Fototvång för cyberrymdsförorenare

Nej, det är inget aprilskämt…

Inte nog med att alla våra mail och sms ska kontrolleras, nu ska även alla bloggare i EU registeras och kontrolleras. Enligt den estniska initiativtagaren till lagförslaget, Marianne Mikko (s) ledamot i EU parlamentet, ”förorenar bloggare cyberrymden”.

Citat, DN;

Hon vill ha en kvalitetsstämpel på bloggarna, i realiteten vill hon veta vem som skriver och varför.

– Om vi ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten. Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen, säger Marianne Mikko till Ekot.

Ja, bloggare är uppenbarligen ett otyg, speciellt alla de som inte vill skylta med namn, adress och foto på sig själva på sin blogg. Foto förresten? Kanske man i framtiden också måste vara både vacker och fotogen för att få blogga? Och hur ska EU kunna kontrollera att alla bloggare använder sina rätta namn och sina rätta fotografier? Den enda lösningen på ”bloggproblemet” blir väl förmodligen att EU förbjuder hela företeelsen rakt av.

Men, att förbjuda möjligheten att mer eller mindre anonymt uttrycka sina åsikter i en blogg är bara ännu ett skrämmande steg mot det totala kontrollsamhället. För, nu tycks vi snart vara där.

Allt ska uppenbarligen kontrolleras. DNA-uppsättningar, mail, sms och nu bloggare. Vart går gränsen? Kanske vi också ska börja sprätta upp alla vanliga brev som skickas, eller börja rota igenom folks bokhyllor och byrålådor. För tänk om någon har en bok av en författare som använder en synonym eller har gömt några ”förorenande” skrifter, böcker eller brev i byrån där hemma.

Slutligen kan man fråga sig vilka bloggare som skulle vara aktuella att registreras? Fotbloggare, modebloggare, dagboksbloggare eller enbart politiska bloggare? Det luktar sannerligen åsiktsregistrering på långt håll!

Vill man stoppa en bloggare som går över alla gränser finns det redan idag möjlighet till detta. Utan några extra kontroller eller krav på att bloggaren ska skylta med namn och foto. Inlägg kan anmälas och stoppas. Det är fullt tillräckligt.

Artiklar:

DN – EU vill registrera bloggare

SvD – Övervakad, avlyssnad och blodregisterad

SvD – EU föreslår håradre kontroll av bloggare

Aftonbladet – FRA motståndare, Här spanar FRA

Bloggat; Trollhare, Kulturbloggen

*

Till sist kan man ju fråga sig om det är hyckleri att följa de lagar och regler som har röstats igenom i riksdagen oavsett om man gillar dessa eller inte?

Uppenbarligen tycker Fredrik Reinfeldt detta. Kanske är det därför så många av hans partikamrater inte hycklar. Det vill säga, de bygger svart, utnyttjar ”svarta” pigor, och struntar i att betala de skatter och avgifter de inte gillar.

Men, det är inte, som SvD uttrycker det, en fråga om att ”leva som man lär”. Det är en fråga om att följa de lagar och regler som existerar. Oavsett vad man tycker om dem!

*

Bloggtips;

Ekonomikommentarer om Oegennyttiga drivkrafter , Svensson om Pigvdrag, Eva-Lena Jansson om Utanförskap, Alliansfritt Sverige om Reinfeldt och ”alla”

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Pluto

   /  juni 26, 2008

  ”Det är en fråga om att följa de lagar och regler som existerar. Oavsett vad man tycker om dem!”
  Det finns inga tvingande lagar och regler om skatteavdrag, de måsta man ansöka om, om man vill…
  Man kan faktiskt låta bli att ansöka om skattelättnader som man påstår sig vara emot.
  Däremot får man inte låta bli att betala skatter man inte gillar, staten tvingar dig att betala men att få något tillbaka är frivilligt.

 2. Fredrik

   /  juni 26, 2008

  ”Det är en fråga om att följa de lagar och regler som existerar. Oavsett vad man tycker om dem!”
  Nej. ”Pigavdraget” är _frivilligt_ att göra. Man måste inte. Speciellt inte om man är sossepolitiker och tjänar 100000+kr/mån…

  (Sen är det en annan fråga huruvida Reinfeldt har något mandat att använda order hycklare efter FRA-affären..)

 3. Hör, Reinfeldt — dom sjunger din sång!

  Den Nya Nationalsången

 4. Gaspode

   /  juni 27, 2008

  Nej, i detta fallet handlar det inte om att följa de lagar och regler som existerar. Det handlar om ideologisk trovärdighet. Ylva Johansson är inte på något sätt tvingad att göra avdrag även om hon köper in hushållsnära tjänster och hon sänder inte så lite märkliga signaler till sina väljare genom att blixtsnabbt utnyttja det avdrag som hon är motståndare till. Att leva som man lär är ett uttryck som de socialdemokratiska partitopparna glömt bort innebörden av för många år sedan.

 5. H-E.R

   /  juni 27, 2008

  Är det inte lika bra att politikerna lagstiftar om fotboja för samtliga medborgare? Denna kunde för enkelhetens skull förses med buggutrustning så att alla mystiska samtal med andra mystiska människor registreras. Till detta kunde tillföras obligatoriska kepsar för alla och envar försedda med kameror så att alla hemliga möten med andra suspekta individer registreras ordentligt.
  Hemmavid kunde man ju tänka sig att kameror installeras i varje rum så att mystiska förehavanden inom familjen inte går om intet. Även i bilen skulle en kamerautrustning kunna monteras, t ex vid backspegeln så att mystiskt uppförande bakom ratten registreras på tillbörligt sätt.
  Naturligtvis i säkerhetens namn 😉
  Hm….

 6. kirira

   /  juni 28, 2008

  Hanne Kjöller brukar jag inte gilla men det hon skriver angående Ylva Johanssons och andras hyckleri i DN idag är klockrent.

 7. Dagens politik är morgondagens våld….

 8. H-E.R

   /  juni 28, 2008

  Apropå registrering av bloggar. En artikel från förra året angående bloggarna i Iran, ett rätt stort antal människor. Där beslöt regeringen införa skyldighet att registrera bloggen med namn och lösenord, dvs fritt fram för överheten att granska och även stänga av.
  Det ledde naturligtvis till massiva protester även där. Bloggarna anses i Iran också vara en fristad för homosexuella, det enda ställe där de kan prata öppet om sin läggning.
  Förutom registrering av bloggare och deras besökare existrerar också en hård filtrering genom sökmotorerna, vissa ”obekväma” ord går inte igenom.
  Rätt obegripligt att Sverige tar ett så raskt steg bakåt i utvecklingen vad gäller yttrande- och åsiktsfrihet.
  http://www.guardian.co.uk/technology/2007/jun/07/newmedia.iran

 1. Trottens Betraktelser » Nytt angrepp mot bloggosfären: EU-förslag om att registrera bloggare
 2. Angreppen på yttrandefrihet och integritet duggar tätt | Svensson
 3. EU och bloggregistrering falskt - Mediakupp?
 4. Jonas: Straffknulla Marianne Mikko…?!?!?! | I huvudet på Svenssons!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: