Husmark Pehrsson i gungning

Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson säger sig nu inte vilja kännas vid sitt eget och regeringens hårt kritiserade sjukförsäkringsförslag. I en intervju i Sydsvenskan förklarar hon att förslaget, som skickats ut på remiss till ett hundratal remissinstanser, är en ”tjänstemannaskrivelse”. Hon säger nu att det är ”hennes intention” att lyssna på remissinstanserna. Kovändningen kommer lika plötsligt som regeringens senaste – den gången handlade det om ”avtalsförbudet” (likaså en del av sjukförsäkringsförslaget).

Sydsvenskan, citat;

I Sydsvenskan i slutet av januari talade socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson sig varm för det nya förslaget om sjukförsäkringen. Nu vill hon inte längre kännas vid förslaget.

Sydsvenskan, 28 januari;

Några större förändringar av regeringsförslaget väntas inte. Husmark Pehrsson utgick ifrån att propositionen kommer att se ut som den departementsskrivelse hon presenterade i december.

I den senaste intervjun svarar Husmark Pehrsson bland annat så här (urval);

När du fick departementsskrivelsen och läste den, var du nöjd då?
– Ni måste skilja på en regeringsproposition och en tjänstemannaskrivelse.

Var du nöjd med skrivelsen?
– Jag står inte bakom den. Den är en tjänstemannaprodukt. Jag står bakom den så till vida att det är ett förslag i enlighet med intentionerna från regeringen. Men jag står inte bakom skrivelsen.

I förslaget står att ”alla berörda sjukfall inte kommer uppfylla kriterierna för icke tidsbegränsad sjukersättning. Bland dessa kommer det sannolikt att finnas personer som kommer att ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten”. Hur tänker du kring det?
– Jag vill inte diskutera departementsskrivelsen som varande regeringens kommande proposition. Nu har vi fått in ett hundratal remissvar på detta. Utifrån detta kommer regeringen att ta ställning för eller emot.

Man kan onekligen fråga sig hur det kommer sig att regeringen återigen har lyckats skicka ut ett fullständigt ogenomtänkt och näst intill ogenomförbart förslag till ett stort antal remissinstanser. Man kan också fråga sig hur det kan komma sig att regeringen först, återigen, försvarar sitt förslag med hull och hår under månader och sedan kovänder och ”inte vill kännas vid” sitt eget förslag.

Hur detta ska sluta vet idag ingen. Kanske finns det verkligen hopp om att regeringen ska ta till sig den massiva kritiken, i alla fall på enstaka punkter.

Backlashen för regeringens ogenomtänkta och omänskliga förslag tycks, tack o lov, hålla i sig!

Via Psykbryt! Missa inte bloggposten ; Husmark – nu tar det hus i helvete!

*

Tips; Läs LO-tidningen om fuskdebatten
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Syster Yster

   /  mars 15, 2008

  Jag var inne hos Psykbryt och läste och nu ditt inlägg. Jag bara ler, elak som jag är 🙂
  Det sker ständigt att de får backa från sina orimliga tankar. De går inte att genomföra! Ibland tror jag att Reinfeldt och Borg sitter och pratar ihop sig som två ekonomer, hur kan vi spara pengar? Sedan visar det sig att verkligheten är mer komplex än så!
  Det verkar gå upp för dem att de faktiskt finns sjuka och arbetslösa som inte kan jobba eller få jobb!
  Jag tycker bara att det är synd att det finns så många regler omkring nyval så att det inte är genomförbart. Sedan å andra sidan så sitter nog Sahlin bara och ler åt deras sätt att sänka sig själva!
  Ha en skön helg i vårens tecken

 2. Ilse-Marie, vi imponeras båda återigen av ditt grundliga och sakliga sätt att rapportera om dessa idiotier. Du gör ett fantastiskt jobb! Årets bloggande folkbildare, garanterat. Tack för att du gör skillnad, genom ditt initierade och vältaliga skrivande. Om du ändå hade kunnat lära Aftonbladets journalister något om källgranskning!

  Vid festivalbevakningen, Psyk & Bryt

 3. När jag var barn och ute hos min mormor och morfar och kalvarna skulle ut på första grönbetet blev de så fulla av lycka och frihetens glimmer i ögat blev för mycket. En stackars kalv skuttade så hårt i frihetens lycka att han bröt benet. Gissa vad de fick göra med den kalven..:).
  Problemet med alliansen är att hela styrkan är ute på grönbete det finns ingen som håller i bromsen. Olyckan händer om och om igen. En bonde skulle se till sina kalvar att detta inte hände igen.
  Men vad gör Fredrik är det så att han är den största kalven..?

 4. Mycket roande och klok sedlärande historia Mona. Vi får hoppas att även Fredrik tittar in här på bloggen och läser din kommentar! 😉

  Tack Psyk&Bryt för de vänliga orden, de värmer 🙂

 5. H-E.R

   /  mars 16, 2008

  Mona.
  Det där var kul. Säger som Ilse-Marie, hoppas Fredrik läser, och kanske lär också 🙂

 6. Johan F

   /  mars 17, 2008

  Det där var verkligen humor på hög nivå! Jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket en del politiker kan slingra sig och vända kappan efter vinden osv osv.

  Hur de ändå håller ngn slags trovärdighet är sjukt!!

 7. Jag tycker att det är bra att regeringen tar åt sig av kritiken och ändrar på sån´t som verkar tokigt.

  Det är betydligt bättre än att man bara trycker fram en massa beslut över huvudet på alla.

 8. Anna Avslag

   /  mars 18, 2008

  Här gör Försäkringskassan narr av de sjukskrivna på YouTube

 1. Oops, I did it again « Ett hjärta RÖTT
 2. Det är inte alltid läkaren vet bäst | Svensson
 3. Läsvärt från ett hjärta RÖTT | Claeskrantz.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: