Undangömda fakta om socialförsäkringarna

Har kostnaderna för socialförsäkringarna ökat de senaste åren? Håller ”bidragsfusket” på att urholka vår välfärd? Ja, lyssnar man enbart på den propaganda vi har överösts med sedan den borgerliga regeringen kom till makten skulle man lätt kunna tro det.

Men hur ser verkligheten ut? En som har tittat närmare på den saken är Daniel Ankarloo, filosifie doktor i ekonomisk historia. Som helgläsning kan jag rekomendera hans artikel i ETC (från december 2007)

Bland annat får vi veta att de relativa kostnaderna för socialförsäkringarna har minskat under de senaste 16 åren!

Vi får också veta att i socialförsäkringssystemet som helhet var överskottet 119 miljarder kronor år 2006!

Några fakta, citat:

För det första är socialförsäkringens samlade utgifter LÄGRE under hela 2000-talet än det var år 1980! Vi får alltså gå tillbaks till en bit in på 1970-talet för att hitta en relativ nivå på socialförsäkringen, som är lika låg som den är i dag. Eller annorlunda uttryckt, efter en stigande trend under 1980-talet, har sedan 1990 och framåt de relativa utgifterna i socialförsäkringarna MINSKAT under 16 år!

Mer;

I sjuk- och handikappersättningarna är variationerna över tid mer dramatiska än i de övriga systemen. Men en sak är helt tydlig, sedan år 1990 har utgifternas svängningar legat på en relativt sett betydligt lägre nivå än under hela 1980-talet. Idag är alltså utgifterna för ”ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp” i förhållande till BNP betydligt lägre än de var 1980!

Ännu mer;

Dessutom, och det som definitivt borde ha fått paniken om ”bidragsfuskets” skadliga inverkan på socialförsäkringssystemet att lägga sig, kan vi med Försäkringskassan konstatera att i socialförsäkringssystemet som helhet 2006 översteg inkomsterna utgifterna med 119 miljarder kronor (Försäkringskassan analyserar 2007:5, s. 44). 119 MILJARDER KRONOR, så mycket var ”överskottet” år 2006 i socialförsäkringarna! Hur är det en samhällsfarlig utveckling? Hur är det ett system där ”kostnaderna skenar iväg” – när inkomsterna bevisligen är så mycket större? Hur är det ”instabila välfärdssystem”? Och 119 miljarder kronor – det ska relateras till de ca 20 miljarder i ”fusk”, eller mer precist ”felaktiga utbetalningar”, i systemen som Försäkringskassan själv misstänker. Inte ens om de undervärderar beloppet med knappt 600 % skulle ”fusket” göra underskott i systemet! Och än mer, det misstänkta ”fusket” motsvarar således knappt 17 % av socialförsäkringarnas löpande ÖVERSKOTT förra året, Och i ett system som har utgifter på 447 miljarder kronor, är 20 miljarder i misstänkta ”felaktiga utbetalningar” drygt 4 %. Onödigt, kan tyckas, men knappast ”samhällsfarligt”, eller ett undergrävande av ”systemets legitimitet”.

Trots alla dessa fakta måste vi, enligt regeringen, ta till ”hårdare tag” och pressa de sista dropparna kraft och liv ur alla de som har oturen att drabbas av sjukdom eller arbetsskador. Här ska sparas!

Fler kommer att ”hamna mellan stolarna” enligt Försäkringskassans egna beräkningar när regeringens nya sjukförsäkringsförslag träder i kraft i sommar. Redan nu är läget allvarligt – det kommer att bli än värre.

Det mest skrämmande är att regeringens hela upplägg bygger på falsk propaganda, cynism, omänsklighet och total avsaknad av kontakt med verkligheten.

Läs hela artikeln här!

Till sist kan man ju fundera över hur finansministern har mage att fortsätta prata om ”utanförskapet”. En uppmaning; – berätta först rakt ut vilka som räknas in i detta luddiga ord. Influensasjuka, värnpliktiga, mammalediga?

*

Tack ”I sanningens namn”!

Läs Reursbloggen –
om De juridiska konsekvenserna av de nya sjukskrivningsreglerna!

*

Lästips; På tal om fattiga och rika – läs Åsa Linderborg i Aftonbladet – Så lika, så olika

Bloggtips; Stoppa Utförsäljningen – Alliansupproret, Appropå våldsamma religioner – Motvallsbloggen

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Hasse

   /  april 3, 2008

  Den gode (?) Ankarloo ”glömde” en del viktig fakta:

  ”Socialförsäkringen utgör omkring hälften av utgifterna under det av riksdagen fastställda utgiftstaket. Av 100 kronor som 2006 användes för privat konsumtion kommer nästan 25 från socialförsäkringarna.

  Sverige är det land i Norden där störst andel av BNP omfördelas genom offentliga transfereringssystem till hushållen. Norge och Sverige är de länder i Västeuropa där offentliga sjukförsäkringssystem kostar mest i förhållande
  till BNP.”

  I klartext:
  – Hälften av statens utgifter går till socialförsäkringssystemet.
  – Kostnaderna i Sverige är unikt höga. Jorå, även i förhållande till BNP.

  Varför tycker du att det är det okej att fuska?

 2. Medan vi läser på: inser du hur värdefull denna blogg är?

 3. Nej då Ilse-Marie, här ska inte sparas. Här ska slösas, pengar ska vräkas ut över de superrika, de skola suga varenda droppe ur oxarna, det poducerande folket och trampa de odugliga djupt ner i dyn.
  Vem hade förväntat sig något annat av en borgerlig regering?

 4. Fille

   /  april 4, 2008

  Hasse, den där visan har vi hört förr. Vad du inte nämner är att i andra länder, med en annan välfärdsmodell än den vi har i Norden, sköts socialskyddet genom privata försäkringar eller via företagsanknutna försäkringslösningar.

  I Tyskland och USA, där en stor del av det socialskydd som vi har via våra offentliga socialförsäkringar är företagsanknutna, börjar man idag inse att deras välfärdsmodell är en konkurrensnackdel.

  I exempelvis USA tyngs många företag av utgifter för pensioner, sjukförsäkring och sjukvård. Detta ledde nyligen tidskriften The Economist att om den amerikanska biljätten GM säga: ”GM är idag ett högrisktagande pensions- och sjukföräkringsbolag som råkar tillverka bilar.”

  Amerikanska storbolag tvingas, på grund av deras välfärdsmodell, satsa resurser på att hantera de anställdas pensioner och sjukförsäkring. I de nordiska länderna, där det offentliga sköter detta, kan däremot företagen koncentrera sig på det de bör och bör vara bäst på, nämligen att stärka sin konkurrenskraft.

  Hasse, att dribbla med statistik som du gör trodde jag var ”ute” efter att folk genomskådat Munkhammar, Fölster och andra fundamentalistiska och nyliberala statistikvrängar.

  Men, men tydligen finns det fortfarande liv i det gamla ”högerspöket”… 🙂

 5. Hasse

   /  april 4, 2008

  Fille: Vem säger att vi ska gå över till den amerikanska modellen med privata försäkringar. Skaplig myt du och resten av vänstern väver på regeringens försök att skydda hälften av statsbudgeten. Det handlar om att se till att det generella socialförsäkringssystemet kan vidmakthållas långsiktigt.

  Frågan var: varför är det okej att fuska?

 6. Allianstänkande=lika med diktatur
  😦

 7. Hasse: Vem har pratat om att det är okej att fuska? ”Felaktiga utbetalningar” är inte heller synonymt med ”fusk” som många tycks tro. Det kan lika gärna vara för lite utbetalt eller missförstånd p.g.a. krångliga regler. För övrigt visar senare tids rapporter att fusket inte är så stort som man tidigare trodde.

  Ilse-Marie: Kul att du hade nytta av artikeln!

  Man kan ju undra hur regeringen har mage att prata om att de vill bekämpa utanförskapet när de i själva verket skapar mer och värre utanförskap. Antagligen är de i maskopi med läkemedelsbolagen. Först pressar regeringen kraft och liv ur folk som sen behöver hjärtmedicin.

 8. AR

   /  april 6, 2008

  Den gode (?) Ankarloo “glömde” en del viktig fakta:

  “Socialförsäkringen utgör omkring hälften av utgifterna under det av riksdagen fastställda utgiftstaket. Av 100 kronor som 2006 användes för privat konsumtion kommer nästan 25 från socialförsäkringarna. När man gör sådana påståenden är det bra att göra en källanvisning.

  Det som gode Hasse glömt ta upp är dom pengar som går in till socialförsäkringssystemet via arbetsgivaravgifter.
  Men kanske är det för mkt begärt att han ska veta vad arbetsgivaravgifterna är. Dessutom verkar han inte veta vad som ingår i socialförsäkringen, nämligen ålderspensioner, det förklarar varför 25 kronor av 100 kommer från socialförsäkr.

 1. De flesta fuskar inte | Svensson
 2. Fuskandet är mindre än man trott « Trottens Betraktelser
 3. Trottens Betraktelser » Fuskandet är mindre än man trott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: