jublar och vill lägga till skatt på alla aktieinnehav, gärna på en sådan nivå att alla aktiebolag blir nya Yukos-fall.

 40. klaskarlsson

   /  september 1, 2008

  Voogi: ”Är dom däremot investeraqde i företag/aktier så gör dom ju nytta – dvs dom ger en avkastning = andra personern anställning och pengar.”
  Om dom nu är investerade i aktier – så har man ju köpt dom aktierna av någon – som i sin tur antingen har investerat dom i nya företag eller köpt aktier osv osv.
  Pengar i omlopp brukar för det mesta ”falla av” och göra nytta på vägen eller till slut- om dom inte försvinner ut eller läggs på hög förstås som sagt…

  Ett köp av en aktie är ju ett köp av en andel i ett företag – och visst kommer dessa pengar inte företaget till nytta direkt annat än genom nyemmisioner (vilka jag fortfarande hävdar inte är så sällsynta – även om antalet nyintroducerade företag på börsen de senaste åren inte varit lika högt som i slutet av tex 90-talet) – å andra sidan så är ett aktievärde en sak som företaget kan ha nytta av på andra sätt – men där är kanske inte nyttan lika stor och direkt för företagets välbefinnande, mer för de som ”leker denna lek”.

  Nej – jag förepråkar inte någon ”tobin-skatt” – men en ”Seriös” börs paralellt – kanske med tex inlåsningsregler (att man bara får x avslut per år) – eller ngn slags aktie som har ett värde beräknat på företagets värde – och sedan kan ge utdelningar osv för de som vill ah en mindre spekulativ börs för långsiktiga investeringar – och för de företag som inte vill leva på kvartalsbasis…

  Jag har inte svaret – men när det gäller aktiemarknaden måste företagens ledningar sluta stirra på aktiekursen per kvartal/år ! Den varierar för kraftigt för att vägleda företagen till långsikitgt bra beslut i många (alltför många) fall tycker jag. Och många företag har dessutom problem pga detta – dom får inte krediter osv för att kursen tillfälligt sjunker. Företag som skall köpa andra företag får också problem med spekulation osv osv

  /K

 41. St Just

   /  september 1, 2008

  Att tro att stora aktieägare och eller deras förvaltare skulle kunna fås att arbeta efter någon mer humanistisk kodex, är lika naivt som att tro krokodilen är förmögen att uppföra sig mindre rovdjursmässigt.

  – Aja baja krokodilen, inte äta gnun bara äta gräs!

  Fast det är klart, klasarlsson och Voogi kan ju alltid försöka.

 42. Voogi

   /  september 1, 2008

  StJust:

  Ojdå, har jag uttryckt mig otydligt igen? Har jag sagt att jag tycker att man skall kräva att aktieförvaltare skall anamma en mer humanistisk kod? I så fall ber jag om ursäkt.

  Fast vi kan ju vädja. Inte för att jag för ett ögonblick tror på framgång, men eftersom du, StJust, gärna ställer dig på barrikaden och kämpar oavsett oddsen, så föreslår jag att vi sammanstrålar på Östermalmstorg, tar en bärs, och försöker förmå kupongklippartanterna att överlåta förmögenhetsförvaltningen till oss. Sedan tar vi en bärs till som tröst när ingen har nappat. Vi kan nog få ganska kul diskussioner under tiden.

  klaskarlsson:

  Det låter som att du menar allvar med vad du skriver. Det är uppenbart att du inte vet vad du pratar om, så jag föreslår att du satsar på en politikerkarriär efter studenten.

  Att bara andas om, citat:” – eller ngn slags aktie som har ett värde beräknat på företagets värde – ” slut citat, visar på en djup okunnighet. Jag antar att du menar ett framräknat substansvärde, och om du tror att det är ett korrekt och objektivt ”värde” på ett bolag, så har du inte en susning om hur man skall analysera en balansräkning i verkligheten (men det går utmärkt i klassrummet och analytikersalarna).

  I rest my case

 43. Voogi – du missatr dig nog ganska rejält på min ålder. Och jag läsre inte eknomi – jag är mer inriktad på naturvetenskap- så när det gäller ekonomi så resonerar jag bara rent logiskt – vilket i den verkliga ”ekonomiska” världen nog blir rätt naivt till slut kan jag tänka mig 🙂

  Och ja jag vet att ett aktievärde inte baseras bara på ett substansvärde i ett företag – egentligen baseras som sagt en akties värde bara på vad marknaden tycker att den är värd !

  Min mening där blev lite sne – jag menar egentligen inte att man på planekonmiskt vis skall räkna fram ett värde som sedan gäller i all evighet -en ”långsiktig” börs kan också var en marknad – men långsammare. Men som sagt (se tidigare inlägg) jag VET inte hur man skulle göra detta – bara att idag så ”sabbas” många långsiktiga placeringar (och emmiteringar) av ”snabba klipp”.

  Å andra sidan : Man kan ju se till att inte börsintroducera sitt företag – och istället sälja aktierna privat – eller köpa för den delen…. Då brukar omsättningen av aktier inte alls vara i närheten av ett börsnoterat företags…

  /K

 44. anders

   /  september 3, 2008

  Klassamhälle??

  Nu får ni väl skärpa er. Vill ni driva klassfrågor kanske det är dags att flytta till Indien eller Brasilien.

  Det finns i Sverige vissa människor med mer pengar än andra, men inte är det klasser i sverige. 99.9% av barn födda i sverige har en otrolig möjlighet att bli det dom vill bli om dom aplicerar sig och är ambitiösa. Tyvärr är inte alla ambitiösa och vill bara åka med utan att behöva dra. Varför ska vi som jobbat hårt och offrat mycket inte få kunna tjäna bättre än de som bara skitit i allt.

 45. Bo Wiseman

   /  september 7, 2008

  Det sitter en herre på sin altan och blickar ut mot sina ägor och tackar sina väljare att han kunde införskaffa en 18 mille herrgård + en fru som lyfter 100.000 riksdaler i månaden livet ut.Det är nog en del tandlösa i vårt rike som nu håller sig för skratt när nu degen rullar in på dennes bankkonto (Boken om dom tandlösa )Nu väntar jag bara på den dagen när gottsugne choklad älskaren bräcker denne herre och lever sina sköna dagar i sin 30 mille villa eller herrgård.Vem vet? Soldariteten slutar vid plånboken även för dessa människor som också bidrar till klassklyftor.

 46. Bo Wiseman

   /  februari 1, 2009

  Fan vad tyst det blev bland leden.Sanning smärtar alltid.
  Ni röstade fram någon som visade att i slutändan så gav vederbörande inte ett uns empati för dom arbetslösa.
  Varför bry sig när man kan bli en fet jävla sosse bonde.
  Göran sålde ut arbetar rörelsen, Tyvärr så fick Anna Lind betala priset för att denne jävla arroganta fettbuk förde en politik som prisade öst nationalistiska tendenser.
  Nu ser han med belåten blick över sina ägor som en sann brukspatron.Men det är smart att som hermelin smyga sig in i hönshuset och få sig ett skrovmål.
  Efterträdaren är och förblir en katastrof,det var längesen jag såg henne säga nogåt vettigt.
  förbannat jävla mycke snack.Men likaledes jävligt lite verkstad.Är det rundsnack som ska gälla dom närmaste åren ? För att citera CH Hermansson en gång i tiden.
  Nån Jävla Ordning Får Det Vara I Partiet.

 47. Bo Wiseman
  Väldigt kloka ord från dig så synd dom inte verkar komma i rätt ordning bara.

  anders
  Ha en trevlig resa hälsa
  Indierna och Brasililanarna från oss.

  klaskarlsson
  Kul att du förstått att pengar inte försvinner utan bara byter ägare. Tror du att du kan övertala dom som har pengarna nu att se till att återinvestera dom så ekonomin kommer igång igen?

 48. Bo Wiseman

   /  februari 4, 2009

  m00ns

  Ska man behöva säga sin mening i årtals följd eller ?

  Kan du utveckla lite mera vad som inte faller dig i smaken när det gäller inte i rätt ordning.

  Eller trampade jag på en öm tå, som absolut inte får trampas på i den demokratiska eliten.

 49. Bo Wiseman

   /  april 25, 2009

  Att det är väldigt lågt i taket fick jag bevis för nu.
  För guds skull se till att inte fler flyr.
  Men många i partiledningen skulle absolut behöva blindhundar för att hitta tillbaka till rätt spår.
  Frågan är om kapten Mona är kvar när skutan sjunker?
  Och vilka råttor är beredd att stanna kvar.
  Svaret är väldigt lätt att förklara,det behöver man ingen high degree för att lista ut.

  Vem är kvar ?
  No one,all of them want to safe their own neck
  Det är alla politikers mantra att förneka att dom har så kallat Fuckt Up.
  Vilket dock ej är en överraskning i sig.
  Men ställ er inte frågan varför det är en sån politiker förakt numer.
  Eftersom jag är till hälften amerikansk medborgare och hälften svensk medborgare,så kommer lätt det engelska språket i sin natur att poppa upp lite här och var.
  Men ska försöka att utlämna the F word och bli rumsren på bloggen.
  Se till att behålla mig som röst,för ni har inte råd att förlora fler.

 1. Läkarutbildningen ser inte att klassamhället dödar miljontals « Roya - Intersektionalen
 2. Hur ska vi som framtida läkare hantera klassamhället? « Motpol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: