FUT-delegationen fuskar vidare

Delegationen mot felaktiga utbetalningar (FUT-delegationen) fortsätter i sin senaste rapport, ”Hur tryggar vi trygghetssystemen i Norden?”, att kalla sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen för ”bidragssystem”. Att detta är direkt missvisande och felaktigt tycks inte bekymra delegationen, som i sin iver att leverera politiskt användbara rapporter till den moderatledda regeringen knappast bekymrar sig om så grundläggande distinktioner och definitioner.

I sitt pressmeddelande väljer FUT-delegationen att lyfta fram de siffror som på olika sätt bekräftar allians-berättelsen om att vi blivit ett land av ”bidragsfuskare”. Bilden, som FUT-delegationen tecknar i sitt pressmeddelande, av attityderna till ”bidragsfusk” i de nordiska länderna är tydlig:

I Sverige, Norge och Island är acceptansen för vissa typer av bidragsbrott oroväckande hög. Något alarmerande är att såväl allmänhet som handläggare i de nordiska länderna tror att bidragsbrotten är omfattande.

När man skriver på detta sätt borde man kunna utgå ifrån att slutsatsen bygger på relevanta länderjämförelser. Om något är ”högt” så är det ju det i relation till något annat jämförbart. Hur ska man exempelvis värdera att över 80 procent i samtliga nodiska länder anser att ”bidragsbrott” är omoraliskt (tabell 8.3 s. 143)? Är det en låg eller hög siffra? För att avgöra detta krävs naturligtvis internationella jämförelser mellan de nordiska länderna och andra länder.

Men någon sådan internationell jämförelse finns inte i FUT-delegationens rapport. Inte heller refererar FUT-delegationen till annan relevant forskning på området. Att de nordiska länderna (med sina generösa välfärdssystem, sina relativt sett reglerade arbetsmarknader och sina starka fackföreningar) i andra seriösa akademiska studier visat sig generera en, i internationella mått mätt, hög arbetsmoral och arbetsmotivation hos befolkningen är inte heller något som uppmärksammas av FUT-delegationen.

Inte heller tycks FUT-delegationen vara villig att närmare analysera den del av den egna statistiken som skulle kunna leda fram till viss självkritik. Att Sverige till exempel är det enda land i Norden där en högre andel hos allmänheten än hos handläggarna tror att ”bidragsfusket” är omfattande (tabell 8.8, s. 147) är uppseendeväckande och intressant. En rad följdfrågor borde naturligtvis inställa sig.

Kan den svenska allmänhetens tro (övertro?) på ett omfattande ”bidragsfusk” ha någon som helst koppling till den omfattande politiska propaganda, som den borgerliga alliansen sedan ett antal år bedriver, om att vi blivit ett ”bidragsfuskande” folk? Vilken roll har de ”uppblåsta fusksiffror” som FUT-delegationen själv fört fram spelat i detta sammanhang? FUT-delegationen undviker givetvis dessa självklara frågeställningar.

Frågan är om den undangömda platsen för just dessa siffror i FUT-rapporten och de uteblivna följdfrågorna beror på att delegationen aktar sig noga för att inte bita den hand (den moderata socialförsäkringsministerns) som föder dem?

Att stryka fördomar om ”bidragsfuskets omfattning” medhårs tycks vara lättare än att ifrågasätta dem. Åtminstone för FUT-delegationen.

kvinnan bakom allt

P.S. Vem som har beställt rapporten? Läs bloggposten ”Husmark minister för de Nordiska samarbetsfrågorna” hos ”Den osynliga patienten” så får du svaret!

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson – kvinnan bakom allt?

Läs LO-Tidningen – En regering som fuskar med fakta

*

Läs även mina bloggposter:

Regeringen fuskar med både ord och siffror

Fakta som avlivar myterna

Skriv på namninsamlingen mot de nya sjukförsäkringsreglerna – Ryggraden!

*

Fler som bloggat om ämnet; Svensson, Trotten

Mer bloggtips; Vem är filmhistoriens skönaste Psykfall – Psykbryt

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Fille

   /  april 7, 2008

  Det är oroväckande att vi numera har en statligt styrd forskning som gör allt för att tjäna den moderatledda regeringens syften.

  Ska man skära i den statliga byråkratin kan man börja med att avskaffa den politiskt styrda s.k. forskningen på FUT-delegationen!

 2. De Alliansen har lyckats i sitt syfte till att få svensken att säga alla andra fuskar och jag skulle inte dra mig för att anmäla. Lite öst gestapo varningsflagg på Sverige och vem kunde ana att en allians som hyllar människans fria vilja och rättigheter att de skulle skulle stå för den ordningen…. att få människor och sitt eget styrande att likna forna östtyskland.
  Ja nog har vi blivit indroktinerade eller så är vi bara dumma

 3. Jon

   /  april 16, 2008

  Det är en mänsklig rättighet att kunna leva gott som bidragsentreprenör.

  Arbeta ska man bara göra om det är roligt. Man ska enkelt kunna sjukskriva sig permanent utan besvärande frågor

 4. H-E.R

   /  april 16, 2008

  Jon.

  ”Det är en mänsklig rättighet att kunna leva gott som bidragsentreprenör.
  Arbeta ska man bara göra om det är roligt. Man ska enkelt kunna sjukskriva sig permanent utan besvärande frågor”

  Kors i taket. Menar du det? Men hur kan det då komma sig att så många sjuka inte får sjukpenning?
  Nu när du har scoopat å det vildaste, kan du inte länka till nyheten då?

 5. Som vild rebell letade jag upp FUT utredningens hemsida och hittade kontakt sidan med mail adresserna. Skickade gladeligen iväg ett brev till alla dom där.
  Fick ett svar (helt otroligt)
  Där personen påpekade att FUT utredningen var färdig och avslutad och upplöst. (jaha?)
  Som svar på frågan skickade personen några lagparagrafer.
  Så antingen har personen blivit upphöjd till google bot med funktion att skicka lagparagrafer som inte följs (som jag hade påtalat) eller så var det personens område att just skicka paragrafer som svar på allt även när FUT utredningen var igång. (dom skulle använt google direkt i så fall). Lite glädjande är att efter JO startat sin utredning har plötsligt Göran Hägglund fått för sig att svara på mitt mail jag skickade för 2-3 månader sen. Dock utan lagparagrafer… Men han måste iaf numer anses informerad.

 6. Christian Nissen

   /  februari 13, 2010

  Att kalla sjukförsäkringen för bidragssystem är bara delvis rätt, inga verkliga försäkringar omfattar dem som inga premier betalar. Det finns ett tak för hur hög ersättningen kan vara, men inget tak på premierna. Den överdebiteringen används som ”bidrag” för de som inte betalar premier alls, t.ex. till exempel vid sjukhusvistelser, något som annars delvis betalas genom avdrag från sjukpenningen.

  Att kalla A-kassa för bidrag är däremot korrekt. Under sosseregeringen betalade avgifterna inte ens administrationen av kassorna, det som utbetalade i ersättning betalades till mer än 100% över skatten. Att kalla det en försäkring är rent bedrägeri.

  Under nuvarande regering har siffrorna hyfsats, idag betalas ungefär 80% av ersättningarna via skatten och 20% via avgifter. Inte mycket till försäkring i de bidragen?!

 1. Ett hjärta rött om den politiska propagande kring försäkringssystemen | Claeskrantz.com
 2. Resultatet av propagandan « Ett hjärta RÖTT
 3. Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon « Ett hjärta RÖTT
 4. Den orättvisa mediebilden « Nemokrati
 5. En arbetslinje från 30-talet « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: