Billiga tjänstejon – ja tack!

Regeringen har totalt sparat in 600 miljoner på komvux, en tredjedel av anslagen. Konsekvenserna för vuxenutbildningen i landets kommuner är i många fall förödande. I 70 procent av landets kommuner är det nu stopp eller betydligt svårare att läsa upp sina betyg. Möjligheten för de som behöver få en ”andra chans” har minskat drastiskt.

Läs mer på svt:s hemsida!

Man kan fråga sig hur detta går ihop med regeringens a-kassepolitik, som Aftonbladets ledare beskriver så här –

Citat;

Naturligtvis kommer klyftorna att öka, och det sker inte av misstag. Bakom regeringens politik för arbetslöshetsförsäkringen finns en grundidé. Den som löper risk att bli arbetslös, och alltså behöver a-kassan bäst, ska också betala mer för sin försäkring.

Argumentet är inte att det på något bakvänt sätt skulle vara rättvist. Regeringen hoppas att avgiften ska få människor att byta jobb. Sektorer med arbetslöshet blir mindre attraktiva om det kostar mer att vara försäkrad. Så tänker Anders Borg.

Det kommer inte att fungera. De nya avgifterna kommer inte att få restaurangpersonal och lokalvårdare att söka sig till bristyrken, i synnerhet inte när arbetsmarknadsutbildningen stryps. Det ökar inte antalet lärare eller läkare. Däremot tvingas fler som verkligen behöver en försäkring att hoppa av, och konkurrensen om jobben kommer att bli ännu hårdare.

Och kanske är det just det som är avsikten, även till priset av ett trygghetssystem som havererar.

Kanske är det också så att regeringen inte har något emot att överklassen (inklusive de själva förstås) nu får än billigare, oförsäkrade och icke fackanslutna pigor och tjänstejon som putsar och passar deras hem till en subventionerad peng. När ingen ur denna ”tjänstefolk” grupp har råd att vara fackanslutna eller försäkrade mot arbetslöshet (och snart inte heller omfattas av sjukförsäkringen – i alla fall inte vid förslitningsskador och värk), kan de utnyttjas än billigare. När också möjligheten till vuxenutbildning krymper drastiskt ligger vägen öppen för att utnyttja människor än billigare i tjänstesektorn.

Själv tror jag mer på denna teori. Anders Borg, moderaterna och regeringen har inte på något sätt visat att de bryr sig om att de ”lägst stående”, de sjuka och de arbetslösa inte behandlas som fullvärdiga människor. Tvärtom – deras politik slår mot de sämst ställda och mest utsatta – inom alla områden!

Skattesänkningar går före allt annat!

*
Läs även Anette Carnhedes debattartikel i Aftonbladet –
Förstår regeringen följderna av utförsäljningarna?

*

Bloggtips; Ekonomikommentarer om Fattiga och frihandel, Lowdin.com om Anders Borg

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,


intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. H-E.R

   /  maj 27, 2008

  Att slå undan möjligheten till omskolning via Komvux för de som behöver det är nog mycket riktigt ett sätt att skaffa billiga tjänstehjon. Man kan ju fundera vad orsaken annars skulle vara.
  Det börjar bli hög tid nu för alliansen att presentera den slutgiltiga lösningen; vad ska de göra med alla de människor de lägger krokben för? En del av dessa människor klarar kanske inte tjänstehjonssysslorna pga sjukdom.
  Ämnar alliansen ”använda” dem till något? Kunde vara intressant att ta del av den planeringen. Eller finns det kanske ingen ännu?

 2. Om inte Moderaterna sänkt skatterna för de rika, kanske vi kunde hjälpa de som har det svårt. 60 miljarder är väldigt mycket pengar. Deras människosyn lämnar en bitter eftersmak.

 3. Omskolning via komvux!?!?

  Det går alldeles utmärkt att omskola sig helt gratis. Det finns både bibliotek och gratiskurser utlagda på internet från världens bästa universitet.

  Här kan man ta del av kursmaterial från ett av världens absolut bästa universitet:

  http://ocw.mit.edu/OcwWeb/web/home/home/index.htm

  Men det är ju klart, det kräver ju anstängning att satsa på sig själv för att få en bättre framtid.

  ”Tänka sig att ni kan klaga på något som är gratis och som andra medborgare i det svenska samhället fått avstå från för att ni ska få inte bara gratis mat utan även barnbidrag, flerbarnstillägg, billigare resor på bussar och tåg och subventionerat inträde på en stor mängd evenemang. Innan ni började i skolan hade ni gratis vistelse på förskolan
  med fri mat och maxtaxa på dagis. Ni har dessutom fri sjuk- och tandvård upp till 19 år, och denna förmån fortsätter vid studier.”

  Skriver en upprörd Ingbritt i dagens Metro.

  Ja, har man inte klarat av att ta tillvara på allt detta som är gratis och gjort att vi andra har fått avstå från det vi vill ha, då har man för fan inte förtjänat ytterligare gratischanser. Någon gång i livet får man lov att ta ansvar för sitt eget liv.

 4. AR

   /  maj 28, 2008

  Den riktiga ”hjärna” bakom svenskarnas eländet är ingen annan än finansministern, statsminister och försvarsminister(3 i 1) Anders Borg. I två artiklar, avslöjar Realtid.se hans ”sjuka” fixering till att dra pengar till statskassan, alla ”medel”är tillåtna ska tilläggas. Förslaget om förbud mot privata sjukförsäkringar var hans (och med största sannolikhet också hela nedmonteringen av det soc.trygghetssystemet). Här kommer flera intressanta citat:
  ”Problemet med Anders Borg är att han inte vet vad en försäkring är. Han förstår inte att det är en sparform. Enligt hans syn på saken borde vi ju också rimligtvis förbjuda folk att ha pengar på banken, eftersom en tjock bankbok enligt hans resonemang bidrar till att sänka folks arbetsvilja, säger han.”
  ”Vi har tänkt utifrån forskning kring sociala system. Vi vet att en gradvis avtrappning av ersättning är viktig för incitament att gå ur sjukfrånvaron.”

  ”Det är en analys som är fullt korrekt om ekonomisk politik endast antas vara konsten att läsa ett stort antal färska doktorsavhandlingar i nationalekonomi och skriva propositionstexter och lagförslag utifrån forskningsrönen. Men om ekonomisk politik kanske är någonting mer utöver det, då finns det mycket i de gångna 1,5 årens politik som tyder på att finansministern fortfarande – trots sin långa tid i politiken – förvånande nog saknar både politisk näsa och fingertoppskänsla.”

  Länkar:
  Anders Borg – motsägelsefull persson

  Regeringen baneman

 5. Det är det moderna sättet att sälja ut folk. Stoppa de drabbades anständiga livskvalitet. Genom sänkt standard blir vardagen ett jagande efter att överleva den. De drabbade kommer inte att orka bry sig eller att engagera sig om vad som händer politiskt i Sverige. Vipps har man skaffat sig ett fritt spelrum och de som röstar är de välbärgade pompösa egoisterna. Man har lyckats som ett alliansparti att gemene man nu misstänker grannen för fusk men är skenhelig själv. Genom att få oss att tro så tycker allaiansanhängarna att det är ok att folk drabbas av mänskliga tragedier. För det blir/är det när den maten man har råd att äta blir billig pasta med ketchup, elen släcks och kronofogden knackar på dörren. Inte bryr sig denna regering om det utanförskapet som de själva skapat genom propaganda. Nu har man ju sparat massor av pengar som Ilse-Marie skriver om. Frågan blir då Vem kommer dessa pengar nu till godo de som behöv dem eller de som inte? Alliansen etiketterar folk med värde beroende på vem vi är i samhället och det är aldrig en bra utveckling.
  ;(

 6. H-E.R

   /  maj 28, 2008

  Precis Mona, det är det moderna sättet att sälja ut folk.
  Mina tankar går till krigsberättelser ur verkligheten som jag en gång tog del. Berättaren menade att den psykiska krigföringen var en mycket stor del i det hela. Att förvirra, trötta ut, sabotera möjligheten till fungerande logistik, dvs helt enkelt förstöra förutsättningarna för de grundläggande behoven.
  Förfaringssättet är snarlikt vad gäller politikerna. De verkar utan tillstymmelse till eftertanke driva ren psykologisk krigföring i syfte att få allmogen både tam och billig.

 7. AR, det blev något fel på dina länkar. Tog mig friheten att fixa det. Tack för intressant läsning om Borg!

 8. komvux är väl främst till, inte för att omskola sig men att komplettera sina kunskaper och eventuellt höja sina existerande betyg inför en ansökan till högre utbildning?
  Mycket dumt att dra ner på det – jag menar, ärligt talat, hur många visste vad de ville bli/satsa på i gymnasiet? Inte många faktiskt – och då kan det bli så att man i efterhand behöver putsa till vissa betyg för att ta sig vidare när man väl kommer på det. Det finns kanske andra möjligheter som jag inte känner till?

 9. H-E.R

   /  maj 28, 2008

  Apropå AR:s länkar om Borg.
  Anders Borgs åsikt:
  ”Vi vet att en gradvis avtrappning av ersättning är viktig för incitament att gå ur sjukfrånvaron.”
  Men herregud…. här finns ju ytterligare besparingar att göra. Skrota alla former av vård för arbetare, förbjud helt och hållet detta otyg att springa till läkare och oja sig. Det är ju så enkelt; ta bort sjukersättningen så blir arbetaren frisk.
  Nu låter jag väl lite sarkastisk men jag funderar om Anders Borgs hästsvans är till för att hålla hackspettarna borta.
  Den ”forskning” han använder sig av inkluderar inte den enorma undersökning där bl a Ingrid Esser deltagit, denna undersökning visar raka motsatsen; social trygghet och rejäla sjukförsäkringar minskar risken för sjukdom. Vilket är så pass självklart att även Anders Borg innerst inne vet det. Men som den lakej han är avslöjar han det inte.

 10. Larsa

   /  maj 28, 2008

  Vid 15 års ålder måste du ha en klar framtidsplan. Se till att välja den bästa gymnasieskolan bland alla stiliga reklampapper. Tänk dock på att det inte bara handlar om att få bra betyg! Tänk på vem du umgås med och vad du säger. Dra dig inte för att vandra över lik för att nå dit du vill. Lär dig att girighet är en positiv egenskap. Kritik avfärdar du som avundsjuka. Den som inte har en klar framtidsplan vid 15 års ålder får skylla sig själv och leva med sitt val resten av livet. Då får vi en naturlig ordning med starka människor som leder och svagare som arbetar. Med minskat inflytande från facket och konkurrens från utländsk, billig arbetskraft behålls makten av de starka. De svaga vågar inte bita den hand som föder dem.

 11. Viveka

   /  maj 30, 2008

  Det som tyvärr ej tydligt framkommer som en konsekvens av neddragningen vid KOMVUX, var att detta till stor del drabbade invandrare som läste in grundskola och gymnasiekompetens.
  Dessa fick avbryta sina studier och går nu istället arbetslösa.

 1. En tredjedel av anslagen till komvux borta - alliansen satsar på eliten
 2. Lowdin.com i Bromma » Bloggarkiv » Kunskapen om utanförskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: