Vi borde alla vara oroade

E24:an skriver i dag om konsekvenserna av den borgerliga regeringens nya sjukförsäkring. Minst 40 000 människor som i dag har ersättning kommer att bli utan. Försäkringskassan räknar med en ”kostnadsminskning” på nära 17 miljarder de närmaste åren. Detta trots att vi redan idag har historiskt låga sjukskrivningsnivåer i relation till befolkningen.

Vilka kostnaderna blir i mänskligt lidande har ingen bemödat sig om att räknat ut. Inte heller hur många som kommer att ta till ”försäkringssjälvmord” som en sista utväg, något som professor Töres Theorell nyligen varnade för i en hearing i riksdagen. Läser man några av de kommentarer som finns till artikeln kan man konstatera att det Theorell varnade för med all sannolikhet blir verklighet. Många människor drabbas av de nya reglerna. Oron är bedövande. Människor är desperata.

Men vad gör det? Vi spar ju en massa miljarder till nya skattesänkningar. Allt för att späda på skillnaden mellan de som står innanför – och de som står ”utanför”.

Regeringen fortsätter sin egen strikta ”arbetslinje”. Den som inte arbetar ska heller inte äta. Frågan är om de som av olika anledningar inte klarar av att arbeta i framtiden överhuvudtaget har något existens berättigande längre? Cynismen och råheten breder ut sig. Det är något annat som blir uppenbart när man läser vidare bland kommentarerna till artiklarna i E24:an.

Många sjuka kan komma att kastas ut både från sin arbetsplats och från vår (en gång) allmänna sjukförsäkring. Vår nya sjukförsäkring selekterar individer efter diagnos. De sjuka utelämnas åt sin arbetsgivares och sin försäkringshandläggares godtycke. All press och alla krav ligger på den sjukskrivne – inga krav finns på övriga aktörer. Är det då så konstigt att de som idag är långtidssjuka eller har tidsbegränsad sjukersättning är oroade?

Men oron borde inte stanna där. Vi borde alla vara oroade. Alla vi som vill ha en allmän sjukförsäkring även i framtiden. Till och med de som idag är friska och har ett fast jobb kan få ”sparken” om de skulle drabbas av en längre tids sjukskrivning (sex månader). Då upphör i princip anställningsskyddet.

En annan av kommentarerna till E24:ans artikel tar upp det faktum att svensk media och myndigheter inte bryr sig om sanningen – mitt ibland alla lögner – som att svenskarna är ”sjukast i världen”. Så här skriver ”Anders Lindgren”;

I Danmark är i praktiken pensionsåldern mycket lägre än i Sverige. Man kan vid 60 åå ta ut s k ”efterlön” på 75 % av sin tidigare inkomst, vilket många gör. Alla övriga EU-länder (utom Island) har lägre pensionsålder (vanl 60) än Sverige. Siffror mellan länderna är alltså inte jämförbara. Det mesta som har serverats i det här ämnet är rena statistiska lögner faktiskt. Ruskigt när lögnerna (läs: censuren!) kommer från en del av våra tongivande myndigheter. Medierna verkar inte orkar källforska..

För mer fakta – läs mina bloggposter;
Världens högsta sjukfrånvaro, eller?
Fakta som avlivar myterna

*
Och jag som trodde att ”fastighetsskatten” var avskaffad? Hur var det nu med vallöftet?

*

Till sist kommenterar Sanna Rayman i SvD undersökningen som Kommunal gjort angående vårdnadsbidraget. 75 procent av de tillfrågade ville hellre avstå från bidraget än nagga kvaliteten på barnomsorgen i kanten. Som man frågar får man svar konstaterar Rayman.

Jovisst, men varför skulle man inte ställa frågan?

Kommunerna har inte obegränsat med pengar i dessa skattesänkartider. Vårdnadsbidraget kostar pengar, och var kommunerna kommer att ta dessa ifrån kan man förstås fundera över. Barnomsorg, skola eller äldreomsorgen? Allt är lika illa!

Läs istället Aftonbladets ledare på samma ämne!

*

Bloggtips; Ekonomikommentarer om produktivitet, Reflektioner och speglingar om klassamhället, Motvallsbloggen om Carl Bildt

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Fille

   /  maj 21, 2008

  Visst borde fler vara oroade. Tyvärr tror jag att vi får en kraftig reaktion på regeringens sjukförsäkringsförslag först EFTER 1 juli, när reglerna träder i kraft. Då kommer allt fler att förstå vad som skett.

  När allt fler personer med ohälsa successivt kommer att tvingas gå till socialen vore det konstigt om inte åtminstone en Alf Svensson på den borgerliga kanten poppade upp och talade om vikten av att ”låta hjärtat vara med…”.

  När man hör Cristina Husmark-Pehrsson dagligen upprepa mantrat ”känn igen oro, känn ingen oro…” kan man inte låta bli att känna sig obehaglig till mods. Maken till empatilös cynism får man leta efter!

 2. H-E.R

   /  maj 21, 2008

  Jag tror som Fille, den största reaktionen kommer när fler inser vad som hänt. Många av dem som idag är friska tror sig på något märkligt vis vara ”på den säkra sidan” vilket är fel. Många räknar också med att kunna teckna privata sjukförsäkringar men där stoppas en rätt stor andel pga de hårda hälsokraven som ställs i villkoren.
  I viss mån är det begripligt om man som ung, frisk och närapå ”odödlig” har dålig insikt i vikten av en fungerande sjukförsäkring. Vem har inte trott sig vara nästan immun mot sjukdom någon gång? När krafterna ligger på topp och arbetet går lätt funderar man inte så mycket över hur det går om man råkar bli sjuk.
  Bara att hoppas att alla skriverier och upplysning om vad som sker har effekt. Upplysning och åter upplysning behövs.

 3. Jag misstänker att problemen kommer att bli än värre. Samtidigt som man i mycket monterar ner den statliga arbetsförmedlingen till en organisation som enbart övervakar ‘sökfrekvensen’ och delar av den privatiseras pushas allt fler människor ut på en arbetsmarknad som inte kan eller i många fall vill ta emot dessa människor.

  Detta samtidigt som en lågkonjuntur står bakom dörren. Curt Malmborg vädjar även han om någon slags åtgärder för dessa människor i E24 artikeln.

  Och för att citera arbetsförmedlingen.

  ‘Andelen arbetslösa och programdeltagare inskrivna vid Arbetsförmedlingen som får arbete per månad ökade kraftigt under 2006. Utflödet i relation till antal inskrivna stagnerade under 2007 och har nu, trots hög sökaktivitet och ökade insatser från Arbetsförmedlingens sida, vänts till en nedgång. Detta tyder på att de som nu är arbetslösa har svårare att hitta arbete. Det tyder också på en ökad andel med långa inskrivningstider vid Arbetsförmedlingen och ökande yrkesmässig obalans mellan arbetssökande och platser’

  Till detta kommer de 500000 som nu lämnat a-kassan. Vilket kommunerna kommer att få ta smällen för misstänker jag den dag de blir arbetslösa.

 4. Ja det är sannerligen underligt att en del människor tror att de är onåbara när det gäller sjukdomar och arbetslöshet. Det går ju att acceptera för verkligheten brukar komma ifatt dem. Det skrämmande är att de har ett sådant empatilöst tänkande och det skrämmer mig. Alla hemlösa vi nu har kommer att bli fler och de papperslösa vem bryr sig ännu en grupp vi kan utnyttja. Sverige är inget land att längre vara stolt över……….

 5. annbookworm

   /  maj 22, 2008

  Många är vi som redan är oroade över socialförsäkringen och utarmningen av sjukförsäkringen. Men så som det alltid är och har varit, de som redan ligger ner har svårt att få gehör för sina åsikter. Bland annat minoriteter som funktionshindrade, deltidssjukskrivna men också de som är partiellt arbetsoförmögna och de som inte är tillräckligt anställningsbara det vill säga de som tidigare hamnat i kläm mellan myndigheterna – så kallat mellan stolar. Det är svårt att veta hur protesterna av svenska folket egentligen skall gå till för att få full effekt. Som det är nu verkar det ändå inte når fram och tas på allvar… Piskan råder inom vår sittande regering,arbetslinjen råder och skall göra så än mer, på bekostnad av mänskligt lidande.

 6. vore det inte bättre att bara utrota alla svaga i samhället så har vi inga problem kvar och då kan vi göra massa kul med skattepengarna – t.ex bygga fina sjukhus dit de med pengar kan få lyxsjukvård? Det är kanske den hemliga agendan?

 7. idealitet

   /  maj 22, 2008

  Fy fan vad äckligt sjukt.

  Man undrar när medellivslängden i Sverige börjar sjunka rejält igen.

 8. Syster Yster

   /  maj 22, 2008

  Du vet vad jag tycker men just idag så orkar jag inte skriva något klokt och bra. Men du har så rätt och visst blir man rädd!
  Ha det gott

 9. St Just

   /  maj 24, 2008

  Förhoppningsvis kommer kvinnofientliga åsikter inbäddade i extremistorganisationer som den sk ”Familjekampanjen” att självdö med tiden. Moderna män och kvinnor delar på både arbete och barn. Hemmafrutillvaro (understödd av andras arbete) är inget att önska åter.
  Rätten att efter egen religiös och filosofisk övertygelse välja vård och fostran åt sina barn betyder inte att vi som arbetar till exempel på ”en strumpfabrik eller skär sill på en konservfabrik eller sitter i en butikskassa” – accepterar någon upprättelse för gamla familjepatriarker, religiösa förledare eller hustruplågare.

  Bra dagis till alla barn – arbete åt alla kvinnor som män.

 10. St Just – såg ”uppsatsen” du precis kommenterat och raderade den alldeles nyss. Han som skrev den hade uppenbarligen inte läst mina kommentarsregler.
  För övrigt håller jag med dig, St Just!

 11. Krister Pettersson

   /  maj 29, 2008

  Bästa St Just

  Kvinnan i dokumentärfilmen ”Arbetets döttrar” var sillskärerska. Efter många års arbete undrade hon i filmen, ”var detta vad livet hade att erbjuda?”.

  Inte ens att få ägna sig åt någon hon uppfattade som ett långt mycket viktigare arbete, att få vårda och fostra sina egna barn, tilläts henne genom det totalitära förtryck som råder.

  Det är för människors – föräldrars – frihet, värdighet och våra mänskliga rättigheter som familjekampanjen arbetar. Mot politisk styrning av ett system i vårt land som av utländska betraktare (tex Patricia Morgan, Allan Carlson m fl) jämförs med Sovjetunionen.

 1. Sjukförsäkringen slaktas! « Ett hjärta RÖTT
 2. Mer om den försvinnande sjukförsäkringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: