Misstag eller bluff, vad tror du?

Svenska Dagbladet granskar i dag, återigen, Vårdval Stockholms konsekvenser. Det är knappast någon upplyftande läsning för Filippa Reinfeldt och hennes ideologiskt förblindade moderata landstingskollegor. För, om det är så att moderaterna menar allvar med sitt prat om att ”satsa på välfärden” och att ”minska klyftorna” kan man fråga sig varför de i sådana fall blint rusar rakt in i ett sjukvårdssystem som, enligt alla kalkyler, ökar på klyftorna ytterliggare mellan fattiga och rika och skapar ännu större orättvisor inom sjukvården. Hur kan man göra ett sådant misstag?

Kan det bero på att man, som vanligt, inte har gjort några konsekvensanalyser? Eller är det så att moderaternas retorik inte alls har någon koppling till deras praktiska politik och dess konsekvenser?

SvD:s granskning visar tydligt att moderaternas sjukvårdspolitik skapar ett samhälle där de rika och välutbildade får bättre vård och fler alternativ medan de fattigaste och mest vårdkrävande får sämre tillgänglighet och mindre resurser.

Som lök på laxen redovisar Socialstyrelsen i dag på SvD:s Brännpunkt sin årliga rapport om läget i hälso- och sjukvården. Rapporten visar att högutbildade (och rika) oftare uppsöker läkare än lågutbildade – trots att denna grupp har högre sjuklighet. Detta faktum visar tydligt att vård som bygger på efterfrågan (som Vårdval Stockholm) istället för behov riskerar att öka på ojämlikheten och orättvisorna i samhället och i slutändan utarma hela vår solidariskt finansierade offentliga sjukvård.

Anders Anell, professor i hälso- och sjukvårdens organisation och ekonomistyrning vid Lunds universitet menar att;

Den starka kopplingen mellan ekonomisk ersättning till mottagningarna och antalet patientbesök i Vårdval Stockholm kan förklara att bara ett fåtal vårdgivare hittills velat etablera sig i områden med låga inkomster.
– I områden med många låg­inkomsttagare, arbetslösa och ­sociala problem är inte bara hälsan sämre, utan varje besök kräver mer samtal som inte bara handlar om sjukdomssymtomen utan även om den sociala situationen. Det gäller även när patienter har utländsk bakgrund och talar andra språk. Besöken tar längre tid.

Filippa Reinfeldt vill inte kommentera skillnaderna i inkomster i SvD:s granskning. Citat;

– Vi tittar inte på medelinkomster, vi tittar på vårdbehov

Det är alltså uppenbart att antingen bluffar Filippa eller så förstår hon helt enkelt inte vad hennes egen reform egentligen går ut på. Socialstyrelsens rapport visar tydligt på att behov och efterfrågan är två vitt skilda ting – något som Filippa och moderaterna i Stockholm helt tycks ha missat.

*

fredfill.jpg

Till sist läser jag att det finns grupperingar inom alliansen som vill byta ut statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han saknar receptet för att lösa Sveriges framtida problem.

Skönt att se att även de inom de egna leden nu börjar inse den enkla sanningen 😉

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. En helt strålande analys över vårdvalets konsekvenser!

 2. St Just, seriöst eller inte, här är några fakta!

  Att rika och utbildade oftare går till läkaren snabbare än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade äter bättre mat än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade är mindre feta än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade tränar och motionerar mer än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade röker och snusar mindre än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade är sjuka mindre än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

  Att rika och utbildade lever längre än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.

 3. St Just

   /  mars 6, 2008

  Förmodligen utan att inse det, levererar Gustav en ypperlig beskrivning av klassamhällets konsekvenser. Har man en god miljö där knappast något saknas, utbildas man i segregerade privatskolor, är toppjobben med höglöner vikta för en med utlandsresor, mycket personligt inflytande och makt – är det klart att det är lätt att äta gott och mättande (och dricka dyra viner och sprit vilket Gustav inte nämner då ju även de rika har gott om skrumplevrar), därefter gymma med personlig instruktör och springa på privata vårdkliniken runt hörnet för minsta snuva.

  Tvingas man däremot som många arbetarbarn växa upp i mindre förtjusande miljöer, gå i en eftersatt skola, få dåligt avlönade jobb med hårt kroppsarbete och knappast ha något inflytande eller makt – så påverkas hälsan rejält.

  Att dessutom hånas för sina vanor och för att man inte ”bryr sig” om sin hälsa och dör sju år tidigare än tjänstemannen av en moraliserande yngling – är ju även upplysande i denna vårddiskussionen.

  Trots allt, Gustavs kommentarer visar att samhället måste förändras så även arbetaren och den fattige får samma förutsättningar för att sköta sin hälsa som överklassen har idag.

  En smärre revolution med andra ord.

 4. Johan F

   /  mars 6, 2008

  StJust – Ansvaret för din hälsa är alltid ditt eget. Vi har fri sjukvård i Sverige så vem som helst kan springa på klinik för minsta snuva. En löprunda är så gott som gratis. Vad är problemet? Menar du att din så kallade arbetarklass är för dum för att fatta?

 5. tjenare gustav

  men hur gör dom fattiga och utbildade

  exempelvis studenterna exempelvis dom politiska flyktingarna exempelvis dom hårt slitande arbetargrabbarna och deras farsor som håller pojklagsfotbollen vid liv

  och hur gör dom rika och outbildade: dom degenererade näspetarna som lever på räntor och ärvda rikedomar det undrar jag nu

  att vara utbildad är inte detsamma som att vara bildad

  att vara bildad är inte detsamma som att vara smartast i klassen

  att vara mångordig är inte alltid detsamma som att vara pantad i kolan

  men det kan vara synonymt

 6. St Just

   /  mars 6, 2008

  Johan F – läs lite historia, greppa världen istället för bara närsynfält och populära fördomar – vore allt så lätt som en joggingrunda och lite kostråd vore väl svält, fattigdom och sjukdom en baggis.

  ”Ansvaret för din hälsa är alltid ditt eget.” – så enfaldigt uttalande ,säg det till folk med stendammslunga, konstant värk eller mängder av cancerformer.

  Fär övrigt arbetarklassen är inte dum – den byggde det samhälle du lever i – Respekt!

 7. Smith

   /  mars 6, 2008

  Jag tror Gustav behöver en Subway-sandwich med Low Fat-dressing.

 8. Johan F

   /  mars 6, 2008

  LMAO! St Just…..

  Jag är den sista som påstår att Arbetarklassen är dum. Däremot verkar du tycka det. Jag har aldrig sett maken till översitteri från din sida.

 9. St Just

   /  mars 6, 2008

  Den klass som de flesta i Sverige tillhör ( som Johan F benämner ”så kallade arbetarklass”) bryr sig oändligt mycket om sin hälsa (då den vilket ilse-marie här ovan visat, är sämre). Tyvärr saknar fattiga den lättsamma tillvaro som förlänger levernet – något som är en självklarhet för överklassen.

  Om Johan F i sitt liv mött arbetare med kapsejsad hälsa – skulle han inte prata om att dessa inte bryr sig. Är man översittare då man påpekar något så elementärt – OK – då är jag det!

 10. Att arbetarklassen lever 7 år kortare än akademikerutbildade beror inte på stendammslunga eller dylikt. Det beror på arbetarklassen faiblesse för kebab, cigaretter och tv-tittande. Typ.

  Embryo, bra poäng! De rika snorungar som ärvt sina förmögenheter och lever på räntor, hur tror du deras medellivslängd ser ut? Inte speciellt hög!

  Och de fattiga killar och tjejer som tagit sig upp ur sin socialklass med hårt arbete, de är naturligtvis friskare och lever längre!

  Jag är ledsen, den offermentalitet som ni visar på är en sån typisk klassmarkör. Precis som kebabätande och rökning. Ta tag i era liv!

  (Nu menar jag NATURLIGTVIS inte de som faktiskt drabbats av arbetsskador eller på annat sätt oförskyllt drabbats av dålig hälsa)

  På tv igår fick man reda på att dödligheten i förebyggbara sjukdomar är tre gånger högre för lågutbildade än högutbildade. Det är för tragiskt!

 11. Johan F

   /  mars 6, 2008

  Men du svamlar ju bara på utan att säga ngt!

  Vart har jag sagt att de inte bryr sig om sin hälsa? Och vad får dig att tro att jag inte har mött personer som har dålig hälsa? Gillar inte att du antar och hittar på. Finns inget som får mig att må så dåligt som att läsa tidningarna om människor som fastnat i vänsterns vårdköer. De har en helt hopplös tillvaro och små möjligheter att komma ur den.

 12. Johan F

   /  mars 6, 2008

  Men du Gustav – en kebab hade suttit fint nu 😀

 13. Intressant – Johan F och Gustav – är ni samma person eller sitter ni bara vid samma dator? 😉

 14. Jag är med på kebab! Men den måste vara jäkligt billig och riktigt fet. Jag är så fattig att jag faktiskt brukar beräkna pris per kalori. Extra sås brukar vara gratis så det blir ju därför standard. Om de trilskas kan man deala bort tomater och gurka och andra ”tomma” råvaror.

 15. St Just

   /  mars 6, 2008

  ilse-marie – förmodligen sitter Johan F och Gustav byter fördomar om svenska arbetare (och sitt gemensamma förakt för rökare, tv-tittare, lågutbildade … och den av någon märklig orsak utpekade maträtten kebab).

  Johan F glömmer snabbt vad han skriver. ”Vart har jag sagt att de inte bryr sig om sin hälsa?” Svar tre inlägg tidigare : ”Att rika och utbildade lever längre än fattiga och outbildade beror på att rika och utbildade bryr sig mer om sin hälsa.”

  Nu lägger Johan F dessutom skulden för de fattigas ohälsa på ”vänsterns vårdköer”!

  Vilka lysande insikter.

 16. Tony

   /  mars 7, 2008

  Haha, Gustav! Dagens garv! Skitbra imitation av en ryggmärgsliberal som är fast i en fantasivärld!

 17. Gertkvist

   /  mars 7, 2008

  ”Förmodligen utan att inse det, levererar Gustav en ypperlig beskrivning av klassamhällets konsekvenser. ”

  Så drygt 70 år av socialdemokratiskt styre med skattefinansierad barnomsorg, utbildning, sjukvård, socialtjänst och kultur, ett skattesystem som ska utjämna skilnaderna mellan hög- och låginkomsttagare, mycket stark ställning för facken, stor allmännytta samt en mängd myndigheter som ska lägga livet till rätta har bara lett till ett klassamhälle?

  Tack för beskedet.

 18. Johan F

   /  mars 7, 2008

  St Just!

  Jag hittar inte det uttalande som du påstår att jag skriver. Jag skriver att ansvaret för din egen hälsa är ditt och inte staten. Staten ska ge dig förutsättningarna för att ta hand om din egen hälsa.

 19. St Just

   /  mars 7, 2008

  Gertkvist – klassamhället skapas inte av partier (det är inbyggt i marknadsekonomin) och (s) avskaffade som bekant inte kapitalismen. I synnerhet har s-regeringarna gjort halt inför storfinansen och som Gertkvist (om han levat länge) säkert insett så har kapitalägarna alltid behandlats med silkesvantar.

  Men om Gertkvist vill, så är han välkommen att vara med och ta ytterligare steg till vänster mot det nya klassamhälle som växer fram.

 20. St Just

   /  mars 7, 2008

  Sorry Johan F – det var din polare Gustav som ansåg underklassen inte brydde sig om sin hälsa – du menar ju att ”ansvaret för din egen hälsa är ditt och inte staten”och att vänstern ligger bakom vårdköerna.

  Du har visserligen lika mycket fel som Gustav, men rätt ska vara rätt.

 21. Johan F

   /  mars 7, 2008

  St Just – vems fel är vårdköerna?

  Det här med vem som har ansvar för hälsan kan vi nog inte komma överrens om. det är nog en idéologisk skillnad. Du tycker att staten har ansvar för individer jag tycker att staten har ansvar för att ge alla individer samma möjligheter.

  Ett exempel på hur jag ser på det kan vara rökning. Jag tycker att det ska vara lagligt att röka för att det är upp till var och en. Staten har däremot ansvar för att informera om risker så att man har grundkunskapen att ta sitt beslut.

 22. Johan F

   /  mars 7, 2008

  ilse-marie

  Varför skulle jag och Gustav vara samma person? Har vi samma IP?

  Är det mitt kebabskämt som gjort att jag måste modereras?

 23. Gina

   /  mars 8, 2008

  Det gäller att välja sina föräldrar, som man brukar säga.
  Man kan tycka att människors hälsa är resultatet av deras livsföring och att man därmed bara har sig själv att skylla om hälsan än klen. Men det är inte hela sanningen, i själva verket ”ärver” man sin hälsa (till en del) och precis som det brukar vara med arv i övrigt så gynnas barn till mammor med hög socioekonomisk standard.
  Barn till lågt utbildade mammor riskerar t.ex. lägre födelsevikt och för tidig födsel vilket i sin tur kan resultera i sämre skolprestationer – forskningen visar på ett samband där – vilket såklart har betydelse för vilken socioekonomisk grupp barnet i vuxenlivet kommer att tillhöra. Det grymma är att det finns ett samband mellan mammans socioekonomiska förhållanden i barndomen (oavsett hennes socioekonomiska förhållanden i vuxenlivet, fast sambandet är svagare i än i det senare fallet) och hennes barns födelsevikt och neonatala dödlighet.
  Hälsokapitalet överförs alltså mellan generationer, de gynnade blir gynnade och de missgynnade riskerar att bli missgynnade.

 24. Johan F – mitt misstag! Återkallat!

 1. Nejsägarpartiet som ständigt misslyckas « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: