Utanförskapsallians – en ny höjdpunkt

Via Den osynlige patienten fick jag veta att socialförsäkringsministern vill bilda en ”allians” för alla som har hamnat i ”utanförskap”. Idén släpptes på ett seminarium på Rosenbad i veckan.

Citat;

– Vi borde bilda en allians för dem som har hamnat i utanförskap. Myndigheter, politiker och organisationer, alla i närheten, borde samverka för att bistå den som är utsatt.

Hyckleriet når alltså nya höjder.

Först slaktar man sjukförsäkringen och arbetsmiljöarbetet. Man avskaffar arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar och gör det enkelt för vilken arbetsgivare som vill att sparka långtidssjukskrivna redan efter sex månader. Man inför en diagnosbaserad sjukförsäkring och räknar kallt med att förpassa alla sjuka som inte har rätt diagnos in i ett verkligt ”utanförskap”. Inte det ”utanförskap” som det (enligt regeringen) innebär att vara förkyld ett par dagar. Nej, nu handlar det om att förpassa långtidssjuka till försörjningsstöd (socialbidrag). Alltså att, som Den osynlige patienten skriver, tvinga människor ”att göra av med allt sitt kapital och lämna hus och hem bara för att de drabbas av sjukdom”.

Arbetslösa, en annan av de grupper som regeringen räknar som ”utanför”, ska vara beredda att lämna familj, hus, hemort, vänner och dessutom strunta i sin utbildning vid arbetslöshet. Flytta från första dagen är receptet. Det är nog fler än Alf Svensson som kan se det ”hjärtlösa” och inhumana i en sådan politik.

Då, först då, är det tydligen dags att tala om en ”allians” mot det ”utanförskap” regeringen både har uppfunnit och spär på med sin råa och omänskliga politik på området.

Bra – nu känner vi ingen ”oro” längre 😉

Förslag? Ja –

 • Kanske man skulle börja satsa mer på arbetsmiljöarbetet igen och anpassa arbetet efter människorna istället för tvärt om.
 • Kanske man inte skulle kasta ut sjuka människor vare sig från deras arbetsplatser eller från sjukförsäkringen – oavsett diagnos.
 • Kanske det skulle vara bättre att belöna de arbetsgivare som anpassar en arbetsplats (och följer arbetsmiljölagen) istället för att belöna de som kastar ut sjukskrivna så fort de kan?
 • Kanske det vore en idé att börja lyssna på de människor som är drabbade istället för att misstro och straffa?
 • Kanske är det dags att rent av inse att inte alla kan jobba full tid och 110 procent – hur gärna de än skulle vilja.

En bättre samordning är givetvis A och O, men så länge alliansens politik går ut på att svälta, förnedra och smutskasta de utsatta blir alla Husmark Perssons ord enbart hyckleri!

P.S. Sedan kan man ju undra om även förkylda och barnlediga får ingå i den nya ”utanförskapsalliansen” – allt för att de inte ska känna sig ännu mer ”utanför”? 😉

*

Tips;

Läs Aftonbladets ledare – Irak till försäljning – eller Naomi Kleins bok Chockdoktrinen – speciellt kapitlet om Irakkriget (med tanke på den konferens som stundar i Upplands Väsby, och med tanke på de som inte får vara med)

*
Till sist;

Nu är till och med Näringslivets höjdare missnöjda med Reinfeldt…

Citat GP:

Handelskammaren har bjudit in Reinfeldt till en arbetslunch på samma sätt som man flera år i rad gjorde med den föregående statsministern Göran Persson.

Men Fredrik Reinfeldt har nonchalerat inbjudningarna under ett och ett halvt års tid.
Han svarade nej med vändande e-post första gången direkt efter valet. Efter detta har han inte ens brytt sig om att svara.

*

Bloggtips; Feministisk Vänsterhäxa om att födas i rätt familj, Psykbryt om religionen i politiken, Som jag bäddar om lusten till makt, mp och politik, Alliansfritt Sverige om Hägglund och pensioner

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Någon förvånad? Liberalers idé har alltid varit att frivilliga i form av privatpersoner och företag ska ta hand om de ekonomiskt utsatta (vad än anledningen till deras situation är), istället för att alla ska garanteras stöd från det gemensamma. Allt i friheten och valfrihetens namn. Att försöka bilda en sådan >allians< är bara ett sätt att ytterligare försöka få över mer av ansvaret från det gemensamma till det privata. Effekterna gynnar knappast fler än den ekonomiska eliten. Ska nog skriva något på temat.

 2. H-E.R

   /  maj 28, 2008

  Provar att länka här till artikeln från Nordiska rådet angående Husmarks uttalande.
  http://www.norden.org/webb/news/news.asp?id=7897&lang=1

 3. Hej
  Vassa kommentarer som vanligt!
  Undrar om socialförsäkringsministern själv är rädd att hamna utanför? För snart finns det ju ingen socialförsäkring värd namnet o då behövs väl heller ingen minister?
  🙂

 4. Tänk om allt varit en plan för att få en stark utanförskapsallians? Christina Husmark Persson fick idén om utanförskapsalliansen tidigare, men problemet var att hon måste skapa ett större utanförskap först. Nu har hon gjort det, och nu kan hon gå vidare med steg två i sin plan.

  Jag fick nyligen möjlighet att träffa Christina. Jag hade inte så mycket jag ville prata med henne om, och hon var trött efter sin resa till färaöarna med nordiska rådet, men jag fick möjlighet att fråga ifall hon åkt med regeringsplanet. Det hade hon faktiskt inte. :/

 5. Alliansen och allra helst moderaterna och kristdemokraterna har väl aldrig direkt markerat nytänkande. Utan de vill gå i gamla trygga spår där man är ett liten hopsvetsad homogen grupp som står för patriarkatet. Att vinna ett val på gamla drömmar när de alla flesta blickar framåt av svenska folket fick dem att tappa balansen i språkets betydelse och det kommer att visa sig i nästa val. För hade de inte omformat ordens betydelse så hade de aldrig vunnit valet trotts att de är 4 partier. För jag tror att de som bor i Sverige de flesta i alla fall vill ha den tryggheten att kunna få fri sjukvård eller bra stöd/levnadsvillkor vid sjukdom eller arbetslöshet. Det är många som vaknat under detta alliansstyre.

 6. Tyvärr måste jag komma med lite kritik. På senare tid verkar dina blogginlägg lite mer krystade, du skriver jättebra, men dina inlägg verkar komma allt mer sällan och inte alls i klass med de tidigare du brukade skriva. Snart blir det sommar, och jag hoppas du återkommer till hösten med ny energi att bemöta alla de orättvisor som den nya regeringen skapar.

  Bli inte en långrandig bloggare, du är jättebra på att skriva intressant och sylvasst.

  MvH
  Vänstervindar.

 7. bra inlägg som vanligt! Känns som du skriver direkt till mig ibland hehe men man kan ju inte dirket säga att vi är på väg mot ljusare tider…

 8. Hahaaa….jag skulle vilja se den sjuka som överhuvudtaget skulle vilja ha något att göra med dessa omänskliga politiker som ser sig själva som några slags små fina konungar. Deras livserfarenheter är inget att skryta med, snacka om att ha hamnat på fel plats i livet, som skapar onödigt lidande för människor. Fy F-n!

 9. Alliansregeringen är helt enkelt vidrig 👿

 10. BJ

   /  maj 29, 2008

  Hittade nyligen den här bloggen och tycker att den är suverän. På dem bara, jag mår illa av regeringens politik, trots att jag själv tillhör ”vinnarna” (om man med vinnare enbart ser till sänkt skatt som borgerligheten verkar göra).

  Så återigen, på dem bara. Vi måste kämpa för att få bort dem och det kvickt!

 11. Grymt bra skrivet..

 12. Viveka

   /  maj 30, 2008

  Vad då bilda en ny allians. De har ju för tusan redan Nya alliansen, som gör allt vad den kan, för med alla möjliga regler och lagar i en aldrig sinande uppfinningsrikdom, hittar på nya underliga sätt att med tvång hantera dessa personer som de anser är utanförskapare.

  Förr kallades detta agerande mobbning.

 13. Erik, ledsen om jag gör dig besviken. Men jag skriver som alltid om det jag tycker är viktigt. Däremot känner jag inga som helst krav på att prestera ett visst antal bloggposter varje dag eller vecka. Jag är bara en privatperson och skriver när jag har tid och lust. Inte på begäran eller beställning.
  Som du säger närmar sig sommaren. Jag kommer inte tillbringa den framför datorn, så det blir förmodligen allt mer glest mellan varven 😉

  Tack för alla stödjande kommentarer!

 14. k

   /  maj 31, 2008

  Ja, det är himla bra, ilse-marie, att du fortsätter skriva, oavsett stor eller liten inspiration. Och att du fortsätter även om inläggen inte kommer var dag eller ännu mer sällan.

 15. Tina

   /  maj 31, 2008

  Jag har en fråga eller undran. Idag får politekerna sina pensioner när de slutar sina jobb även om de inte är ”riktiga” ålderspensionärer. Ibland när de inte klarar av jobbet eller missköter jobbet får de slut med en fet pension. Detta ifrågasätts inte, de bara får de automatiskt. Men…sjukersättningen ska tas bort och de sjuka ska sättas ut på gatan. Var finns rättvisan i detta land? Vi jobbar skiten av oss för att få våra företag och Sverige att gå runt. Så en dag så orkar vi inte längre med denna stress och övertid. Då hamnar vi på gatan. Det är tacken. Var finns våra fallskärmar som politikerna har. Vi ”vanliga” människor har inga, vi faller och slår oss. Men…det gör inget för vi är inte politiker, höginkomsttagare eller rika. Oss ska man slå på. Ner med regering fram med folket. Våga protestera och gör er röst hörd. TA MOD !!!
  Var finns empatin och kärleken till sin nästa? Gud gråter där han är när han ser detta. Var finns medmänskligheten och den hjälpande hand som vi har betalat skatt för att få när något händer oss?? Jag tror jag lämnar Sverige. Ni som är sjuka och arbetslösa finns i mitt hjärta och jag tänker på er.

 16. Vad kan man säga? Hela snacket om utanförskapet har ju varit cyniskt redan från början. Borgarna har nog insett att de inte kommer att sitta kvar efter nästa val. Och skulle de mot förmodan göra det tänker jag emigrera.

  Viktigare är dock att fråga sig vad sossarna tänker göra. Mona Sahlin imponerar INTE.

 1. En till Kalle som skiter i kvinnorna i Irak « Roya och Matildas blogg
 2. Luxemburg, Lenin och kasernerna « strötankar och sentenser
 3. En månad till rehabiliteringskedja - början på vägen till utförsäkring?
 4. Marginalisering - utanförskap « annbookworm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: