Moderat hyckleri

Peter Wolodarski på DN:s ledarsida, lördag den tredje maj – titel ”Arbetslinje för andra” (angående Ulrica Schenströms och Kristina Axén Olins nya liv ).

Citat;

…..

Schenström och Axen Olin har båda tillhört moderaternas topp. De har varit med om att med moraliska undertoner göra arbetslinjen till partiets huvudnummer, vilket medfört skärpta krav på sjukskrivna, arbetslösa och förtidspensionerade.

Uppenbarligen var denna arbetslinje inte avsedd för moderatledningen.

Axén Olin kan livet ut finansiera sin hemmatillvaro med en generös pension från Stockholms stad, som baserar sig på hennes tio år som heltidspolitiker.

Ulrica Scenström jobbade bara ett år som statssekreterare men har av regeringen ändå beviljats ett avgångsvederlag på 84 000 kronor i månaden under två år.

Det slutar inte här. Enligt skatteverket ger ett avgångsvederlag dessutom rätt till ett jobbskatteavdrag – trots att Schenström inte jobbar.

Stenarna viner i det nya moderaternas glashus.

Johan Schück i DN den 25 april om ”utanförskapet” (ej på DN.se).

Citat;

Utanförskap är ett politiskt slagord, inte ett ekonomiskt begrepp. Siffrorna blir missvisande när regeringen buntar ihop helt olika grupper, allt ifrån förtidspensionärer till influensasjuka. Det är illavarslande att SCB ska åläggas att publicera en så politiserad statistik.

Med sådana DN skribenter känns det rätt onödigt att lägga ned en massa tid på att skriva egna bloggar i den underbara vårsolen. Det är bara att citera DN:s nyliberala ikoner – och hålla med 🙂

Ett märkligt sammanträffande med dessa båda regeringskritiska artiklar är dock att de inte finns publicerade på DN.se. Eller kanske jag bara har missat dem? (i sådana fall får ni gärna ge mig länkarna).

P.S. Tack Lars för länken till Wolodarskis artikel!

*

En artikel som däremot finns publicerad är ”Socialbidragen – politisk dynamit”. En viktig ledare av Aftonbladets Ingvar Persson om en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), om vad som håller på att hända runt om i landet på grund av den politik regeringen för i sin kamp mot ”utanförskapet”.

Ett hyckleri utan like, med förödande konsekvenser för de som drabbas.

Citat;

Om regeringen menar allvar med talet om att minska utanförskapet borde just det ekonomiska biståndet stå överst på dagordningen.

Ändå svarar nästan hälften av landets kommuner att kostnaderna faktiskt ökade under förra året, mitt i en brinnande högkonjunktur. Orsakerna är inte svåra att förstå. De är politiska och handlar om ett tuffare Sverige.

Drygt 40 procent av kommunerna uppger att förändringarna i arbetsmarknadspolitiken inneburit ökade socialbidragskostnader. Nästan sex av tio kommuner menar att nerdragningarna av den statliga arbetsmarknadspolitiken inneburit att de som har ekonomiskt bistånd mer sällan fått arbetsmarknadsåtgärder.

Sju av tio kommuner skriver att Försäkringskassans stramare tillämpning av reglerna inneburit ökade kostnader för kommunen. Människor som nekats sjukersättning har helt enkelt inte haft någon annan att vända sig till.

Totalt sett stiger ändå inte kostnaderna. Det beror på en enda sak, den blomstrande konjunkturen.

Just därför är siffrorna från Sveriges kommuner och landsting politisk dynamit. De avslöjar nämligen att en kommande lågkonjunktur med stigande arbetslöshet skulle kunna utlösa en dramatisk ökning av socialbidragskostnaderna i kommunerna och ekonomiska problem för många människor. Ett hot som är än större efter det senaste årets medlemsflykt från a-kassorna.

Så länge politiken ligger fast kan Sveriges kommunalpolitiker bara hoppas att de goda tiderna håller i sig.

SKL:s nya rapport finns att hämta här!

Läs även Aftonbladets ledare – ”Snart blir Stockholm ett reservat för rika”

*

Bloggtips;

Svensson om Nolltolereransen, Alliansfritt Sverige om Centern och första maj, Feministisk Vänstertjej om Sexköp, Motvallsbloggen om EU

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. H-E.R

   /  maj 5, 2008

  Redan nu har ju många kommuner runt om i landet märkt en tydlig ökning av antalet biståndssökande. Riktigt illa blir det när lågkonjunkturen kommer.
  Seko har ett projekt på gång, ”Den svenska modellen 2.0”, där skriver de bl a:
  ”Men det förs nu en politik i Sverige som går på tvärs mot den svenska modellen.
  Jämlikheten minskar, klyftorna ökar. Fackföreningar försvagas medvetet och det gemensamma ägandet blir mindre, privatiseras och säljs ut. Konkurrens utan motiv får ersätta planering och samarbete.”
  Så visst är det ett hyckleri utan dess like från alliansen.
  Kul ändå med DNs nyliberaler. Man kan ju undra om det när någon sorts gas i luften som gör dem lite mer klarsynta 🙂
  Ilse-Marie…. hm…. hur kan du veta hur jag ser ut? Det liknar ju mig på pricken figuren på bilden 😀

 2. Lars

   /  maj 5, 2008

  Här är länken till Wolodarskis ledare:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=766263

 3. Fille

   /  maj 5, 2008

  Att ”stenarna viner i de nya moderaternas glashus”, som Wolodarski skriver, har varit tydligt sedan länge nu.

  Att vi allt mer glider in i ett samhälle som bedömer och behandlar oss olika beroende på vår sociala position blir allt mer uppenbart:
  * AK-arbeten i hela landet – eller ”på den reguljära arbetsmarknaden” som (m) formulerar det- om du är fattig.
  * Fallskärm (allt mer oblygt och utan skammens rodnad utdelad) till de som tillhör ”samhällseliten”.

  Att detta mönster nu blivit så tydligt att till och med en Peter Wolodarski, som verkligen ansträngt sig att blunda för dessa företeelser i åratal, nu inte längre kan värja sig mot detta faktum är oroande.

  Tyvärr har Alliansen fortfarande flera år framför sig att öka klassklyftorna och orättvisorna. När vi går till val 2010 är det utan tvivel ett ”nytt Sverige” vi befinner oss i…

 4. Tack för länken till Wolodarskis artikel Lars!

  H-E.R. – Jag är oskyldig när det gäller bilderna, de dök upp av sig själva efter helgen. Det är någon form av slumpgenerater som fixar det. Märkligt att du tycker att just din var så lik dig 😉

  För övrigt finns inte mycket att skratta åt i de faktum som både du H-E.R och Fille skriver om. Det är en skrämmande utveckling!

 5. PeO_W

   /  maj 5, 2008

  Wolodarskis text finns länkad från min blogg, ”Även en blind höna..”

 6. Ola Bandola

   /  maj 6, 2008

  Om jag inte missminner mig så tyckte samme Wolodarski i ett inlägg på DN innan valet, att ”så länge du kan röra ett finger” står du till arbetsmarknadens förfogande.

  Tror att herr Wolodarski är upprörd för att ledande moderater sviker arbetslinjen, något som han själv och Hanne Kjöller (DN) aldrig skulle göra så länge dom kan röra på ett finger.
  Det är värst att bli sviken av sina egna.

 7. Men röra ett finger är väl det enda som man behöver klara av för att skriva artiklar :-(.
  Det är ju värre om man behöver hela handen för att klara sitt arbete, eller ännu värre – hela kroppen.

  Och när Stockholms centrala delar reserveras för den rika överklassen så passar det ju att höja avgifterna för kollektivtrafiken, så att de fattigare från förorterna inte ens har råd att resa in till stan.

  För övrig skriver jag en kommentar här bara för att få veta hur jag ser :-).

 8. Inte helt rätt: Enögd är jag inte, och flirtar gör jag inte numer!

 9. JAHA … då var gardinen fråndragen och de visar återigen sin fula buk. Eller så kan man undra hur många självmål de tänker göra. Stackars Fredrik inte kunde han drömma om att sin hopplockade kära regering skulle visa sig vara en samling skurkar och att spriten går för arbetet. Hoppla hoppla de var mänskliga. Fredrik hur känns det att ha människor av kött och blod i sitt harem? Man blir inte förvånad det som alltid gör en förbannad det är att politiker tror att de är gudar och står över när alla andra får det sämre.
  Halleluja ärad vare Gudarna i regering och riksdag sen får vi inte glömma fred på jorden

 10. hahahaha… tandlös jag är men ack så vacker…. (bilden);)

 11. H-E.R

   /  maj 6, 2008

  Mona.
  Håller med dig om att det som gör en förbannad är när politiker gudaförklarar sig själva.
  Något som börjar bli mer regel än undantag. Det var nära att jag gick i taket när Borg med fetvadd i öronen inte hade annat att säga än ”det är bra för Sverige” angående den procent av befolkningen som äger lika mycket som resterande del.
  Och den pojkaktigt oskyldiga minen han hade klistrat in i ansiktet gjorde inte saken bättre.
  Ilse-Marie… jag ser inte alltid ut som på bilden… bara när jag sett/hört alliansens dravelmästare försvara sin sk*tpolitik 🙂

 12. H-E.R
  Det tråkiga är ju att de andra tre partierna har sålt sin själ för att få springa i maktens korridorer. För det är tvärblått rakt igenom. Inget från centern inget liberalt inget kristet bara en massa nickande dockor med tindrande ögon……

 13. H-E.R

   /  maj 7, 2008

  Exakt Mona, de har sålt själen och inte minst ideologin de andra allianspartierna.
  Fast där ligger ju även Socialdemokraterna pyrt till, Persson var nog av den kalibern att rampljuset hägrade mer än något annat och ideologin halkade iväg åt höger.
  Ytligt och falskt.
  Nuvarande regering tar dock priset, de lyckas ju t o m få sina egna rejält förbaskade.
  Men….
  Det är exakt 500 dagar till nästa val. Nu försökte jag låta klämkäckt postitiv 🙂

 14. H-E.R
  där måste jag hålla med mona i sitt tal på götaplatsen i göteborg 1 ”maj. Känner man att det är tungt och känslan hopplös fram till nästa val ska man tänka på Maud Olofsson”.;)
  Visst har sossarna förändrats pest eller kolera…

 1. De högersociala spökerierna « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: