Borgarna bluffar vidare

I morgon (tisdag den 1 juli) är det dags för de regeringens nya sjukskrivningsregler att träda i kraft. ”Rehabiliteringskedja” är Husmark Pehrssons vilseledande benämning på de stupstocksregler som nu blir verklighet.

I praktiken innebär de nya, och hårt kritiserade, reglerna att det blir fritt fram för de arbetsgivare som så önskar att sparka sjuka arbetstagare redan efter ett halvårs sammanräknad sjukdom. I praktiken kan det till och med gå ännu snabbare eftersom sjukskrivningsperioder nu kommer att läggas ihop (om det är mindre än 90 dagar mellan perioderna). Efter ett års sammanräknad sjukskrivning åker de allra flesta ut ur sjukförsäkringen, därefter måste den sjuke ansöka om förlängd sjukpenning. Den yttersta gränsen blir 550 dagar. Efter denna period krävs inte bara att du är sjuk och oförmögen att arbeta för att få behålla någon sjukersättning – då måste du dessutom ha rätt diagnos (exakt vilken är ännu otydligt) eller vänta på en donation. Reglerna blir nu så krångliga och svårbegripliga att inte ens de som är satta att tolka dessa helt förstår innebörden och betydelsen.

Den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffas, och upphör efter en utfasningsperiod. Försäkringskassan räknar med att en stor del (runt 30 000) av de som idag har denna typ av sjukersättning kommer att kastas ut i kylan och bli utan ersättning.

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) räknar med att 10 000 personer som i dag har sjukersättning kommer att tvingas söka försörjningsstsöd (socialbidrag) i den första vändan. Något som även regeringen själv, helt cyniskt, har räknat med.

Nu, när nya siffror (svt) visar att det regeringen benämner ”utanförskapet” inte alls minskar längre – det har istället ökat med 4 000 personer sedan i mars – spär man alltså medvetet på dessa siffror ännu mer genom att kasta ut sjuka människor från sjukförsäkringen.

Den borgerliga alliansens viktigaste vallöfte – att minska ”utanförskapet” – tycks nu vara glömt. Eller så kanske man inte ens bryr sig. Alla sjukskrivna tillhör ju redan ”utanförskapet”, vad spelar det då för roll om de går från en ”utanförskapsgrupp” till en annan? Ett cyniskt men passande resonemang för en cynisk regering.

Eller, kanske man räknar med att minska ”utanförskapssiffran” genom att återigen använda sig av ”statistikmissbruk”, och fortsätta räkna lite som man själv vill. Förvisso en passande sysselsättning för en regeringen som har visat sig vrida och vända på betydelsen av ord och siffror på ett helt nytt sätt.

Missa inte Aftonbladets Ingvar Persson ledare i ämnet –
Husmark Pehrssons rehabiliteringsbluff!

Missa inte heller dagens Brännpunkt i SvD. Det handlar om Vårdval Stockholm och den uppskjutna ”utvärdering” som Filippa Reinfeldt lovat och lovat. Nu släpps den i en stukad och tillputsad version – allt för att dölja konsekvenserna av den orättvisa reformen.

Citat, SvD;

Exakt hur stora nedskärningarna blir vet vi inte förrän året är slut. Men Stockholms läns sjukvårdsområde har gjort simuleringar som kan fungera som en fingervisning. Där får Fittja vårdcentral nedskärningar på mellan 25 och 30 procent i år. Rinkeby vård­central får nedskärningar på mellan 15 och 20 procent.

Bland de vårdcentraler som drabbas av hårdast finns också Akalla, Jordbro, Alby, Hallunda och Tensta. Bland dem som istället vinner på Vårdval Stockholm hittar vi S:t Erik, Stocksund, Surbrunnsgatan och Djursholm.

Pengarna flyttas från fattiga förorter med många sjuka invånare till innerstaden och väl­bärgade villaområden med friskare invånare. Tydligare kan knappast den cyniska klasspolitik som Vårdval Stockholm innebär illustreras.

*


Bloggtips;

Jinge – Sjukvården blir rikvården, Simone – Vårdval Stockholm, Svensson – Klasspolitik, Alliansfritt Sverige – Analys av signalspaningsdebatten

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. H-E.R

   /  juni 30, 2008

  Tack för att du kämpar på och skriver om sjukförsäkringen Ilse-Marie. Idag har jag träffat en kvinna som går på tf sjukersättning, hon har fått ett kryptiskt meddelande från sin FK-handläggare. Verkar inte vara särskilt genomtänkt från deras sida heller, som om de egentligen inte vet exakt hur allt ska genomföras. Rehabplan verkar saknas ännu så länge t ex, kanske är det lika i de flesta kommuner.
  Själv vägrar jag ge upp, i h-e att jag tänker falla även om ersättningen hänger på en skör tråd. Man får väl bygga sig en Pudas-låda och lägga sig på torget i närmaste stad vid ett plakat med någon exalterad protest.
  I vart fall har det uppstått en utredning med det otroliga namnet ”Arbetsförmågeutredningen”.
  Inte direkt förvånande.
  http://www.regeringen.se/sb/d/10057/a/107595

 2. Ja, H-E.R – ge inte upp!
  ”Arbetsförmågeutredningen” – ska man skratta eller gråta?

  Det slog mig förresten när jag hade skrivit bloggen att syftet med att kasta ut folk från sjukförsäkringen ju är självklart. Det minskar antalet människor som räknas som ”utanför”. Nu kommer många istället tvingas leva på anhöriga eller sälja alla sina tillgångar. De kommer varken vara innanför eller ”utanför”. De existerar inte längre i någons statistik, i alla fall inte så länge de överlever på annat sätt än på socialbidrag.

  Slutsatsen måste bli att regeringen egentligen struntar i alla de som de kallar för ”utanför”, det enda de tänker på är att putsa siffrorna så att de det ser bra ut på pappret. Allt för att vinna val!

 3. H-E.R

   /  juni 30, 2008

  Du har nog helt rätt i det Ilse-Marie, det blir många statistiklösa utan ersättning och dem kan ju inte benämnas i ”utanförskap” heller.
  Och med de skärpta reglerna för bedömning eller definition av ”arbetsförmåga” som är på gång (klara i april 2009 tydligen) kan det säkerligen bli många fler så småningom.
  Smärta t ex blir väl just ett sånt tillstånd som aldrig går att åberopa i sammanhanget då det rätt ofta inte går att hitta en egentlig medicinsk orsak som duger.
  Rent krasst, om FK följer de nya reglerna till punkt och pricka, kan en 62-åring från Piteå med daglig värk i ryggen anses vara fullt arbetsför i något ”friskjobbsprojekt” i Malmö. Och då blir det stopp i utbetalningarna från FK.

 4. Välskrivet som vanligt, och oerhört tänkvärt! Som jag sagt tidigare – hoppas att jag aldrig kommer att bli sjuk och skickar ut en kram till alla som är det och som drabbas av detta bullshit.

 5. Alla
  Verkar snöa in i pengafrågan………
  Resultatet blir bara att gemene man ser sjuka som
  pengakrävande månster som bara vill nalla på deras
  skattekronor.

  Jag skulle helst av allt vilja bli frisk/friskare och nte ”nalla”

  Problemet är dock att så fort man blir sjuk rasar ekonomin
  och möjligheten att försöka bli frisk på egen hand försvinner helt. Efter ett par år är man garanterat fast i
  nall-träsket utan möjlighet till friskvård och med en så
  ansträngd ekonomi att man bara kan hålla sig levande.

  Iom det så bloggas det och skrivs nyheter innehållande
  sjuka människor som ”gnäller” över att det är så synd om dem för dem inga pengar har, Och hur mycket pengar dem ska förlora snart.

  Jag har levt i fattig dom i 17 år pga att jag blev överkörd av en smitare, klart det finns hål att stoppa pengar i.
  Att inte ha möjlighet att bli friskare/bättre är värre än att behöva vara fattig.

  Gissar att det är fler än mig som sitter fast i den problematiken att inte ha en möjlighet att bli friskare
  Det är nog ingen som lägger sista hundringen på simkort, sjukgymnast när barnen behöver kläder.
  Så det får bli några extra ”gratis citodon” att klara dagen med istället.

  Tror att nån kommer snappa upp att det inte är pengarna som alla gnäller om och får dem att verka vara ”snyltare”
  Som är det eg problemet.
  Det är möjligheterna att kunna skapa sig ett bättre liv och
  i vissa fall kunna komma tillbaks till jobbet.

  Den som lyckas vinkla bort fokuset på hur illa allas ekonomi är och istället lägger vikten på att sjuka behöver en möjlighet att kunna bli bättre.

  Fast chansen är väl större att dem drar in högkostnads skyddet för medicin nu när jag presenterat verkligheten.
  Istället för att göra det enklare för folk att bli bättre/friskare.

  Vad som krävs för att sjuka ska kunna bli bättre behöver jag nog inte nämna. Men det börjar på P.

 6. Oppsie

  Glömde en sak…
  Till alla som ska ta livet av sig eller lägga sig i pudas lådor
  Eller springa runt med plakat.

  Jag har ev en bättre lösning till er
  Gör er så DYRA som möjligt istället åk magnet kamera så ofta ni kan tex det är dyrt.
  Säg till eran doktor att ni vill ha dem dyraste mest kostsamma behandlingarna som finns på menyn.
  Begär dem dyraste pillrena.
  Kostar inte mer för er som är sjuka men kommer visa att den här politiken inte fungerar.
  Man ska slå till där det känns mest … och nog ingen moderat som ens kommer se dig i en pudas låda eller läsa din döds annons …
  Men budgeten kollar dem ….

 7. H-E.R

   /  juli 3, 2008

  mOOns
  Du har nog rätt i att ingen ser protester. Och du har definitivt rätt i att just pengar är en stor del i försöken att rehabilitera sig själv.
  Värst är att politikerna nog är medvetna om det men det ingår inte i agendan att vi ska bli friskare. Vi ska nog bara ut ur statistiken som Ilse-Marie skrev här ovan.
  En tröst i eländet kan ju vara att det ”enorma” fusket visat sig vara en sägen. Fast trösten blir inte långvarig när man inser att ”det enorma fusket”-debatten har haft ett syfte och dessutom fått det genomslag som förväntats. Tack vare fuskrapporter och mediadrev gentemot sjuka har stödet för ett kraschad sjukförsäkring varit relativt stort, åtminstone bland alliansens anhängare.
  Hm… ja MTR är en dyr undersökning, jag har genomgått några såna och därigenom belastat nationalekonomin. Som grädde på moset har jag dessutom genomgått ett försök till rehab som hade en kolossal prislapp men som tyvärr slutade med ambulanstransport (vilket antagligen kostade en del det också)
  Nu borde jag redan ha skammens rodnad på kinderna för alla skattepengar som förflutit för min skull. Visserligen har jag ju arbetat drygt 30 år och betalat skatt, men ändå.
  Tänkvärt skrivet mOOns…. det finns många sätt att protestera på 😉

 8. Får
  Börja med att be om ursäkt för att jag uttnyttjar någon
  annans Blogg för att framföra mina egna åsikter.
  #Sorry#
  Det jag ville ha fram är att det nog krävs att man separerar
  Frågorna kring sjukförsäkringen och den personliga ekonomin.
  Då inte många kan se sambandet som råder och därigenom anser att sjuka bara ”gnäller” om mer pengar.

  När man blandar friskvård, rehablitering, långa väntetider, oro, sjukdom, hjälpmedel etc.
  Med avsaknad av personlig ekonomi så framstår dem sjuka som penga hungriga m00nster istället för den eftersatta grupp människor dem eg är

 9. H-E.R

   /  juli 4, 2008

  Det börjar direkt att gå överstyr med de nya reglerna. Man måste ”riskera dö inom ett par månader” för fortsatt sjukpenning:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=801042

  Kan någon, oavsett politisk inriktning, försvara detta?
  Jag får en känsla av primitivt rovdjursbeteende och grupptrycksmentalitet i agerandet från Försäkringskassan. Där har tydligen det brev som delats ut till landets sjuka formulerats. Hur många orkar kämpa?

 10. mOOns

  Pengar i sig själv skapar ingen lycka men vetskapen av ha skapar trygghet och det i sig själv skapar lycka. Om man är sjuk eller arbetslös måste man ha en trygg och stadig grund att stå på .Så att den sjuka eller arbetslösa kan koncentrera sig på att bli frisk eller hitta ett jobb. Det gör man bäst genom att tryggheten vandrar hand i hand med sjukdomen eller arbetslösheten

 1. Enligt SvD ser ingen på SvT längre? « Vänstervindar
 2. delade | 30 jun, 2008
 3. Rika bidragsfuskar mer | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: