Det finns inga nya Moderater

DN:s ledarsida, citat;

Fredrik Reinfeldt bygger sin strategi på Bill Clintons och Tony Blairs trianguleringstaktik från 1990-talet. Den handlar om att byta politisk position genom att stjäla sina motståndares profilfrågor. I USA slutade demokraterna att tala om sina traditionella ämnen för att i stället låta som republikanerna. I Storbritannien skedde samma sak med Labourpartiet.

Men i båda länderna har baksidan av denna metod för länge sedan blivit tydlig. Väljarnas inledande entusiasm övergår lätt i skepsis. Mobiliseringen avtar samtidigt som anklagelser om hållningslöshet tilltar, och frågor ställs om det politiska ledarskapets mening och riktning.

DN:s ledarskribent jämför Fredrik Reinfeldt med Clinton och Blair när det gäller att stjäla sina motståndares frågor. Visst är det så, men glöm inte att Fredrik och de ”nya Moderaterna” hämtade en hel del inspiration även hos George W Bush. Jag har skrivit om det tidigare, efter att ha läst boken ”George W Reinfeldt”.

Citat från min bloggpost;

I USA visade opinionsundersökningarna före valet 2000 att Bush förmodligen skulle förlora. Väljarna föredrog demokraterna i de flesta frågor. Lösningen på problemet var att försöka svärta ner motståndaren Al Gore, med hjälp av de konservativa medierna, och samtidigt framställa George W. Bush som någon han aldrig varit – en förkämpe för arbetarklassen. En “vanlig kille”. Trots att den ekonomiska tillväxten var god lyckades Bush och hans medhjälpare vända opinionen och vinna.

I valet 2004 lyckades man svärta ner demokraternas nye kandidat John Kerry. Hans livsstil beskrevs som “aristokratisk” och han kritiserades bl.a. för sin herrgård. Allt klasshat kom från den republikanska sidan. Känns det igen?

Läs mer här!

Det kan vara svårt att hänga med i de retoriska och politiska svängarna. Att moderaterna har ändrat retorik är tydligt. På vissa områden, som försvaret, tycks de även har ändrat sin politik – i alla fall vid en första anblick. Men, kanske är försvarsslakten enbart är ett sätt att få Sverige och svenskarna att så småningom acceptera ett NATO-medlemskap?

Hur som helst vore det bättre om partierna, politikerna, och kanske framförallt de nya mästarna i gengren (nya Moderaterna), skulle tala öppet om det verkliga syftet med sin politik. Varför inte säga som det är istället för att hyckla om ”välfärden” och ”utanförskapet”.

De nya Moderaterna bryr sig inte om varken det ena eller andra. Det enda syftet med deras politik är lägra skatter på bekostnad av både välfärden och socialförsäkringarna.

Summa summarum – det verkliga ”utanförskapet” (de som tvingas till försörjningstöd) har ökat trots en brinnande högkonjunktur. De allra rikaste är de som vunnit enorma summor på skattesänkningarna (fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, skattesubventioner och jobbskatten). Sjuka, arbetslösa (och pensionärer) får betala kalaset med omänskliga regler och lägre ersättningar. Orättvisorna och klyftorna ökar.

Bakom dessa fakta finns inga ”nya Moderater”. Det är samma gamla högerpolitik som alltid. Varför säger de inte sanningen i sina stora, tomma annonser och kampanjer?

Svaret är egentligen självklart. Det är ingenting en majoritet av svenskarna vill ha!

(Även om undantagen finns…)

OBS!

Protestera mot den försämrade Sjukförsäkringen på Mynttorget den 3 juni. Läs mer i LO-tidningen!

*

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om obehöriga lärare, Kaj Raving om ökad barnfattigdom, Eva-Lena om Partilinjer, Motvallsbloggen om Årets arbetare

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Håller med dig om att det är samma gamla höger som nu regerar landet. Och att VDn för ”Skattebetalarnas förening” anser att det behövs en större inkomstspridning var ju ingen högoddsare precis. Undrar förresten hur många i den där ohemula föreningen som betalar skatt?

 2. H-E.R

   /  maj 26, 2008

  Ilse-Marie.
  Du skriver att alliansen borde tala mer öppet om syftet med sin politik.
  Exakt min åsikt också. Jag har länge önskat att det farsartade skådespel som utgör alliansens politik ska öppnas utåt, visas för väljarna i all sin fulhet och benämnas med dess rätta ord. Det kommer säkerligen att kännas chockartat i början men det är åtminstone lättare att försöka hitta utvägar om man t ex drabbats av sjukdom om politikerna bara helt sonika berättar hur de tänker. De bör sluta med allt sockrat skitsnack om ”hjälp ut ur utanförskap” och andra Orwellska uttryck eftersom ingen med tankeförmågan i behåll tror på det.
  I övrigt verkar politiken idag övergå alltmer i strikt affärsmässighet där prislappen studeras med lupp medan inte en kotte har idéer om värdet. Dessutom verkar också begreppet långsiktighet ha fallit bort helt.
  Du har så rätt som du anger i rubriken Ilse-Marie, det finns inga nya Moderater.

 3. Nya moderater och deras sätt att manipulera folk med ordets betydelse liknar mer en väckelserörelse. Där man till varje pris vill vinna folk till sina möten. Vem har inte hört talas om domedagen? Men det var väl knappast någon som trodde de skulle komma klädda som en allians med moderaterna i första led…

 4. Fille

   /  maj 27, 2008

  Min hypotes: Med mördande reklam kan vilken skit som helst säljas…en gång..men den som blivit ”blåst” av en hästskojare lär knappast lita till denne en gång till…eller?

  Nästa riksdagsval kommer denna hypotes att prövas. Min tips är att Alliansen, trots alla reklammiljoner och 90 % av pressen bakom sig, då kommer att ställas i skamvrån av väljarna.

  Tyvärr lever vi då i ett land med ökade orättvisor och fler som är beroende av nådegåvor från socialen…

 5. H-E.R

   /  maj 27, 2008

  Bra hypotes Fille, visst kan man sälja precis vad som helst med mördande reklam.
  Alliansen hade ju verkligen ett späckat utbud inför valet. Nästan som Robert Boxer, otaliga kanaler nästan gratis 🙂
  Kruxet är ju precis som du skriver att det bara funkar en gång om det som i alliansens fall visar sig vara falsk reklam.
  Dessutom var det nog många sura socialdemokrater som var trötta på Persson och valde alliansen på grund av detta.
  I vart fall så lär det visa sig 2010 hur pass illa alliansen skött sig. Oppositionen behöver visserligen visa fram en stabil politik som tilltalar väljarna men alliansen har ju hittills visat sig vara sin egen största fiende så fallet kan nog bli öronbedövande 🙂

 6. Vad som gör mig mest förvånad är att det talas som om det någonsin var någon som – på allvar – trodde att det skulle finnas någon ny sorts moderat…

 7. Sossarna snor ståndpunkter från Moderaterna, och framställer sig själva på ett sätt som inte är ärligt. Man menar att moderaterna är fruktansvärda i frågor där dom har samma åsikter. När debatten kommer i gång innan valet så kommer opinionen vända totalt. Det är väl klart att man inte kan bygga politiken på lögner.

  Orsaken till att jag inte kan tänka mig att rösta på sossarna är för att dom är värre än moderaterna. Dom är oärligare, och gör många otjänster för låginkomsttagare. Men dom är bättre lögnare, och därför får människor för sig att dom är ett bra alternativ.

  Tycker att högern har varit smärtsamt ärliga i vad dom vill göra, och ärligare än vänstern någonsin varit. Man ar släppt information om budgeten tidigt, så jag kan inte hålla med dig alls.

  När det gäller NATO så är nedskärningarna inte ett sätt för att bli medlemmar. För att bli medlemmar måste vi i första hand kunna försvara vårt eget land. Så det finns ingen chans att vi kan vara med i NATO, det krävs det en större budget för. För övrigt så är v redan kollaboratörer med NATO.

  Jag tror för övrigt att du överskattar vänstern, och jag har märkt att det är många som tycker att inte något av alternativen är bra.

  Konspirationsteorierna om att Moderaterna skulle vara världens avskum är förresten vidrigt. Jag trodde vänstern trodde på människors inre godhet. Men så klart var det snack som vanligt. Att jag ens orkar svara på den här rappakaljan är ett mirakel.

 8. Jovisst Niclas! Men du verkar inte ha sett den kritik som har riktats mot alliansens begrepp ”utanförskap”.

  Så här skrev t.ex. Johan Schück i DN den 25 april (ej på nätet);

  ”Utanförskap är ett politiskt slagord, inte ett ekonomiskt begrepp. Siffrorna blir missvisande när regeringen buntar ihop helt olika grupper, allt ifrån förtidspensionärer till influensasjuka. Det är illavarslande att SCB ska åläggas att publicera en så politiserad statistik.”

  ”Illavarslande är att regeringen nu vill ge i uppdrag till Statistiska centralbyrån, SCB, att varje kvartal publicera nya uppgifter om utanförskapets omfattning på sin hemsida. Om den offentliga statistiken politiseras så tappar den i trovärdighet.”

  Inte heller verkar du ha läst rapporten ”Innanför utanförskapet” som avslöjar hur regeringen har manipulerat statistiken. Dessutom har nu också RUT (riksdagensutredningstjänst) avslöjat hur alliansen manipulerat statistiken genom att räkna in alla som är hemma ett par dagar med en förkylning eller vårdar barn i ”utanförskapet”.

  Läs mina bloggposter
  Köp inte propagandan, Influensans roll i utanförskapet och Alliansens nidbild blir sanning

 9. Hanna

   /  maj 27, 2008

  Ny moderaternas jul

  Vi nya moderater som Fredrik hittat på
  det varumärket hjälper oss att större framgång nå
  Att arbetsrätt får offras, och kollektivavtal
  det är det faktiskt värt om man kan vinna val

  Hejsan, hoppsan, fallerallera
  Med nya moderater får vi rika det så bra
  Hejsan, hoppsan, fallerallera
  Med nya moderater får vi rika det så bra

  Vi sänker många skatter, sån´t där är bara pest
  för de som drabbas hårdast är ju de som har det bäst
  Med lika höga avgifter för oss var och en
  så får vi rika mera kvar i plånboken

  Hejsan, hoppsan, fallerallera
  Med nya moderater får vi rika det så bra…

 10. H-E.R

   /  maj 27, 2008

  Tobbelino.
  ”Tycker att högern har varit smärtsamt ärliga i vad dom vill göra”
  Reinfeldt i TV innan valet: ”Vi kommer inte att sälja ut några sjukhus”.
  Jaså?
  Alliansen bräker på med det stora flaggskeppet fastighetsskatten. Maud: ”De allra flesta kommer att tjäna på en slopad fastighetsskatt”.
  Jaså?
  Alliansen ömmar för de som hamnat i ”utanförskap” men glömmer tillägga att de räknat in även de som varit sjukskrivna för t ex influensa: ”Över en miljon människor i Sverige befinner sig i utanförskap”.
  Jaså?
  Alliansens goda fé, Husmark-Persson, försäkrar ”det finns ingen anledning till oro för de sjuka” varpå hon raskt skriver under på lagändringar i sjukförsäkringen som utan prut kastar ut hälften av alla sjukskrivna/förtidspensionerade ur systemet.
  osv osv.
  Om du tycker alliansen står för ärlighet då törs jag inte tänka på vad oärlighet är.

 11. manipulateyou

   /  maj 27, 2008

  Att den nuvarande försvarspolitiken är en väg till Natomedlemskap är en klockren tanke. Usch och tack för den…
  För övrigt tycker jag mest synd om alla låginkomsttagare som lurades att rösta blått. Nu börjar det nog kännas..lite fel va?

  http://manipulateyou.wordpress.com/

 12. Hmmm… – HärskarTeknik som HärskarTeknik – http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rskarteknik#De_ursprungliga_fem_h.C3.A4rskarteknikerna – och alldeles oavsett ifall den kallas för höger eller vänster, tyvärr tyvärr…

  Alternativet ?

  Tja – om det har jag ordat en del på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati faktiskt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: