Den nyliberala revolutionen

Ulrica Kärnborg skriver i dag i DN (ide&kritik) om det egentligen självklara faktum att det inte finns någon ”kulturvänster” eller ”vänsterelit” som dominerar media och debatt. Den försvann för länge sedan, om den någonsin har funnits. Hon tar upp Håkan A Bengtssons nyhetsbrev i Dagens Arena, där han avslöjar dessa intressanta siffror;

Tidskriften Fokus reportage om svenska tankesmedjor gav en entydig bild. Bland de partipolitiskt oberoende tankesmedjorna var det en entydig borgerlig övervikt. I termer av tillgångar: 325 mot 1 miljon. I termer av omsättning: 70 mot 5 miljoner. I antalet anställda: 50 mot 1.

Bengtsson avslutar;

Med en borgerlig regering framstår den borgerliga dominansen i medierna och opinionsbildningen som ett demokratiskt problem. Vi får en obalans i samhällsdebatten där ett perspektiv hela tiden hamnar i underläge. Högern får eldunderstöd och drivs framför sig av borgerlighetens ideologiska drömfabriker.

Så länge arbetarrörelsen och vänstern inte vågar satsa offensivt på opinionsbildning kommer den att förbli i underläge. Den politiska konsekvensen är att oppositionen inte riktigt vet vad den vill. Däremot har den folkligt stöd. För alliansen gäller det omvända. Den saknar folkligt stöd. Men den vet vad den vill. Och den har en arsenal av tankesmedjor som producerar idéer och politiskt självförtroende.

Det är hög tid att ändra på det!

Så här skriver Kärnborg;

Sanningen är den att borgerligheten i det här landet sitter inte bara på den ekonomiska och politiska, och sedan en tid tillbaka också på den opinionsbildande makten.

Sverige är ett litet land, oftast finns det bara rum för en tanke åt gången, så egentligen borde vi tala om en nyliberal revolution. Och vi kanske borde fråga oss vad det är med den revolutionen som gör medierna så provinsiella och likriktade, den politiska diskussionen så ensidig och det kulturella utbudet så magert.

Det är lätt att instämma i Kärnborgs funderingar. Vi översköljs dagligen av den ensidiga borgerliga, ofta nyliberala, propaganda-aparaten i media (till största delen ägda av Bonnier). Tankesmedjorna och Svensk Näringsliv gör sitt till för att indoktrinera alla som inte ifrågasätter deras ”forskning” – den som alltid når fram till samma slutsats (avskaffa las och arbetsrätten). Den borgerliga regeringen har dessutom medvetet börjat använda sig av tillrättalagd ”forskning” i propaganda syfte. Allt för att knäcka resterna av den svenska välfärden.

Som Håkan A Bengtsson säger –

Det är hög tid att ändra på det!

*

Bloggat; Eva-Lena Jansson, Svensson

Bloggtips; Claes Krantz – 8 skäl varför regeringen Borgs politik misslyckats

Resursbloggen – Lättare psykiska problem, vad är det socialministern?

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Följande inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Antalet anställda vid partipolitiskt oberoende tankesmedjor (alltså minus socialdemokraternas partikontrollerade tankesmedja) kan säkert säga ett och annat om de ideologiska styrkeförhållandena. Men på vilket sätt motbevisar denna siffra en eventuell överrepresentation av socialister på tidningarnas kulturredaktioner? Vad säger de om förhållandena vid universiteten, om antalet utgivna politiska böcker, om bibliotekens utbud? Det är ju äpplen och päron.

  Och så detta om att meningsmotståndare ägnar sig åt att ”indoktrinera” etc. Tror du inte att människor kan vara ärligt övertygade om en annan politisk uppfattning än din egen? Är inte det en rätt inskränkt människosyn?

 2. @Mattias $
  Vare sig man kallar det inavel eller gemensam ideologisk övertygelse flyttar samma personer runt mellan de borgerliga partiernas kansli, tankesmedjor och inte minst positioner inom media. Vilket väl ganska väl beskriver din karriärväg.

  Precis som Curt Nicolin avsåg när han började bygga upp SN’s propaganda system på 70-talet efter amerikansk förebild dominerar nu neo-liberala förslag det svenska samhället. Att ‘parti-bidraget’ som försörjer alla dessa neo-liberaler kommer från SN istället för LO eller S gör inte så stor skillnad. Det viktiga är vem som står för $

  Att sedan 70-tals vänsterns ideologiska dominans är borta och de som återstår att debattera med är kulturredaktörer måste göra det ganska tråkigt att vara betald politruk på Timbro.

  Övriga får sedan gärna hitta på fler listor med regeringen ‘Borgs’ största misslyckanden. Och sprida dom till andra bloggar.

  http://claeskrantz.com/arkivet/1346

 3. Claes,

  Men jag tror inte att alla de som är anställda av socialdemokraterna är köpta, lakejer eller kloner. Jag tror tvärtom att de allra flesta hade en övertygelse innan de sökte sig dit. Men på vänsterkanten är man ofta dålig på att se medmänniskor med en annan uppfattning, man ser krafter, organisationer och konspirationer.

  Den som läser min blogg, eller söker på ”regeringen”, har för övrigt inga problem att hitta kritik.
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.278463

 4. ja hjärntvättade blev en hel del redan med nya ordet nya arbetar partiet…. Det är den unkna eftersmaken vi känner nu inte så mycket nytt med den kanske det har alltid blivit en unken eftersmak av en moderat de står nämligen aldrig för det de säger. Nu har de ändrat sig igen angående sjukförsäkringen. Ska vi ge dem en liten applåd för ett till självmål… ;D

 5. St Just

   /  mars 20, 2008

  Ja du dollar-Mattias – det handlar precis om det du säger ”krafter, organisationer och konspirationer” och ”indoktrinering” – allt för att riva ned det offentliga samhället och dela bytet på ett fåtal. De ekonomiska krafter som står bakom de nyliberala och nykonservativa tankesmedjorna satsar som visats, enorma resurser på att ideologiskt rättfärdiga sin asociala politik – eller ”indoktrinera”. I bloggvärlden upprepar deras eftersägare lydigt Timbros och andras lögner – då spelar det mindre roll att dessa dessutom gör det av ren övertygelse.

  Borgerligheten har den politiska makten, kapitalägarna den ekonomiska – så dollar-Mattias måste leta på biblioteken för att hitta några vänsterböcker för att kunna klämma fram ett argument.

  Men som vi vet är vill ju allianssidan med sådana fantastiska kulturkrafter som Stael von Holstein börja radera även bland författare, bibliotek, tidskrifter – så att deras vision om ett 1984-samhälle, hålls levande.

 6. H-E.R

   /  mars 20, 2008

  Visst är det så; alliansen saknar folkets mandat i den politik de driver, lika fullt har de viljan och kraften att driva den. Mycket av den falska makten kommer nog från opinionsbildning där snedfördelningen verkar rätt tydlig om man ser på Fokus siffror.
  Och tillsammans med forskning som är så styrd att den luktar illa kan resultatet bli precis som det vi ser nu.
  Snuskig politik med diverse lika snuskiga propagandamaskiner.
  Så visst är det hög tid att ändra på det. Arbetarrörelsen har med största säkerhet kraft att bilda opinion, stödet finns. Särskilt från alla dem som upplevt hur snett den slår, alliansens politik.

 7. H-E.R

   /  mars 20, 2008

  ckrantz.
  Apropå regeringen ”Borgs” misslyckanden:
  Borg borde låna blåslampan av Husmark:

  http://www.skatteverket.se/nyheterpressrum/pressrum/07/2007riks/20071016skattefeletisverigeuppgartillover130miljarderkronor.5.7856a2b411550b99fb7800085838.html

  Fast han kanske är rädd att bränna fingrarna 😉

 8. Alla ni som vill påverka, det är dags att gå från ord till handling! Tiden är knapp, men Påskuppropet har startat! Tack vare er uppmuntran skickade Resurs igår, ett email till Sveriges 349 riksdagsledamöter (det är ju inte alla som är flitiga på att läsa bloggar). Vi har hunnit få in en del svar redan (Kolla tex Norrblogg.blogspot.com). Vi tänker oss en uppföljning efter påsk inför att socialförsäkringsärendet tas upp i riksdagen. Det är då oerhört viktigt att det syns att vi är många som är missnöjda med regeringens politik och det sätt frågan hanteras i media. DN har tex varit väldigt partiskt i sin hantering av ärendet, där rubriksättningen ofta varit rent missvisande för att lugna folket.

  Vi är betydelsefulla! Vi fortsätter att göra våra röster hörda!

  Ps TACK ilse-Marie, dina inlägg är ”sjukt” grymt bra :!!

 9. Vad kan DU göra (Din röst är värdefull) !
  1. Läs riksdagsmailet ”Lättare psykiska problem, socialförsäkringsministern?” nedan:

  http://resurs.blogg.se/1205923514_lttare_psykiska_probl.html

  2. Maila (resurs@resurs.be), länka eller kommentera!

  3. Känner du dig riktigt modig RING eller maila, din politiker! (adresserna hittar du på http://www.riksdagen.sewebbnav/index.aspx?nid=1150)

  4. Maila oss gärna så för vi in det i den sammanställning av påskuppropet som vi skickar ut till politikerna efter påsk!

  Och du, ha en bra påskhelg! Det handlar ju trots allt om att livet vinner trots döden och maktmissbruket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: