Folkets vilja – en obekväm sanning

Nyligen presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) en rapport som visade att uppemot 90 procent av Sveriges befolkning föredrar ökad kvalitet inom äldreomsorg, skola och sjukvård framför sänkt skatt. I tidningen Flamman finns flera avslöjande artiklar om spelet kring rapporten.

SKL är till exempel bekymrade över att resultatet kom ut ”som det gjorde”. Istället hade det borgerligt styrda SKL tänkt sig att presentera en tillrättalagd version av materialet. Vi får också en inblick i hur planerna, inom organisationen, läggs upp för att köra över den folkliga viljan. Det är naturligtvis ingenting nytt. Vi har under många år gradvis urholkat vår solidariskt finansierade välfärd med avgifter, privatiseringar och utförsäljningar. Folkviljan, som inte är ny, till trots.

Vi får en inblick i ett ”dialogmöte” där både Timbro och socialdemokraten Per Borg är överens om att det i framtiden enbart ska finnas en ”basfinansiering” av välfärden och sedan blir det ”mer av eget ansvar”. I klartext – vård och omsorg efter egen plånbok. Vi får återigen bekräftat det faktum att många av dem som officiellt kallar sig ”socialdemokrater” för länge sedan har glömt bort de grundläggande värderingar som en gång fanns i partiet.

SKL tycks ha blivit tagna på sängen av rapporten och den starka viljan hos svenska folket till att bevara vår solidariskt finansierade välfärd. Frågor och svar som sägs ”bevisa” att svenska folket är beredda att ”betala en extra avgift” för att få bättre vård, skola och omsorg fungerar som en variant av ”kniven på strupen”. För hur många skulle inte vara beredda att betala om det var den ”enda vägen”. Det är det inte. Lika välfärd till alla oavsett plånbok kan enbart finansieras solidariskt genom skatter. Annars blir både vården, omsorgen och skolan en fråga om plånbokens tjocklek, gräddfiler och fattigvarianten för de som inte har råd med annat.

90 procent av svenskarna har fattat det!

Via Feministisk Vänstertjej – tack för inspirationen!

Läs även Västerbottens Folkblads ledare om stödet för vår solidariska välfärd
*

I dag presenterar Tomas Östros på DN debatt Socialdemokraternas nya program för att bekämpa skattefusket. Man menar att jakten på ”bidragsfuskarna” för regeringens del helt tycks ha överskuggat det faktum att skattefusket, i kronor räknat, är betydligt större. Runt 130 miljarder i jämförelse med de 20 som FUT-delegationen gissade sig fram till när det gällde våra trygghetssystem. Visst är det så. Vi får hoppas att socialdemokraterna också lever upp till dessa vackra ord.

Citat, DN;

Socialdemokratins prioritering är mycket tydlig: vi väljer välfärden – förskola, omsorg, skola och vård – framför stora skattesänkningar för dem som tjänar mest.

Enkelt uttryck – lyssna på svenska folket istället för de borgerliga ledarsidorna och tankesmedjornas vilja.

*

Till sist kan jag bara hålla med det gäng borgerliga politiker som på SvD Brännpunkt uppmanar statsministern att ”inte mumla i Peking”.

*

Bloggtips; Som jag bäddar om Historieskrivning, Resursbloggen – Myter om utmattningssyndrom, Svensson om Bloggstressen, Alliansfritt Sverige om Kändisfest till Israels ära

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. Vän av ordning

   /  april 11, 2008

  Det borgligt styrda SLK?

 2. Som man frågar får man svar.

  För nu är det ju så att en förutsättning för mer satsningar på skola, vård, omsorg mm är ju SÄNKT skatt.

  Skattepengarna ska gå till ovan nämnda saker inte till massarbetslöshet och vuxendagis som höjd skatt innebär.

 3. Blir verkligen OROLIG när jag läser detta…. ”Nyligen presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) en rapport som visade att uppemot 90 procent av Sveriges befolkning föredrar ökad kvalitet inom äldreomsorg, skola och sjukvård framför sänkt skatt. ” Vilka har dom frågat då? Kan det verkligen stämma? INte en endaste av mina bekanta tycker att skatterna borde höjas, snarare är det väl så att dom MÅSTE sänkas. Som det är nu i detta land, så känns det ju helt meningslöst att arbeta när allt går till skatter…… Vad som verkligen skulle behövas är ju en riktig sanering av alla sveriges myndigheter och departement. Politikerna lever i sin egna lilla drömvärld med fet lön och en massa förmåner.. Jag är riktigt riktigt trött på skatte-sverige…. Så fort jag har möjlighet så kommer jag att lämna detta land för ett annat. // Dwane

 4. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Fy tusan. Hur ruttet kan en regering och dess styrda underhuggare agera? 90% av väljarna körs över, hur har alliansen tänkt sig fortsättningen på detta?
  Och vad gäller socialdemokratiska politiker som i själen är moderater… vad har de i SAP att göra?
  Socialdemokraterna behöver å det snaraste se över både sin ideologi och de politiker som dristar sig att kalla sig för socialdemokrater men inte lever som de lär. Att gå till val 2010 med luddig ideologi och velande politiker leder knappast till den överlägsna valseger som är ett måste för en stark demokratisk politik.

 5. Ulf Gustavsson

   /  april 11, 2008

  Som man frågar får man svar.

  Din tankegång förutsätter att mer pengar löser problemen inom vård och omsorg. Bevisa sambandet pengar – bättre vård. Jag är inte så säker på att det behövs mer pengar utan vården måste bli mer effektiv med de oceaner av pengar som varje år flyter in i verksamheten.
  Får personal mer kontroll och ansvar om verksamheten brukar också kostnader gå ner. Vad som behövs är privata alternativ och konkurrens.

 6. Relativt Majs

   /  april 11, 2008

  Vi arbetar på det. Jag blir rädd när jag hör om den där Per Borg, men eftersom namnet är obekant för mig hoppas jag att han försvinner illa kvickt. Vi vill inte ha några timbrokramare i SAP, det hoppas jag ni förstår.

 7. runt 130 miljader i skattefusk.. hoppla hoppla:)
  Det är något för för alliansen att bita i men då blir det väl inga kvar i regeringen reinfeldt om han ska börja avskeda:)
  Jag njuter att läsa det du skriver ilsemarie……

 8. Thomas

   /  april 11, 2008

  Inte ens Lena Mellin i Aftonbladet tror på undersökningen:

  ”Enligt en opinionsmätning beställd av Sveriges kommuner och landsting, tycker svenska folket visserligen att kvaliteten i vården, skolan och kollektivtrafiken är viktigare än sänkta skatter. Men vem vill inför intervjuaren framstå som en hjärtlös snåljåp? Klart man säger att kvalitet är viktigare än ett par extra hundralappar.”

  ”I dagarna gör dessutom svenska folket årets deklaration. Av den vitgulrandiga bilagan framgår hur mycket skatt anställda sluppit med jobbavdraget. Det handlar om åtskilliga tusenlappar.”

 9. H-E.R

   /  april 12, 2008

  Apropå Reinfeldt i Kina.
  Inte för att kläder är något av mina större intressen men nog såg det rätt komiskt ut när F & F tultade ur planet i T-shirtar, träningsbyxor och jeans. Gulligt, oskyldigt, vanligt och supertrevligt snällt. Och ofarligt.
  Undra vad avsikten egentligen var med det. Verkar ha blåsts upp rejält i tidningarna i alla fall.

 10. H-E.R
  STORA BÄBISAR…. 🙂

 11. H-E.R

   /  april 12, 2008

  Mona…
  Hm… hehheee 😀
  Alltså när du säger det så kanske….
  Fast det blir lite elakt. Men nog var det lite Pampersstuk över det hela.
  (huva, nu får jag sitta i skamvrån och göra avbön)

 12. H-E.R

   /  april 12, 2008

  De svenska pamparna.
  In English:
  The swedish Pampers 🙂

 13. H-E.R
  Ingen avbön bara mera:)

 14. seekstromd

   /  april 13, 2008

  Det som är konstigt är att 10% svarade att de inte ville ha bättre sjukvård. Som man frågar får man svar.

  De senaste 12 åren av visar att höga skatter och bra sjukvård inte alldit hänger ihop.

  Jag är övertygad om att det går att få mycket bättre sjukvård för de pengarna vi betalar idag. Och förmodligen mycket mindre.

 15. Uppror och Rättvisa!

 16. St Just

   /  april 14, 2008

  Det är inte alls märkligt att 10 procent inte vill ha bättre sjukvård seekstromd – den direkta överklassen med sin servila regering önskar ju snarare ytterligare försämringar.

 17. Johan F

   /  april 14, 2008

  St Just: Det vill de inte alls ha….

  Thomas Östros är ju för skön när han trummar på om skattefusk. För det första häver han ur sig självklarheter som alla håller med om. Han verkar dock glömma att Socialdemokraterna hade makten under 14år utan att ta tag i detta. Om alliansen tar 13 år på sig så är det åndå bättre.

 18. St Just

   /  april 14, 2008

  Att Östros åtminstone talar om hur välfärdsförrädarna bland företagare och överklass skattefuskar med miljardbelopp och säger att (s) är beredda till åtgärder mot dessa ynkliga figurer, är åtminstone en början.

  Om nu (s)-ledningen kan bemästra sin rädsla inför samhällstopparna, kan det bli riktigt bra efter ett regeringsskifte. Att alliansen skulle bita de händer som föder dem är inte troligt.

  Tvärtom, den regeringen består ju av fifflare i titlar, CV, utbildningshistorier till direkta skattebrott.

 1. Varifrån kommer vänstern? « strötankar och sentenser
 2. Moderat dubbelspel om socialförsäkringarna « Ett hjärta RÖTT
 3. Två nyanser av hybris « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: