Friskolefiaskot och politiska utrensingar

skola.jpg
Blir du lönsam lille vän? (Peter Tillberg)

Tidningen Stockholm City har den senaste tiden kartlagt vad som hänt efter att Alliansen genomförde sin ”skolpeng” och satsade på fler ”friskolor” i Stockholm. Här är några fakta:

 • Enligt statistik från Skolverket fattas det behöriga lärare i ”friskolor”. I gymnasiefriskolorna har endast 50 procent av lärarna behörighet. I den kommunala gymnasieskolan är 79 procent av lärarna behöriga.
 • I de s.k. fristående grundskolorna är det 61,8 procent av lärarna som har behörighet. I den kommunala grundskolan har 84,5 procent behörighet.
 • Antalet lärare i relation till elever är också lägre i ”friskolor”. Per hundra elever är det i de kommunala gymnasieskolorna 8,3 lärare. Samma siffra för de ”friskolorna” är 6,9 lärare på hundra elever.
 • Alliansens skolpengssystem har lett till att allt fler skolor pressas att sätta allt högre betyg, trots att eleverna presterar allt sämre på proven. Betygsmedelvärdet har blivit ett av de viktigaste konkurrensmedlen för skolorna för att locka till sig elever och klara konkurrensen på ”skolmarknaden”.
 • Många skolor har börjat med olika typer av lockerbjudanden till de elever som väljer just deras skola. Det handlar om allt från bärbara datorer och körkort, till konsertbiljetter och Ipods. Denna marknadsföring sker naturligtvis med skattebetalarnas pengar.
 • De fem största friskoleaktörerna i Stockholm gjorde en vinst på cirka 85 miljoner kronor förra året. V. ordförande i utbildningsnämnden menar att vinsten görs med hjälp av neddragningar. Den vinst som de största friskolebolagen stoppar ned i egen ficka kommer från oss skattebetalare.

Man börjar undra om begreppet friskolor egentligen står för ”skolor som svurit sig fria från att ta ansvar för sina elevers utbildning och istället stävar efter att maximera sin vinst”.

*

Till sist kan man konstatera att Alliansen går vidare i sina utrensningar av oliktänkande inom myndighetssverige. Nu är det AF-chefen, Bo Bylunds, tur att få sparken. Ännu ett i raden av partipolitiskt motiverade avskedanden.

Frågan är väl bara vilken ”smygsosse” som får sparken nästa gång? Är du statlig myndighetschef och sosse gör du nog bäst i att hädanefter gömma partiboken ordentligt, den kan tydligen vara ”saklig grund för uppsägning” enligt Alliansregeringen. Man undrar vart allt tal från valrörelsen om att inte partipolitisera statsförvaltning har tagit vägen? Eller gäller dessa Allianskrav bara för socialdemokratiska regeringar?

Däremot kan man tydligen släppa in en och annan gammal avdankad ”sosse” på helt ofarliga poster, som nu i dag Margareta WinbergSvenska Spel. Med denna utnämning tycks inriktningen vara klar – att sälja ut även detta företag!

Läs Aftonbladets ledare om Sparkningen av Bo Bylund

*

Bloggtips; Som jag bäddar om Att tänka fritt, Claes Krantz om Nato, Alliansfritt Sverige om Drogtester

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Fille

   /  april 4, 2008

  Statistiken när det gäller ”friskolorna” förskräcker verkligen. Ökade orättvisor och segregation följer i spåren på Alliansens skolpolitik i Stockholm.

  Nu mer än någonsin tidigare är konstverket ”Blir du lönsam lille vän?” högaktuellt. Bra koppling där Ilse-Marie!

 2. Viveka

   /  april 4, 2008

  Samma typ av bidragsöverföring till privata aktörer ska nu också börja tillämpas på arbetsmarknaden. Massor av anställda inom arbetsförmedlingen ska sägas upp därför AF har tecknat avtal med privata rekryterings och bemanningsuthyrningsföretag, som ska försöka skaffa jobb åt arbetslösa, fd sjuka och fd förtidspensionerade.
  Dessa privata företag tilldelas ett ”flitbidrag för varje person de lyckas ”rehabilitera” ut på arbetsmarknaden(räcker med upp till 6 månader) och dessa flitpengar dras bort från AFs budget i sin arbetsförmedlingsfunktion.
  Så även arbetslösa börjar nu bli högvilt, för en ny grupp bidragstagande privata företag.

 3. Johan

   /  april 4, 2008

  ”Så även arbetslösa börjar nu bli högvilt, för en ny grupp bidragstagande privata företag.”

  Det är väl precis det de borde varit för AMS/Arbetsförmedlingen? Eller?

 4. Lasse

   /  april 4, 2008

  Bara lite nyfiken på hur du resonerar här. Yvonne Gustafsson, tidigare socialdemokratsik statssekreterare, blev just utnämnd till ny GD för Statskontoret. Mikael Sjöberg, Göran Perssons kusin med mångårig S-bakgrund, blev av Littorin utsedd till GD för arbetsmiljöverket. Och förra ministern Margareta Winberg blev idag ny ordförande i Svenska Spel. Du kan inte alls se att det är svårt för en GD som genomfört en så stor omställning att sedan påbörja uppbyggnaden av den nya organisationen? Socialdemokraterna valde dessutom själva att lyfta bort förra AMS-chefen när han genomfört en omfattande omställning av AMS verksamhet. Var det också politik? Eller blir det bara politik när det är Alliansen som handlar?

  Ditt inlägg är oseriöst.

 5. Citys ”granskning” är ett skämt. De sätter rubriken ”Lärarna är sämre – och färre” men lyckas inte med ett ord tala om _varför_ en lärare utan examen från den legitimerat usla svenska lärarutbildningen skulle vara sämre än en med.

  Idag utnämnde de också två gånger Roger Mogert (s) till ”ordförande i utbildningsnämnden” i Stockholm.
  Jag märker att du gick på det Ilse-Marie…

  Och varifrån tror du vinsten som Volvo gör på sina ambulanser, Siemens gör på sina röntgenapparater och Arla-bönderna gör på sin mjölk till skolbespisningen kommer?
  Skattebetalarna.
  Skall du kräva statligt monopol på produktion av ambulanser, röntgenapparater och mjölk nu?

 6. Johan

   /  april 4, 2008

  Hur kommer det sig då att de flesta elever och föräldrar som valt friskolor är så positiva?

  Hur kommer det sig att det bara skall finns en enda patentlösning som skall passa alla, i Sveriges och socialdemokratins fall, lika medioker eller rent av dålig för alla?

  Vi betala mest skattepengar i hela världen för skola och elever! Ändå uteblir resultaten och kunskaperna!?

  Vem/vilka slösar bort mina och andras skattemedel på en skola som inte ger våra barn en ordentlig utbildning?! Det gör mig arg.

  Sossar och vänster har regerat det här landet i snart 80 år och ändå klagar ni? För mig låter det som era utopier inte fungerar och sedan vill ni skylla allt på någon annan!
  Vem då?

 7. Tillsättningen av Winberg var nog ursmart uttänkt.

  Just nu kritiseras Svenska Spel av EU, så då passar det att tillsätta en socialdemokrat som få ta smällarna och ansvaret. Det där är en vanlig taktik numer. Styrande män använder sig ofta av kvinnor när det gäller att försvara impopulära verksamheter och sköta kontakterna med ex. massmedia, eller i det här fallet EU. Kvinnorna är ju lätta och sparka och när man gör det då de, eller verksamheten kritiseras, så ger man intryck av kraftfullhet och dessutom drabbar avskedandet ju ingen betydelsefull person.
  Sedan kan man i det här fallet dessutom peka på att man minsann inte bara tillsätter moderater på alla viktiga poster, se där, där satte vi ju till en socialdemokrat.

  Jag hade tackat nej om jag hade varit Winberg.

 8. Allianstänkande=fri från ansvar
  friskor=fri från ansvar
  😦

 9. Hasse

   /  april 5, 2008

  Tacksamt med statistik och dogmer. Då behöver man inte fundera på hur verkligheten ser ut. Strunta framförallt i att fråga elever och lärare på friskolorna vad de tycker. Risken finns ju att de är positiva.

  Varför är RABIAT det första ord jag kommer att tänka på när jag läser din blogg?

 10. Friskolor gillar jag inte! De bara tjänar pengar på våra barn. Inget ansvar.

 11. Måste fråga: Vem är konstnären som målat tavlan du illustrerar dagens inlägg med?

 12. Kerstin – Peter Tillberg, har lagt till en länk!

 1. De borde ju vara tacksamma, eller? « Början av 2000-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: