Köp inte propagandan

Utanförskap är ett politiskt slagord, inte ett ekonomiskt begrepp. Siffrorna blir missvisande när regeringen buntar ihop helt olika grupper, allt ifrån förtidspensionärer till influensasjuka. Det är illavarslande att SCB ska åläggas att publicera en så politiserad statistik.

Illavarslande är att regeringen nu vill ge i uppdrag till Statistiska centralbyrån, SCB, att varje kvartal publicera nya uppgifter om utanförskapets omfattning på sin hemsida. Om den offentliga statistiken politiseras så tappar den i trovärdighet.

Orden är inte mina. Inte heller kommer citaten från någon vänsterpolitiker eller debattör. Nej, orden är faktiskt ekonomijournalisten Johan Schücks. Alltså samme Schück, DN:s främste ekonomikommentator, som tidigare upphöjts till skyarna av Allianspolitiker och som nu (även han) tycks ha fått nog av alliansens trixande med siffror och statistik.

Kanske har Schück inspirerats av rapporten ”Innanför utanförskapet” som jag skrivit om tidigare. Rapporten visar hur Alliansen, både före och efter valet, konstruerar nya begrepp och trollar med statistik och siffror. Allt för att få verkligheten att bättre passa in i den egna nyliberala världsbilden och – inte att förglömma – vinna valet!

”Statistikmissbruk” som rapportförfattarna Bo Jangenäs och Levi Svenningsson kallar det för.

Ett talesätt bland statistiker lyder: ”siffror är som människor, tortera dem tillräckligt och de är beredda att säga vad som helst”. I denna gren tycks ”mannen med hårpiskan” vara en av de mest framstående.

Kasta föresten ett öga på de senaste opinionssiffrorna. Det är tydligen fler än jag och Johan Schück som tröttnat på Alliansregeringens trixande med siffror och statistik (och förmodligen även på resten av deras politik).

Eftersom jag inte gillar den köphysteri som vissa bloggar sägs skapa kommer här ett litet ”anti-tips”:

Köp INTE (trots att du kanske har läst om detta på en blogg nära dig) den borgerliga regeringens utanförskapspropaganda, och förresten inte heller resten av deras politik.

PS. Schücks utmärkta artikel fanns inte utlagd på dn.net när jag skrev denna blogg. Man får hoppas att detta bara är ett litet ”olycksfall i arbetet”.

Istället kan jag rekommendera denna ledarkommentar i Aftonbladet om vårpropositionen och om hur ett ”vårdval” (efter Stockholmsmodellen) nu med tvång ska genomföras i hela landet. Som vanligt bryr man sig inte om några konsekvensutredningar.

Citat Aftonbladet;

Vårdval Sverige ingår i en välplanerad marknadsoffensiv från allianspartierna. Utredarnas uppdrag är entydigt: Föreslå mer konkurrens, effekterna på segregation och glesbygd behöver ni inte utreda så noga.

Den så kallade Fritt val-utredningen är ännu ett exempel. Acko Ankarberg Johansson föreslår en lag om valfrihetssystem som ska kunna ersätta reglerna om offentlig upphandling. Hon hyllar ökad konkurrens på en rad välfärdsområden, men tiger om effekterna på sammanhållningen:

”Utredaren har inte funnit anledning att närmare analysera konsekvenserna för integration och hållbar utveckling, sysselsättning och offentlig service.”

Systemskiftet ska ske under största möjliga tystnad.

*

Bloggtips; I sanningens namn om Den totala anonymiteten, Svensson om Miljöpartiet, Alliansfritt Sverige om Israel och 60 års jubileum

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

33 kommentarer

 1. Fille

   /  april 25, 2008

  Det är hedrande för Johan Schück och DN att de nu sätter ner foten (eller åtminstone en tå) och säger ifrån angående Anders Borgs, Maud Olofssons och Fredrik Reinfeldts trixande med den offentliga statistiken.

  Synd bara att Schück och DN inte sade ens ett litet ”pip” om detta i den senaste valrörelsen, när Maudan och Borg gick på om att vi i hade en ”massarbetslöshet” här i landet.

  Men, men det är väl som vanligt på borgerliga tidningsredaktioner; sossehatet är större än sanningslidelsen. I kampen mot ”sosseriet” tycks ändamålen få helga nästan vilka medel som helst, inte minst på DN. Om sedan de ”förhatliga sossarna” besegras med hjälp av statistikfusk och siffertrixande tycks, i sann jesuitanda, ha mindre betydelse.

 2. Jonas

   /  april 25, 2008

  Verkligen Fille. In med mer folk på AMS vuxendagis så låtsas vi att de inte är arbetslösa. Makten (till vänstern) framför allt!

 3. Tack för ett bra och tankeväckande inlägg med många värdefulla länktips. Du inspirerar mig och jag ska titta närmare på detta. Ha en bra helg!

 4. Det räcker nog med att Mona Sahlin eller Lars Ohly öppnar munnen så är vi tillbaka vid valresultatet. De kommer nog ha svårt att vara så här tysta hela vägen fram till valet.

  Eftersom Sahlin verkar ha fastnat med foten i munnen under Reinfeldts Kinaresa kanske det tar ett tag…

  Tack för att du förser dina indoktrinerade åsiktsfränder med mer vinklade anekdoter så de slipper ifrågasätta sina cementerade ståndpunkter. ”Kalla högervindar, egoism, krass kapitalism” är ju ord som ligger bättre i munnen än ”massarbetslöhet, bidragsberoende och fuskarekonomi”. Du inspirerar oss som äntligen känner att Sverige är på rätt väg.

 5. Heja heja

  Klockren som alltid! 🙂
  Statisktik kan vara vettig som underlag till en del saker, men den här regeringen avser tydligen att ha den till att härska och söndra, även personligen med. I varje fall som det verkar tycker jag.

 6. tack för att du finns ilsemnarie. 😀
  Alliansstyre= diktatur propaganda
  Vad va det vi sa…………….

 7. H-E.R

   /  april 26, 2008

  Apropå talesättet ”siffror är som människor, tortera dem tillräckligt och de är beredda att säga vad som helst”…..
  På något sätt har människor förvandlats till siffror. Innebörden i människovärdet göms effektivt i statistik som ofta är fabricerad just för att sänka människovärdet. Allt i syfte att få stöd för en politik som gynnar de som ser sig utvalda att bestämma hur mycket värde en människa har. Enligt den skalan är man otroligt värdefull så länge man kan vara lönsam räknat i pengar. Försvinner den möjligheten åker människovärdet i soptunnan.
  Värst med den typen av propaganda är kanske att den verkar odödlig, den kommer hela tiden fram i nya skepnader.
  Bra hugget igen Ilse-Marie 😉

 8. H-E.R

   /  april 26, 2008

  ps apropå Vårdval Sverige.
  Socialstyrelsen går ut med regeringens ”morot” till kommunerna och de har att ta ställning under sommaren angående att ”utveckla valfrihetssystem inom handikapp/äldreomsorgen”. Kommunerna lockas därvid med bidrag för att t ex ”undersöka intresset hos presumtiva enskilda utförare”
  Märkligt hur språket förändras i skrivelser likt denna, det är ju frågan om utförsäljning av handikapp/äldrevård men språkmässigt ser det ut att vara en välgärning som är värd belöning i form av ekonomiskt stöd från staten.
  http://www.socialstyrelsen.se/Aktuellt/Nyheter/FirstPage/2008/Q2/nyh080424.htm

 9. Robin Hood

   /  april 26, 2008

  Håller med, man bör inte blanda ihop olika former av utanförskap. Arbetslöshet, förtidspension och sjukdom bör presenteras var för sig men kan summeras i ett stapelytediagram. T ex varje gång som sossarna sa att arbetslösheten gick ner, så sades det ingenting om att antalet förtidspensioner eller långtidssjukskrivningar istället hade gått upp. Därför är det bra om de presenteras tillsammans men i enskilda staplar.

  Nu väntar vi också på att ilsemarie skall kritisera hur hon behandlade bidragsfusket. Genom att låta pensionsutbetalningar ingå som utgör ca hälften av alla utbetalningar men där bara 0,1% av utbetalningarna tros vara felaktiga, så kan man med statistiken få det att se ut som att fusket är hälften av vad det egentligen är. Ingen har såvitt jag vet ifrågasatt att det skulle fuskas med ålderspensionsutbetalningar, men att ta med dessa i en debatt om fusk och felaktiga utbetalningar, så kan man ge sken av att de felaktiga utbetalningarna i de system som kritiseras är hälften av de egentligen är. Hokus pokus á la socialdemokratin.

 10. Klockrent, du är grym! Jag har sagt det hela tiden (inte i min blogg dock) att jag inte tror på deras siffror – och ”mannen med hårpiskan” – oj vad han måste ha torterat!

  JONAS:
  Är det alltså så att man inte räknas som arbetslös i statistiken om man går på ”vuxendagis” som jag gör? Shit – jag har aldrig varit mer arbetslös än nu, och så menar du att jag är i statistiken tolkas som ”arbetande”?

  Det där med vårdval måste jag läsa mer om – tack för tipsen!

  Moment 22 – http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

 11. Lena

   /  april 26, 2008

  Hej!
  Lika klockren som vanligt!

  Ha det gott !

  Vårhälsningar från Norrköping!

  Lena

 12. Relativt Majs

   /  april 27, 2008

  Jag har verkligen tröttnat på begreppet utanförskap. Jag har aldrig förstått varför den ska mätas, och jag förstår inte varför regeringen samtidigt vill sluta mäta hur mycket folk tjänar ”pg.a överklassens integritet”
  Sen när har de värnat om någons integritet?

  Vänstervindar, en ny blogg tackar dig för dina inlägg och ditt skrivande. Du har inspirerat mig länge, och det är kul att fler här ute på vilda webben kämpar för rättvisa. :]
  Och ja, jag är relativt majs 2.0 Tänker driva den här bloggen tillsammans med andra, och vara lite mer radikal och politisk än tidigare.

 13. Varje gång jag kommer hit och läser får jag ny kraft och fart i mina tankar om hur jag tycker det ska vara.

  Energi känns ibland som en bristvara, så jag är jätteglad åt att kunna komma hit och hämta lite sådan ibland.

  Se bara till att du också tankar energi, så du orkar forsätta skriva klokt i din blogg.

  Kram
  Pia

 14. Ilsemarie,

  det är både nyttigt och stimulerande att läsa din sida, varje gång lär man sig något nytt. Min morfar var en gammal ”rospigg” och han svängde sig med olika sanningar. En av dem var, ”den dagen du inte lär dig något nytt, är du död”. – Då är det bra att ha din sida att ”luta sig mot.

  Du skall oxå få en annan gammal sanning, ifrån ”Handels” där jag läst. – Hemmingway skrev en gång. ”Det finns tre sorters lögn. Ren lögn, förbannad lögn och statistik.” Vill du bevisa något med statistik, gäller det bara att se till att du ställer frågorna, så att du får det resultat du önskar. Skulle statistiken bevisa något annat, formulerar du om frågor och prövar på nytt!

  Du vet hur det är! Människan är av naturen född lat och vissa dagar är jag väldigt mycket människa.

 15. Gaspode

   /  april 28, 2008

  Rubriken är verkligen helt rätt…

  Fast kanske inte på det sätt som du menar.

 16. Roberth Ström

   /  april 28, 2008

  Ni har skapat 160 getton. Sjukvården går på knäna. Skolan är försatt i kaos. Infrastrujturen halkar efter. har ni lyckats med något ?

 17. Blir så TRÖTT på det här ordet ”utanförskap”!!! Vem bestämmer vem som är utanför? Det är väl en subjektiv upplevelse – eller?
  Har förtidspension och är inte utanför. Jag är ju mitt i mitt liv, och är alltså innanför :-).

  Håller med Lasse Gustavsson om det här med statistik; man kan ju få fram precis vad man vill med siffror. Allt beror på frågan och hur man tolkar svaret!

 18. St Just

   /  april 28, 2008

  Undrar vilka ” Roberth Ström” eller ”Surkilles Weblog” (vilket nog passar bättre) diskuterar med när han talar om ”getton”, ”kaos” och ”Infrastrujturen”?

  Viss ledning får då man läser att killen kallar Aftonbladet för ”nya Pravda”(!); då inser nog var och en hur resten av hans mörkerblogg låter – inläggskategorierna talar ett tydligt språk: invandringen,myndigheter, sossarna, vänstern

  Mao; lägges till handlingarna 😀

 19. H-E.R

   /  april 28, 2008

  Robert Ström.

  ”Ni har skapat 160 getton. Sjukvården går på knäna. Skolan är försatt i kaos. Infrastrujturen halkar efter. har ni lyckats med något ?”

  Ja de är för bedrövliga borgarna, skamvrån är alldeles för lindrigt. Nu går de på i ullstrumporna och säljer statens tillgångar i parti och minut, skapar privatskolor där ”defekta” elever inte får gå, muntrar upp och bevarar segregationen.
  De är f-nimej sanslösa.
  Nej, de har inte lyckats med något de borgerliga. Jooo föressten… de har lyckats vända opinionssiffrorna rejält. Det enda vettiga hittills 🙂

 20. Gina

   /  april 28, 2008

  Apropå att ”tortera siffror” och ”missbruka statistik” som du skriver ovan. Är inte det lite att kasta sten i glashus?
  Citerar ur posten ”Regeringen trollar med siffror”:
  ”Den nya arbetslöshetssiffran låg nämligen på precis samma nivå – 6,1 procent (se Svensk Näringslivs Ekonomifakta) – vid valet 2006 som vid senaste redovisningen i februari 2008.”

  Det är nu för tredje (!) gången som du jämför olika månader i ett försök att leda till bevis att arbetslösheten är densamma idag som vid valet -06. Trots att flera kommentatorer tidigare påpekat olämpligheten i att jämföra olika tidsperioder vad gäller så säsongsberoende siffror som arbetslöshetsstatistikens. Jämför du drunkningsolyckor också på samma sätt och konstaterar en katastrofal uppgång i juli jämfört med februari?
  Ta och jämför SAMMA månad -08 med 1 resp. 2 år tidigare så ser du en svag förbättring vad gäller arbetslösheten. (Tyvärr tror jag inte att du är omedveten om detta) Diskutera gärna VAD du tror det beror på – konjunkturen, den förra eller den nuvarande regeringens åtgärder men försök inte att mörka fakta och ”trolla med siffror”, det förtar trovärdigheten i dina bra och angelägna poster. Regeringen kan bekämpas med ”blanka vapen”, det räcker gott och väl, tvivelaktiga metoder (som jag tycker att din jämförelse är) behöver inte tas till.

 21. St Just

   /  april 28, 2008

  Marginella förändringar i arbetslöshetsstatistiken under en högkonjunktur för svensk ekonomi är tämligen ointressanta. Den nuvarande regeringens åtgärder liksom varje regerings, mäts i kommande kriser i marknadsekonomin. Just nu lyfter de råkapitalistiska diktaturerna Kina och Ryssland, andra länders ekonomier. Förändringar i och kring dessa länder kan mycket snabbt skaka om hela världsekonomin precis som lånekrisen i USA skickat chockvågor över världen.
  De rekordsnabbt ökande livsmedelspriserna som har lett till upplopp i en rad länder är en annan faktor som skakar marknadsekonomin.
  Minoritetsregeringen rider helt enkelt på en kombination av en högkonjunktur, utförsäljning av offentliga egendomar (rent häleri) och en mycket stillsam opposition.
  När en kris slår igenom kommer alliansregeringen mer likna en eka på en gigantisk vågtopp, helt utan styrförmåga. Avsevärt starkare regeringar har krossats förr.

  Nej, dagens hårdingar är de strejkande sjuksköterskorna – de visar en väg framåt för alla andra grupper från metallare till lärare, arbetslösa eller jagade sjuskrivna … inte undra på att så gott som alla från Reinfeldt till Sahlin tiger, liksom de räddhågsna fackledningarna inom LO/TCO – ynkligt!

 22. H-E.R

   /  april 28, 2008

  Gina.
  ”försök inte att mörka fakta och “trolla med siffror” skriver du om Ilse- maries bloggpost.

  Hm… vad ska man kalla upplysningarna man får på Moderaternas hemsida? Där är det banne mig trixande och trollande med både siffror och sätt att räkna.
  Fast man får väl trösta sig med att Borg lovat 4% arbetslöshet till 2009. Och då menade han ”öppen” arbetslöshet, dvs ett annat sätt att räkna än på M:s hemsida där moderaterna anger ”bred” arbetslöshet som underlag för uträkning. Vilket tycks ha kommit till sedan de bestämde sig för att ändra beräkningssätt 2007 på förekommen anledning då det blev befogat rabalder när de hävdade att S mörkade en hiskelig arbetslöshet på 21%. Vilket i sin tur berodde dels på att de då räknade ett längre åldersintervall och trollade in alla och envar som som inte hade en anställning i statistiken. Det var nära på så att de räknade in de som var på väg till eller ifrån arbetsplatsen som arbetslösa. Sedemera tog de förnuftet till fånga och skapade så den ”breda” arbetslösheten vilken ändock inte faller Borg på läppen då han oftast använder ”öppen” arbetslöshet. Detta trixande kan tyckas förvirrande men säkerligen vet de vad de håller på med, det är ju ungefär samma substans i beräkningarna som det är i utanförskapets träskmarker där vi hittar nysande influensapatienter och vinterkräksjuka stackare.
  Gina förstår du tankegången?
  Ett är klart i alla fall, socialbidragstagarna har blivit fler till antalet i Sveriges kommuner och arbetslösheten väntas stiga.

 23. Siffror till höger siffror till vänster Alla partier vill nog gärna tjusa till siffrorna så att det låter bra när de presenterar dem. Men att påstå att det är mindre folk i utanförskap med hjälp av siffror idag när det krävs att folk ska arbeta liggande eller att de inte får tid sörja klart förlort barn. Vem gagnar dessa siffror. Arbetsgivaren? den drabbade? Alliansen? Att slå undan benen på det mänskliga att bli sjuk eller drabbas av sorg för att få sina siffror att stämma är nog snudd på en mer mental sjukdom. Det ledsamma i vår omgivning är ju de som applåderar sig blåa åt alliansens neddragningar och tycker det är helt ok att egoismen får styra och att de drabbade möts av en attityd vem fan bryr sig. Alliansanhängar jag skiter i era siffror dem kan ni stoppa någon stans. Ni borde stå i skamvrån när ni låter er luras av siffror och inte ser hur folk drabbas men även era nära och kära kan ju bli sjuka eller drabbas av nära anhörigs död och vill sörja då kan man ju undra hur kommer er visa då att gå dur eller moll?

 24. H-E.R

   /  april 29, 2008

  Apropå statistik…
  Skulle det vara möjligt att framställa någon form av undersökning eller statistik över när, hur och varför egoismen tog över?
  Som ett onödigt sidospår måste jag bara nämna det lilla samhälle där jag växte upp. Innan EU, innan TV, innan internet. Alla kände alla. Nästan alla jobbade på fabriken. Där fanns lokalt socialkontor, de som kom i ekonomisk knipa gick dit och fick vad som kallades ”socialhjälp”. Ingen skam i det, alla visste och försökte hjälpa så gott det gick.
  Nu försöker jag antagligen glamourisera detta gamla brukssamhälle som numera bara är ett samhälle som andra där egoismen, stressen och rädslan över att vara annorlunda tagit över.
  Men det var ett välmående som slår det mesta, fattigt men ändå.

 25. Fille

   /  april 29, 2008

  Men Gina, det verkar ibland som du inte VILL fatta vissa poänger.

  ”Massarbetslösheten” (enligt Borg och co) som vid valet låg på drygt 6 procent ligger fortfarande kvar på samma nivå.

  När arbetslösheten nu ligger kvar på denna nivå (oavsett månad) vad är det då som motiverar att vi helt plötsligt bör sluta tala om ”massarbetslöshet”?? Det kan väl inte ha något att göra med vem som regerar?

  När sossarna regerar då är en 6 procentig arbetslöshet lika med massarbetslöshet. Men när Alliansen gör det då skiner solen, fåglarna kvittrar och allt är helt plötsligt sååååå bra… 🙂

  Märker att Ilse-Marie lyckats trampa på din politiskt ömma allianstå. Det glädjer mig 😀

 26. Johan F

   /  april 29, 2008

  Egoismen? Menar du att vi idag inte vill hjälpa varandra? Jag ser det ganska tvärtom, viljan att hjälpa är hög. Däremot så är det nog mer så att man vill ha lite större inflytande över vart pengarna går.

 27. Tack Fille – kunde inte ha sagt det bättre själv!

 28. H-E.R

   /  april 29, 2008

  Johan F.
  ”Egoismen? Menar du att vi idag inte vill hjälpa varandra? Jag ser det ganska tvärtom, viljan att hjälpa är hög.”

  Jahadu.

 29. Gina

   /  april 30, 2008

  H-E.R,
  ”Hm… vad ska man kalla upplysningarna man får på Moderaternas hemsida?”
  Vad sägs om stolligheter? 😉
  Och Borg får det nog svettigt att klara 4% -målet; lyckas han med det kan t.o.m. jag tänka mig att hoppa över blockgränsen.

  Visst ska en regering kunna (ålägga SCB att) mäta arbetade timmar resp frånvaro i riket de styr, ”produktionsbortfall på grund av [valfri frånvaroorsak]”, men att kalla det för att undersöka utanförskapet, det är galet, där håller jag helt med dig.
  Det där med arbetsresorna var kul!

  Fille,
  ALLT tal om massarbetslöshet är självklart missplacerat (oberoende vilka som styr) men hör dessvärre till retoriken – och ska tas som sådan.
  Allianstå, haha, nä, mina tår är rosa, inte blå (?) och inte så lätta att trampa på..
  Däremot undrar jag om jag råkade göra mos av dina tår då jag påpekade att arbetslösheten faktiskt krupit neråt litegrann. Är det så farligt? Är inte nedgången någonting att vara glad över – oavsett partifärg – så länge (eller snarare kanske, kort) det nu varar?

 30. Robin Hood

   /  april 30, 2008

  Bättre att göra som socialdemokraterna, ta bort den statistik som kan misstolkas av väljarna.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=37092&a=651552&lid=puff_651600&lpos=lasMer

 1. Moderat hyckleri « Ett hjärta RÖTT
 2. Vart tog utanförskapet vägen? « Ett hjärta RÖTT
 3. Det ser i alla fall bra ut på bild « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: