Influensans roll i utanförskapet

Regeringens sätt att använda modellen bör närmast beskrivas som statistikmissbruk.

Raderna är hämtade ur Bo Jangenäs och Levi Svenningsson rapport ”Innanför utanförskapet” som presenterades i går för Arbetarrörelsens Tankesmedja. Författarna har tittat närmare på den ”sanning” alliansen gick till val på och fortfarande vidhåller – att Sverige drabbades av ett gigantiskt ”utanförskap” under den förra regeringen. Detta utanförskap skulle enligt alliansen innefatta uppemot 1,5 miljoner människor. Regeringen har aldrig öppet preciserat vilka alla dessa människor skulle vara. Nu får vi veta varför!

Citat ur artikel i LO-tidningen;

Inte ens under sitt andra regeringsår har regeringen förmått klargöra vilka som omfattas av detta ”utanförskap”. Den enda redovisningen hittills finns i finansplanen för 2008. Där anges att ”utanförskapet” är de som försörjs med olika sociala ersättningar räknat som ”helårsekvivalenter”, det vill säga alla dagar någon haft ersättningar räknas samman och omräknas till att motsvara helårsarbetskrafter.

Detta är en SCB-statistik som funnits sedan början av 90-talet, men som är avsedd för helt andra ändamål. Där ingår dagar med sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslösa dagar med ersättning från a-kassa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och dagar med kommunalt försörjningsstöd.

Påståendet att mer än en miljon personer av den vuxna befolkningen befinner sig i ett ”utanförskap” och utgör en armé av ”massarbetslösa” är ett felaktigt och oansvarigt bruk av offentlig statistik.

Influensaepidemin som nu florerar innebär exempelvis att ”utanförskapet” enligt regeringens definition ökar, vilket visar den närmast löjliga avgränsning regeringen gjort.

Om regeringens orimliga definition av ”utanförskap”;

Det är i länder med låg sysselsättning och svaga social ersättningar, som det av regeringen definierade ”utanförskapet” är lågt. Men vem vill ha lägre sysselsättning och sämre social trygghet?

Detta handlar dock inte om ”utanförskap” i någon rimlig mening. Tvärtom speglar det ett ”innanförskap”, som trygghetssystemen är tänkt att vara när inkomsten faller bort till följd av arbetslöshet eller sjukdom.

Rapporten är oerhört intressant och avslöjande. Vi får till exempel veta att den stora ökningen av ”utanförskapet” skedde ”under massarbetslöshetskrisen i början av 90-talet. Mellan 1990 och 1994 ökade antalet ”helårsekvivalenter” med nästan 60 procent eller från 731.000 till 1.154.000. Det var under borgerliga regeringsår. Därefter har antalet fortlöpande minskat.”

I dag, när regeringens hårt kritiserade sjukförsäkringsförslag läggs fram, passar det bra att påminna om det verkliga ”utanförskapet” och vilka som drabbas av det. Det rör sig om personer med svag utbildningsbakgrund (högst grundskola), utländsk bakgrund, funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga och äldre (55-64 år). Problemet med dessa grupper är att det saknas arbeten som motsvarar deras möjligheter och att de inte är efterfrågade på arbetsmarknaden. De blir inte populärare hos arbetsgivarna för att de blir fattigare och allt mer pressade.

Regeringen försöker nu alltså minska ”utanförskapet” genom hårdare regler och kontroller av sjuka och arbetslösa. Man har plockat bort arbetsgivarnas ansvar för rehabilitering och gör det nu ännu lättare att ”sparka” de som drabbas av sjukdom och arbetsskador. Det borde givetvis vara tvärtom. Arbetsgivarna borde uppmuntras att anpassa arbetsplatsen och alla insatser borde inriktas på att de som drabbas av sjukdom aldrig helt ”sparkas ut” från arbetsmarknaden. Konsekvensen av regeringens förslag blir att de som i framtiden drabbas av sjukdom eller arbetsskada allt snabbare hamnar i ett verkligt utanförskap.

Kontraproduktivt vansinne – eller bara naturligt för en regering som räknar influensasjuka som ”utanför”?

P.S. Läs hela rapporten, det är den värd!

*

Lästips; Göran Rosenberg – När bubblan brister

*

Bloggtips; Reflektioner och Speglingar om Banker, försäkringsbolag, privatläkare…, Ekonomikommentarer om Finansmarknaden, Mullvaden om Misslyckandet i Irak, Petter Partikulär om Syrror

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. H-E.R

   /  mars 27, 2008

  Kanonbra Ilse-Marie!
  Nu sitter jag och garvar mitt i allvaret åt ”influensans roll” i det hela.
  Visserligen kan man ju känna sig lite ”utanför” när man nyser och hostar så omgivningen tar skydd undan bacillerna men att föra statistik över just det ”utanförskapet” kanske är lite väl överdrivet.
  Å andra sidan så är det mesta med alliansen överdrivet 😉

 2. Lisa

   /  mars 27, 2008

  Bra skrivet Ilse-Marie. Lever själv utanförskap, är dock frisk än så länge. Lämnade den offentliga sektorn när jag insåg att arbetsgivaren inte tog arbetsmiljöansvaret och ansvaret om sjuka medarbetare. Dessa sjuka medarbetare plågades i meningslösa rehabsamtal där både FK och facket (SKTF)deltog.
  Ingen rehabilitering fick dessa sjuka utan efter flera års sjukskrivning är personerna numera sjukpensionärer.
  Facket och skyddsombud slåg larm till Arbetsmiljöverket som konstaterade att abetsbelastningen var för hög och skadlig, men arbetsgivaren tog inte tag frågan. Vad gör man, man lämnar arbetsplatsen innan man själv trillar från pinnen.

 3. Regeringen pratar om utanförskapet precis som om de någonsin upplevt det.

  Har de aldrig tänkt på att det är deras egen högdragenhet som skapar känslan av utanförskap? Eller, för att påminna om Anne Vibble, så är det ju ytterst märkligt att folk inte sparar en årslön på banken….

  För den som varit i riktigt utanförskap – längst ner på samhällsstegen, föraktad av alla, ovälkommen överallt – för den människan är pratet om utanförskapet ett hån.

 4. H-E.R

   /  mars 31, 2008

  Så sant livelev, politiker tycks leva i en helt annan värld. Rimligen måste de ju ha levt i verkligheten innan de blev politiker. Men nog verkar det som om de allra flesta av dem aldrig skådat botten i livet. Där ger väl det ena det andra, finns det över huvud taget någon politiker som haft det svårt i livet innan?
  Bara som experiment skulle det vara intressant att sätta en toppolitiker i en tvåa i en förort med ett par tusenlappar kvar att leva på när hyran är betald. Eller ännu värre, knipa alla pengar direkt (samma villkor som en som är sjuk får när FK sagt nej) och låta honom/henne ”reda ut det hela”, kanske t o m bli hemlös på kuppen.
  Snacka om feta rubriker ”Toppolitiker hemlös!”

 5. …det fenomen som era röda åsiktsfränder skapade över åren. Ett system där fler än nödvändigt är långtidsarbetslösa, där folk sjukskrivs för att det skall bli snyggare i statistiken och ett samhälle där det blivit OK att lura systemet.

  Jag låter er gärna hitta på ett annaot ord än ”utanförskap” så kanske ni kan roa er med att förklara vad det är för fel på att försöka få in folk i arbete, att sjukskriva de som verkligen är sjuka och att förmå människor att avstå från att ringa in en VAB när inga barn är hemma o s v.

  Har man bara småsaker att haka upp sig på får man gå på semantiken — det är vad Ilsemarie gjort i denna så hyllade blogg.

 6. Patrik

   /  juni 11, 2008

  Intressant hur vissa borgare desperat försöker försvara sin moderatregerings klavertramp.

  Jag trodde tidigare att centern kunde bättre än Göran Perssons regering. Tyvärr visade det sig fel då centerns, folkpartiets och kris(t)demokraternas röster gick direkt till moderaterna.

  Snacka om tidernas blåsning!

  Alla var inte moderatanhängare. Själv ex-center så hatar jag moderaterna hjärtligt. I mitt tycke är de Bush-ände-kyssande, empatilösa, pengatokiga, statistikfixerade, fuskande privatiseringsfascister.

  Hade jag vetat att min centerröst fått in såna …. i regeringen så hade jag hellre lagt den på socialdemokraterna, eller fast miljöpartiet..

  Att se dem blåljuga för det svenska folket och dunka varandra på ryggarna får mig att må illa.

 7. Hej allihopa
  Har nog hittat ett riktigt stort fel som om det inte hjälper mot utanförskapet ändå åtminstone kan komma att tända julstjärnorna hos dem fattigaste
  Så som garanti pensionärer och dem med försörjningsstöd

  Kika här!

  mvh

 1. Världens högsta sjukfrånvaro, eller? « Ett hjärta RÖTT
 2. Vart tog utanförskapet vägen? « Ett hjärta RÖTT
 3. Köp inte propagandan « Ett hjärta RÖTT
 4. Alliansens nidbild blir sanning « Ett hjärta RÖTT
 5. Tugga med framtänderna! « Ett hjärta RÖTT
 6. Nu kommer baksmällan « Ett hjärta RÖTT
 7. Professor sågar utanförskapsbegreppet « Ett hjärta RÖTT
 8. Så har alliansen manipulerat utanförskapet « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: