Den utrotningshotade medmänskligheten

På SvD:s Brännpunkt skriver läraren och författaren Stefan L. Holm om hur samhället, och kanske framförallt Försäkringskassan, i dag behandlar människor som drabbats av förlamande sorg. Han menar att vi borde införa en ”välfärdsgaranti” som ger människor rätt att sörja sina anhöriga på ett humant sätt.

Citat, SvD;

Värdighetsgarantin ska vara en ­garanti för försörjningen under en människas sorgeperiod – på samma sätt som sjukpenningen är en garanti för försörjningen under sjukdom. Den ska således omfatta alla människor med SGI (sjuk­penninggrundande inkomst) – det vill säga i arbetsför ålder – precis som sjukpenningen.

…..

Bevisbördan vad beträffar ”arbetsoförmåga” avbördas på detta sätt den sörjande. Ett civiliserat samhälle erbjuder solidariskt den sörjande att vara ”arbetsoförmögen” under en rimlig period – på grundval av en samhälleligt djupt förankrad respekt för sorg, det vill säga för människors liv och död.

Och visst borde det vara självklart att en människa som drabbas av sorg ska respekteras. Sorg kanske inte är sågon ”sjukdom”, men alla som drabbats av sorg vet att den behöver tid att bearbetas.

Idén är utmärkt och samma sak borde vi kanske också införa när det gäller sjukdom. I dag är det nämligen så att Försäkringskassan helt godtyckligt kan neka någon som drabbats av sjukdom och arbetsoförmåga sjukpenning. Trots läkarintyg misstänkliggörs individer som ”fuskare” och fråntas sin sjukpenning. Humanismen och medmänskligheten är redan satt på undantag av nitiska försäkringsläkare och handläggare.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons nya sjukförsäkringsförslag innebär ytterligare ett dråpslag för alla som drabbas av sjukdom och arbetsoförmåga. Lars Bodén skriver om förslaget och dess konsekvenser i Västerbottens folkblad. Läs även ledarartikeln i Värmlands Folkblad som också tar upp det nya sjukförsäkringsföslaget och dess ödesdigra konsekvenser för hela sjukförsäkringssystemets framtid.

Citat;

Regeringen föreslår på fullt allvar att olika sjukdomar ska ge olika mycket i ersättning. Om du får en ”livshotande sjukdom”, godkänd av regeringen, kan du få 80 procent i sjukpenning.
Dit räknas tumörsjukdomar, sjukdom som kräver transplantation av vitala organ eller en allvarlig neurologisk sjukdom som ALS. Däremot ska den som fått en stroke, är långvarigt deprimerad eller utsliten i rygg och leder få nöja sig med 75 procents ersättning.


Till råga på allt kan den som är sjukskriven i flera långa perioder ramla genom systemet helt och stå utan ersättning över huvud taget.
All börda läggs på den sjuke. Några krav på att arbetsgivaren ska se till att det finns en fungerande företagshälsovård och en vettig rehabilitering ställs inte. Här får i stället arbetsgivaren fritt fram att göra sig av med medarbetare som inte alltid presterar 110 procent.

En ”välfärdsgaranti” för att de som drabbas av sorg ska bli bemötta på ett humant sätt borde vara lika självklart som att de som drabbas av sjukdom möts med respekt. I dagens Sverige är medmänskligheten redan satt på undagtag. Om den moderatstyrda regeringen får fortsätta är den snart helt utrotad – i alla fall från Försäkringskassans regelverk.

Tacka Fredrik Reinfeldt och den borgerliga regeringen för det!

*

P.S. Läs TCO:s intressanta och avslöjande sammanställning av regeringens hårt kritiserade sjukförsäkringsförslag här!

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Bra skrivet som vanligt…har länkat till dig.

 2. nyllan

   /  mars 2, 2008

  Fk sätt att se på ”sina kunder ”och deras arbetsoförmåga är mkt intressant. Att sedan gör bedömingen på telefon och på papper.. dvs inte träffa den fösärakde , och sitta och utföra ”brytärenden” mitt under pågende vård och medc behandling.. det oetikst och här brister hl i sitt yrkesutövande gentemot förvaltingslagen, och rättssäkerheten blir noll…. många fel hanteras och far illa..
  Vem vill bli sjuk i detta land? och vem vill bli utlämnad till HL på FK som är mer en medc säkerhets risk.. för kunden.
  De är inte en informaionsbara.. och illa med systemet..
  Måttet är rågat och den envä’ldige FK, HL … och politiker sitter stilla och tiger.. och systemet sbpar pengar..
  vad har vi en sjukförsäkring till ?
  Om inte under pågående utförd vård.. men vart är den där rehaben.. och hur blir det när all vill bli av ” med ” den som drabbas av sjukdom… ?
  Adress stående i rännsten, utan bostad, men har än så längre god vård, och en etik arbetsgivare som står kvar.. men inga pengar från FK… som slängt ur en.. pga man inte följer deras Brytärende.. så visst det finn mkt att tala om i denna fråga

 3. Sture Nilsson

   /  mars 2, 2008

  Visst är medmänskligheten satt på undantag i vårt så omskrutna s.k. marknadssamhälle.Men jakten på de sjukskrivna och arbetslösa började ju tyvärr redan under den förra regeringen.Därför tror jag det är nödvändigt att mobilisera kraven underifrån, dvs att de många vanliga människorna som inte tänker göra betald karriär m.m börjar att göra sin röst hörd och kräver sin rätt att få leva människovärdiga liv.

 4. H-E.R

   /  mars 3, 2008

  Jag tror som Sture, det måste komma underifrån. Politiker styrs i sin gärning antagligen oftast av dels marknadskrafterna och dels den egna karriären. Kanske låter bistert men jag tycker det verkar mycket sällsynt med politiker som talar ”direkt”, det verkar som om de hela tiden försöker anpassa både sin politik och sig själva i någon sorts mall för bästa image utåt.
  Strikt ekonomiskt och mycket korrekt.
  För att bli ännu mer cyniskt så undrar jag om det inte är så att mycket styrs av trender också; trendigt med miljötänk t ex. Man kan ju hoppas att medmänsklighet blir ”inne”, kanske som en följd av det dito tänkandet angående miljön.
  Huvudsaken är att vi påverkar, kanske särskilt våra barn och ungdomar. Att försöka få dem att förstå hur viktigt det är med gemenskap och hur oviktigt det är med prylar, och framför allt att bli kvitt det förödande habegär som genomsyrar samhället av idag.
  Bra blogg igen Ilse-Marie, kanske den allra viktigaste frågan i dessa dagar, medmänsklighet.

 5. Fille

   /  mars 3, 2008

  Jag håller mer er, Sture och H-E.R. Utifrån egna erfarenheter vet jag också att den som drabbats av sorg exempelvis som följd av att man mist en anhörig har idag svårt att få tid att bearbeta sorgen. Sjukförsäkringen är inget skydd i dessa fall.

  För vissa av oss är förvisso det bästa sorgearbetet att snabbt komma tillbaks och jobba. Men det gäller inte alla. Vi bearbetar sorg väldigt olika. Här finns ofta stora individuella skillnader, också inom en och samma familj. Det är dessa individuella skillnader som borde respekteras bättre. På så sätt är det ett utmärkt förslag att införa en välfärds- eller sorgegaranti.

  Det handlar om att respektera och inse att döden är en del av livet och att sorgen för vissa av oss i vissa situationer är förlamnande och att såren kräver tid för att kunna läkas. Ibland krävs till och med att vi en tid bör ha rätt att kliva av ”ekorrhjulet” ett tag för att ägna oss åt sorgearbete. Detta trots att det kanske skulle strida mot den snävt och fyrkantigt formulerade ”arbetslinje” som Alliansen just nu trummar in… Medmänsklighet var, som sagt, ordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: