Världens högsta sjukfrånvaro, eller?

Aftonbladet skriver i dag om de ”hårdare tag” som nu väntar de sjukskrivna när regeringen i dag lägger fram sitt förslag som kan göra sjuka arbetslösa redan efter ett halvår.

Ofta får vi höra att vi i Sverige har världens högsta sjukfrånvaro, och just denna ”sanning” blir ofta ett argument till att ta i med hårdhandskarna. Men hur är det egentligen, stämmer det? En som har jämfört siffror, statistik och system är Paula Liukkonen (artikel i suntliv.nu).

Citat, suntliv;

Många av dem som är långtidssjukskrivna i den svenska statistiken skulle vara arbetslösa eller förtidspensionerade om de bodde i ett annat land. I Sverige långtidssjukskrivs människor i upp till sju år. Men de flesta andra länder blir man arbetslös, förtidspensionerad eller omskolad efter högst ett års sjukskrivning.

Om exempelvis den finska sjukfrånvaron – som i den officiella statistiken framstår som betydligt lägre – räknades på samma sätt som den svenska skulle sjuktalen i Finland faktiskt bli högre än i Sverige, påpekar Paula Liukkonen, företagsekonom med inriktning på hälsofrågor, i en artikel i Svenska Dagbladet.

Och om de cirka 140 000 personerna i Sverige som gått sjukskrivna i mer än ett år skulle statistikföras som i andra länder skulle de svenska sjuktalen halveras som i ett trollslag. Det svenska sättet att räkna för in oss på fel spår, enligt Paula Liukkonen.

Så här skriver SCB om hur 90-tals krisen hanterades i de Nordiska länderna;

Förtidspensionering var betydligt vanligare i Finland än i Sverige, Danmark och Norge. Andelen förtidspensionerade i åldern 20-64 år var under 90-talet ca 11 procent i Finland, och ca 8 procent i de andra länderna. Den finska strategin under krisen tycks således ha varit att pensionera tidigt, medan den svenska var att använda andra ersättningssystem (sjukpenning, arbetslöshetsstöd), för att arbetslösa och arbetsoförmögna skulle kvarstå till arbetsmarknadens förfogande (”arbetslinjen”).

Dessutom kan man (i SCB-rapporten) utläsa att det i de andra nordiska länderna finns olika typer av möjlighet till frivillig del- eller förtidspension. I Danmark finns ”efterlönen” i Finland finns ”röret”.

I Sverige finns ingen motsvarighet till dessa avlastande system. Här räknas alla istället som ”sjuka” och ”utanför”. Tala om att jämföra äpplen med päron!

*

Läs om Anna Åberg Wistedt, verksamhetschef för Norra Stockholms psykiatri, som nu får sparken för att hon kritiserat de kraftiga neddragningarna som väntar.

Citat DN;

Anna Åberg Wistedt har påpekat att Norra Stockholmsområdet, som bland annat inkluderar City, Rinkeby, Spånga och Tensta, är ett resurskrävande distrikt. Hon har därför protesterat mot landstingets beställare om att medlen inte räcker till den vård som krävs.

– Det tycker jag är hennes jobb som verksamhetschef att protestera om hon får en beställning som inte är adekvat med resurserna, säger David Eberhard (biträdande verksamhetschef).

Läs mer hos Alliansfritt Sverige och Resursbloggen

*

Bra bloggat om barnbidraget; Johanna Graf – Till de mindre bemedlade

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Ytlighetens moral finner vi i Alliansens tänkande och agerade till svenska folket. Jag undrar om de själva skulle vilja leva som de lär? 😦

 2. Stendammslungan

   /  mars 28, 2008

  Ja. just det. Världens högsta sjukfrånvaro. Möjligtsvis så att vissa andra nordiska socialdemokratier har aningen högre.

 3. H-E.R

   /  mars 28, 2008

  Bedrövligt oseriöst underlag som alliansen bygger sin snusförnuftiga politik på.
  Och man kan ju fråga sig hur de har tänkt hantera verkligheten som förr eller senare kommer ikapp. Vad ska de göra med alla de människor som under de kommande åren slås ut ur systemen? De som inte platsar vare sig hos Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen kommer säkerligen att vara rätt många inom några år.
  Varför skyr alliansen allt vad långsiktighet innebär?

 4. IlseMarie, tack för att du finns! Du levererar och levererar, och det är med en underbar näsa för fakta och data!

 5. H-E.R

   /  mars 29, 2008

  Håller med dig Bryt!
  Tack Ilse-Marie, inspiration och engagemang får man av dina alster. Och samtalsämnen 🙂

 6. astrid

   /  mars 29, 2008

  Jag instämmer i tacket till Ilse-Marie!

  Alliansen saknar långsiktighet i sitt tänkande på grund av de kanske räknar med att lämna regeringen ganska snabbt.
  Men kan sossarna reparera de skador alliansen förorsakat?
  För många av oss gräsrötter är det redan då för sent vad än sossarna åstadkommer.
  Alliansen saknar tänkande utom för det som gynnar dem själva. Makteliten roar sig i högsätet på vår beskostnad. Det är vi sjukskrivna, ålderspensionärer, alla de svaga grupperna i samhället som bekostar elitens skattelättnader och pigavdrag. Det är bättre att vara rik och frisk än att vara fattig och sjuk.
  Påskupproret mot den nya försäkringslagen har startat. Det går bra att skriva till Husmark Persson för att verkligen visa att motståndet är kompakt. Man kan också skriva till Berit Andnor och generaldirektör Curt Malmborg för att visa att behovet av stöd för de sjukskrivna finns.
  Pensionärerna i Gällivare har nu också startat sitt uppror. De anmäler sig mangrant som arbetssökande. Reinfeldt sade ju att om de ville ha skattelättnader fick de väl arbeta. Iden är utmärkt och jag hoppas att den sprider sig över landet. Jag undrar hur regeringen då kommer att hantera den stigande arbetslösheten?
  Ha det gott vänner.

 1. Fakta som avlivar myterna « Ett hjärta RÖTT
 2. Vi borde alla vara oroade « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: