Ett Sverige som håller ihop

Allianspartiernas ledare pekar i dag på DN debatt ut riktningen för framtiden. Sänkta skatter för de som har hälsan i behåll och ett säkert jobb. Resten får hålla till godo med en osäkrare framtid, de sänkta ersättningar i sjuk och arbetslöshetsförsäkringarna och de ”hårdare tag” som regeringen storsatsat på. Som lök på laxen har de som står utan jobb och de som drabbats av sjukdom och arbetsskador sedan länge fått veta att de tillhör gruppen ”bidragsfuskare”. På så vis menar regeringen att de uppfyller sitt ”mål” – nämligen detta.

Citat, DN;

Målet om full sysselsättning och ett Sverige som håller ihop kommer allt närmare. Alliansregeringen för stegvis samman ett delat samhälle och ökar sammanhållningen mellan människor.

Hur sammanhållningen ska kunna öka när man systematiskt för en politik som ökar på skillnaden mellan de som är ”lyckade”, friska och har ett tryggt jobb och de som sägs stå ”utanför” är en gåta. Istället skapar regeringens politik ett allt mer splittrat samhälle. Talet om ”sammanhållning” låter som ett dåligt skämt.

Så här ursäktar regeringen sin politik;

Några av de åtgärder vi har genomfört för fler jobb och minskat utanförskap har också upplevts som tuffa. Framför allt gäller det förändringarna i a-kassan och arbetet med att stävja fusk i sjukförsäkringssystemet.

Orsakerna till de ”tuffare tagen” är alltså ”bidragsfusket”. En bubbla skapad av regeringen med hjälp av FUT-delegationen och media. Fusket ska ”stävjas” – därför straffas alla sjuka och arbetslösa. Ett märkligt och genomskinligt resonemang.

Man kan också, likt Lars Ohly, fråga sig hur man ska kunna ”sänka marginalskatten” för låginkomsttagare. De betalar nämligen ingen.

Återigen slår regeringen sig också för bröstet och säger sig ha minskat ”utanförskapet” – denna gång med siffran 121 000 personer. Vi får förmoda att det är samma ”utanförskap” regeringen talar om som i finansplanen för år 2008. Där inkluderas alla som av en eller annan anledning inte befinner sig i full sysselsättning under hela året. Influensasjuka, barnlediga, ”vabbande” föräldrar och tillfälligt arbetssökande – alla ingår i detta allinkluderande ”utanförskap”.

Hur det har gått med arbetslösheten sedan valsegern kan vi kolla upp om vi studerar Svenskt Näringslivs websida Ekonomifakta.se.

Siffror från Ekonomifakta.se
(arbetslösheten räknad efter regeringens nya direktiv);

 • September 2006; 6,1%
 • Februari 2008; 6,1%

Tyvärr har siffran som beskrev ”utanförskapet” av någon anledning plockats bort från Ekonomifaktas annars så välinformerade sida. Kan det bero på att den luddiga definitionen har avslöjats?

Hur det ska gå med ”arbetslösheten” och ”utanförskapet” nu när konjunkturen (enligt Arbetsförmedlingen) vänder återstår att se. I dag får vi veta att antalet lediga jobb minskar kraftigt. Ja, ve de som är så korkade att de ”väljer” sjukdom eller arbetslöshet i dessa dagar!

Ett Sverige som håller ihop skapar vi aldrig genom att skuldbelägga och straffa de som drabbas av otur i livet. En enkel sanning som regeringen tycks stå helt främmande inför.

*

Bloggtips; Motvallsbloggen om Rivningen av den svenska skolan

Lästips; Åsa Linderborg om Forum för levande historia

*
Andra bloggar om: , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

49 kommentarer

 1. Bra och intressant läsning! Som alltid!!

  Jag var på en föreläsning av Brian Palmer. Se mer om denne fantastiske man på
  http://brianpalmer.org/default.aspx

  Där finns en artikel där han påminner om vad Reinfelt sagt om socialbidragstagare och att bidraget ska vara ”på svältgränsen”
  Läs om detta på ”Ett Sverige på drift allt längre åt höger”
  http://gp.se/gp/road/Classic/shared/printArticle.jsp?d=121&a=410452

  Tänkvärt sagt av en tänkande man

  Ha det gott, för du är ju också en tänkare!
  Katrin

 2. Hej
  Har inte tittat in här på ett tag.Ser att Du ångar på som vanligt.Bra!
  🙂

 3. H-E.R

   /  april 10, 2008

  Avslöjande, vasst och bra igen Ilse-Marie.
  Någon sammanhållning för oss medborgare i Sverige finns knappt längre, nu har det ju gått så långt att grannarna förväntas anmäla varandra vid misstanke om fusk. Då kan det gå i princip hur illa som helst eftersom även helt grundlösa anmälningar tas på fullaste allvar av Försäkringskassan.
  Vad man också saknar i alliansens politik är långsiktigheten. Det som händer i år händer även nästa år…. och nästa… osv. Sist och slutligen kommer nog antalet människor som friskförklarats av FK fast de är sjuka och nekats stå till arbetsmarknadens förfogande av Arbetsförmedligen för att de är för sjuka att vara rätt stort.
  Kruxet för alliansen är ju att även dessa människor är väljare.

 4. Den här regeringen får mig att må mycket illa. För att stävja bidragsfusket drar man alltså alla över en kam, inklusive de som ligger på sjukhus. Istället för att täppa igen de hål som redan finns i sjukförsäkringen så skapar de ännu fler och större hål. Jag håller med dig om att talet om ”sammanhållning” låter som ett dåligt skämt.

 5. kirira

   /  april 10, 2008

  Saker och ting kan ”hålla ihop” på många olika sätt. Handbojor håller ihop fången med fångvaktaren. Underdånighet håller ihop underklassen med överklassen. Korporativism höll ihop folket med överheten i det fascistiska samhället. Idéerna om hur ett samhälle ska hålla ihop är skiftande, beroende på vilken ideologi och människosyn man har.

 6. ”Kan upplevas som tuffa”….vilket hån.

 7. Jag blir spysjuk när jag tänker på Alliansregeringen som totalt saknar empati och medmänsklighet.

 8. TS

   /  april 10, 2008

  Några frågetecken:

  Om nu låginkomstagare inte betalar någon marginalskatt så betalar de ingen skatt alls. Är låginkomstagare de som tjänar under det lägsta grundavdraget? (Marginalskatt är den skatt man betalar på sista intjänade kronan, http://sv.wikipedia.org/wiki/Marginalskatt).

  Om jag jämför arbetslösheten mellan juni 2006 (8,5%) och november 2007 (5,2%) så verkar regeringens politik haft en extremt stor effekt. En minskning med 3,3%! Nu är ju denna jämförelse lika galen som den du presenterar ovan då arbetslösheten är olika över året. Om man jämför spetember 2006 (6,1%) med september 2007 (5,6%) får man en minskning med 0,5%. Denna jämförelse är nog mer korrekt.

 9. Henrik Hansson

   /  april 10, 2008

  Anledningen till att arbetslösheten är densamma är ju att enormt många fler människor har gått från utanförskap till arbetsmarknaden.

  Här är några av rubrikerna från SCB:s pressmeddelande från februari månads Arbetskraftsundersökning:

  ”Fortsatt stark ökning av antalet sysselsatta”

  ”Antalet personer i arbete ökade kraftigt”

  ”Arbetade timmar ökade med 2,3 procent”

  ”Det outnyttjade arbetskraftsutbudet minskade”

  Läs mer här:
  http://www.scb.se/templates/pressinfo____230407.asp

 10. Varför jagar dom inte dom riktiga fuskarna som öppet visar fusk……men man vill väl inte jaga sina egna. Fy sjutton vilka företrädare vi har. Jag förstår nu hur människorna hade det i 30- talets tyskland och som bekant så brukar historien upprepas. Vi måste ställa mycket högre krav när vi väljer våra ledare.

 11. Välfärd och skatt har inget samband.

  Ett bra exempel på detta är att S-regeringen hade världens högsta skatter och lade ner två st vårdcentraler i Kista/Rinkeby/Tensta. Regeringen Reinfeldt sänker skatterna och ska bygga 7 st (!!!) vårdcentraler i Kista/Rinkeby/Tensta…

  Höjd välfärd med höjd skatt är bara skitsnack!

 12. I slutet av mars var 3,2 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med motsvarande månad i fjol.

 13. En lek med ord och så undrar vi hur det kunde bli så här.. Hur många förstod vad det nya arbetar partiet stod för när de gick till val? Hur många kände till ideologin som allianspartierna har? Skäms! alla ni medelsvensson som röstade fram detta avskräde till regering. Ni som lurade er själva med att tro på det som sades att alla sjuka fuskar och arbetslösa om de anstränger sig kan hitta ett jobb. Grattis till er ni har lyckats med att Sverige styrs av människor med förakt och som saknar empati utom då de själva ska uppnå personliga mål i livet
  Tack ilsemarie du är bra….
  🙂

 14. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Mona, det är säkerligen många som skäms över sitt val, eller rättare sagt kanske de skäms över blåögdheten. Att inbilla sig att moderater skulle driva en politik som värnar solidaritet och rättvisa är nog en bedrift i klass med att hävda jultomtens existens.
  En bekant föll i lockelsens grop, han var förbaskad på Persson och därtill ung och oerfaren vad gäller politiken och dess ideologier. Rösten lades på M, och nu menar han ”jag var en idiot, jag förtjänar spöstraff” 😀
  Men 2010 är bara ett par år framåt, då ryker alliansen med största säkerhet. Fast socialdemokraterna får en digert städarbete beroende på hur mycket alliansen hinner förstöra.

 15. Johan F

   /  april 11, 2008

  Alliansen var väldigt tydliga med sin politik långt innan valet. Det ska löna sig att jobba. Man ska inte blir straffad för att man jobbar mer….

  Vad som är långt mer skrämmande än alliansens politik är referenser till nazi-tyskland….

 16. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Johan F.
  ”Alliansen var väldigt tydliga med sin politik långt innan valet.”

  Visst visst. Fredrik Reinfeldt satt i TV och bedyrade att ”inga sjukhus kommer att säljas ut”. Bara som exempel.
  Och visserligen sa han att ”det ska löna sig att jobba” men han nämde aldrig att sjukdom skulle bestraffas på det sätt som nu sker.
  Falskspel och förbannad lögn.

 17. Johan F

   /  april 11, 2008

  Allvarligt så bestraffas inte sjukdom för att man sänker ersättningen med ett par %….att påstå det är iof bra retorik men inte sant.

  Det är en självklarhet att vi gemensamt ska finansiera en grundvälfärd för alla människor. Men man måste förstå att pengarna inte bara kommer från ingenstans. I grund och botten så är det de som arbetars tid som man tar utav.

 18. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Johan F

  ”Allvarligt så bestraffas inte sjukdom för att man sänker ersättningen med ett par %….att påstå det är iof bra retorik men inte sant. ”

  Om det vore så väl att det var bara en sänkning av ersättningen som gällde.
  Johan, jag är 100% säker på att du följer utvecklingen via nyheter och media, du kan inte ha missat hur sjuka behandlas.
  Så din kommentar ser jag som onödigt jidder.

 19. St Just

   /  april 11, 2008

  Johan F en bra sammanfattning av Marx syn på hur värden uppstår och vilka som skapar välstånd:

  ”Men man måste förstå att pengarna inte bara kommer från ingenstans. I grund och botten så är det de som arbetars tid som man tar utav.”

  Så märkligt då att frukterna av arbetarens tid och arbete ska fördelas till den mer sysslolösa och ickevärdeskapande överklassen.

 20. Johan F

   /  april 11, 2008

  ”Så märkligt då att frukterna av arbetarens tid och arbete ska fördelas till den mer sysslolösa och ickevärdeskapande överklassen.”

  Driver du med mig? Alltså jag vet att det finns personer i Sverige och världen som tjänar/har snuskiga summor pengar. En del gör det genom hårt och målmedvetet arbete och en del har bara fått dem genom arv eller ren tur. Men att säga att alliansens politik fördelar pengarna till dem är inte sant.

  100% av vad jag tjänar är mina pengar och ingen annans. Det är för min arbetsinsats jag får dem. Sen tvingar staten sig till mellan 30% och 55% av dessa genom direkt inkomsskatt. Det är alltså inte statens pengar utan de tar dem från den som arbeter. Att då påstå att genom att tvinga till sig lite mindre så fördelar man pengarna till de rika är ju en befängd slutsats.

  —————————————————————————–

  H-E.R

  Antar att du syftar på att en del regler som alliansen står bakom har gått ut över även de som inte fuskar. Det är ett problem och där gäller det att hitta balansen mellan vad man kan stå ut med för kontrollsystem och hur stort överutnyttjandet är. Troligen är inte den balansen speciellt bra idag, men jag är inte övertygad om att den var bättre för 3 år sen.

  Sen anser jag att så fort ngn blir sjuk så ska samhällets mål vara att hjälpa personen tillbaka till arbete fort och effektivt.

 21. Jonas

   /  april 11, 2008

  Hej Ilsemarie,
  varken du eller Lars Ohly tycks veta vad marginalskatt är. Det är den skatt man betalar på sin sista intjänade krona, dvs ca 30% för en låginkomsttagare och 55% för en höginkomsttagare.

  30% är inte ”ingen skatt” och det går således att sänka denna skattesats, till exempel till 28%. Det är något i stil med detta regeringen tänkt göra.

 22. St Just

   /  april 11, 2008

  Pengar tillfaller dem som ”tjänar/har snuskiga summor pengar” 1)”genom hårt och målmedvetet arbete”
  2) ”arv”
  3) ”tur”

  och alliansen fördelar inte några pengar till dem.

  Du är rolig du Johan F 😀

 23. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Johan F.
  Jadu, ”hitta balansen”…..
  Säg det till dem som har hamnat utanför systemen i alliansens snedvridna spariver. Att bildligt talat slängas rakt ut i tomma intet och försöka hitta balansen är övermäktigt.
  Vad gäller politikerna verkar de sannerligen inte ha problem med ”balansen”, de lastar över allt på en sida, de rikas. Någon form av rättvis ”balans” verkar inte finnas på dagordningen. Men det är ju också mycket enkelt att föra sådan politik när man själv inte behöver bekymra sig så mycket över ekonomin.

  St Just…. jäklar va bra skriver inlägg 14. Synnerligen märkligt att arbetarnas tid och arbete inte får komma desamma till del när de verkligen behöver det.

  Och tänk, bara tänk om samma frenetiska kraft lades på att jaga de skattesmitare som årligen lurar staten på miljarder som den kraft som läggs på att jaga ”fuskande” sjuka.

 24. H-E.R

   /  april 11, 2008

  PS Johan F.

  ”100% av vad jag tjänar är mina pengar och ingen annans. Det är för min arbetsinsats jag får dem. Sen tvingar staten sig till mellan 30% och 55% av dessa genom direkt inkomsskatt.”

  Jag vet att man inte ska uppmuntra till lagbrott, men jag brukar tipsa dem som upplever tvångskänslor av den demokratiska ordning som innebär betalande av inkomstskatt för tillhandahållande av välfärd att helt enkelt jobba svart. Mycket populärt bland moderater, men förvisso olagligt.
  Visserligen verkar det ju inte vara lika hemskt som fuskande i socialförsäkringarna, men definitivt olagligt.
  Ett annat mer sansat tips för att bli kvitt dina tvångskänslor inför skattebetalandet är att söka upp ett land där inte skatter existerar och emigrera.
  I all välmening.

 25. Johan F

   /  april 11, 2008

  St Just: Solida argument som vanligt…..

  ”Säg det till dem som har hamnat utanför systemen i alliansens snedvridna spariver. Att bildligt talat slängas rakt ut i tomma intet och försöka hitta balansen är övermäktigt.”

  Det är politikerna som ska hitta balansen inte de om är sjuka.

  ”St Just…. jäklar va bra skriver inlägg 14. Synnerligen märkligt att arbetarnas tid och arbete inte får komma desamma till del när de verkligen behöver det.”

  Nu vet jag inte vart gränsen går riktigt men jag misstänker att det är inte en ekonomisk vinstaffär för höginkomsttagare att betala 30%-55% i skatt.

  St Just gillar att polarisera mellan sk överklass och arbetarklass känns lite 1800-tal. Speciellt när han i många inlägg pratar om moderna människor. Men det är klart man får väl skaffa sig påhittade fiender att kämpa mot när samhället utvecklas.

 26. St Just

   /  april 11, 2008

  Otacksamhet är även det en borgerlig norm – efter att ha fått en uppväxt med allt från vård och utbildning och tusen andra ting gnäller Johan F för att han själv i vuxen ålder själv ska bidra med skatt – ynkedomligt.

 27. St Just

   /  april 11, 2008

  Den rikaste procentens andel av förmögenheterna i Sverige är över 40 procent, med tillgångar värda cirka 2 700 miljarder kronor – det är det utvecklande och moderna samhälle Johan F vurmar för (eller det nya 1800-talet). Här finns inga klasskillnader och tom överklassen är försvunnen och betecknas av Johan F som ”sk”.

  Som sagt, roligt 😀

 28. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Johan F.

  ”Det är politikerna som ska hitta balansen inte de om är sjuka.”

  Exakt. Men när nu politikerna har bestämt sig för att sjukdom är något som närapå knappt får existera (det kommer en slutgiltig diagnosbaserad lista på riktlinjer för sjukskrivning i maj) då ger det ena det andra, dvs politikerna snedbalans ger total obalans för de sjuka.
  Hm… innan jag tappar balans och sans:
  Eftersom du Johan inte vill betala skatt….. ärligt talat; varför bor du i Sverige?

 29. H-E.R

   /  april 11, 2008

  HEHEHEEE 😀

  ”Sk överklass”……..
  den var bra.

 30. Johan F

   /  april 11, 2008

  H-E.R

  Snälla visa på inlägget där jag inte vill betala skatt. Säger ju i inlägg 12 att jag ser en gemensam välfärd som en självklarhet.

  ——————————————————————————-

  ”Den rikaste procentens andel av förmögenheterna i Sverige är över 40 procent, med tillgångar värda cirka 2 700 miljarder kronor ”

  Säg att dessa investeringar har en avkastning med c:a 5% årligen (rätt lågt räknat eftersom snittavkastning på börsen är över 10%) då bidrar dessa människor med 2700*0,05*0,30=40 Miljarder i skatter om året. Det är också en imponerande siffra.

 31. St Just

   /  april 11, 2008

  Johan F – trams – istället för att se de orimliga orättvisorna och procentdiktaturen över landets förmögenheter, konstruerar Johan F luftslott över vad de med ”snuskiga summor pengar” ”bidrar” med. Sanningen är den motsatta; procentarna är de verkliga bidragstagarna.

  Och var får de sina bidrag från?

  Minns dina egn ord: “Men man måste förstå att pengarna inte bara kommer från ingenstans. I grund och botten så är det de som arbetars tid som man tar utav.”

 32. H-E.R

   /  april 11, 2008

  Johan F.

  ”Snälla visa på inlägget där jag inte vill betala skatt. Säger ju i inlägg 12 att jag ser en gemensam välfärd som en självklarhet. ”

  Aha, Johan. Jag tolkade det du skrev i inlägg 20 som att du inte VILL betala skatt. Du skrev:
  “100% av vad jag tjänar är mina pengar och ingen annans. Det är för min arbetsinsats jag får dem. Sen tvingar staten sig till mellan 30% och 55% av dessa genom direkt inkomsskatt.”

  Men nu får jag tolka dig på ett annat sätt då?
  Du anser att du blir tvingad att betala skatt. Men samtidigt VILL du betala den.
  Låter lite maschoschistiskt (hur stavas det, bedrövligt svårt ord 🙂
  Men… Johan. Om du har den inställningen (eller läggningen) så får jag be dig om ursäkt.
  No hard feelings? Hm…

 33. Johan F

   /  april 11, 2008

  St Just: Vad har mitt förklaring om vart pengar kommer ifrån att göra med bidrag till överklassen?

  Jag misstänker att en majoritet av höginkomsttagarna i sverige betalar in mer skatt än de ”kostar” i sjukvård osv osv…är du av annan uppfattning?

 34. St Just

   /  april 11, 2008

  Arbetaren, vars arbete och arbetstid skapar varan (eller pengarna som Johan F förenklar det) får inte betalt för dess fulla värde. En stor del omhändertas av kapitalägare och en mängd andra (bla aktieägare; som inte har bidragit med vare sig arbete eller arbetstid – även hyenorna ska ju ha mat.
  De flesta av dessa kan benämnas överklass och har inte bidragit till varans produktion eller dess värde.

  Att höginkomsttagarna ska betala mer för sjukvården är helt i sin ordning, dels utnyttjar de vården mer än arbetarbefolkningen och dels har de råd att betala. (I synnerhet då en stor del av deras inkomster, arv och förmögenheter baseras på andras; arbetarklassens arbete.)

  Det enklaste vore givetvis att radkalt öka progressiviteten i den statliga skatten.

 35. Inte så svårt att förstå att statsministern vill ha bidrag på svältgränsen när man hör om hans åsikter om Sverige och vårt
  sätt att bygga upp det.

  “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” Det var statsminister Fredrik Reinfeldts lakoniska slutsats när han besökte ett invandrar tätt område i Sverige.

 36. Johan F

   /  april 11, 2008

  ”En stor del omhändertas av kapitalägare och en mängd andra (bla aktieägare; som inte har bidragit med vare sig arbete eller arbetstid – även hyenorna ska ju ha mat.”

  Tja om det är som du säger så är det ju inget problem. Om pengar inte behövs för att driva ett företag så kan ju arbetaren starta ett eget företag och hamna i samma position som den tidigare kapitalägaren. Det är ju genom dessa pengar som själva möjligheten för arbeten skapas.

  varför ska man inte belönas om man väljer att ta en risk med sina egna pengar när någon annan är i behov av dem för att genomföra sin affärsidé?

  ”Det enklaste vore givetvis att radkalt öka progressiviteten i den statliga skatten.”

  Att öka progressiviteten i den statliga skatten måste vara det mest idiotiska uttalande jag har hört på denna bloggen. Att man kan tycka det är OK att ta mer än 50% av vad en person tjänar genom att offra sin tid på ett arbete är faktiskt ett rätt skrämmande sätt att se på individer.

 37. St Just

   /  april 11, 2008

  Det är naturligtvis inga problem att satsa värden eller spekulera med det som andra (arbetarklassen) arbetat ihop, dessutom riskerar dessa spekulanterna sällan mycket eller sina egna förmögenheter. Notera till exempel den pågående bolånekrisen i USA där staten omdelbart går in och täcker bankkapitalets förluster (dock inte de utblottade fattiga familjerna som lurats av mäklare och banker). Alliansregeringen förbereder samma statliga akutmottagning.

  Det är absolut inga problem att ha en 50, 60 eller 70 procentig progressiv skatteskala om man nu inte tror att löner är rättvisa och sätts efter gudomliga principer.

  Johan F tillhör nu dem som tror att det finns en sådan rättvisa när det gäller förmögenheter – då Danderydsbon i gemen kan hitta 597 000 kr i skattkistan när Botkyrkabon rafsar fram ynka 13 000 kr.

 38. Johan F

   /  april 11, 2008

  vem är det som satsar andras pengar? Återigen är du ute och cyklar. Det finns ju kapitalförvaltare som har som jobb att placera andras pengar, men hos dem är det frivilligt att placera sina pengar.

  Vad det gäller bolånehärvan i USA så håller jag med dig om att den är katastrofalt skött. Men det beror till mycket större utsträckning på för stor statlig inblandning än för liten. De skulle ha hålt sig borta från kreditmarknaden frpn början, men de ville in och rota för att även de som inte var kreditvärdiga skulle få låna och nu får de betala notan.

  Det är för mig fullkomligt ointresasnt hur mycket Danderydsbon har i skattkistan. Men jag har inte till skillnad från dig inställningen att allt danderydsbon har i skattkistan är oförtjänt.

 39. St Just

   /  april 11, 2008

  Liberalens ointresse för orättvisor är påtagligt – han blundar bara för dem – och Danderydbon har givetvis förtjänat sin förmögenhet. Förmodligen anses väl Botkyrkabon med tanke p vad Johan H tror på vara dåliga på ”hårt och målmedvetet arbete”, slarvat bort sina eventuella “arv” och dessutom sakna
  “tur”. 😀

  Självfallet anser liberalen att bankerna och mäklarna är oskyldiga till bolånekrisen – felet är naturligtvis S-T-A-T-E-N-S. Bara det offentliga håller sig undan blir hyenorna tama och snälla.

  Bolånekriser i USA eller Sverige är bara marknadsekonomins normala funktionssätt – såväl som finanskriser, nedläggningar, arbetslöshet och skriande orättvisor. Dessutom städar ju marknadsekonomins egen statsapparat upp efter katastroferna.

  Den S-T-A-T-E-N diggar liberalen.

 40. Johan F

   /  april 11, 2008

  St Just: Det måste vara skönt att leva ett liv där man inte behöver ta ansvar för något och där allt är någon annans fel.

 41. St Just

   /  april 11, 2008

  Johan F, det vet jag inget om – jag har tagit stort ansvar, arbetat och betalat skatt hela mitt liv utan att klaga – förmodar nog att du talar utav egen erfarenhet.

 42. mats

   /  april 13, 2008

  Rubrik: Lillevän! Staten Kräver Perfekta! Svälter Defekta!‏

  En kvinna anmälde Försäkringskassan till HO för att hon blivit nekad jobb på grund av funktionshinder

  http://www.ho.se/Tpl/NewsPage____1088.aspx

  * Är Du Inte Frisk Och Lönsam Lillevän!

  * Du Får Ingen Sjukpenning För Du Anses Inte Sjuk, Lillevän!

  * Du Har Ingen Rätt Till Inkomst.
  För Du Anses Sjuk, Lillevän!

  * Är Du Frisk Och Lönsam Lille vän!

  Något den Statliga skolan skall lära alla 1:a klassare kanske?
  Redan Som 7 åring.Skriva under på Heder samvete. Att Garantera Staten vara friska lönsamma. För rätt till skolbidrag i form fortsatt av skolgång utbildning. Fuskar du med vara Lönsam Lillevän kan återkrav komma Krävas.

  Hemskt igentligen
  Hur Försäkringskassan/Staten självt behandlar de som inte anses friska produktiva

  Är själv en av de många Rättslösa. Som fått sälja mitt hem för överleva.

  Då kassan dragit in ersättningen.

  Får dagligen Morfin mot smärtor efter en arbolycka.

  Anses fullt arbetsför trots sjukdom i sådan omfattning att rätt till ersättning förelegat.

  Rättslös

 43. H-E.R

   /  april 14, 2008

  Nu finns nära 100 miljarder kronor i överskott i statsfinanserna tack vare ”minskat ohälsotal”….
  Fanns det nu någon som helst heder i våra politiker skulle dessa blodspengar gå till skadestånd för alla dem som har betalat med sina förstörda liv, de som misstrotts av myndigheterna, friskförklarats fast de har dokumenterade sjukdomar, smutskastats i media och ibland till och med tagit sina liv.
  Våra ruttna politiker jäser av stolthet över detta överskott. Fy f-n.

 44. Jon

   /  april 17, 2008

  H-E-R

  Jag håller helt med dig. Som vi alla vet är det hårt häruppe i Norden. Att Svenskarna är världens sjukaste folk är däför mycket väntat.

  Se mitt tidigare förslag om att låta gnidna höginkomsttagare betala sin egen sjukvård så långt deras sparpengar räcker. Det skulle göra det möjligt för fler stolta arbetare att kunna njuta av en arbetsfri och bidragsfinansierad tillvaro.

 45. H-E.R

   /  april 17, 2008

  Jon.

  ”Se mitt tidigare förslag om att låta gnidna höginkomsttagare betala sin egen sjukvård så långt deras sparpengar räcker. Det skulle göra det möjligt för fler stolta arbetare att kunna njuta av en arbetsfri och bidragsfinansierad tillvaro.”

  Nja….
  Jag tycker nog att det är bättre med försäkringar som vi har nu i stället för bidrag. Vi har ju våra sjuk/arbetslöshetsförsäkringar och om dem bör vi värna.
  Tråkigt nog har nuvarande regering fått för sig att tafsa i dessa försäkringar så att sjuka inte får sin ersättning ur dem.
  Regeringen vill använda pengarna för det som de gillar bäst, dvs skattesänkningar.
  Men visst är det storsint av dig ändå Jon att du vill offra ”de gnidna höginkomsttagarna” för den goda sakens skull 🙂
  Men lite väl drastiskt kanske.
  Tids nog (2010) får vi nog rätsida på den snedfördelade välfärden, eller hur Jon?

 46. Jon

   /  april 17, 2008

  Ja verkligen. Internationellt sett så har ju den svenska arbetarklassens verkligen behandlats illa.

  Svenska tjänstemän som lever i smöret med skyhöga löner mellan 27 och 35 tusen glider runt på en skattemässig räkmacka och tvingas endast betala 70-75% av sin lön i skatt för att fördelas ut bland mer värdiga arbetare.

  Enkel matematik säger ju att det finns minst 25-30%-enheter till att ut i skatt på marginalen av dessa välfärdens fiender.

  Vi hederliga människor med hjärtat till vänster har verkligen all rätt att beklaga oss.

 47. H-E.R

   /  april 17, 2008

  Jon.

  ”Svenska tjänstemän som lever i smöret med skyhöga löner mellan 27 och 35 tusen glider runt på en skattemässig räkmacka och tvingas endast betala 70-75% av sin lön i skatt för att fördelas ut bland mer värdiga arbetare.
  Enkel matematik säger ju att det finns minst 25-30%-enheter till att ut i skatt på marginalen av dessa välfärdens fiender.”

  Du tar i så våldsamt Jon 🙂
  Jag tycker nog att det räcker med att i första hand få bukt med skattesmitarna som årligen undanhåller ca 46 miljarder från svenska staten. Och på det en progressiv skatt i storlek som täcker en bra trygghet och en välfärd värd namnet.
  Att beskatta höginkomsttagare med 100% vore alltför grymt, och därutöver belastar det socialtjänsterna runt om i landet. Där har de fullt upp med att försöka hjälpa dem som nekats pengar ur sin sjukförsäkring.
  Men dina avsikter är förvisso goda Jon, du vill göra tvärtemot vad alliansen gör, så talar en sant empatisk och rättskaffens människa 😉

 48. Johan F

   /  april 17, 2008

  ”Men dina avsikter är förvisso goda Jon, du vill göra tvärtemot vad alliansen gör, så talar en sant empatisk och rättskaffens människa”

  vet du ens vad empatisk betyder? Att beskatta folk upp över väggarna är väl inte empatiskt.

  Jon´s inlägg är ju för uppenbart ironiska…..

 49. H-E.R

   /  april 17, 2008

  Johan F.

  ”vet du ens vad empatisk betyder?”

  Jag är fullständigt ärlig när jag säger att jag vet vad empati är. Och jag erkänner också att jag på den punkten gjorde helt om när jag själv råkade ut för en olycka som gjorde mig handikappad. Innan denna händelse var jag visserligen trevlig (enligt andra) men funderade inte så ofta över mina medmänniskors väl. Det gör jag nu. Min önskan är att ingen ska behöva fara illa, särskilt inte på bekostnad av skattelättnader för dem som redan har och därtill en envetet idiotisk politik som enbart ser till de som klarar att vara lönsamma.

  Att behandla sjuka/arbetslösa människor som skit är inte empati. Ändå händer det i dagens Sverige.

  Jaså var Jons inlägg ironiska?
  Kunde jag aldrig ha räknat ut 😀
  I övrigt Johan så brukar dina och mina meningsutbyten aldrig leda någon vart så jag tror det får vara bra med detta för min del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: