Det bortglömda människovärdet

Aftonbladet tar nu upp de konsekvenser som jakten på att minska sjukskrivningarna har haft för de människor som drabbats. En jakt som inleddes redan år 2003. Året innan hade Alf Svensson startat ”fuskdebatten”. Först möttes han av skepsis och ett visst motstånd, men snart tycktes hans lösa anklagelser vara sanningen för dagen. Sjukskrivningarna skulle minskas – med alla medel. Och orsaken till de höga sjukskrivningstalen var ”fusk”!

Så här skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin;

Vi har granskat 400 domar i fem länsrätter där medmänniskor nekats sjukpenning av Försäkringskassan.
Här hittar vi dem som betalat för de fina siffrorna.
Vi tänker berätta om dem.
Läs. Läs och bli förbannad över hur kallt det blivit för den som inte är frisk och glad.

Allt fler får avslag på sina sjukskrivningar. Siffrorna kan tyckas vara relativt låga, och ligger på mellan 1 och 4,7 procent år 2007. Men jakten på att sänka sjukskrivningskostnaderna har haft många oskyldiga offer. Försäkringskassan hugger efter alla halmstrån för att bättra på sina siffror. De som drabbas är inte bara en siffra i statistiken – de är människor av kött och blod.

Läs artiklarna om de drabbade här;

Som vanligt lyser klass och kön igenom i statistiken. De som drabbas av avslag är oftast lågutbildade kvinnor.

Aftonbladet;

Bland de domar vi granskat är trenden tydlig. De som får nej är ofta äldre kvinnor och lågutbildade. Läkare vi talat med bekräftar bilden – sjukskrivningar av höginkomsttagare och högutbildade ifrågasätts mycket sällan. De som kan tala för sig får sin sjukpenning.

Det är inte bara Janne Lundstedt som har fått ett intyg från en specialist underkänt av en anonym försäkringsläkare. Mörbylångaläkaren Åke Åkesson återvände nyligen till primärvården från ett chefsjobb på Karolinska sjukhuset.
– Jag fick en chock. Försäkringskassan ifrågasätter rutinmässigt våra diagnoser.
Han berättar att han tvingas ägna mycket tid och kraft åt att förklara självklarheter – som att begynnande åldersdemens kan innebära problem för en lärare.
Han och många andra läkare har tappat förtroendet för Försäkringskassan.
– Grundinställningen tycks vara att alla fuskar. Det verkar vara något slags ackordsarbete. Ju fler man avslår, desto duktigare är man.

Alliansen har med hull och hår tagit sig an uppgiften att minska sjukskrivningarna ytterligare, och fortsätter nu kampen mot det påstådda ”bidragsfusket” med allt strängare regler och lägre ersättningar. Det nya sjukförsäkringsförslaget, som ska träda i kraft i sommar, med fasta tidsgränser som ger arbetsgivare möjlighet att sparka sjuka redan efter ett halvårs sjukskrivning har mött hård kritik.

Cristina Husmark Pehrsson säger nu att regeringen har tagit åt sig av kritiken och backar från de delar av sitt förslag som gör att allt fler sjuka kan komma att bli beroende av försörjningsstöd. Förmodligen har man börjat inse att konsekvenserna kommer att bli förödande både för de människor som drabbas och för kommunerna som får ta de ökade kostnaderna. Det är bra om regeringen återigen backar och besinnar sig, men mycket av förslaget återstår. Ett tips till regeringen vore att göra konsekvensanalyser av sina förslag – innan de presenteras! Läs kommentaren från TCO!

Sammantaget kan man konstatera att det samhälle vi har skapat, och den attityd regeringen har, bygger på att vårat människovärde ligger i hur vi presterar och hur produktiva vi är. ”Arbetslinjen” innebär i borgarnas version att alla som har oturen av drabbas av sjukdom eller funktionshinder, och som inte längre klarar av att delta fullt ut i arbetslivet, ses som ekonomiska belastningar och misstänkliggörs som ”fuskare”. Deras människovärde blir plötsligt lika med noll.

Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. M

   /  mars 10, 2008

  Och aftonbladet vänder kappan efter vinden.

 2. Javisst är det sorgligt M. Tidningarna (inklusive AB) borde ha tagit upp detta för länge sedan. Men bättre sent än aldrig…

 3. Larsa

   /  mars 10, 2008

  Det tragiska är att majoriteten av svenskarna svalde tugget om bidragstagare=fuskare redan inför valet 2006.
  Med en icke-existerande källkritik och mängder med mediautrymme att rapa på kunde högern ostört gapa på med sin propaganda. Sittande regeringen kritiserades skoninglöst för ”fusket” på ledarsidor och i samhällsdebatten. Inga motfrågor. Jag såg det på nära håll i mitt dåvarande yrke.

  Godsägaren som satt vid rodret verkade förvisso inte bry sig nämnvärt. Om det var lathet eller självgodhet han drabbats av kan vara osagt. Men den opinon som kunde ha ifrågasatte högern fanns inte och den lilla som pep fick som mest en spalt i Aftonblaskan.
  Hjärntvätten fick det genomslag man hoppats på från högerhåll. Ett effektivt planterande av ett slags objektivism-light.
  Nu när kritiken mot högern kommer, som en våt wetexduk i ansiktet, är det ändå försent.
  Skadan är redan skedd och männioskosynen fast. Jag tror att bidragstagare=fuskare kommer att finnas kvar länge, även om borgarna förlorar valet 2010.

 4. Ett mycket bra inlägg, och jag är helt enig med dig. Nej, det är inget sådant samhälle vi vill ha. Jag tror att det blir än värre nu med de nya sjukskrivningsreglerna som implementerades 1 mars.

  Mvh
  Psyk

 5. Bra skrivet…Klockrent!

 6. Jag tycker också att medierna borde beskrivit konsekvenserna av Göran Perssons politik för länge sedan. Många vill nu skylla nästan allt på den borgerliga regeringen, men de har bara tagit över stafettpinnen.

  Människovärdet har verkligen nedgraderats. Historiens dom kommer att falla hårt över ansvariga politiker och myndighetspersoner.

  Att bara drygt en procent får avslag på sjukskrivningar säger egentligen inte så mycket. För det första framgår det inte hur man räknat – även korttidssjukskrivningar finns förmodligen med i statistiken. Och de är inte så intressanta. Sedan belönas numera landsting och läkare som inte sjukskriver så mycket. ”Sjukskrivningen har blivit en handelsvara”, skrev en läkare i en debattartikel för ett tag sedan.

 7. Lustigt att du genom hela din blogg missar att tala om att det var sossarna som startade dena politik utan helt riktar in dig på att svartmåla borgarna.

  Fusket från myndigheterna om fusk har an bara för att rädda sina egna jobb med påhitade uppgifter.

  http://blogg.aftonbladet.se/11625/perma/758217/

  Fusket från myndigheterna startade långt innan med att skatteverket hela tiden ljög om skattefusket.

  http://blogg.aftonbladet.se/11625/perma/461290/

  Även där var det sossarna som intierade häxjakten.

  Sveriges företagare är vår tids judar medan skatteverket är vår tids SS.

 8. H-E.R

   /  mars 11, 2008

  Mycket bra igen Ilse-Marie.
  Det som händer de sjuka i Sverige idag är en stor skandal.
  Själv får jag en klump i halsen, jag vet hur det har gått för ett par personer som fått känna på oförståelsen och kylan.
  De tog sitt liv.
  Det måste vända snart innan fler går samma öde till mötes.

 9. This post is very hoting, and this blog is high ranked in
  the top blogs report
  . You can
  earn some money with a good blog
  like this.

 10. St Just

   /  mars 11, 2008

  Märkligt, när det visar sig att det korthus av falsk statistik som alliansen använt för att genomdriva sin politik – nu avslöjas, så finner dess anhängare det mer intressant att resonera om den förra regeringens politik (och Persson!).
  Knappt någon på denna blogg som står till vänster har hyllat den forna (s)-regeringen, tvärtom till skillnad mot för alliansanhängarna står vi fria att kritisera varje regering som angriper breda befolkningslager. Nu sitter regeringen Reinfeldt – låt oss då syna dess politik – tids nog sitter Sahlin där och då får vi anledning att återkomma.

  Särskilt pinsamt blir det när en ”Årstadals jihad” talar om sossarnas ”häxjakt”och att denna regerings kelgrisar företagarna benämns ”vår tids judar” och skatteverket ”SS”!

  Men mer är nog inte att vänta från denne bloggare med ämnen som ”bloggknullare kommunism kuba nazister pedofili” på sin blogg och inlägg som ”Min kvinna är våt, Dessa jävla spam, Hamas är vår tids nazister”

  Hugaligen!

 11. DU är utmanad. Regler finns på min blogg.
  (skyll inte på mig, det är sugbloggens fel)

  Så här kommer du till Tant Rasch.

  1. Klicka på google.
  2. skriv in lilla rutan ”Tant Rasch”
  3. tryck sen på enter
  4. De första av de 55 200 träffarna för dig min blogg.

 12. Håller med dig St Just – nu är det Reinfeldts regeringen som styr – det är de som ska kritiseras och granskas.

  När det gäller vem eller vilka som initierade ”fuskdebatten” finns det ingen tvekan om att det först var KD:s Alf Svensson som anklagade de sjukskrivna för fusk! Alliansen har använt sig av falska och påhittade siffror som medel för att kunna driva en ren häxjakt på sjukskrivna. Där befinner vi oss i dag. Därför kritiserar jag givetvis i första hand de som har ansvaret för dagens politik.

 13. St Paddy

   /  mars 11, 2008

  Jag tycker det ar hemskt att se att sverige blivit sa kallt. Men dock forstar ju vem som helst att 280 000 svenskar (som nov -03 var sjukskrivna i mer an 30 dagar) ar helt uppat vaggarna.
  Tror bestamt det jag forblir utomlands ett bra tag till….kanns tryggast sa (for bade er och mig).

 14. H-E.R

   /  mars 11, 2008

  Helt rätt Ilse-Marie, Alf Svensson initierade ”fuskdebatten”.
  Många sossar (som värst Anna Hedborg) hängde på, men att de skulle ha hamnat i dagens fullkomligt människofientliga politik gentemot sjukskrivna tvivlar jag på.

  St Just har rätt i det att kritiken mot Socialdemokraterna bland de som har hjärtat till vänster brukar vara rätt skarp.
  Själv har jag kommit fram till att om man graderar alltings jävlighet så hamnar Socialdemokraterna á la M-light rätt högt upp. Originalet är dock ännu värre, vilket vi får bevis för dagligen nu.
  Förhoppningsvis lämnar Socialdemokraterna den luddiga ideologin med inslag av desperat moderatpolitik bakom sig, återupprättar den sanna socialdemokratiska ideologin och kör så det ryker.

 15. Ola

   /  mars 11, 2008

  Årstadals jihad:

  ”Sveriges företagare är vår tids judar medan skatteverket är vår tids SS.”

  Att jämföra svenska företagare med judar och deras utsatthet historiskt sett är skrämmande respektlöst.
  Du verkar vara en person med väldigt dåligt omdöme.

  Det finns ingen sådan syn, som du gör sken av, på svenska företagare. Däremot finns det på empatilösa, välmående svin som inte kan unna andra ett värdigt liv.

 16. Varför är jag inte förvånad? Det är bara nån månad sen jag tog mig ur rullstolen efter en tredje ryggoperation. Ändå måste jag jobba extra trots att jag redan lägger 60 timmar i veckan på medicinstudier. Jag trodde utbrändhet var ett påhitt. Nu vet jag bättre. Btw så finns det en Hata F-kassan-grupp på Ansiktsboken nu. Inte en dag för tidigt.

 17. Lagarna har ändrats vid flera tillfällen, bl a 1991, 1995 och 1997, med konsekvensen att det inte längre finns ett fungerande system för rehabilitering av långtidssjuka. De bollas mellan olika instanser. Ingen vill ta ansvar för kostnaderna. Att under sådana förutsättningar försöka halvera ohälsotalen leder till ännu värre katastrof för de sjuka.

  Att säga att Alf Svenssons uttalande var startskottet till hetsjakten mot sjuka är att förenkla saken lite väl mycket. Hetsjakten är en följd av en rad politiska beslut.

 18. Kjell Ek

   /  augusti 9, 2008

  Människovärdet bedöms efter inkomst !
  Samtliga banker bedömer människor efter inkomst, människovärdet har således bestämts och priset på de produkter och tjänster ställs efter människovärdet.
  Det dyraste som finns är människovärdet, det är fel priset ställs till vad man tjänar, hög lön högt människovärde låg lön lågt människovärde. Om en förmögen person kommer till en bank och vill låna pengar inga problem, om en fattig kommer in är det djupa diskussioner om borgensåtagande och höga risker som medför att bankerna inte tar några risker utan har istället både hängslen och livrem att binda ihop den dunkla affärs relation låntagaren utgör en risk och borgensåtagande måste ställas till förfogande för ett eventuellt lån. Människovärdet är således lågt på den fattige.
  Om den fattige blir rik ökar människovärdet ju högre inkomst ju högre människovärde.
  Om en behövande exempelvis svältande stapplar in på ett elegant, luftkonditionerat bankkontor i vilken stad eller land som helst fungerar det på samma sätt. Om den svältande frågar och undrar om att få pantsätta sitt människovärde kommer personalen på banken skratta tills de undrar vad menar du? Det värdet ska ju vara väldigt högt. Säkerhet i sitt människovärde för att få låna några hundringar för att köpa sig lite mat, för att klara livet.
  Den välskräddade, personalen förklarar säkert hjälpsamt att människovärdet visserligen är oerhört högt det vet ju varenda humanist – men att det icke är möjligt att omsätta det i kontanter. Det kan inte växlas i någon form av valuta det är ju bara ord. När någon ensam ligger och dör på grund av svält och med det dyra människovärdet som inte gick att belåna är döden en befrielse. Det finns inget människor värde bara varma ord och vackra fraser. Människor som arbetat slitit ut sig skadats på arbetet eller på grund av arvsanlag fått någon sjukdom tror inte på dessa ord om människovärde. Människovärdet är att tro på det obefintliga det övernaturliga. Många är de människor som har höga tankar om människovärdet men hela livet lever utanför människovärdet. Människovärdet är tråkigt nog pengar utifrån pengar utgår människovärdet och människovärdes principen.
  Kjell Ek Sverigedemokraterna

 19. Liberal student

   /  augusti 9, 2008

  Roligt när en sverigedemokrat börjar prata om människovärden 🙂

 1. Teflonminne » 202100-5521

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: