Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon

I går var det dags igen för FUT delegationen att återupprepa sitt gamla budskap om svenskarnas utbredda ”bidragsfusk”. De lyckades till och med få det att låta som om det var en nyhet.

Siffrorna de upprepade handlade om den ”gissningslek” som presenterades redan i november förra året, och om en diskutabel ”attitydundersökning” som genomförts i hela norden. Visserligen med skilda frågor och formuleringar, på skilda sätt (telefon och webb), och vid helt skilda tidpunkter. Men vad gör det – tycks delegationen mena. Allt är sanning!

Jo, jo!

Det enda som man med säkerhet kan säga om dessa siffror, och hur de har presenteras, är väl att de förmodligen har gjort svenska folket mer misstänksamma mot sina medmänniskor, och att detta till och med kan ha skapat den farliga känslan av att ”- fuskar andra så fuskar jag”.

Kanske har inte detta varit syftet och målet med den fuskpropaganda som basunerats ut i media och med hjälp av borgerliga politiker de senaste åren – men det är förmodligen ett resultat.

Denna gång tog artikelförfattarna även upp det självklara – att FK måste få samköra sina register med skattemyndigheterna, och att slarvet och misstagen måste minska även från FK:s sida.

Och visst borde enklare blanketter och regler vara en självklarhet. Det märkliga är givetvis att detta inte redan är verklighet för länge sedan. Då hade man förmodligen sluppit en stor del av ”fuskdebatten” och kunnat koncentrera sig på att sätta dit de som verkligen ägnar sig åt brottsligt fusk, istället för att framföra generella och svepande anklagelser mot hela svenska folket.

Eller som Karl-Arne Ockell, kommissarie länskriminalen Halland, uttryckte sig i Aktuellt i går;

– Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon.

Så beskrev alltså polisen i Halland den jakt som nu pågår mot misstänka ”bidragsfuskare”.

Där har polisen hittills utrett 70 (av 150) misstänkta fall av ”bidragsfusk”. Resultatet är magert. Endast 2 av fallen visade sig vara rent fusk. Resten handlade om misstag och missförstånd. De misstänkta visade sig alltså vara helt oskyldiga. Många kände sig djupt kränkta och oroade av att ha hamnat i polisens misstankeregister. För vissa kunde konsekvensen bli att de blev av med jobbet.

I jakten på att utrota allt detta inbillade ”bidragsfusk” har regeringens nya sjukförsäkring börjat gälla. Efter bara ett par dagar börjar konsekvenserna visa sig för de sjukskrivna. Ett exempel är svårt cancersjuka Anna Olsson som enligt FK nu är för frisk för fortsatt sjukpenning.

Citat, DN;

Försäkringskassan meddelade Anna Olsson i Uddevalla att fortsatt sjukpenning får man bara om man är så sjuk att man riskerar att dö inom ett par månader.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson anklagar nu FK för att övertolka reglerna.

Men, eftersom de nya reglerna är så otydliga och krångliga att ingen – varken läkare, FK, patienter eller arbetsgivare, vet hur de ska tolkas, är det förmodligen så att FK nu vill få ett pilotfall att döma efter.

Oskyldiga och svårt sjuka människor blir nu offer i denna tragedi.

Regeringens företrädare försöker skylla ifrån sig på FK, men den verkliga boven i dramat är den moderatstyrda regeringen!

”Känn ingen oro” sa Husmark Pehrsson. Vad säger hon nu?

*

Bloggat; Wiplashnyheter, Svensson, Simone

Tidigare bloggposter om ”fusket”:
FUT-delegationen fuskar vidare
Resultatet av propagandan
Regeringen fuskar med både ord och siffror

*

Läs även vad Stockholms fundamentalistiska ”ombildningspolitik” på bostadsområdet har lett till. SvD Brännpunkt – Härdsmälta efter ombildningar.

*

Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

64 kommentarer

 1. En eloge till dig som tar dig an andra borgerliga skandaler än FRA-lagen (för visst är den viktig att kämpa mot & jag gör det själv, men det behövs verkligen sådana som du som uppmärksammar regeringens allmänna brist på humanitet).

 2. patalompolitik

   /  juli 4, 2008

  Tyckte det var en av de mest passande formuleringarna jag hört på länge ”Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon” den sätter fingret på vad det egentligen är man gör: Silar myggen och sväljer kamelerna.

  Ha en skön helg!

 3. H-E.R

   /  juli 4, 2008

  Bra skrivet Ilse-Marie.
  Något som verkar lite konstigt är ju att Husmark bannar FK för att övertolka reglerna.
  Hon har ju själv varit med och skapat proppen som FK använder sig av och i den står angående vad ”allvarliga sjukdomar” ska anses vara:
  ”Exempel på sådana sjukdomar är vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar såsom ALS eller om den försäkrade väntar på transplantation av ett vitalt organ”.
  I och för sig skrivs det inte rent ut att man bör ligga på dödsbädden för att få fortsatt ersättning, men man kan utan att vara drastisk ge texten i propostionen den betydelsen då både cancer och den fruktade sjukdomen ALS ofta leder till döden.
  Verkar möjligen vara så att FK är mera rak i språket än vad skenheliga fru Husmark-Persson är.
  Ofattbart grymt är det i vart fall.
  Och mitt i alltihop kommer en sandlådefajt mellan socialförsäkringsministern och Försäkringskassan.

 4. St Just

   /  juli 4, 2008

  Husmark är som ansvarig minister skyldig (liksom var och en av riksdagens borgerliga ledamöter)och försöker nu skylla ifrån sig på en underställd myndighet som FK.
  Som vi till vänster antog, kommer svårt sjuka att drabbas av alliansens politik som gått ut på att sätta åt fattiga, arbetslösa och sjuka och samtidigt underlätta för de rika att öka sitt överflöd.

  Det handlar om klasshat; de rikas mot oss övriga.

 5. Det dråpligaste var när minister Husmark-Persson, i intervju på Rapport, förklarade att ”det var tack och lov inte regeringen utan Försäkringskassan som skulle avgöra vilka som ska få sjukpenning.

  Va!!!! Vad sysslar regeringen med, skriver gummilagar som de sedan är ”tacksamma” för att andra ska tillämpa och för att de slipper både ta i konsekvenserna och besluta om dem.

 6. Ja, märkligt att det nu plötsligt är ok med ministerstyre.

 7. H-E.R

   /  juli 5, 2008

  St Just.
  Ja visst är det klasshat. Och visst är regeringen högst ansvarig och därmed skyldig till det som sker.
  Men varför protesterar inte ansvariga inom Försäkringskassan? Jag vidhåller känslan av rovdjursdrift i agerandet när man fårn deras håll dikterar ihop ett brev likt det den cancersjuka kvinnan fått. Möjligen kan det handla om en rädsla att helt enkelt bli avsatt om man vägrar. Där kommer då den ytterst mänskliga egenskapen feghet in.
  Vad regeringen nu vinner på att landets sjuka kuvats till rent omänsklig nivå vete gudarna. Inom en rätt snar framtid har det blivit rätt många.

 8. Förr såldes fattiga på auktion. Nu ser vi det moderna sättet att sälja ut folk. Att ministern inte tar sitt ansvar för det hon har skapat bevisar bara att denna regering inte bryr sig om vad som händer med sjuka och alla andra som behöver extra hjälp i livet. Att man som vuxen individ har sjunkit så lågt at hatet för dem sjuka öppet visas så föraktfullt gör sig inte bra när man är minister. Akademisk bakgrund är per automatik inget som garanterar intelligens… det har vi fått bevisat om och om igen. Snarare verkar de mer korkade för de kan inte tänka hur helheten blir av mitt beslut utan de skapar bara världen efter skolboken…..

 9. St Just

   /  juli 5, 2008

  Att Husmark enligt sitt CV arbetat som sjuksköterska i nästan 30 år och suttit i Cancerfondens styrelse – är ingen garanti för en human inställning till människor i nöd – det moderata klassintresset tar överhanden.

 10. diver007

   /  juli 6, 2008

  Mycket välskrivet!

 11. Tyvärr blir man inte särskilt förvånad över Husmark-Perssons utspel… Att stå upp för vad man har beslutat är väl inte denna regeringens bästa gren precis…
  Det är ju betydligt lättare att lasta över ansvaret på någon annan när det visar sig att besluten inte har varit så genomtänkta som dom borde.
  Sedan kan man ju fundera över varför vi är så ”flata” och bara låter saker fortgå… Och detta ”tolkande” av beslut gör ju att alla känner sig mer eller mindre svävande i luften. Man vet ju inte vilka regler och bestämmelser som gäller från den ena dagen till den andra…

 12. H-E.R

   /  juli 6, 2008

  Johanna.
  Som enskild person kan man nog inte göra så mycket, därav ”flathet” eller kanske helt enkelt ett försök att förtränga sanningen.
  Bloggare som Ilse-Marie t ex är guld värda, det behövs protester.
  Mer protester kommer under Almedalsveckan, t ex LO Rättsskydd har seminarium (10 juli) om de nya reglerna i sjukföräkringen, där skulle även tas upp angående ”Den svenska modellen 2.0”, Vaxholmsmålet mm.
  Särskilt hoppas jag att LO Rättskydd tar upp bristen på rehab som ju blir allt mer tydlig i den sk ”rehabiliteringskedjan”.
  Själv tar jag nån sorts semester nu 🙂 Försöka stänga ute omvärlden ett par veckor.
  Tack återigen Ilse-Marie för dina bloggar.

 13. Larsa

   /  juli 6, 2008

  Det är glädjande att det bara är 2% av utbetalningarna i bidragssystemet som går till medvetet fusk. Svenskarna är inte så genomruttna som gemene man tycks tro. Bidragssystemet fungerar!

  10 miljarder är givetvis mycket pengar och det är djupt beklagligt att människor tar sig friheten att begå brott. Det är djupt beklagligt 2% tar sig friheten att sätta andra ärliga människor i skiten. Jag har inget till övers för det riktiga fuskdrägget oavsett hur deras liv ser ut. Men jag är övertygad om att, liksom det finns fattiga representerade bland dem, finns det också välbeställda människor som utåt pratar sig hesa mot bidragen och de som behöver det för att överleva.

  Men man måste se siffrorna i sin helhet vilket vi fått göra nu och det är inga siffror som gör regeringen gott. Fusket är inte det riksproblem de målade upp innan valet. Jag hoppas innerligt på en fet fläskläpp i form av usla valsiffror för de 4 i alliansen valet 2010. Bye bye!

 14. Viveka

   /  juli 7, 2008

  Bra argumenterat! . Håller vi ångan upp kommer väl till slut försäkringsministern koka över och hon också vara tvungen att trilla ned på jorden.

  En absurdhet som hon tror är en universalnyckel för utrota bidragsfiffel, är samkörning av olika dataregister.
  Nej det är minsan ingen lösning, helt enkelt därför att systemen gör utbetalningar och den vet inte vilken tid som utbetalningen omfattar. Dessa uppgifter syns bara i varje specifikt systemets betalningsreskontra när man går in på varje person manuellt! Så en akassautbetalningen idag kan avse en tidsperiod i februari.
  Detta är en svindyr administration som FK idag fått extra pengar för klara, men i fortsättningen.. kanske en orsak till varför ersättningarna sänks.
  En annan felaktigt som försäkringsminstern upprepar hela tiden, är att man ej får ha flera ersättningar samtidigt.
  DET är helt LAGLIGT att uppbära både deltidsakassa, vara deltids sjukskriven. Även att vårda barn del av dag och arbeta del av dag etc.
  Och det är just dessa deltidare som orsakar det flesta samkörningsträffarna och till råga på allt, så försvinner många ej, utan återkommer hela tiden, upprepade gångar. och det helt legalt… Men dyrt för oss skattebetalare att se dessa kollas varenda gång de vill ha en utbetalning….

 15. Hej
  Jag tycker att Husmark är feg som hela tiden gömmer sig bakom F-kassan.Om hon verkligen tycker att dom fattar felaktiga beslut så får hon väl ge andra direktiv.
  Ja människor har all anledning att känna stor oro.

 16. Är ddet någon som protesterar? Nej!
  Är det någon som gör något för att förändra? Nej!
  Protestera mot FRA lagen och Riksdagsledamöternas föräderi, 16 sep – 2008
  Röstskolka september 2010!

 17. St Just

   /  juli 7, 2008

  Holmsten har rätt; protestera mot FRA-lagen! Men för 17 lyd inte rådet att röstskolka – Om man nu bara ser till FRA-lagen röstar man naturligtvis på något av arbetarepartierna eller mp. Röstskolk är alltid ett välkommet stöd åt borgerligheten!

 18. OBS: Detta anser jag vara viktigt så var gärna behjälplig och spred denna skandal. I Sverige borde inte journalister tystas då dom skriver om verkligheten.

  http://hygienkonsult.blogspot.com/2008/07/dagens-mail.html

  Tack på förhand // Spanarn

 19. Fille

   /  juli 7, 2008

  Kjell G. Holmström, den som röstskolkar på grund av FRA-lagen håller jag personligen ansvarig för den inhumana sjukförsäkring som Alliansens skapat och som Ilse-Marie sågar i denna bloggpost.

  Kjell G. Holmström är tyvärr ute och cyklar, trots att jag delar upprördheten mot FRA-lagen.

  Min uppmaning blir därför: Rösta 2010, men rösta inte på Alliansen!

 20. Kikade runt lite på youtube
  Hittade en reklam film från f-kassan 1993
  och en nygjord variant .
  La upp dom här :
  http://m00nster.blogspot.com/2008/07/frskringskassan-movies.html

  Undrar vad som hänt mellan 93-08 …..?

  regimskifte ?

 21. Kjell G. Holmsten:
  föreslår att man ska röstskolka 2010.
  Jo, det är ju ett närmast idiotsäkert sätt att få behålla alliansregeringen minst fyra år till. Sedan kan man nog glömma alla möjligheter till anständig försörjning, av arbete såväl som genom ”bidrag” eller med hjälp av försäkringsutbetalningar, om man inte tillhör den verkliga gräddan i samhället.

 22. Larsa

   /  juli 9, 2008

  Nej! Inget röstskolk. Se istället till att utnyttja er rösträtt till max och peta bort kvacksalvarna i Alliansen 2010.

 23. Anna Olsson

   /  juli 9, 2008

  Hej på er!
  Vill bara tipsa om radioprogrammet ring P1 från 3/7 och 4/7 där min mamma, jag och Christina Husmark Persson deltar bland många fler. Lyssna på reprisen på webben, http://www.sr.se, gå in på lyssna igen och välj programmet i vänster lista.
  Ring P1 är ett favoritprogram. Det känns härligt att människor runt om i Sverige reagerat så kraftfullt, då känner jag att det finns hopp!

  Kramar till er alla från Anna Olsson i Uddevalla

  Ps. på pin kiv så ska jag överleva för att få vara med och rösta bort Alliansen Ds.

 24. Tack för tipset Anna… och visst ska vi alla vara med och rösta bort den här regeringen! 😉

  P.S. Tänker på dig och önskar dig allt gott! Varma kramar!

 25. Du är min Hjälte
  Anna Olsson 🙂

  Självklart kommer du och vara med och rösta!

  En förändring krävs av detta system fel och tror inte dem som styr klarar av förändringen.
  Troligen ligger mycket av felet i hur försäkringskassan styrs.
  Dem som vet bäst (handläggarna) Får säga minst.

  Puss på morsan din med borde få en tapperhets medalj
  tanten!

 26. Tommy1960

   /  juli 9, 2008

  Hej
  Ser att du har Agenda2010 knappen på sidan här.
  Tänkte lägga den på min WP-blogg oxå men vet inte hur, man måste väl ha en kod?

  Tack på förhand
  Tommy

 27. Här finns info om hur du går med i Agenda2010
  http://www.agenda2010plus.se/

 28. Tommy1960

   /  juli 9, 2008

  har kollat där utan att jag fattar hur man får en länk till Agenda2010-knappen.
  Men tack ändå…kollar vidare

 29. Jag skrev en kommentar häromdagen om min svårt hjärt- och kärlsjuka släkting (53 år gammal) som nu ska bli av med sjukersättningen. På 3 år har personen haft 2 stora aneurysmer, en i aorta och en i hjärtats kranskärl. Bägge gångerna var personen nära döden och fick genomgå massiva hjärtoperationer.

  Vid den 2a operationen skulle de ersätta kranskärlet med en åder från ljumsken. Då brister det kärlet också… Det visar sig att alla personens kärl är sköra och brister lätt. Personen får en ny hjärtklaff (hjärtats egna klaff hade brustit också) och en konstgjord ”strumpa” på flera ådror. Konvalescensen är mycket lång och de långa operatioinerna med hjärt-lungmaskin har orsakat att personen har vissa svårigheter med minnet. Personen kan inte klara sitt jobb och arbetsgivaren vägrar skaffa fram ett ”lättare” jobb som kanske kunde passa på deltid. ”Alla ska jobba heltid och på 3-skift”. Nu vill försäkringskassan att sjukskrivningen ska upphöra. De godkänner inte läkarintyget skrivet av kunnig läkare.

  Ska min släkting behöva skriva in sig på arbetsförmedlingen? Vem vill anställa en person som har ett läkarintyg som klart betyder att personen inte kan utföra arbete på heltid?

  Det är bara FÖR bedrövligt. Jag har ju alltid varit ”vänstermiljösosse” och detta har förstärkts för tid och evighet numera.

  Ha det gott! Och Skriv mera av dina eminenta inlägg! De behövs!!!!!

  Kram!
  Katrin

 30. Signaturen H-E.R efterlyste protester från Försäkringskassan. Försäkringskassan lämnade centralt ett mycket kritiskt remissvar på Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons förslag till ättestupalag. Och en del ändringar gjordes i propositionen.

  Samtidigt är missnöjet bland personalen mycket stort. Dels mot den nya människosyn som ska prägla verksamheten, och dels mot den starkt centraliserade och toppstyrda organisation som Försäkringskassan håller på att införa. Personalomsättningen har därför blivit stor. Vi är många som lämnat Försäkringskassan. Jag valde att sluta efter 33 1/2 år i påskas och tänker inte återvända. En annan arbetskamrat som också valde att sluta kallade Försäkringskassan för Titanic. Den är på väg mot sin undergång, men kaptenen har inte förstått detta utan tror att den är osänkbar.

 31. Att vara anställd
  på försäkringskassan måste numer vara en form av självplågeri. Behöva stå för och berätta om dem nya reglerna som man inte tror på själv och inte kan påverka.
  Det är synd om våra handläggare på kassan som måste hantera den frustration dels sin egen och klientens.
  Hittade ett uttalande från en person som hade hår på den tiden men som fått implementera det han sa då.

  Vi här på planet jorden undrar när dem ska komma ned för landning och möta oss dödliga.

 32. Opps gick visst inte så bra och lägga in på det viset sorry.
  Det är iaf ett uttalande från Fredrik från 1993 där han berättar vad han tycker om sjuka. Han säger även att vi inte ska lita på politiker så i viss mån måste jag hålla med i hans uttalande.
  Länk till Fredrik från 1993 här :

  Sven tror du kan vara en viktig del i den debatt som förs överallt. Skulle vara intressant och veta om du hade några egna förslag på förbättringar och förenklingar. För det regelverk som nu finns på kassan kan knappt nåhon förstå och missförstår man dem kan man bli bedragare och polisanmäld.

 33. Jo, jag har fört debatt i ämnet. Genom insändare i tidningar, genom min blogg och genom mejl till ansvariga (som generaldirektör och politiker). Och genom kommentarer i bloggar – som här.

  Det stora problemet med att sjukskrivningar drar ut på tiden (och ”onödiga” förtidspensioner) är det faktum att vi har en arbetsmarknad som inte är intresserad av den som inte kan jobba till 120%. Vi har överallt så slimmade organisationer, och så högt arbetstempo att de som inte orkar med detta är ointressanta för arbetsgivaren. Till och med Försäkringskassan (som ju är den myndighet som borde föregå med gott exempel) är ointresserad. I samband med de uppsägningar och den omorgansiation som genomförts inom Försäkringskassan på senare tid har i stort sett all personal som hade lönebidrag eller olika arbetshandikapp rensats ut. Deras arbetsuppgifter har blivit över, dom har placerats på platser i organisationen som varit omöjliga för dom och chefer har till och med gått runt och försökt övertala dom att säga upp sig. Facket ST driver just nu ett stort antal ärenden i Arbetsdomstolen.

  Men detta är ett problem som ingen politiker vill ta i. Det vore ju att kritisera arbetsmarknaden och arbetsgivaren!

  För vi måste också erkänna att de flesta som är sjuka faktiskt har en viss arbetsförmåga kvar. Men hur tar vi tillvara denna på rätt sätt. Husmark Pehrssons nya ättestupalag är i varje fall fel metod.

  Hälsningar från en som med all säkerhet får ta hand om många när dom rensats ut ur sjukförsäkringsksystemet i mitt nya jobb – som socialsekreterare. Vi har redan en stor del som rensats ut från Försäkringskassan men är ointressanta för Arbetsförmedlingen.

 34. ja gud vad vi fuskar allihop! När jag nu senast vid ansökan ville redovisa att jag faktiskt jobbat en kort period (så att jag inte skulle bli återbetalningsskyldig senare vilket hänt mig tidigare) så skrattade hon lite snällt och sa : nämen det behöver du inte göra, det är en sådan liten summa ändå.
  Till historien hör att jag nästintill blev behandlad som fuskare sist jag missade det, men nu uppskattas inte ärligheten….

  Ähh jag tycker bara det är en massa skitsnack, de borde se över sina egnarutiner först – är kanske de själva som får oss att se fuskiga ut?

  Vad ska jag föressten blogga om nu? Jag fick ju äntligen jobb idag!!

 35. hillary2

   /  juli 20, 2008

  Är Försäkringskassan och läkare rädda för Husmark?

  Alltfler sjukskrivningsintyg skickas för bedömande till Försäkringskassans läkare som dömer ut sina intygsskrivande kollegors ”bristfälliga underlag”. Den sjuke skickar då journalkopia där det kan visa sig stå att patienten är informerad om att det inte är troligt att sjukpenning kommer att utbetalas (sic!) och försäkringsläkaren fortsätter naturligtvis att envisas med att det brister i behandlande läkares undersökningsresultat och diagnostik. Helt korrekt – men ska den sjuke sota för detta?

 36. Bibbi

   /  juli 21, 2008

  Underbar blogg! Trots att jag gillar nivån måste jag ändå be att få belasta med ett litet inlägg på personnivå, en av tyvärr många exempel på Försäkringskassans nya människosyn.

  En fråga till ”Sven Tycker” : vet du om någon har dokumenterat omstruktureringen av F-Kassan? Högintressant att fånga den process som du berättar om! Borde rimligtvis ha fångats i någon C- eller D-uppsats eller har man stängt dörren för dylika studier?

  Nåväl. Man undrar ju hur och utifrån vilka kriterier den nya tidens handläggare har handplockats? Och hur man gått tillväga vid själva implementeringen av allt detta nya inklusive det svåraste: att trigga fram attityder av arrogans och förakt hos dessa handplockade tjänstemän.

  Min historia: Efter många, många års kämpande med att dagligen ta mig till jobbet (Stockholms Stad)och dessutom göra ett dokumenterat gott sådant, blir jag strax innan julen -07 inkallad till chefen och förelagd att uppsöka läkare för sjukskrivning och ordentlig diagnosticering. Jag protesterar med anledning av att chefen ju redan har avskedat en fast anställd person just p g a sjukskrivning och att jag inte vill att detta ska hända och helt enkelt inte vågar låta mig sjukskrivas. Chefen står på sig varpå jag under våren -08 /visserligen medicinskt fullt motiverat/sjukskrivs på 100%.

  I maj -08 har jag fem (5) konstaterade diagnoser: utbredd Artros, Fibromyalgi, svårartad Mag-tarm-sjukdom, långt gången Osteoporos samt det kroniska Virus som jag har medicinerat mot i ca 20 år. Jag har alltså under mycket lång tid dragit på och anpassat mitt liv (släpa dig till jobbet och släpa dig därifrån direkt hem till sängen) efter dessa sjukdomar och tycker själv att jag har gjort ett jättejobb som har klarat det och är även fortsättningsvis mycket intresserad av att klara jobbet eventuellt med viss anpassning till verkligheten.

  Och så till poängen i denna historia, försäkringskassans radikala attitydförändring!

  Min första kontakt med försäkringskassan i februari -08 är mycket empatisk. Den information jag får är tydlig och professionell.

  Min andra kontakt med försäkringskassan i mars/april -08 går i samma anda, med tal om samarbete och försök att hitta former för en eventuell anpassning av mina nuvarande arbetsuppgifter. Trots accelererande sjukdom och oro inför framtiden känns situationen inte hopplös. Dessutom bemöts jag fortfarande med respekt och empati inför det att jag är drabbad av diverse svårigheter som Försäkringskassan tycks mån om att i samverkan med mig och min chef finna en lösning på. Nämnda chef aviserar dock – som befarat – redan nu att han vill bli av med mig med hänvisning till att han endast har nytta av ”fullt kompetent” arbetskraft i min position och att arbetsuppgifterna inte alls går att anpassa. Han har ju redan tidigare och lite i förtid praktiserat de nya reglerna (1/7 -08) och surfar nu glatt med de nya vindar ur djupblå skyar som börjat blåsa över vårt land!

  Senaste mötet mellan mig, mitt fackombud, läkare, arbetsgivaren och försäkringskassan hålls i mitten av juni -08 strax innan de nya reglerna träder i kraft. Man har nu skickat en alldeles ny handläggare, troligtvis en av de handplockade tjänstemännen, direkt hemkommen från en intensiv kick-off inför ”Den nya tidens anda”, full av arrogans och med hårda nypor. Under vårt 45 minuter långa möte får jag tre (3) gånger höra att jag nu måste inse att detta är ”den krassa verkligheten” och att samhället inte har råd att låta folk gå sjuka! Jag kämpar i ord och argument under mötet med att försöka få min chef att gå med på att försöka finna på en lösning där tjänsten kanske delas med någon lämplig som jag t o m erbjuder mig att hitta och att detta kanske kan kombineras med timmar på annan tjänst inom arbetsplatsen. Chefen vägrar att lyssna stärkt och stöttad av den nu plötsligt allierade (!) Försäkringskassans handläggare som återigen ser på mig uppifrån och ned och upprepar sitt mantra ”den krassa verkligheten” lilla vän. Trots att jag är mötets mest positiva deltagare med massor av konstruktiva förslag om hur att lösa detta om det nu inte visar sig att jag blir 100% frisk framåt hösten (alla skakar på huvudet), trots att jag som är den sjuka kommer med förslag till lösningar och bokstavligen på mina bara knän, BER min chef att inte säga upp mig så blir jag behandlad som parasit! Efter då 5 månaders sjukskrivning av olika grad (100% och 75%) med evighetslånga väntetider för ett otal undersökningar av vad man konstaterar fem olika diagnoser – behandlas jag som paria av försäkringskassan medan chefen viftar med ett papper och otåligt frågar läkaren om vi är klara nu eller om det kanske kommer att komma ännu flera diagnoser. Suckandes över sina svårigheter att nu kunna planera verksamheten, vilket väl inte är det mest psykologiska att ventilera framför den sjuka arbetstagaren?

  Detta ytterst kränkande möte klargör att jag
  under augusti kommer att arbeta 50% för att i oktober börja klättra upp mot 100%. Klarar jag inte 100% arbetstid i december ställs jag av Försäkringskassan ”till arbetsmarknadens förfogande” vilket alltså hjälper min arbetsgivare att bli av med mig!
  På min direkta fråga till Försäkringskassan om hur stora chanser hon verkligen tror att jag som 50-årig kvinna och i så fall inte fullt arbetsför, har att kunna övertyga (lura) en ny arbetsgivare om att ge mig en anställning när hon ju under vårt möte har hört hur ogärna min nuvarande arbetsgivare vill ha mig under sitt tak, får jag inget svar.

  Under juli ringer samma handläggare från Försäkringskassan för att förhöra sig om mina planerade behandlingar. Då jag återigen pga oro måste fråga hur gången ser ut i detta om jag inte klarar av att arbeta 100% i december svarar hon föraktfullt med ett litet maktfullkomligt skratt, att ”då kan jag skicka dig till Haparanda så kan du ju gå runt där några varv och leta jobb”! (Jag bor och arbetar i Stockholm och jag är ofrivilligt sjuk.)

  Vi behöver inte längre förundras över fjärran fenomen av diktatur, begrepp som masspsykos, STASI, etc. Vi befinner oss mitt i en liknande process. Och det här är bara början om vi inte gör något, nu. / Bibbi

 37. Tack Bibbi för din berättelse. Den visar vilken fruktansvärd verklighet många människor nu tvingas genomleva. FK:s personal är givetvis hårt pressad, och alla är inte ”omänskliga”, men den kommentar du fick visar att det hos vissa handläggare finns ett skrämmande förakt för allt mänskligt!

  P.S. Tack för berömmet! Önskar dig allt gott! /ilsemarie

 38. H-E.R

   /  juli 23, 2008

  Sven Tycker.
  Visst har Försäkringskassan protesterat, det har du rätt i. Mest uppmärksammat var kanske Inger Efraimssons protest i form av avgång.
  Begripligt att många slutar sitt arbete på FK, det kan inte vara lätt att fortsätta när det ingår i arbetsuppgifterna att skada sina medmänniskor.
  Rent spontant skulle jag vilja se stora protester från FK, och då inledda uppifrån, dvs Malmborg m fl. Men tänker man logiskt så blir det omöjligt då ”obekväma” personer inom både statliga verk och privata företag med lätthet ersätts av fogligare dito.
  Läste igenom Bibbis berättelse här och funderar hur många som kommer att kämpa för sin rätt om några år när effekterna slagit igenom till fullo.

 39. Regeringen har nått sitt syfte , att misstänkliggöra alla sjuka/skadade. Nu har t o m min egen son ”förklarat” för mig att jag borde kunna jobba och det är en fråga om vilken inställning man har om man jobbar eller inte…..

  Vad ska man säga?

 40. H-E.R

   /  juli 28, 2008

  Kaktusblomman.
  Inget svider så illa som när en närstående eller nära vän kommer med en sån kommentar.
  Jag ”drabbades” av en nära väns son, han hade käcka idéer om hur jag skulle kunna arbeta trots en överjordisk värk och ett icke fungerande ben. Jag lyssnade artigt på honom. När han var färdig med sitt brandtal bad jag honom att aldrig säga något liknande till någon annan i samma situation.
  Det går oftast så väldigt lätt för fullt friska att staka ut en plan och hitta lösningar. Först när man själv drabbas inser man verkligheten.
  Jag tycker du ska prata öppet med sonen, berätta för honom hur du känner inför det han säger.
  Det verkar tamejtusan som om ”ohälsotalet” har blivit var mans skötebarn, ett sätt att framhäva den egna duktigheten kanske.

 41. Det s politiker misslyckas med är ju att visa på hur det fungerar i kontexten Sverige (sedan gammalt)=
  1000 enheter ekonomi innan och vi idag har 1 milj och i framtiden 10 milj etc
  Hur?
  Resultatbaserad lön som driver utvecklingen
  Sen sätter man ju (per automatik) en gräns för resten (kollektivavtal eller minimilön)
  Kakan är stor nog så blir det ju lättare att sätta en bra och schysst och rimlig gräns

  Dan ska ju nu har mer skattetryck än Sverige.
  Utgifter?
  Försäkrings- och sjukvårdssystemet?
  Finns ju mkt där= överläkare 25% i sv (en del bra resultatbaserat men…)
  Handel, sjöfart och resurser (mineraler, olja, naturgas etc)

 42. Olav

   /  juli 30, 2008

  Kaktusblomman: Det gjorde mig nedstämd att din son väljer att lita mer på empatilösa betongliberaler utan medicinsk kompetens än på dig som mamma och de diagnoser dina läkare ställt. 😦

  Förhoppningsvis ändrar han sina tankar och ser skillnaderna mellan sjukdom och inställning. En individ ska ALDRIG lastas för sjukdomstillstånd då denna inte styr över det själv. Svårare än så behöver det inte vara.

  Mitt enda råd är detsamma som H-E.R gav dig; var öppen mot honom och tala om hur du känner inför hans bedömning av ditt tillstånd. Jag hoppas innerligt att han kommer att förstå.

 43. Anna Olsson

   /  juli 30, 2008

  Idag ringde en handläggare från försäkringskassan och meddelade att jag fick rätt till fortsatt sjukpenning. De hade gått helt på min läkares bedömning och ansåg att jag har synnerliga skäl att bibehålla min sjukpenning. Jag blev så lättad och hoppas och tror nu att även andra i min situation kommer att få rätt. Det känns fantastiskt! Men jag är också medveten om att andra sjuka med svåra diagnoser inte har samma tur. Lagen är fortfarande för hård och fyrkantig, vi får fortsätta kämpa!

  Kramar från Anna i Uddevalla, ps. skall även hälsa till er från min goa mamma May Olsson.ds.

  Nedan lite intressanta lästips om FK:s situation

  http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080711/NYHETER/58819143

  http:/www.helagotland.se/insandare/artikel.aspx?articleid=3983032

 44. Grattis Anna. Roligt att du fått rätt utan att behöva överklaga.

 45. Tack o lov att du fick rätt Anna! Va skönt!
  Men, som du säger finns det all anledning att fortsätta kämpa mot de nya omänskliga reglerna. Många sjuka och arbetsskadade kommer att bli oskyldiga offer, och kastas ut från sjukförsäkringen, inom de närmaste åren.

  P.S. Hälsa tillbaks till mamma May. Har lyssnat på radioprogrammen du länkade till och ni var suveräna båda två!

 46. Voogi

   /  augusti 8, 2008

  Blev rent ut sagt förb-d idag när jag läste ledaren i DI, vars sista paragraf lyder:

  citat:

  Det som räddar ekvationen kanske blir att regeringens modiga justeringar i trygghetssystemen minskar statsutgifterna. Anders Borg berättade belåtet att Försäkringskassan i sitt budgetunderlag räknar med en nedgång av antalet förtidspensionärer med 100.000 mellan 2006 och 2010.

  slut citat

  Det är för mig en fullkomligt ny innebörd av ordet modig.

  Men det kanske kommer en förklaring där man hävdar att man försökte vara ironisk?

 47. H-E.R

   /  augusti 10, 2008

  Måste bara säga att det är bra att oppositionen bestående av riksdagsledamöter åtminstone ställer rätt kniviga frågor angående den fd sjukförsäkringen och de beräknat 20 000 initialt drabbade. T exLennart Axelsson (s) till Husmark Persson vill ha besked:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GV111525
  Även Liselott Ohlsson (v) har en fråga liggande.
  Hur Husmark-Persson ska kunna besvara dessa frågor ärligt utan att skrämma sk*ten ur de drabbade förblir en gåta.

 48. Tore T-röd och klara-kundvagn kallar nu till stormöte på Norrabantorget och alla som lyckas ta sig dit har chans att få ett kvarter eller två i stan med tillhörande tomburks rättigheter som antingen kan säljas eller bytas mot valfri ”dryck”. För som Tore T-röd nu säger måste vi lodisar gå ihop och ena oss innan dem sjuka försöka ta över våran inkomst källa.

  För dem som inte lyckas ta sig till nämnda plats så kommer Klara-Kundvagn arrangera svamp plockning under devisen.
  All svamp går att äta………….
  ….En gång……

  Första september startar vi eld i tunnan alla är välkommna dock har dem med frusna själar företräde då dem tycks vara dem som bestämmer sånt här.

  Som fredags mat föreslår ”Pekka med stratos jackan” halv ljummen brun skokräm då han upptäckt att just den färgen får en att glömma färg för huvudtaget antingen för den alkoholhalt den har eller just den goda smaken. Vi initierade förstog inte riktigt vad han sa men hans tunga såg iaf nypolerad ut.

  ”Har du en spänn Benny” Vill påminna om att lodis uniform är påkallat till stor mötet på norra bantorget.
  För dem som saknar uniform så tipsar Container-Kenta om att på myrorna finns både mjukis byxor och kardborre fritids skor.

  Sorry ….
  Men ibland måste man distansera sig för att härda ut..

 49. H-E-R, du vet väl hur Husmark Pehrsson tidigare svarat alla som är oroliga?! Visst!
  ”- Känn ingen oro”
  Ett klassiskt uttalande, som visar i vilken verklighet hon och hennes borgerliga ”kumpaner” lever i.

 50. H-E.R

   /  augusti 13, 2008

  Ja visst ja Ilse-Marie, hade glömt att hon redan har en standardlösning Husmark Persson 🙂
  Och banne mig, hon låter lika betryggande som en gammal skeppare jag känner. Han råkade sänka ett ruckel till båt, modell mindre, allt under det han upprepade ”ingen fara, detta går bra”. Huvva…

 51. Nåt att känna oro inför.

  När du som sjuk och utförsäkrad från F-Kassan hamnar hos socialtjänsten så blir det en tillvaro i mörkret och utan el.

  Det pga att det sparas så att inte ens socialtjänstlagen följs längre. Den ”skälighetsnivå” som lagen säger gäller inte utan du som sjuk och isolerad i hemmet kommer få klara dig på ca hälften eller mindre el än det. Elbolagen anger 275kwh som medeltal i sina beräkningar.
  Socialtjänsten har lagstridigt infört en felaktig norm på 150kwh per månad. Så ladda upp med stearin ljus och t-sprits kök för dem pengarna ni får nu …
  Vidare förklaring finns här: Nedsläckt Eller Upplyst

 52. Bibbi: En hemsk historia !!

  Det visar ju på att regeringen inte FÅR skriva luddiga lagar och gömma sig bakom dom. Försäkringskassan ahr (i mina ögon) ofta varit en klumpig och i många fall inkompetent instutition – men nu verkar fler och fler av de bra flyga ut…
  Det började redan under (S) med att försäkringskassan ”läkare” bara genom ett telefonsamtal kunde konstatera att ens egen läkare inte ställt en korrekt diagnos !?!!? Vad var det för något !?!???

  Din chef skall inte FÅ säga upp dig eller ens insinuera detta – han skall vara skyldig att försöka hitta en lösning tycker jag. (kan inte facket hjäla dig här förresten?)

  Och försäkringkassan (staten) skall ställa upp med alternativ – vidareutbildning osv för detta -det är dit pengarna skall gå.

  Om det absolut inte går att hitta ett arbete på din nuvarande arbetsplats, så skall försäkringskassan + arbetsförmedlingen (tycker iof båda dessa är föråldrade) hjälpa till att hitta en ny arbetsgivare under tiden du går på rehabilitering. Och det här skitsnacket som alliansen fått igenom att man från 1a dagen måste flytta suger fett ! Man måste väl iaf få ett par månader på sig först !?!

  Däremot är det 100% korrekt att utgångpunkten förstås skall vara att alla skall arbeta så mycket man kan/orkar, men om diagnoserna är att det inte går skall man naturligtvis inte behöva göra det. Men framförallt måste man hjälpa en sjuk individ med att hitta lösningar, man kan ju inte både vara sjuk, förväntas jobba OCH hitta lösningar – då går nog många under.

  Försäkringskassan borde vara ytterst intresserade av att hitta bra lösningar för personer – tyvärr är det bara siffror på antal utbetalda miljoner som verkar styra = helt FEL!

  Det borde istället vara antal nöjda kunder (vilket vi alla är) per utbetald miljon – detta skulle ge incitament till mer human behandling och rekrytering av kompetent personal – varför inte tom sådana som själva varit i svåra situationer ?

  Nästa val blir intressant. Socialist är jag inte på något sätt (socialliberal är väl det närmaste) – men det vill til latt ngt borgeligt parti sticker ut huvudet utanför alliansens skal och erkänner en del misstag samt sätter upp ett program som är mer balanserat ! Eller varför inte ett nytt parti – men sunda human-liberala värderingar (och liberal är INTE = den politik som förs nu, och defintivt inte human i många fall !)

  /K

 53. Larsa

   /  augusti 21, 2008

  Klas: ”liberal är INTE = den politik som förs nu, och defintivt inte human i många fall”

  Som socialliberal förstår jag fullständigt att du inte tycker det. Ni är ju de enda vettiga rösterna på en sida som idag mest består av Ayn Rand-frälsta profeter.

 54. Johan F

   /  augusti 21, 2008

  Larsa: Som socialliberal förstår jag fullständigt att du inte tycker det. Ni är ju de enda vettiga rösterna på en sida som idag mest består av Ayn Rand-frälsta profeter.

  Vad menar du för sida? På alliansens sida? gillar man Ayn Rand och röstar för Alliansen så har man nog ingen aning om vad Ayn Rand stod för.

  Klas: Bra skrivet!

 55. Eva

   /  augusti 25, 2008

  Curt M på F-kassan skrev i DN helgen 16-17 aug, och försvarade sig mot kritiken ang den NYA sjukförsäkringen, och påstod att en ny undersökning visar att inte drivit folk till mer socialbidrag, jämfört med förra undersökningen för nåt år sen. Tacka 17 för det, den nya är ju så ny att sannolikt ingen hunnit bli utförsäkrad ännu! Kom igen om två år (dispenstiden för gamla sortens tillfälliga sjukersättningar är max 18 månader), och jämför den gamla med den nya, så blir nog resultatet annorlunda! Det han gör är att jämföra äpplen med äpplen, men påstå att det svarar på frågan hur äpplen och päron skiljer sig åt! (…eller, hur man ljuger med statistik!)

 56. Röstskolka 2010 uppmanar jag fortfarande!
  Mona och såssarna vill jaga sjuka de med!
  Är det någon som säjer emot?
  Rösta inte på partier och ledamöter som bara sitter för sin egen skull och inte för flertalet.
  RÖSTSKOLKA 2010 !

 57. St Just

   /  september 10, 2008

  Röstskolk är bara den självgodes bedrägeri – ”Jag har i alla fall inte valt något så gnäll inte på mig” – En konsekvent hållning är att dela både med- och motgångar med arbetarrörelsen, dess partier och fackföreningar – oavsett mer eller mindre lyckade ledningar (inte ens Danielsson, Palm eller Branting var fläckfria).

  Röstskolk är bara en hyllning till ett sofflock – föga ärorikt eller konstruktivt.

  För övrigt reagerar jag instinktivt mot dem som använder begreppet ”såssarna” – det har alltid varit ett av överklassens mer snorkiga uttryck.

 58. Den där uppmaningen till ”röstskolk” får mig bara att bli än mer övertygad om att inte ge upp. Visst tusan gör det skillnad vilka man röstar på!

  Instämmer helt med din kommentar St Just!

 1. Sila mygg och svälja kameler « Simone - På tal om politik
 2. Liv och död styrda av godtycke
 3. Vatten på flaska är bra för miljön « Vänstervindar
 4. “Den slutliga lösningen” och alternativen « Ett hjärta RÖTT
 5. Att bara lyda order « skvitts
 6. Avvecklingen av välfärden | skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: