Forskarna och verkligheten vs moderaterna

Det kändes nästan lite overkligt när jag i morse snubblade över Stefan Jonssons artikel i DN (idé&kritik, ej nätupplagan – än) om Forum för levande historia. Johansson var med när resultatet av forskningen kring ”brott mot mänskligheten i kommunismens namn” redovisades i måndags. Det var givetvis inte jag, men när jag läste hans iakttagelser kändes det ändå som en ”dèjá vu” upplevelse.

Det här var vad som utspelade sig – i korthet;

På scenen umkullkastade forskarna regeringen Reinfeldts förhoppningar om en politiserad smutskastning av allt vad kommunismen heter.

Michael Schoenhals, professor i Kinas historia i Lund, lurade till exempel alla när han läste upp ett dokument som skulle visa hur långt Maos kommunistiska regim var beredd att gå i ”utrensningen av klassfiender.” Därefter förklarade Schoenhals;

– Ni som kommit hit för att höra oss fördöma kommunismen har missat hela poängen med historisk kunskap. Vår uppgift är att strängt granska brott mot mänskligheten så att vi kan lära oss känna igen dem i samtiden – och detta om de utförs i kommunismens eller demokratins namn.

Sedan avslöjade han att dokumentet han läst upp tidigare inte stammade från Maos Kina, utan var en ordagrann återgivelse, med enstaka substantiv utbytta, av Gorge W Bushs senaste tal, där presidenten förklarade varför USA ska använda tortyr i kampen mot terrorismen.

I går skrev jag en bloggpost med titeln ”Demokratins brott mot mänskligheten”.

Jag skrev bland annat så här;

Brott mot mänskligheten har begåtts i namn av ett otal mer eller mindre hedervärda ideologier och religioner. Om man enbart ser till hur maktgalna diktatorer och ledare utan skrupler har utnyttjat tron eller den ideologiska läran till sina egna syften går inte många politiska eller religiösa övertygelser fria.

Ska man dra Claes Arvidssons (och regeringens) resonemang till sin spets kanske man till och med kan benämna de brott som till exempel USA har begått runt om i världen, i namn av demokrati och frihet, som “demokratins brott mot mänskligheten”. I detta läge, med en amerikansk president som inte längre hycklar om sin egen brottslighet utan istället helt öppet förespråkar tortyr, ställs frågan på sin spets.

Regeringen Reinfeldts uppdrag till Forum för levande historia var ett simpelt försök att politisera forskningen. Tack och lov tycks inte de seriösa forskarna ha nappat på kroken!

*
Till sist läser jag att moderaterna har fått problem med sin nya slogan Välkommen till verkligheten. Den är nämligen redan upptagen av föreningen Grunden, en sammanslutning för personer med intellektuella funktionshinder. De har inte alls någon lust att bli förknippade med Moderaterna och deras röstfiskar-resor i ”verkligheten”.

Davide Pipino viceordförande i föreningen;

Jag tycker det är för jävligt att de gjort så här

Vi är nog många som förstår honom. För, vem tusan vill bli förväxlad med en moderat?

Och, som Eva-Lena Jansson påpekar på sin blogg, det är inte första gången Moderaterna snor slogans från andra… för gissa vilka de fick det där om ”arbetarparti” ifrån 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. H-E.R

   /  mars 12, 2008

  Det var ett rejält practical joke det som Schoenhals gjorde 🙂
  Kan nog vara väl så svårt att skilja retoriken åt vad gäller t ex Mao och Bush.
  Och det du skrev i bloggposten ”Demokratins brott mot mänskligheten” har substans, det visar ju de här seriösa forskarna verkligen. Att särskilja en ideologi eller politisk inriktning för att predika ”brott mot mänskligheten” som Reinfeldt försökt göra håller inte. Tror precis som du Ilse-Marie att det var ett försök att politisera forskning. Detta kan för övrigt enligt min mening ses som ett nära nog lika stort brott mot mänskligheten. Den dag man försöker sig på en sådan sak har man glömt respekten för medborgarna.
  Inget som förvånar dock, inte när det gäller nuvarande regering.
  Kanonbra Ilse-Marie, du tog udden ur eländet och forskarna gjorde detsamma 😉

 2. Bra bloggning!

 3. St Just

   /  mars 12, 2008

  Bra bloggning. Heder åt Schoenhals ”tilltag” som påminner om när demonstranter i USA under Vietnamkriget citerade den amerikanska konstitutionen och anklagades av dåtida krigsentusiaster för att sprida socialistisk propaganda. 😉

 4. H-E.R

   /  mars 12, 2008

  Jan Björklund krävde ju att FLH skulle samarbeta med UOK (Upplysning om kommunism, organisation som finanieras av bl a Stiftelsen fritt näringsliv)
  http://www.upplysningomkommunismen.se/?page=referat16-12#brev_reinfeldt

  Då blev han KU-anmäld (med rätta) av Siv Holma (v).
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=10&doktyp=utskottsdokument&rm=2007/08&bet=27&dok_id=GVA12735

  Och det blir dessutom allt svårare att begripa Reinfeldts ”marschorder” till FLH, de har ju redan en ganska omfattande forskning angående kommunismen i världshistorien. Kanske Reinfeldt tyckte den var för tam?

 5. …och Timbro/UOK:s förhoppning om att äntligen kunna säga sig företräda förnuftiga åsikter försvann som en pysande ballong….pfffrlllpfffuuii….

  Tack för det fina inlägget. Hittar dock ännu inte Stefan Jonssons artikel i DN:s nätupplaga.

 1. Moderaternas ideologiskt styrda forskning | Claeskrantz.com
 2. Historiebeskrivning i statens tjänst « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: