Fredrik, moderaterna och verkligheten

Moderaternas kommundagar i Göteborg avslutas i dag på internationella kvinnodagen. Ett intressant sammanträffande, som gör att man kan fråga sig; hur påverkar moderaternas politik kvinnorna och jämställdheten?

För att börja med ett av deras senaste förslag, det på sjukförsäkringsområdet, kan man konstatera att till och med deras allianskamrater runt om i landet oroar sig. Göteborgs-Posten tar upp frågan i en artikel. Citat;

Regeringen är skyldig att i sitt arbete alltid göra jämställdhetsanalyser på sina förslag. I detta arbete har regeringen missat den aspekten, påpekar Göteborgs stad som efter en egen analys drar följande slutsats:
”Det finns en stor risk att förslaget kommer att få en betydande negativ inverkan för samhällets arbete att undanröja de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män”.

Yttrandet till Socialstyrelsen är undertecknat av Jan Hallberg, moderat och vice ordförande i kommunstyrelsen. I ett särskilt yttrande skriver han dessutom tillsammans med fp och kd att ”Vi vill slutligen påpeka att avsaknaden av grundligare analys av de ekonomiska konsekvenserna av förslaget samt en analys av effekterna ur jämställdhetsperspektivet, är djupt otillfredsställande”.

En klar majoritet av de långtidssjukskrivna är kvinnor, alltså är det också dessa som kommer att drabbas hårdast av det nya förslagets konsekvenser. Det är kvinnor som i störst utsträckning kommer att nekas sjukersättning och som i slutändan kan komma att tvingas söka försörjningsstöd. Men, som också politikerna i Göteborgs stad påpekar; ”En kvinna är dock inte berättigad till något försörjningsstöd om hon är sambo eller gift med en person som har lön.” Alltså – självständighet och oberoende är något du som kvinna kan glömma om du blir sjuk eller sliter ut dig i moderaternas Sverige. I alla fall om du har oturen att kastas ut ur sjukförsäkringen, något som regeringen själv kallt räknar med kan drabba allt fler när (om) de nya reglerna införs i sommar.

Arbetsmiljöområdet är ett annat av regeringens och moderaternas mest kvinnofientliga satsningar. Man avskaffar helt frankt arbetsmiljöforskningen (Arbetslivsinstitutet) samtidigt som man kraftigt skär ned resurserna till Arbetsmiljöverket. Man struntar i att det är kvinnorna som i dag har de fysiskt och psykiskt mest slitsamma jobben. Istället satsar man stort på subventioner för att öka på antalet kvinnor med fysiskt tunga låglönejobb i tjänstesektorn. Här lyckas man alltså öka skillnaderna både vad beträffar klass och kön. Bra jobbat!

När det gäller de moderata ”skattesänkningarna till vanliga löntagare” går även där en övervägande del av pengarna till männen. Enligt riksdagens utredningstjänst gick 66 procent av den senaste budgetpropositionen till männen, medan kvinnorna bara fick 34 procent. Klyftorna ökar både mellan män och kvinnor och mellan fattiga och rika när ”det nya kvinnopartiet” får bestämma. Återigen kön och klass – allt i en smäll!

Även de nystarts- och instegsjobb som regeringen satsat på går i första hand till männen. 68 procent av alla nystartsjobb har gått till män, 32 procent till kvinnor. 79 procent av alla instegsjobb har gått till män, 21 procent till kvinnor. Men, vår store ledare, Fredrik Reinfeldt, menar att kvinnorna inte ska klaga – de kan återigen glädjas åt de nya pigjobben.

När det gäller ”vårdnadsbidraget” förskräcker exemplen ur jämställdshetsperspektiv. Erfarenheter från Norge och Finland visar att 95-96 procent av de som utnyttjar bidraget är kvinnor. Följden blir att kvinnorna kommer att missgynnas än mer på arbetsmarknaden. Pensionen minskar, löne- och kompetensutvecklingen stannar av och deras ställning på arbetsmarknaden försvagas. Men vad gör väl det – när det finns nya subventionerade ”pigjobb” att falla tillbaka på?

I dag kan vi läsa att det kvinnliga företagandet inte har gynnats av den borgerliga regeringens politik. Men som vi kan se av exemplen här ovan har den moderata politiken inte gynnat kvinnorna på så många andra områden heller. Studerar man konsekvenserna av ”det nya arbetarpartiet” och ”det nya kvinnopartiets” politik blir resultatet precis tvärtom, oavsett vad ”popularitets siffror” visar.

Moderaternas politik slår hårdast mot arbetarklassens kvinnor, mot klass och kön. Ett dubbelt straff för oss som redan lever ”i verkligheten”. Alltså för oss som får leva med konsekvenserna av moderaternas misslyckade (eller medvetet orättvisa och ojämlika) politik!

*

Bra och intressant bloggat om FUT och fusksiffror Kaj Raving

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Sara

   /  mars 8, 2008

  hey du, ge alliansen lite tid! de har bara haft makten en bråkdel av vad sossarna hade…klart att det tar tid att ändra på saker och ting. å du, det du skriver är ju lite överdrivet! jag är också kvinna och är GLAD över att alliansen ÄNTLIGEN bossar över sverige. ALDRIG mer sossarna!!!!!!!!!!

 2. H-E.R

   /  mars 8, 2008

  Vilken samling falska lögnare alliansen är.
  Obegripligt hur de har kunnat locka väljare på ren falskhet.
  Bra skrivet igen Ilse-Marie. Att avslöja dessa gemena lögner är ett måste för att idiotin inte ska fortsätta efter 2010.

 3. Anna

   /  mars 8, 2008

  Det värsta är att det i grund och botten inte handlar om moderaternas politik. Utan det är i mångt och mycket en direkt konsekvens av eu och den eu-anpassning som måste genomföras. Det som nu sker i Sverige är helt enkelt ett svar på de krav EU kräver. En anpassning av socialförsäkringarna och arbetsmarknadspolitiken. En enhetlig praxis ska råda i medlemsländerna.
  Samtliga politiker i hetluften är medvetna om detta.
  De korrupta maktstinna sossarna i toppen jublar nu i smyg för att de slipper ta konsekvensen av hur den egna politiken bedrivits/ bedrivs och regeringen Reinfeldt hjälper sossarna mycket handfast att EU anpassa Sverige. Något sossarna annars varit tvugna att göra ensamma.

  Politikerna har valt att kalla det som utspelas för ”utanförskapet”. Men vad det handlar om är att tvåtredjedels samhället cementerats på ett skrämmande sätt. Under en mycket skrämmande tystnad från oppositionspartierna.
  Allt luddigt prat om socialgruppstillhörighet är utagerat. Framöver kommer allt att handla om ren och skär klasskamp.
  I tvåtredjedelsamhället/ ”utanförskapet” är det förutbestämt att vissa individer ska leva i social misär och hotas med oåterkallelig utslagning från arbetsmarknaden.

  ”Förutbestämd försämring av välfärd”:
  http://www.yelah.net/mobil/articles/analys040928

  ”Finansplanen avslöjar att regeringen
  räknar med att utanförskapet består”:
  http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_category=333&id_item=10717&criteria=förtidspensionärer

 4. Bra skrivet Ilse-Marie… applåder i massor till dig… 🙂
  Nej partiet är bakåt strävande Är skillnaden stor idag så blir den mindre och mindre med de mans styrda samhällen där kvinnor inte har rättigheten att arbeta eller att inneha ett eget pass. Vad blir alternativet för en kvinna i det landet där hon inte tillåts existera i egen person och vad blir alternativet för en svensk kvinna som blir utförsäkrad…. Vad har en kvinna i ett totalitärt eller fanatiskt religiöst styre gemensamt med en utförsäkrad kvinna i Sverige inte mycket det gemensamma är att utan mannen är hon ingenting värd och har inte samma rättigheter till ett välmående liv. Att män födda på 60 talet är så totalt korkade måste förklaras med deras gener inte har ändrats från förr.. Det har alltid varit och kommer alltid att förbli moderaternas paradnummer. Endast den så kallade eliten i samhället ska ha förmåner och tillträde till livet vi andra ska endast tjäna och serva… precis som det är i tex i Burma, nord Korea eller mullorna land….. Där är tanken och livet inte fritt och dit är vi på väg…

 5. Ibland är det så skönt att komma hit och läsa det jag själv har så svårt att sätta ord på utan att det far iväg i nåt som inte hör till saken för att jag vill uttrycka så mycket.

  Jag får alltmer en känsla av att jag inte hinner med en endaste en av alla de turer som snurrar på i den svenska politiken. Det sker så många förändringar genom beslutsfattandet att ingen kan hålla reda på vilka de är och hur de hör ihop? Inte om man är en vanlig människa som inte hänger på regeringssammanträden dagarna i ända.

  Jag blir så förvånad också, var det verkligen den här politiken som de som faktiskt ville ha borgarna till makten ösnkade sig. Jag har verkligen svinsvårt att tro det. Många mindre egenföretagare tänker åt blått men de har ju familjer de också, som kanske är vanliga knegare. Och alla kan bli sjuka eller skadade så att de inte kan arbeta längre men det verkar inte finnas ens i fantasin hos herrar och damer regering. Vad är det de egentligen försöker forma för slags land? Vilka ska få bo i det? Vet du?

 6. Som en klok kollega sa till mig en gång, feministisk diskussion för dig som man är, ”ett minfält av klavertramp”.

  Även om det kanske är steget bortom ditt inlägg måste ändå få inflika vikten av att både man och kvinna deltar i den allmänna diskurs som tyvärr allt för mycket ägs av kvinnan idag. Vägen mot ett jämställt samhälle måste gå genom ett dynamiskt samtal mellan kvinnor och män. Just för att det (som sorgligt nog inte många inser) även ligger i mannens intresse att kämpa för ett jämställt samhälle. Och varför detta, frågar sig den som argsint snöat in sig på argument kring patriarkala strukturer och kvinnoförtryck. Jo just för som du säger Ilse-Marie, klassskillnaderna ökar. I en blandad värld som vår kommer tyvärr en kvinnodominerad jämställdhetsdiskurs snarast kunna liknas vid våra ”demokratiska” möjligheter att att välja en nationell chaufför.

  Missförstå mig rätt Ilse-Marie. Min poäng är att fler män måste in i diskursen för att förhindra den snedvridna inställning som förpestar världspolitiken. I en gemensam kamp för solidaritet, kärlek och socialism!

 7. Stackars glada Sara. Alliansen försvinner som en avlöning 2010.

 1. Kvinnodagen 2008: Feminister vågar sig ut till Rinkeby « Roya och Matildas blogg
 2. Skillnad och inte skillnad? « Slutstadium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: