Alliansens nidbild blir sanning

Att den borgerliga alliansen länge har använt ordet ”utanförskap” som ett politiskt slagord är knappast något nytt. Ni som läst rapporten ”Innanför utanförskapet” vet hur alliansen redan långt innan valet började missbruka statistik från SCB (statistiska centralbyrån) för att vinna politiska poänger och valet.

Rapporten visade att alliansens utanförskapssiffror inte enbart innefattar de som står ”utanför” arbetsmarknaden – alltså de som av olika anledningar inte deltar i arbetslivet. Istället visade det sig att de allra flesta svenskar bidrar till ”utanförskapet” under ett vanligt år. Det räcker med att du är hemma ett par dagar med en förkylning eller vårdar dina sjuka barn så befinner du dig – enligt alliansen – i ”utanförskap”.

Nu har även RUT (riksdagens utredningstjänst) granskat begreppet ”utanförskap” och kommit fram till samma sak som de tidigare kritikerna. Anledningen till att begreppet nu har granskats av RUT är en ordväxling i riksdagen.

Citat, TV 4;

Den som har influensa en vecka ingår inte i de här siffrorna. De omfattas av sjukansvaret hos arbetsgivaren, sa kristdemokraten Stefan Atterfall i en riksdagsdebatt.

Men nu visar en granskning från riksdagens utredningstjänst att finansdepartementet faktiskt räknar in även de som är sjukskrivna kortare perioder – och får sjuklön från sin arbetsgivare – i utanförskapet. Och det leder till att siffran för utanförskapet blir cirka 40 000 högre än den annars skulle ha varit.

Alliansens förespråkare tycks alltså inte ens själva riktigt veta vilka som räknas in i deras eget luddiga utanförskapsbegrepp. Vad som tycks vara säkert är dock att deras hjärtlösa politik på sjukförsäkringsområdet kommer att kasta ut allt fler i det som skulle kunna kallas ”det vekliga utanförskapet”. Alltså till den grupp som tvingas ta hjälp av försörjningsstöd (socialbidrag) – för att överleva. Sveriges Kommuner och Landsting räknar med att ”socialbidragskostnaderna” kommer att öka med 12 procent (en halv miljard per år) när regeringen inför de nya hårdare sjukförsäkringsreglerna till sommaren.

Det verkliga utanförskapet tycks alltså regeringen helt ignorera och till och med späda på i sin blinda jakt på att spara pengar till skattesänkningar för de lyckligt lottade som är både friska och har ett säkert arbete.

Det som en gång var en sjukförsäkring börjar alltså alltmer likna den nådegåva och det ”bidrag” den så ofta (av regering och media) numera kallas för. Regeringen uppfyller på så vis sin egen nidbild av Sverige – vi blir ett land av ”bidragstagare” med ett växande ”utanförskap”.

Läs mer;

Resursbloggen –

Manifestation mot slakten av den svenska sjukförsäkringen!

Aftonbladets ledare – Utanförskapet blir regeringens fall?

Piteåtidningens ledare – En regering som inte vill lyssna

*

Till sist är det skönt att se att även vissa borgerliga ledarskribenter nu verkar ha fått nog av regeringen Reinfeldts inkompetens och inhumana politik – på vitt skillda områden.

Men, trots allt kan man notera att det finns ledarkommentatorer som hoppas på att svenska folket ska strunta i politikens konsekvenser och enbart rösta efter vilken person de känner störst ”förtroende” för, och efter vilket parti (eller allians) som lyckas bäst med sina reklam- och mediakampanjer.

Frågan är om en majoritet av svenska folket går på alliansens lögner en gång till – nu när konsekvenserna av den hjärtlösa och orättvisa politiken snart börjar bli allt mer uppenbara.

Men kanske ändå – när en stor del av media tiger om sanningen och tycks arbeta som regeringen Reinfeldts egna megafoner.

*

Bloggtips;

Alliansfritt Sverige bland annat om Fastighetsskatten och A-kassereformen, Claes Crantz om Jobben, Feministisk vänsterhäxa om s-politik, Som jag bäddar om Pedofiler,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. Frida

   /  maj 18, 2008

  Ja Alliansen borde ju veta angående ”utanförskap” då dessa medlemmar förmodligen har lyckats med konststycket att stå så långt ifrån resten av landets befolkning som de nu kan i sin påhittade fantasivärld.

  Nä men lille arbetslöse vän har du fått söka socialbidrag för att a-kassan inte fungerar längre och sedan fått stå i soppkök för att sociallagen inte hjälper till fören det gått tre månader med ekonomiska medel och nu blivit sjuk av detta där man i en Alliansledd regering är dödsdömd som sjuk individ med nu uteblivna besök och även inställda sådana pga strejk i vården som denna kapitalist regering har oförmågan att lösa.Ta en taxi till polisen och anmäl dom för vanvård.Nä men visst.Polisen och landets försvar har ju även dom svårt att hinna med i dessa besparingsdagar och Taxin har ju slutat med att gå för bensinpriserna som blev alltför höga.Åk hem och tröst ät då.Nähä maten blev också hutlöst dyr av dessa höjda transportkostnader.

 2. Lena

   /  maj 18, 2008

  Bra skrivet Ilsemarie! Jag har precis ögnat igenom Lena Asklings ledare i aftonbladet.

  Regeringen har ägnat sig åt manipulera statistiken från SCB och begreppet utanförskap kommer förmodoligen att bli den borgerliga regeringens fall vid valet 2010.

 3. H-E.R

   /  maj 18, 2008

  Själv har jag hamnat rejält på pottan då jag dragit på mig en rejäl förkylning som tillägg till tidigare skador i ryggen.
  Hur blir det då?
  Räknas jag som extremt utanför nu, kanske t o m dubbelt inräknad i statistiken?
  Ja se alliansen och deras bluffar 🙂

 4. Jag fascineras över hur det är röda bloggare som helt tagit över användandet av ordet ”utanförskap”. Om det nu är så himla missvisande och dumt kanske det vore smartare att låta det falla i glömska än att ideligen blogga om det. Vore det inte lite mer elegant att försöka hitta lösningar och komma med konstruktiv kritik i stället för det något barnsliga repetitiva resonemang som vi alla snart kan utantill.

  Det glädjer mig att vi tydligen inte har något problem med att en alltför stor del av befolkningen inte arbetar. Ersättningssystemen kommer att prövas hårt då andelen befolkning i arbetsför ålder krymper samtidigt som pensionärersskaran växer dramatiskt. Om ni råkar känna några läkare som arbetar med sjukskrivningar kanske ni borde snacka med dem. Det har jag gjort och jag tror ni blir förvånade…

 5. sivttäR

   /  maj 18, 2008

  På samma sätt som det här kritiseras om kring begreppet utanförskap så borde alla till vänster ta och fundera kring begreppet rättvisa. Om ni vore för rättvisa så skulle ni även tycka det vore rättvist om det finns andra definitioner av rättvisa än den ni anser er stå för.

  Länge har Socialdemokraterna använt sig av ”sin egna” definition av arbetslös. Är det lika rättvist som utanförskapet?

 6. Syster Yster

   /  maj 18, 2008

  Jag lyssnade på en intervju i P4 i dag vid 13 tiden. Det var Littorin som intervjuades om A-kassseförslaget. Han sa mycket och de vanliga slagorden haglade. Men när reportern sa att ”till och med Reinfeldt är ju tveksam till förslaget” Då svarade han: att jag tveksam det är väl jag också egentligem, men vi får väl se vad som händer efter remissomgången.
  För tydligen har utredarna skrivit i sitt förslag att även de är tveksamma till om förslaget går igenom 🙂
  Är det då inte onödigt att lägga ett förslag frågade interv.
  Nej, långt ifrån alla utredningar går igenom blev svaret!

  Tanken med detta är att skrämma in alla de som står utanför A-kassan så att de går med i sin vanliga så snart som möjligt! Det är i alla fall min åsikt!

 7. H-E.R

   /  maj 18, 2008

  Bara en tanke så här efter att ha sett Rapport och nyheterna som den urusla hanteringen av sk penningtvätt i Sverige; tänk om alliansen lade åtminstone hälften av all kraft och alla resurser på att försöka komma tillrätta med skattefifflet som de lägger på att försöka fånga fuskare inom socialförsäkringen. Det verkar så behjärtansvärt allt arbete med att få människor att inse att sjukdom inte är ett hinder för att arbeta och göra rätt för sig. Att 140 miljarder årligen rinner ut i det Skatteverket kallar ”skattefel” tycks inte alls vara lika viktigt.

 8. kirira

   /  maj 19, 2008

  För mig är det bara att komma ut som en utanförskapare! Jag var hemma hela fem nätter för att jag var förkyld härförleden. Kanske en liten släng av utbrändhet förvärrade det hela. Men det är ju i alla fall kul att man bidrar lite till statistiken!

 9. Det som skrämmer mig är att alliansen gjort det till en rättighet att trakassera sjuka och arbetslösa. Man har gjort det legalt att förgöra människor på grund av deras livssituation. Fördomar växer och jag undrar hur det står till med det egna tänkande. Är det den egna rädslan att hamna i utanförskap som gör att man nedlåter sig till att mobba sjuka och arbetslösa. En gång i tiden fanns inte sjukförsäkring eller arbetslöshetskassa det fanns ingenting. Är vi på väg dit med det nya sjukförsäkringssystemet och tvånget till a-kassan. FATTIGDOM i Sverige kommmer att växa och man kan ju undra var tar alla pengar vägen? Vem får nytta av resurserna de som mest behöver dem eller de som inte behöver dem

 10. H-E.R

   /  maj 19, 2008

  Fel fokus.
  ”Jag fascineras över hur det är röda bloggare som helt tagit över användandet av ordet “utanförskap”. Om det nu är så himla missvisande och dumt kanske det vore smartare att låta det falla i glömska än att ideligen blogga om det.”

  Hm… ny signatur igen?
  Ursäkta men det du skrev lockade fram ett rejält gapskratt 🙂 ”Låta det falla i glömska”? Ja, nog förstår man att alliansanhängare över hela landet önskar att alliansens idiotiska fadäser faller i glömska. Men det gör de inte. Det är tvärtom mycket bra att vi påminns om dem av nyhetsmedia och av bloggare. Det sk ”utanförskapet” är en praktmiss som förutom att det visar på korttänkthet angående väljarnas egna tankeförmåga också blir en black om foten för alliansen i valet 2010.
  Bistert 😉

 11. Ja, Kirira, de flesta av oss tycks uppenbarligen stå ”utanför” enligt alliansens definition.
  Och H-E.R, hur de som har sjukersättning och dessutom drabbas av en rejäl förkylning räknas tror jag inte ens SCB eller RUT kan räkna ut. 😉

  Och du ”fel fokus!” – nu är du nog ute och cyklar. Alliansmedlemmar av alla slag använder ordet ”utanförskap” nära nog dagligen i media, riksdagsdebatter och överallt där de kommer åt (och har så gjort sedan långt före valet). För det mesta i syfte att att slå sig för bröstet och skryta om hur många som ”har gått från utanförskap” sedan regeringen tillträdde. Det finns knappast en minister som inte använder ordet nästan varje gång de öppnar munnen. Begreppet blir svårt att ignorerar, men desto intressantare att undersöka närmare. Fakta visar att utanförskapsbegreppet (som det används av alliansen) är en bluff!

 12. H-E.R

   /  maj 19, 2008

  Ilse-Marie.
  Jag tror alliansen behöver tillkalla Fölster (moderaternas Fönster mot statistikförvrängningens höjder) för att reda ut utanförskapskoefficienten vid samtidig förkylning/sjukersättning för annan åkomma.
  Det finns ju klara möjligheter här för alliansen att ytterligare fylla på i statistiken över antalet individer i ”utanförskap” 😉

 13. Ja H-E.R – är det någon som kanske skulle kunna räkna ut svaret i denna bluffhärva är det förmodligen Fölster 😉
  Gillar hans nya titel förresten 😀

 14. Från en som är ”verkligt utanför”: Vad sysslar de med? De kan ju kanske införskaffa sig en ordbok om de behöver uppdatera sig på vad begreppet innebär. Har svårt att tro att begreppet börjat användas inom integrationsdiskursen för att idag kunna appliceras på helt vanlig sjukfrånvaro – det är som att ta ifrån de verkligt behövande sin status. Som att säga att en flykting är en ekonomisk immigrant. Syftet med begreppet har urholkats helt genom deras politik och det är sorgligt.

  Moment 22 – försörjningsstödsmottagare

 15. Fille

   /  maj 19, 2008

  Fel Fokus, det är inte bara vänsterbloggare som kritiserar regeringens utanförskapsbegrepp. Här kommer två citat av DN:s Johan Schück:

  1. ”Utanförskap är ett politiskt slagord, inte ett ekonomiskt begrepp. Siffrorna blir missvisande när regeringen buntar ihop helt olika grupper, allt ifrån förtidspensionärer till influensasjuka. Det är illavarslande att SCB ska åläggas att publicera en så politiserad statistik.”

  2. ”Illavarslande är att regeringen nu vill ge i uppdrag till Statistiska centralbyrån, SCB, att varje kvartal publicera nya uppgifter om utanförskapets omfattning på sin hemsida. Om den offentliga statistiken politiseras så tappar den i trovärdighet.”

  Tyvärr är det så illavarslande som Schück skriver. Regeringen kommer nämligen att tvinga SCB att föra statistik över hur detta ”politiska slagord” utvecklas.

  Att samtliga Alliansministrar tar ordet ”utanförskap” i sin mun dagligen gör inte saken mer oproblematisk.

  Fel Fokus, din och regeringens ryggmärgsreaktion (att lägga locket på) får alltså kritik av allt fler borgerliga samhällsvetare. Om du tror att du gör Alliansen en väntjänst, genom att uppmana dess vänsterkritiker att hålla käft, så är du nog ute på liiite tunn is…

 16. Jag fattar inte problemet. Efter alla dessa år av socialdemokratiskt styre har vi tydligen inte problem med arbetslöshet och utanförskap. Men ändå är Alliansens politik ett angrepp på en enorm massa människor enligt samma personer som förnekar att det finns problem med ett ”utanförskap”. Hur är det egentligen, handlar det om en liten klick eller ett strukturellt problem?

  Ni som år efter år röstade på Göran Persson — har ni hört vad han säger nu när hans ämbete inte längre föreskriver att han pratar det nonsens som partipiskan föreskrev?

 17. Sjukdom eller arbetslöshet….. Kan vi utrota det med ordet utanförskap? Är dessa män födda på 60-talet den oupplysta generationen eller är de bara stora barn egoister som vill ha allt själva? Vem av alla sjuka och arbetslösa tror ni är där i livet frivilligt, fyllda av sjukdom eller arbetslöshet. Hur många var det som gick på alliansens nonsens att den gruppen kan om de bara vill. Kan vi påstå och sedan bevisa att den gruppen av människor själva orsakat sin arbetslöshet eller sjukdom då Inte förrän då kan vi börja diskutera sämre levnadsvillkor.

 18. H-E.R

   /  maj 21, 2008

  Mona.
  Bra fråga.
  Ordet ”utanförskap” utrotar inga sjukdomar, inte heller arbetslöshet.
  Enligt mitt sätt att se är ett ”utanförskap” ett tillstånd där andra människor (inte minst politikerna) vänt ryggen till. Det är ett tillstånd som förvisso kan drabba både friska och sjuka, arbetande och arbetslösa. Beror helt på hur egoistiska vi är emot varandra.
  Så länge vi har förståelsen för andras situation och viljan att hjälpa hamnar vi inte i ”utanförskap” när vi blir sjuka eller arbetslösa. Vi accepteras som fullvärdiga människor trots bristande försörjningsförmåga.
  ”Utanförskap” skapas i grund och botten av de styrande. En strävan att få oss människor att värdera varandra på minst sagt korkade grunder. Och i samma stund detta sker blir också detta ”utanförskap” en bromskloss för den fortsatta sammanhållningen.
  Tillika är ordet skapat i en anda där nyspråket härskar. Att pressa sjuka till sista blodsdroppen genom försämrat och i många fall helt eliminerat ekonomiskt skydd ses som en ”välgärning”. Farlig propaganda men tyvärr effektiv.
  Vad gäller mig själv och mitt handikapp brukar jag benämna det som ”tillfälligt ur funktion”.
  Jag vägrar konstant vara i ”utanförskap”. Sjuka och arbetslösa är inte ”utanför” enligt mitt sätt att se det.

 19. Bra och klokt skrivet både H-E.R och Mona!

 1. Alliansens nidbild blir sanning « Ett hjärta RÖTT
 2. Stockholm kommer bli ett gigantiskt östermalm. Öppna champagneflaskan! « Vänstervindar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: