En moderat mönsterkommun

Täby (Fredrik och Filippas hemkommun) är en intressant kommun att studera om man vill veta hur en moderat mönsterkommun ser ut. Här har nämligen Moderaterna egen majoritet och genomför precis vad de vill – när de vill och hur de vill.

Förra årets stora skandal i Täby var givetvis ”avknoppningen” av Tibbleskolan (läs mer här), men detta var och är bara toppen ett isberg.

Här nedan följer några ”godbitar” på Täbymoderaternas meny;

 • Trots att en ny ”policy” precis har antagits (där en majoritet av de berörda sägs ska vara positivt inställda vid privatisering av en skola) är man nu på gång att återigen slumpa bort en kommunal skola till privata intressen (Skarpängsskolan). Denna gång är endast 19 procent av lärarna positiva, 88 procent säger att de inte har haft en chans att påverka planerna.
 • Moderaterna anklagas av en oberoende revisionsfirma för att, vid utförsäljningen av Tibbleskolan, använda sig av ”informella arbetssätt” och på flera punkter strunta i de regler och lagar som finns. På listan över kritiserade privatiseringar finns även andra skolor och äldreboenden i kommunen där man inte har följt gällande lagar.
 • Bibliotekarierna i Täby är på krigsstigen. Efter år av besparingar och nedlagda biblioteksfilialer protesterar de nu i ett brev mot Täbys kulturfientliga politik. Förbud mot att låna ut DVD-filmer, inköpsstopp av böcker och ytterliggare nedläggningar av filialer är några exempel. Dialogen med ansvariga politiker är lika med noll.
 • Fixeringen vid utförsäljningar och privatiseringar är total. En kommunal förskola finns kvar, men även den är till salu för den som vill ta över. 7 miljarder mindre till förskolan och familjedaghemmen utarmas med kraftigt försämrade ersättningar.
 • Musikskolan skärs ned, stödet till kulturföreningarna har sänkts med 30 procent sedan valet. Sämre och dyrare för barn och ungdomars fritidsaktiviteter. Kommunen vägrar hjälpa ungdomar med sommarjobb. Rekordhöga skolmåltidsavgifter till gymnasieskolorna (1 190 kr/termin).
 • Äldreomsorgen i Täby är sämst och dyrast enligt en undersökning av Finansdepartementet. Täby har lägst servicenivå och de högsta kostnaderna. Ett resultat av privatiseringar av ideologiska skäl?
 • Täbymoderaternas mål är lägst skatt i Sverige, 90 miljarders sänkning på tre år. Minskade resurser till vård, skola och omsorg är priset kommunen betalar. Inget av detta nämndes av moderaterna före valet.

Detta är några exempel på hur det kan gå till i den moderata mönsterkommunen Täby. Det är här Fredrik och Filippa har sina rötter. De ”nya moderaternas” födelsekommun.

När man sparar pengar till skattesänkningar blir konsekvensen sämre service till innevånarna. Det man inte får hjälp med i sin hemkommun kan man ju alltid kräva att andra kommuner betalar (resonerar innevånarna i några av Sveriges allra rikaste kommuner). Till exempel när det gäller konsumentupplysningen. Så här går det till i Stockholm –

Citat, DN;

Flest ovälkomna samtal kommer från boende i Täby, Solna, Danderyd och Lidingö; kommuner som valt att spara in på konsumenthjälpen. Dem måste Else Langhans avvisa, vilket ofta leder till diskussioner.

– En del blir förbannade och skäller ut en som om man inte vore vatten värd.

Listan över de kommuner som saknar konsumentvägledare och istället snyltar på Stockholms:

Danderyd
Ekerö
Lidingö
Sollentuna
Solna
Täby
Upplands-Bro
Vallentuna
Vaxholm
Österåker

Jag tycker mig ana ett mönster här 😉

*

Till sist;

Visst kan man hålla med både ledarskribenterna på DN och SvD om att Schenström borde infinna sig till KU förhören. Man kan också fråga sig, som Barbro Hedvall, hur det hade låtit om till exempel Lars Danielsson hade handlat på samma sätt?!

*

Fakta om Täby; Täbyliberalen, Mitt i Täby, SAP i Täby

*

Bloggtips; Psykbryt om Sjuksköterskestrejken, Kamferdroppar om Bröder och systrar, Feministisk Vänstertjej – Upplyftande, Lowdin.com om Schenström och KU

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. Fille

   /  april 23, 2008

  Inte visste jag att du var en sådan ”fönsterkrossare”, Ilse-Marie! 🙂

  Det blir svårt för moderaterna att reparera sitt ”skyltfönster” efter dina hårda, välriktade och faktaspäckade politiska puckar.

  Jag applåderar! 🙂

 2. Ilsemarie! Bra genomgång av det moderata ”träsket” Täby. Du har gjort det igen.

  Om jag inte redan har länkat till dig så ska jag minnsan göra detta NU!

 3. H-E.R

   /  april 23, 2008

  Instämmer, det där var en mycket avslöjande och bra sammanfattning av F&F:s drömkommun 🙂

 4. halleluja ärad vare moderat kommunerna…. amen…
  applåd till dig ilsemarie 🙂

 5. Det enda felet med ditt resonemang om Täby är att det faller på att väljarna val efter val röstar på dessa förhatliga nollor som gör allt fel. Kanske är det något du glömt att nämna i din redogörelse över hur det är i Täby?

  Eller vill du påstå att de röstar på moderaterna för att den dåliga servicen inte spelar någon roll när man kan få det viktigaste av allt i hela världen, nämligen konsumentupplysningen, från andra kommuner?

 6. Lena

   /  april 24, 2008

  Bra skrivet ilsemarie!!!

  Soliga hälsningar från Lena

 7. Svar till önsketänkande –
  Den stora skillnaden efter det senaste valet är att Moderaterna i Täby för första gången fick ensam majoritet. De kallade sig ”de nya moderaterna” och skulle satsa på välfärden – nu satsar man enbart på tvångsprivatiseringar, skattesänkningar och utarmad välfärd.

  Efter valet har de struntat i vad alla andra borgerliga partier tycker och kört sitt eget race. Nu är t.ex. Folkpartiet i Täby en av de största kritikerna istället för en ”allianspartner”. Täbymoderaterna gick inte till val på att tvångsprivitisera den största gymnasieskolan. Inte heller lovade de att bryta mot gällande lagar och regler. De lovade istället att t.ex. satsa på skolan och ungdomarna – nu gör man tvärt om. Listan är lång – protesterna kommer från alla håll.

  Konsumentupplysningen är givetvis bara en droppe i havet – men artikeln i DN tycker jag talar sitt tydliga språk.

 8. St Just

   /  april 24, 2008

  vidare du Önsketänkande, det är inte alls märkligt att borgerliga väljare i ”val efter val röstar på dessa förhatliga nollor som gör allt fel” – det mesta handlar om klass.

  I Täby har 56 % av befolkningen läst vidare efter gymnasiet och 8 % har bara grundskola eller lägre – De högutbildade borgerliga väljarna har dessutom höga inkomster; männens medelinkomst 2005 var 422 000 kr.

  Jämför vi med arbetarsamhället Hofors så ser vi det rakt motsatta; bara 14 % har läst vidare efter gymnasiet och 25 % har grundskola eller lägre. Naturligtvis är inkomsterna låga; männens medelinkomst 2005 var 263 000.

  I arbetarsamhället lägger man stora delar av kommunens budget på äldreomsorg, kultur, förskola … här finns naturligtvis bara fyra moderater i kommunfullmäktige.

  I Täby gör moderaterna precis tvärtom och försöker dessutom förinta det mesta av det offentliga samhället … här har 34 moderater lekstuga.

  Det handlar om klass.

 9. Precis St Just, dessutom har man i Täby under många år (med hjälp av de övriga borgerliga partierna) enbart satsat på dyra bostadsrätter och villaområden – hyreshus excisterar knappt. På så vis släpper man inte in nya kommuninnevånare som inte har gott om pengar. Segregeringen fortsätter…

 10. Det här är skrivet av ytterrligare en beundrare! Du ska ha en högsta prioritet, på min läslista.

  Och jag tror jag har skrivit det förut till dig. -”När jag inte skriver en kommentar till dig, tycker jag som du. Skulle jag skriva något, så beror det på att jag inte delar din åsikt och tror mig kunna tillföra ämnet något. Eller oxå är det som ikväll, min beundran ”rinner över”. (Vill du läsa hur jag skriver när jag är oense, ska du läsa mina texter till Bodil i Dagens Arena den 23 april.)

 11. Johan F

   /  april 25, 2008

  Men trivs man inte Täby kan man väl flytta till Hofors då? Det måste väl ändå vara så att i en domkrati så bestämmer majoriteten?

 12. St Just

   /  april 25, 2008

  Nu diskuterade jag orsaken till att moderaterna kan gå bärsärkargång i vissa samhällen beror på klasstrukturen och inte som Johan F tycks tror; flyttningsbenägenheten.

  I sinom tid kommer nog moderaterna att rensa vissa kommuner både etniskt, socialt och klassmässigt. Talande nog slant tangenterna för Johan F och ett mer moderat begrepp ”domkrati” föddes.

  Det begreppet har nu inget att göra med demokrati – vilket för övrigt inte heller Täbymoderaternas politik har.

 13. Johan F

   /  april 25, 2008

  men allvarligt….fick inte Moderaterna majoritet i Täby? Menar du att de riggade valet? Jag förstår att du inte gillar besluten de tar, men att påstå att det inte är demokrati är fel.

 14. Personligen är jag benägen att tro att högutbildade i ännu högre utsträckning skulle rösta bort de partier som inte tillgodoser medborgarnas behov av service. Även rika människor:
  blir 1) gamla och har behov av t ex äldrevård 2) får barn som behöver bra skolor, etc. Exemplen i bloggen är naturligtvis utvalda bland tusentals poster för påvisa något som andra exempel hade visat motsatsen till. Ren propaganda serveras och ni redan frälsta vänstermänniskor ropar glatt i samtycke.

  Att skylla på att det handlar om klass när medborgare är nöjda med dem som styr är att sätta en ful etikett på något bra. Om folk i Hofors är nöjda med sitt styre och de i Täby är nöjda med sitt så har vi väl en perfekt situation?

  Sedan bär ju dessutom de högskattebetalande Täbyborna en del av Hoforsbornas finansieringsbörda. Det kanske är en läbbig tanke för er men rika människor behövs för att finansiera välfärdssystemen. Att insinuera att folk i Täby inte gör rätt för sig är både felaktigt och otacksamt.

 15. ”I sinom tid kommer nog moderaterna att rensa vissa kommuner både etniskt, socialt och klassmässigt”.

  Om du verkligen tror att det är sant borde du nog ropa ut det lite högre. Det vore ju en sensation att vi har en statsminister som förordar etnisk rensning i kommunerna. Eller är det bara du som vet det — de själva har inte kommit på det än?

  Vilken otrolig anklagelse!

 16. St Just

   /  april 25, 2008

  men allvarligt … inser man inte att moderatpolitik som utförsäljningen av Tibbleskolan och annat, inte har en milimeter med demokrati att göra, utan mer handlar om svågerpolitik, bedrägeri och privatiseringsfanatism – då är man oförmögen att försvara parlamentarismen.

  Det var ju inte så att m innan valet, lovade att strunta i vad lärare, föräldrar och elver önskade – eller minns jag fel? På så sätt kan man nog säga att m (och alliansen) faktiskt ”riggade” valen – tydligt tecken på det, är de ständigt svidande opinionssiffrorna (tänk att regera som minoritet redan från första dagen).

 17. Johan F

   /  april 25, 2008

  vad du säger StJust är att så fort opinionssiffrorna är under 50% för ett regeringsalternativ så kan man inte göra ngt för det är odemokratiskt.

 18. St Just

   /  april 25, 2008

  Önsketänkande har onekligen en bild av världen som karakäriseras av just önskningar. Tron att det är de rika som på något föder de fattiga är möjligen medeltida griller. Fakta är det rakt motsatta, de arbetande föder och göder de rika och har gjort så under hela industrialismen. Stålarbetare på orter som Hofors, Sandviken, Borlänge … är de som idag är garanten för landets enorma exportvinser – Täbyborgarnas bidrag är försumbara.

  Hallå, hela VÄRLDEN!!! tror att moderatsamhällen på något sätt värnar om flyktingar och invandrare – i varje bostadsområde där årsinkomster och förmögenheter är i mångmiljonklass – värnar på alla sätt de boende om sina vita överklassoaser. Utrikesfödda hänvisas till Södertälje … Hofors.

  Johan F anser inte att det är en demokratisk prekär situation när en regering från första dagen regerar mot en klar opinion. Det anser jag – avgå och utlys nyval.

 19. Johan F

   /  april 25, 2008

  St Just

  Det var många gånger under förra mandatperioden som socialdemokraterna låg runt 35%. Du menar att det också var en prekär situation? Hur landet ska styras de närmaste 4 åren avgörs på valdagen, inte dagen efter.

 20. Jag har arbetat i en massa år med att sälja mina tjänster till banker baserade i London (själv bosatt i Sverige. Enligt din definition är jag nog både högavlönad och rik. Har jag verkligen inte fött någon fattig med de pengar jag betalat i skatt? Är de pengarna bortkastade? I såna fall borde jag ha flyttat utomlands och gett pengarna till Frälsningarmén i stället.

  Var skulle de fattiga arbeta någonstans i din värld? I de statliga fabrikerna vars vinstmedel skulle distribueras efter eget skön enligt de politiker som du gillar?

  Det är prövat i en del länder. Nordkorea och Kuba är bland de få som fortfarande praktiserar det. Där är det ju kul att vara arbetare. Otroligt jämlikt är det åtminstone, i alla fall för de flesta.

 21. St Just

   /  april 26, 2008

  Mannen som nyss kalllade sig ”Hallå, hela VÄRLDEN!!!” kallar sig numera för ”Till St Just”. Bakom signaturen döljer sig bara obetald smygreklam för dataåtervinningtjänster. Förmodligen typiskt för debattörens tjänster – att åberopa Nordkorea när någon talar om klassamhällets orättvisor – ett typexempel på återanvänd returinformation från en havererad hårddisk.

  Börja du betala för dina annonser!

 22. Ja, visst är det synd att vi inte har det som på Kuba!
  Tycker personligen att en insamling till enkelbiljetter för latoxar till antingen Kuba eller Nordkorea bör inledas snarast.
  Är det pengarna som är problemet så finns nog många som mer än gärna hjälper till i flytten till det förlovade landet!

 1. Om de hade varit hundar « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: