Priviatiseringshysterins konsekvenser

I dag ges många exempel på konsekvenserna av den privatiseringshysteri som dragit genom vårt samhälle de senaste åren….

Är det någon som längre tror på att avregleringen av el-marknaden var en bra affär för oss medborgare? Högre el-räkningar är väl det enda som de flesta av oss märkt av. Frågan är vart alla pengarna tagit vägen? I dagens SvD får vi åtminstone en del av svaret:

Fem toppchefer inom Fortum Värme hade 2006 totalt nästan 30 miljoner i ersättningar. Det är lönenivåer som skulle göra många tunga börs-vd:ar gröna av avund. Bolaget är samägt med Stockholm stad, men de politiskt tillsatta styrelse- ledamöterna har ingen kontroll över bonusregnet.

Stockholms-Alliansens utförsäljningshysteri av hyresrätterna kan leda till att många före detta hyresgäster kommer att sitta med ansvar för sjuka mögelhus, samtidigt som kommunen frånsäger sig sitt ansvar. Grattis du har vunnit: – Svarte Petter! Saneringen kostar visserligen ”skjortan”, men du kan ju alltid glädjas åt att du nu blivit ”ägare”!

Alla vi som stått på tunnelbanestationen och fått höra ”Tåget är inställt på grund av vagnfel” vet att det där med underhåll inte verkar vara något som de privata entreprenörerna är särskilt intresserade av.

Likadant är det tydligen med bussarna, citat Metro:

Mer än varannan svensk buss underkänns på bilprovningen. Etthundrafemtio fick körförbud. Bussbolagen sparar in på underhåll för att klara konkurrensen, menar Bilprovningen. Förra året underkändes 53 procent av de tunga bussarna av statliga Bilprovningen. Den vanligaste orsaken var bromsar som tar ojämnt. Även oljeläckage och slitna däck gav underkänt. Men trots samma usla säkerhet år efter år sker ingen förändring.
– Upphandlingarna handlar uteslutande om ekonomi, säger Ensio Andersson, chef för kontrollbesiktningen på Bilprovningen.

Man undrar när alliansens liberaler skall lära sig det som en av liberalismens grundare, J. S Mill, insåg när han menade att infrastruktur var ett exempel där man inte skulle låta privata entreprenörer härja fritt. Det skulle i så fall skada hela samhällsekonomin, därför var just infrastruktur något som Mill ansåg borde vara ett offentligt monopol. Han myntade begreppet ”naturligt monopol”. Ett ord som de flesta liberala nationalekonomer idag tycks sakna kunskap om .

Man kan ändå glädjas över att en del av den värsta och tokigaste privatiseringshysterin stött på patrull. Det är socialförsäkringsminister Cristina ”Hutmark” Pehrsson som återigen tvingas backa från ett mindre genomtänkt förslag. Denna gång handlar det om att privatisera delar av sjukförsäkringen – trafikskadeförsäkringen.

Reträtten verkar dock mest handla om att inte dra på sig kritik före nästa val, eftersom höjda försäkringspremier knappast blir en ”valvinnare”. Men efter valet verkar ”Hutmark” Pehrsson anse att det är läge att ”brassa” på igen.

Den moderata strategin, att säga en sak och sedan göra tvärtom, tycks hålla i sig. Frågan är väl bara om svenska folket går på samma bluff två val i rad?

*

Läser att Ralph Nader nu återigen planerar att ställa upp i det amerikanska presidentvalet. År 2000 var Nader skillnaden mellan vinst och förslust för Al Gore och hjälpte till att sätta George W Bush i vita huset. Så, oavsett hur rätt Nader har i sin kritik av det amerikanska samhället, blir Naders deltagande förmodligen enbart en fördel för Republikanerna. Inte mycket att hurra över med andra ord….

*

Till sist…
För en tid sedan erkände CIA (i stora rubriker) att de använt sig av ”tortyr” – ”3 gånger mot terrorfångar”. Att erkännandet bara var ytterligare ett bevis på USA:s och CIA:s skenhelighet tror jag många av oss var metvetna om. Hur verkligheten ser ut, och har sett ut under många år, kan man bland annat läsa om i Naomi Kleins bok Chockdokrinen. Lars Berge skriver i dag en utmärkt artikel i SvD om de som själva har blivit utsatta för USA:s grymma tortyrexperiment. Experiment som drabbar och bryter ned både offren och förrövarna.
*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Fille

   /  februari 25, 2008

  Ibland verkar det som att något som det gått ”mode” i måste drivas ut till sin mest absurda spets, innan det blir möjligt att ifrågasätta och diskutera på ett seriös sätt. Så verkar fallet vara med ”privatiseringarna”.

  De flesta av oss får numera dagligen exempel på hur privatiseringshysterin perverterat och urartat. Bra skrivet Ilse-Marie! Fler seriösa skribenter borde följa efter och belysa de absurda konsekvenser som högerkrafterna just nu utsätter folket för.

 2. Johan F

   /  februari 25, 2008

  Mitt största problem med privatiseringar är inte att de görs utan att de görs utan tanke eller med besparingar som enda mål. Infrastrukturen är jag böjd att hålla med om att staten kan ta hand om.

  DOck är det inte bra om staten sitter med för mycket bundet kapital i gigantiska företag. Vad det gäller el-marknaden är jag inte riktigt lika övertygad som du att det är på grund av privatiseringar som priset har gått upp. VI har ju ingen aning om vart el-priset varit idag utan avreglering.

 3. Robin

   /  februari 25, 2008

  En annan konsekvens av privatiseringarna är att vi, dvs medborgarna, förlorar inflytandet och insynen i verksamheten, det demokratiska handlingsutrymmet krymper mer och mer.

 4. H-E.R

   /  februari 25, 2008

  Toppenbra Ilse-Marie!
  Att ifrågasätta privatiseringarna, och framför allt syftet med dem, är nödvändigt.
  Som det verkar nu är allt gemensamt ägande förkastligt, privat ska det vara. En falsk agenda som inte har ett dugg med medborgarnas bästa att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: