Sverige till salu

Hjälten för dagen, utförsäljar Odell är inte nöjd än. Så länge staten äger företag finns ingen tid till vila. Efter ”succén” med Vin&Sprit står nu Vasakronan på tur.

Citat, SvD Näringsliv;

– Det är det mest intressanta fastighetsbeståndet i Sverige som finns till salu, säger Mats Odell oblygt.

Utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar fortsätter. Förra gången borgarna hade hand om Sveriges finanser skapade de ett gigantiskt budgetunderskott på runt 250 miljarder kronor. Kanske man skulle kunna säga att det inte är mer än rätt att de nu vill betala tillbaka den skuld de skapade.

Man tar från de miljardöverskott som sjukförsäkringen och a-kassan skapar. Man förskingrar statliga företag. Man plockar pengarna där man hittar dem – allt går till att betala det gamla skuldberg Carl Bildt och Sveriges mest kompetenta regering byggde upp i början på 90-talet.

Men, är deras sätt att göra det på rättfärdigt?

Är det rätt att sälja ut statens tillgångar (våra gemensamma) och det inflytande ägandet skapar och för alltid förskingra detta? Är det rätt att sälja ut ”Sveriges mest intressanta fastighetsbestånd”? Man kan också fråga sig – är det bättre att staten Dubai äger Stockholmsbörsen än att den svenska staten gör det?

Mycket pengar i en klumpsumma – sedan ingenting.

Utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar stannar inte heller vid statliga företag. Samma ideologiska blindhet råder numera överallt i samhället. I våra kommuner har till exempel elverk, skolor och äldreboenden slumpats bort. Nu står folktandvården, de stora universitetssjukhusen och apoteken på tur. Ingenting är längre heligt.

Den ideologi som styr är den nyliberala läran som säger att staten ska äga så lite som möjligt – helst ingenting. Varför? Tja, säg det. Ideologisk blindhet behöver oftast inga motiv, och i detta fall finns inga andra än att ”det är fel” med statligt ägande. För, det är så Mats Odell och regeringen motiverar sitt handlande.

Men, hur befrämjar utförsäljningarna Sverige och oss som bor här? Blir vi gynnade av att utländska ägare tar över våra företag, sjukhus och skolor? Helle Klein skrev nyligen en avslöjande ledare i Aftonbladet om hur det ser ut i ”vård-Sverige”, citat;

I dag regerar fem storbolag i vård-Sverige: Carema, Capio, Attendo care, Aleris och Förenade care. Tre av dessa har köpts upp av brittiska riskkapitalbolag.
….
Den offentligt finansierade vården blir således vinstmaskin för utländska riskkapitalister. Hur det befrämjar svensk vård är svårförståeligt. Avkastning och värdetillväxt är riskkapitalbolagens överordnade intresse. Därav korta ägarperioder och snabba uppköp.

Eller som Maria-Pia Boëthius nyligen uttryckte saken i Dagens Arbete;

Alliansens plan är att utsätta Sverige för en Milton Friedmansk chockterapi; sälja ut statliga företag, privatisera, försvaga fackföreningar, öka klyftorna mellan fattiga och rika och mellan kvinnor och män och så vidare. De är på väg att genomdriva en ideologi, som visat sig fruktansvärt destruktiv. De gör det genom medialiserade pr-trick; genom att säga ett, som alltför ofta godtas av medierna; och sedan göra något helt annat, en järnhand inlindad i skitpratarsilke.

*

Lästips;
Katrin Kielos – Stryk privatiseringsparagrafen
Håkan A Bengtsson – Nationellt ägande ger fördelar

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

28 kommentarer

 1. christoffer

   /  april 1, 2008

  OK förklara för mig varför sverige ska äga en spritproducent, och till på köpet förvalta de pengar som företaget äger dåligt.

  Denna försäljningen inbringar 55 miljarder. det kommer att leda till ca 2 miljarder lägre räntor, det kan jämföras med att vin & sprit levererade ca 0,7 miljarde till staten.

  så försäljningen förbätrar statens finanser med ca 1,3 miljarder varje år. Det är pengar som vi kan använda till många bra saker.

  Samtidigt så slipper riksdag och regering spendera tid och energi på att driva bolag och kan koncentrera sig på sina egentliga uppgifter.

  De enda som blir ledsna är väl nymoralisterna och de som behöver massa ”reträttplatser” för avdankade politiker.

 2. Johan F

   /  april 1, 2008

  ”Ideologisk blindhet behöver oftast inga motiv, och i detta fall finns inga andra än att “det är fel” med statligt ägande. För, det är så Mats Odell och regeringen motiverar sitt handlande.”

  Att staten binder upp 55.000 Miljoner i spritproduktion och att du tycker det är en bra idé kan väl även det förklaras av ideologisk blindhet? – Allt pekar nu på att Odell har gjort en kanonaffär på V&S kan man då inte kosta på sig lite beröm? Notera att jag på något sätt inte ställer mig bakom panikutförsäljningar av vårdinrättningar och varje försäljning ska granskas hårt, men det kan ju faktiskt vara så att det ibland kan vara bättre att inte äga.

  Ideologisk blindhet är lika illa om den är röd som om den är blå!!

 3. Petter

   /  april 1, 2008

  Du har visst glömt att (s) i regeringsställning sålt en hel del företag, bland annat Telia. Du verkar själv ha drabbats av ideologisk blindhet som tycker att staten ska fortsätta äga vodkafabriker och stora fastighetsbolag.

  Att du dessutom ännu gång kommer dragande med lögnen om att den borgerliga regeringen orsakade 90-talskrisen… det är bara löjligt! (s) politik under 80-talet, vilket K-O Feldt bekräftat, orsakade krisen tillsammans med en int. lågkonjunktur.

  Det är lätt att vara socialdemokrat idag! Protestera mot allt regeringen gör, uppträd som värsta sortens populister och kom inte med några egna politik. Allt är bra som det är. Vilken framåtanda ni har!

 4. Bengt M

   /  april 1, 2008

  A´ propose stycke två (2) i din blogg.

  Har du läst:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17078.ab

  Mvh,

 5. En bra affär… ja kankse de kankse…. men vilken bra affär vore det inte att ha kvar sin vin & sprit som drar in mycket pengar per år till staten som kan användas till mycket gott. Men det är klart pengarna hamnar inte i privata intressen och då är allt fel enligt alliansen.
  Nu är det väl bara att vänta på att skolgången ska betalas ut ur egen ficka precis som förr då min far var ung och inte kunde läsa vidar för det fanns det inga pengar till det i hans familj och vips har dagens allians skaffat sig en underklass likt den från förr när dagens människor i modernt samhälle år 2008 blir ett lika tecken med dem från förr.
  Man får sälja sin själ till djävulen för att överleva.
  Ideologisk blindhet eller ej men en fanatisk egoims är en sjukdom…….:( och sjuka människor borde inte få styra Sverige in i sin dumhet…

 6. St Just

   /  april 1, 2008

  Varför i hela friden skulle Odells affärer hyllas? Efter att ha kommit till makten efter en i högsta grad lögnaktig valkampanj regerar man mot folkmajoriteten i månad efter månad (tack vare en ynkligt försiktig oppositionen). Nu säljer Odell och de andra ut våra gemensamt uppbyggda välfärd och våra tillgångar. Varför ska dessa tilltag berömmas?

  Berömmer vi folk som säljer tjyvgods? Inte alls – det kallas häleri; systematisk hantering av stöldgods.

  Hanteringen fortsätter när Olofsson släpper Posten och flaggar för börsintroduktion.

  Allt för att de rika ska kunna spekulera ännu mer – ”Hyenorna ska ha mat” – som någon sa.

 7. H-E.R

   /  april 1, 2008

  Frågan är om det är förenligt med svensk grundlag att sälja ut bolag som ägs av det svenska folket.
  Stoppa dårskaperna innan det är för sent.
  Skriv på:
  http://stoppautförsäljningen.nu/

 8. Det verkar som Sverige redan är sålt, våra herrar gör som dom vill 😦

 9. Johan F

   /  april 1, 2008

  mona: V&S drar inte alls in en massa pengar till staten varje år. De delade ut 710 miljoner 2007. Om man skulle amortera på statsskulden så ger det 2 miljarder i minskade räntor.

 10. Nisse

   /  april 2, 2008

  ”Staten säljer företag” är knappast detsamma som ”Sverige är till salu”.

  De berörda företagen är inte Sverige.

  Staten är inte heller Sverige.

 11. Kalle

   /  april 2, 2008

  Re: H-E.r

  Det verkar som dom du vill ha patent på vad som är rätt åsikt och rätt ideologi. Senast detta ordentligt genomfördes i Europa var 1933-1945 i Tyskland. Fantastiskt historik du hyllar.

 12. kirira

   /  april 2, 2008

  Siffran 710 miljoner i vinst 2007 har jag sett på fler ställen men jag vet inte var den kommer ifrån. På Ekonominyheterna.se anges vinsten vara 1468 miljoner, vilket stämmer när man kollar med Vin&Sprits egen årsredovisning:
  http://www.ekonominyheterna.se/vabors/2008/03/31/pe-34-pa-vin-sprit/index.xml
  (kolla resultaträkning, koncernen). 2006 var vinsten ännu högre, 1577 miljoner. Med tanke på att ränteläget just nu är högt är det väl rätt så tveksamt om det är en statsfinansiellt försvarbar affär. Odell och hans vänner går på som ekonomismideologiska zombizar och applåderas av folk som uppenbarligen styrs av fördomar mot allt som är offentligt eller statligt mer än av sunt förnuft.

  Att ett statligt företag skapat ett varumärke som nu säljes för femtifem miljarder stämmer naturligtvis inte så bra med denna fördomsfullhet. Bäst att göra sig av med skiten, så att ordningen återställs.

 13. kirira

   /  april 2, 2008

  Länken till Vin&Srits årsredvisning är alltså den här:

  Klicka för att komma åt V&S%20%C3%85rsredovisning%202007%20publ.pdf

 14. Och nu är Posten på väg att bli sålt utan att någon ens andats om det. Bestört är ordet.
  Jag förmår inte ens hålla mig neutral i frågan. Om det nu ska vara nödvändigt….

 15. ilsket kvinnfolk

   /  april 2, 2008

  Att sälja ut statliga bolag och säga hurra för pengarna man får är väl lite som när man kissar i byxan, först värmer det gott men sen blir det kallt. Borgare måste fattas en gen eller nåt som ger förmåga att tänka LITE längre än näsan räcker.

  Förr var jag överseende med borgarna, ansträngde mig liksom för att inte förakta dom. Jag vill ju inte förakta någon, och borgare är ju människor dom också. Men nu känner jag bara att jag har gett upp.
  Helt ärligt, nuvarande regering har en gång för alla övertygat mig att borgare faktiskt är mindre intelligenta. Det är svårt att blunda för fakta längre.

  Nattväktarstaten är målet och chockterapi är medlet. Det är dit vi är på väg – mot mörka natten! Och SNABBT går det.
  Jag är rädd att svenska folket kommer att vakna upp 2012-2015 nån gång, mitt i en depressionsliknande lågkonjunktur med en rungande baksmälla och undra vad fan det var som hände. Vi kommer inte känna igen vårt land för vårt land kommer inte att finnas kvar. 2015 kommer att vara mer likt 1915 än nånting annat.

  Och hela snacket om nattväktarstaten faller ju på sin egen orimliga dumhet. Varför överhuvudtaget HA en stat om den ska vara minimal? Det som skiljer anarkister från liberaler och konservativa är att anarkisterna är konsekventa, och tänker färdigt sina tankar och sin ideologi. Konservativa och liberaler vill liksom både ha kakan och äta den. Själv. Ingen annan ska minsann få en smula.

  Och varför välja en statsform som är DUMMARE? Det är ju bara så… åh… DUMT!

  Och Johan F – hur fasiken räknar du? Staten går med vinst just nu så vilken statsskuld ska betalas av med minskade räntor? Kom igen när du är nykter.

 16. Rolle

   /  april 2, 2008

  Men hallå. Statskuld är inte samma sak som budgetöverskott. Statsskulden är just nu ca 1100 Mdr, och den behöver faktiskt amortera lite på ibland.

  Och om vi ska tänka ännu ett snäpp längre än näsan räcker så är statligt ägande faktiskt rätt dåligt för statens inkomster. Visst, för stunden kan man mjölka bra med pengar ur t.ex. spritförsäljning genom att lagstifta om statligt monopol. Men monopol är dåligt för marknaden, vilket innebär dåligt för tillväxten, vilket innebär dåligt för skattebasen. Vilket innebär att skatteintäkterna stagnerar.

  Om staten t.ex. hade bestämt sig för att tvinga tilll sig ett monopol på telefontillverkning för trettio år sen så hade vi sannolikt inte idag haft Sony Ericsson att pungslå på skattemiljarder. Hade apoteket utökat sitt monopol även till läkemedelsforskning så hade vi säkerligen inte haft AstraZeneca. Och så vidare. Staten är kanske någorlunda hyfsad på att sköta ”business as usual”, men den är urkass på innovation och nyskapande, helt enkelt därför att den saknar ekonomiska incitament. Därför är staten också en dålig ägare på lång sikt.

  Dessutom är det lite av ett demokratiproblem att staten skaffar sig inkomster som medborgare har svårt att få överblick över genom att äga allsköns företag. Skatter är en bättre lösning om staten behöver (ännu) mer pengar, eftersom skatter är mer synliga och lättare för folk att ta ställning till än komplicerade transferingar kors och tvärs bland trassliga koncernstrukturer.

  Ett annat argument från den ”nyliberala läran” (den är egentligen rätt gammal) är att statligt ägande bäddar för korruption, eftersom det placerar lagstiftande makt i samma ringhörna som ekonomisk makt. Om staten till exempel äger en kemisk industri så är det närmare till hands för det företaget att lobba för generösa utsläppsrätter. Om staten äger spelbolag så får den svårt att samtidigt arbeta mot spelberoende. Statligt ägande urvattnar statens möjlighet att hålla den bångstyriga marknaden i schack, eftersom staten blir jävig då den själv sitter med vinstintressen på hand. Gissa varför man tillsätter en oberoende revisor när man ska granska ett företags räkenskaper?

  I vilket fall borde vi väl komma överens om att vi ännu är rätt långt ifrån nattväktarstaten. Vi har fått ner skattetrycket med nån procent de senaste året och tydligen är vi nu bara näst mest beskattade i världen (efter Danskarna). Om man tror att försäljning av ett spritbolag för oss tillbaka till 1915 så är man mer än lovligt historielös.

 17. Johan F

   /  april 2, 2008

  Ilsket Kvinnofolk: Läs Rolles första stycke!!

  Kirira: 710 Miljoner är utdelningen http://www.esv.se

  55 miljarder är mycket bra betalt för V&S det går inte att bortse ifrån. Och argument som att nu tar Pernot Ricard svenska folkets vinster håller inte. de ser ju värden i V&S som inte V&S kunde realisera själva och därför vill de betala ett ”överpris”. Nu om ngt så får Svenska folket ta del av Pernot Ricards vinster.

  Eva-Lena: Posten var konkursmässigt innan de genomförde stora besparingsprogram. De måste nog hitta lösningar genom samarbeten för att överleva.

  Många här är ju lika ideologiskt blinda som Odell fast på andra sidan. han vill inte äga ngt och ni vill äga allt.

 18. St Just

   /  april 2, 2008

  ”statligt ägande bäddar för korruption” – informerar oss Rolle som förmodligen anser sig historiskt bildad. Nyliberaler brukar göra det och med tanke på den den ideologins lättviktighet, är det förmodligen rimligt. För övrigt så styrs ju statsapparaten av borgerligheten och idag svämmar just staten över av korrupta handlingar – alliansministrarna för som synes över offentliga tillgångar till sina egna vänner inom överklassen.

  Att tro att korruptionen är mindre på marknaden är höjden av naivitet – Skandiadirrarna är inga undantag utan regel i näringslivet. (Som vanligt frikänns de av sina klassbröder i domstolarna).

 19. Gaspode

   /  april 2, 2008

  kirira

  Om du hade läst din egen länk till årsredovisningen så hade du rätt snabbt fått svar på frågan var siffran 710 miljoner kom ifrån…

 20. H-E.R

   /  april 2, 2008

  Kalle.

  ”Re: H-E.r

  Det verkar som dom du vill ha patent på vad som är rätt åsikt och rätt ideologi. Senast detta ordentligt genomfördes i Europa var 1933-1945 i Tyskland. Fantastiskt historik du hyllar.”

  Det var logik som heter duga det Kalle 😀
  Man kan ju i samma retoriska anda hävda att jorden är platt och Reinfeldt har en kalufs som gör en grön av avund.
  Nu tappade jag lite respekt för dig Kalle, men det gör inget för det finns säkert andra som kan hylla dig för dina slutsatser.

 21. Johan F

   /  april 2, 2008

  St Just: Skillnaden med fallet skandiadirektörerna är att de handlade på en marknad där kunder hade valet att lämna företaget det valet har man inte gentemot staten (visst kan man flytta från Sverige, men det är lite mer drastiskt än att flytta pengarna till Handelsbanken)

  Vill påpeka att jag inte försvara kriminella handligar i privat sektor eller tjuvaktiga direktörer. Men den fria marknade ger oss ”drabbade” större möjlighet att undvika det i framtiden genom aktiva val…….sen ska de straffas hårt när de brutit mot lagen.

  Sen vill jag veta när alliansministrar för över offentliga medel till överklassen. En utförsäljning till marknadspris faller inte inom ramen för detta. Skattesäkningar gör det inte eftersom att tvinga till sig indre från ngn inte kan ses som att före över offentliga medel.

 22. St Just

   /  april 2, 2008

  Säljer man ut offentliga tillgångar, allmännyttiga bostadsföretag, skolor, sjukhus osv – gynnar det den förmögna överklassen som får än mer tillgångar att spekulera med på börsen, som fastighetsägare, vårdmarodörer, pedagogikdödare … osv.

  Johan F försvarar denna marknad som just tillåter Skandiadirrar och andra att roffa åt sig (vi ”drabbade” får rådet att se upp i frantiden) – den fria marknaden utgörs av giriga spekulanter, tjyvaktig överklass, miljardkostnader på lögnaktig och vilseledande reklam och ytterst sårbara och försvarslösa konsumenter.

  Visserligen påpekar Johan F med fingret åt att han inte försvarar kriminella handlingar – men det låter lika tamt som när Borg imorse sa att han visserligen inte gillade skattemitandet till Lichtenstein men samtidigt var ovillig att sätta till resurser för att klämma åt de giriga.

  Läpparnas bekännelse.

 23. Johan F

   /  april 2, 2008

  Stora ord St Just men tyvärr helt innehållslösa….ett sådant förakt för den fria marknaden som har byggt Sverige har jag nog aldrig sett innan.

  Om man skulle sälja tillgångar under marknadspris så stämmer din analys i första stycket. Men det har så vitt jag vet inte alliansen gjort.

 24. Marcus

   /  april 2, 2008

  Om vi vänder på resonemanget kring försäljningen och säger att Staten fick för sig att köpa V&S av en privat aktör för 55 miljarder upplånat i dollar och euro, hade ni på vänstern då tyckt att det var en bra idé och försvarat agerandet med att det ju trots allt kommer 700 milj i utdelning varje år? Och trots att det skulle kosta Staten 2 miljarder per år i räntekostnader på lånet?

  Ni måste inse när det sker en bra affär. 55 miljarder är mycket bra betalt för ett företag med den vinst och utdelning som V&S redovisar, och man ska dessutom komma ihåg att den vinst som finns idag kan vara bortsopad om ex 10 år. Att företaget går bra just nu betyder inte att det kommer göra det i all framtid.

  Att ett företag ger utdelning ska inte omöjliggöra en försäljning om köparen vill betala mycket bra och att pengarna sen kan användas för att förbättra finanserna genom minskade lånekostnader.

 25. Och som vanligt är det ingen som förstår varför bloggägaren skriver dessa inlägg.

  Och som vanligt är det ingen som förstår varför bloggägaren citerar och publicerar ”egna sanningar”.

  Och som vanligt är det ingen som förstår varför bloggägaren refererar till Jinges blogg.

  Men för all del; fortsätt att svara på alla dessa inlägg. Ingen mår bättre av att se er slå era pannor blodiga med både argument eller källhänvisningar, än bloggägaren och den falang den företräder.
  Tro mig: ni kommer inte ha mycket annat att göra, och det är också tanken bakom all denna ”sanning” som här refereras om alliansen och dess politik.

  All uppmärksamhet är BRA uppmärksamhet. Det spelar ingen roll om ens argument blivit överbevisade eller inte. Så länge man inte ens bemödar sig att svara på kritiken är man en vinnare. Man kan kasta ur sig vad som helst, bara det passar sina belackare.

  Med total tystnad efter spridandet av sin propaganda når man sina mål – Ingen får komma till tals – Ingen ställs till svars.

  Demokrati ”freedom of speach” eller ”ett hjärta rött”…?

  Ni gick på det igen.

  Mvh
  //S – Man

 1. Sälj Svenska Spel och beskatta spelandet « Ekonomistas
 2. Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: