Jag kommer att hänga mig utanför fk:s kontor!

Under en stor del av sommaren har jag haft datorn avslagen. Jag har hållit mig borta från bloggen, undvikit tidningar, knappt sett nyheterna och försökt att förtränga den borgerliga regeringens välfärdsslakt. Ibland orkar man bara inte.

Men, verkligheten försvinner inte bara för att man ignorerar mediabruset. Inte för de av oss som lever i den. Vi behöver bara se oss omkring, lyssna, leva.

Desperationen och rädslan ökar. Allt fler känner oron. Kommer jag att kastas ut från sjukförsäkringen? Kommer min sjukersättning att dras in? Kommer jag att få sparken om jag blir sjuk eller utsliten? Hur ska jag klara av att försörja mig?

Nyligen mötte jag en taxichaufför med 25 procents sjukersättning. Smärtan efter flera diskbråck var ofta outhärdlig. Trots allt jobbade han, så mycket han orkade. Intill och över smärtgränsen. Nu skulle hans deltidssjukersättning förmodligen dras in.

– Jag kommer att hänga mig utanför försäkringskassans kontor!

I somras ändrade analytiker på Försäkringskassan sina beräkningar över hur många som kommer att kastas ut från sjukförsäkringen.

Nerikes Allehanda, citat;

Om ett och ett halvt år har de 60 000 svenskar som är sjukskrivna i dag inte längre rätt till sjukförsäkring. Två tredjedelar beräknas återgå i arbete eller gå i pension, men 20 000 personer kommer att få lämna sjukförsäkringen, enligt en ny prognos.

– Det är dubbelt så många som vi först räknade med, säger Bertil Thorslund, analytiker på försäkringskassan, till Nerikes Allehanda.

Tidigare har man räknat ut att av de 80 000 som idag har tidsbegränsad sjukersättning kommer 30 000 att förlora sin ersättning.

Det handlar inte bara om siffror och beräkningar. Det handlar om levande människor av kött och blod. Det handlar om liv som slås i spillror.

”Känn ingen oro” sa Cristina Husmark Pehrsson. Vilket hån!

*

Artiklar;


Björn Elmbrant i Dagens Arena; Sjukförsäkringen en större skandal än FRA?

Aftonbladet;

Ingen orkar slåss för de sjukskrivna
Ingen hänsyn till sociala faktorer
Ingen välfärd med Reinfeldt
Ta upp kampen mot marknadsdiktaturen

Missa inte heller dagens DN-debatt artikel;

”Nya privata barnsjukhus missgynnar svaga barn”
*

Bloggtips; Simone – Mina barn o andras ungar, Queen of light – Regeringen är socialt handikappad, Den osynlige patienten – Curt Malmborg och profitörerna, Resursbloggen – Trots att man är sjuk…
*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Underbar blogg!! Jag blir glad för varje ny människa jag upptäcker som anser att samhälleliga orättvisor är viktigare att skriva om än vad man sätter på sig eller i sig.
  Ska glatt surfa vidare härinne!

  Maria

 2. H-E.R

   /  augusti 19, 2008

  Ilse-Marie, jag ”höll mig undan” lite jag med under sommaren, åtminstone nån vecka. Förträngde verkligheten, ignorerade allt som inte gjorde mig glad. Satt på en strand vid havet, hade fått en makalöst bra smärtstillande spruta i benet och därtill två fina vänner som baxade och slet för att jag skulle komma just till den platsen.
  Det var skönt, allt försvann och en ny värld låg framför mig.
  Men det går som sagt inte att stänga ute det som sker. Börjar bli makabert, människor tappar fotfästet i Sverige, landet med ”den svenska modellen” som beundrats och beskådats från andra mindre bemedlade länder.
  Fast obändigt postivt lagd som jag är…. jag tror på en vändning, kommer aldrig att hålla när effekterna av den reformerade sjukförsäkringen slår fullt ut.

 3. Välkommen åter, Ilse-Marie!

  Du visade hur klok du är genom att låta sidan vila under sommaren. Själv ligger jag lågt och guppar ofta i havet tre kvart per dag.

  Nu börjar verkligheten igen, med alla sina tråkigheter kring ”Alliansens” demokratiska beslut. Deras beslut som hävdar att ”svensken ska vara hundra procent frisk, för att ha rätt att leva innan ålderspension”.
  Jag har en liten reflektion angående taxichauffören.
  -Tänker inte ”Alliansen” på vad det innebär för riskmoment, att ha en människa med ryggsmärtor vid ratten i yrkestrafik?

 4. Roligt att ha dig tillbaka! Lika ettrig som tidigare:-)

 5. Fabio

   /  augusti 20, 2008

  Så här lyder det senaste nyhetsbrevet från regeringen via Hin Håles nya högerhand… ”C. Husmark-Person!”

  Man kan fråga sig om hon överhuvudtaget inser vad detta leder till i förlängningen. T.ex. vad som händer med barnen till de människor som med sjukdomar kastas på samhällets sophög precis som i forna tider. Dessa barn kommer med stor säkerhet att formas av det sociala arvet från sina föräldrar som tvingas att förnedra sig för att överleva.

  Addera sedan att hennes kolleger i Alliansen strypt möjligheterna att omskola sig i vuxen ålder genom att förbjuda arbetsmarknadsverk och andra rehab-instanser att satsa en spänn på vuxenstudier. Plötsligt har man skapat en ny underklass som är väldigt bra att ha när man ställer den mot ökad arbetskraftsindvandring från låglöneländer. Det kanske är någon som inser att dessa två faktorer är mycket effektiva för de styrande samhällsklasserna när löner och levnadsstandard skall sänkas för folk som inte är födda med silversked i mun.

  Men vad är det som utmärker de ”nya moderaterna” och deras hejdukar vid nedmonteringen av det Sverige som innan de tog över var på uppgång?

  Ingenting nytt under solen. Samma gamla högermänniskor i ny förpackning där marknadsföringen kan sägas ha varit väldigt effektiv. Med hjälp av ”bidrag” från högerkristna Plymouth-bröderna och reklambolag med innefolk från Killinggänget så har denna regering lyckats få brat-kidsen att gå upp i brygga. Alliansens politik spelar överklassen rätt i händerna. Vem hade väntat sig något annat?

  Vad känner egentligen idag alla vettlösa människor utan minne som röstade fram denna människofientliga regering. Det verkar ju som varje gång de lyckas lura till sig 4 års mandat i riksdagen så lämnar de efter sig en ekonomisk och social katastrof som brukar ta sisådär 8 till 12 år att reparera.

  Vill bara påminna om stolpskottet och mångmiljonären Anne
  Wibbles (FP) officiella kommentar om hur arbetarfamiljer kan överleva i ett konkurrensutsatt samhälle.

  Hon menade att:

  Varje svensk arbetarfamilj med lätthet skulle kunna spara minst en årslön varje år! Nu har ju Cristina Husmark-Person visat samma brist på verklighetsuppfattning! Är de Aliens i Alliansen eller?

  Nyhetsbrev:

  Två år efter regeringsskiftet har mycket hänt inom ohälsopolitiken och inom sjukförsäkringen. Sedan regeringen tillträdde har antalet sjukskrivna minskat med ungefär 40 000 personer.

  En förstärkt företagshälsovård, rehabiliteringsgaranti, en reformerad sjukförsäkring och snart bättre möjligheter för förtidspensionärer att arbeta kommer innebära att ännu fler ges möjlighet att komma tillbaka i arbete.

  – Inte på tio år har sjukfrånvaron varit så låg. Utvecklingen visar att regeringen har slagit in på rätt väg. Ännu återstår dock hårt arbete för att återupprätta Sverige som en ledande välfärdsnation, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

  Mychèle Östman
  Pressekreterare hos
  Cristina Husmark Pehrsson

 6. Tack Maria och Leo!

  Ja, H-E.R. , det är tur att man trots allt kan hålla humöret uppe! Vi kom tillsammans med taxichaffisen överens om att rösta bort ”packet” (så vi får hoppas att han inte fullföljer sin desperata plan) 😀

  Lasse, vi blev också oroliga när taxichauffören förklarade att benen och fötterna ofta var bortdomnade av smärta och nervpåverkan. Han försökte verkligen, men vad får han för det? Dessutom hade han fått problemen genom ett fysiskt tungt jobb. Men, hans skador ansågs givetvis inte vara ”arbetsskador”.

  Fabio, Husmark Pehrssons ”nyhetsbrev” slår verkligen rekord i hyckleri! ”återupprätta Sverige som ledande välfärdsnation” Sanslöst!

 7. sverigevsitalien

   /  augusti 20, 2008

  vet du inte varför man måste dra åt tumskruvarna på Försäkringskassan då? Jo för att det finns för många myglare! För många simultanter, och förmånga ”nysvenskar” som ”lider av trauman”

 8. Johan F

   /  augusti 20, 2008

  ”sverigevsitalien” balanserat inlägg.

  Är ju ganska klarlagt att det så kallade myglet inte alls är ett så stort problem som Alliansen hävdade.

 9. Larsa

   /  augusti 20, 2008

  sverigevsistalien: Läs på istället för att rapa upp fördomar! Snacket om ”fusket” var en medveten storm i ett vattenglas som iscensattes av borgarmaffian för att utmåla det sociala trygghetsnätet som misslyckat. De har inte fakta på sin sida.

 10. H-E.R

   /  augusti 20, 2008

  sverigevsitalien.
  ”Det finns för många myglare”.
  Hm…. man kan nog lugnt säga att den fabricerade nyheten åt upp sig själv med hull och hår.
  Men ursprungligen var den nog inte så dum om man har som avsikt att ta kål på svenska folkets mandat vad gäller de sociala försäkringarna.
  Avsikten var just detta; ”se så många som missbrukar försäkringarna, pga detta måste vi försämra dem och kanske t o m ta bort dem helt”.
  Som grädde på moset skulle då även en syndabock tillhandahållas, helt gratis, vilket då skulle underlätta den fortsatta slakten av välfärden samtidigt som de ”icke lata” skulle belönas rejält och bygga vidare på den mur som hamnat emellan ”lönsam” och ”icke lönsam”.
  Turligt nog så pass genomskinligt att de flesta av oss nog sett bluffen. Utom möjligen de som prompt VILL tro på den 😉

 11. Välkommen åter Ilsemarie.. 🙂

  Låt oss hoppas att reinfeld gör något vettigt det sista han gör till exempel att avgå….

 12. Att den nuvarande politiken inte är tillräckligt nyanserad hoppas jag att även de politiker som besätmmer idag inser snart.

  Att den föregående politiken var lika onyanserad åt andra hållet hoppas jag många inser också !

  Och att bidrgasfusket inte var så utbrett som det utmålades – well – det var en sjujäkla massa pengar som varje år gick till olika former av bidrag och sjukpenning. Och det var väldigt många som var sjukskrivna väldigt länge !

  Hurvida detta var fusk – Nje det tror jag inte: Enligt dåvarande regler var det nog helt korrekt. Å andra sidan så är alal som folk i allmänhet. Blir man sjukskriven på goda grunder – så blir det ju inte lättare att gå tillbaka om man fortfarande har det bra, inte har en aktiv hjälp tillbaka – och inte ens behöver det på sikt eftersom sjukpenningen/förtidspensionen alltid är en relativt bra utväg.

  Det som måste göras nu är att utreda hur man kan hjälpa det fåtal som ÄR i behov av hjälp, men ändå ge de som kan komma tillbaka en bra väg att göra det.

  Jag känner (kände) iaf en hel del, i många fall unga, människor som gick sjukskrivna alldeles för länge för utbrändhet/depression, när det dom egentligen behövde var en motivation en push (i 1a hand av läkare/rådgivare eftersom vännernas ord inte stod så högt i kurs alltid) och ibland en vidareutbildning samt en ny arbetsgivare. Många gånger hade nog en deltidstjänst som hade möjliggjort vila och hälsovård varit det bästa åtminstonde till att börja med…

  Så den där taxichauffören – honom borde försäkringkassan/sjukvården (elelr ett nytt samarbetande organ) ta hand om och tillsammans med honom utarbeta en lösning där han kan börja jobb deltid först med något som INTE belastar kroppen på det sätt som mhan mår dåligt av. Att han inte skall ha 100% sjukskrivning i evighet är väl nästan självklart – han kunde ju sitta/Stå iaf kortare stunder och hade ju ett huvud att tänka med ! Stackars människa att behöva bli sjukskriven resten av livet isf…

  /K

 13. Visst myglas det…

  Åker tex säkert omkring minst en buss chaufför med hjärtfel men som pga sin ekonomi måste mygla sig kvar på jobbet

  Det är alldeles säkert någon undersköterska som trots ryggsmärtor och förslitnings skador ändå måste fuska sig kvar på arbetet för att överleva. Trots att hon vet att följden är att dennes kollegor måste utföra också hennes uppgifter.

  Någonstans går det omkring en byggnads arbetare med epelepsi som när som helst kan få ett anfall och antingen skada sig själv eller i värsta fall skada alla omkring sig. Bara för att inte hade råd att ta vård.

  Så javisst fuskas det och myglas…

 14. Klas tycks, trots sitt logiska resonemang 😉 , inte kunna läsa innantill. Den taxichaufför du pratar om är inte sjukskriven (vilket jag också klart och tydligt skriver i min blogg). Han har 25% tidsbegränsad sjukersättning. En räddning och livlina för en människa med svår smärta som trots allt vill jobba så mycket det bara är möjligt. Det arbete han nu har är redan ett ”avlastande” arbete enligt fk, efter det att han skadat sig i ett tyngre arbete (givetvis utan att få skadorna erkända som arbetsskador). Den 25% ersättning han har kommer den nya ”utförsäkringslagen” förmodligen att ta bort. Så du behöver inte vara orolig. Han varken har eller kommer att få någon sjukersättning eller sjukskrivning i framtiden.

  För övrigt kan jag bara instämma i m00ns kommentar. Bra skrivet!

 15. klaskarlsson

   /  augusti 21, 2008

  ilsemarie: Jo jag läste – om än lite sravigt, och misstolkade det som att han inte hade ngn ersättning utan jobbade för fullt.

  Och han är väl visst sjukskriven fast inte på heltid utan på 25% då ?
  Om han och försäkringskassan tycker att taxikörning är ett avlastande arbete (dvs är överens om detta !) så är väl allt bra ? Annars skall det åtminstonde finnas alternativ (vilket jag har svårt att tro att FK presenterar – särskilt som detta faller under en annan myndighet (som sagt gammaldags revirtänkande här). Och krävs det 50% if sjukskrivning under en period så borde det funka också.

  Det som denna taxichaufför får problem med är ju då att han ev. kommer bli av med sin 25% ersättning – vilket antingen kommer driva honom till att bokstavligen arbeta sig sjukare, eller ut på gatan. Och jag har svårt att förstå resonemanget från statligt håll: Jag menar antingen är man frisk eller också inte. Om det sedan är 25 eller 100% är en annan sak.

  Så länge man är sjuk och det finns en chans att tillfriskna så bör väl samhället hjälpa till med det. Om det, ännu, inte finns ngn bot så bör man väl ändå inte ge upp utan fortfarande ge stöd både finansiellt liksom vårdmässigt ?

  Jag tror väl dock att andelen som inte kan jobba överhuvudtaget är väldigt låg – det stora problemet är snarare att det inte finns några arbetsgivare som vill antställa folk på olika deltid, med olika handikapp och som kanske är borta till och från – är det inte där vi skall försöka hjälpa till också då ?

  Jag menar jag har sett folk som är sjukskrivna 100% som samtidigt kan påta i trädgården i flera dagar, snickra på landstället, skriva bloggar/hemsidor, sälja saker på tradera/blocket, gå på stan och shoppa osv – finns det inget jobb där ovanstående aktiviteter passar in, om än på deltid ? Är det inte här som ”fuskmisstanken” föds. sOm sagt ovan: Ingen av ovanstående anser sig nog vara, eller ena är, fuskare i egentlig mening – det är helt enkelt väldigt svårt att få ett jobb som outbildat trädgårdsmästare på 25% deltid – som ett exempel. Men samtidigt måste ni väl hålla med om att man är inte okapabel till att arbeta om man orkar med sådant ?

  Andemeningen i mitt inlägg var att; det var inte bra förut, det blir inte bättre nu – men det viktigaste har totalt missats av politikerna – och det är att man måste individanpassa lösningarna MER. Medvetet fusk tror jag är sällsynt (men det lilla som fins, 2% har jag sett, är dyrt för staten), men ett omedvetet utnyttjande tror jag är väldigt vanligt om man inte får stöd och uppmuntran och rehabilitering tillsammmans med en framtidstro.

  Man skall definitivt inte gå tillbaka till att skita i folk (för det var i princip likadant förut, men då fick man lättare pengar) och bara slänga ut lite pengar då och då…

  /K

 16. H-E.R

   /  augusti 22, 2008

  mOOns.
  Klockrent skrivet. Det värsta är ju att vi inte sett de fulla effekterna av reformeringen ännu. Inom ett par år visar det sig nog vara rätt vanligt med människor som sätter både den egna och andras säkerhet ur spel pga att de arbetar trots diverse sjukdomar. Arbetarskyddet är ju dessutom försvagat så bristerna uppdagas kanske först när olyckan är framme.

 17. Kul att du är tillbaka igen Ilsemarie!

  Så har ju arbetsplatsolyckorna ökat ordentligt också!

 18. OJ, det där blev visst lite fel :oops:.

  Den sista meningen var en kommentar till föregående kommentar, ett tillägg alltså.

 19. H-E.R

   /  augusti 24, 2008

  Kerstin.
  Dråpligt 😀
  Man kan dock tänka sig att en och annan moderat drabbas av sura uppstötningar efter att ha läst Ilse-Maries blogg 🙂

 20. Tommi

   /  oktober 20, 2008

  Inga sådana drastiska åtgärder behövs bara lite mer kunskap!

  Nu finns det hjälp att förebygga ryggbesvär och diskbråck! ca. 10.000kr så lite kostar det för att slippa de mest vanligaste besvären på kontoret.

  Efter regeringens beslut så skall arbetsgivaren ta fullt ansvar av ryggbesväret som uppstår under arbetstid. Många arbetsgivare vet nog inte vad som orsakar ryggbesvär och gör därför även fel prioriteringar i sina inköp.

  Ny unik ryggavlastande stol klarar av att sträcka ut och vårda ryggen, detta håller ryggbesvären och diskbråcken borta. En sådan stol heter Ergositter och är en svensk innovation och är en stol för dom som inte vill ha ont i ryggen.

  Så vill du slippa hamna i försäkringskassans osäkra system samt slippa ett stort personligt lidande så får du nog informera arbetsgivaren att göra rätt prioriteringar av inköpen.

  Mer info: http://www.ergositter.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: