Effektiv slakt av arbetsmiljöarbetet

Arbetsmiljön, vad bryr vi oss om den?

Ja, att den borgerliga regeringen har lagt ämnet på hyllan tycks vara helt klart. Istället har man genom sin nya politik på området visat att alla som på något sätt sliter ut sig eller skadar sig på jobbet får skylla sig själva. Men det finns det som är ännu värre…

I helgen hände det som gruvarbetarfacket hade varnat för kunde hända i LKAB-gruvan i Kiruna. En olycka med dödlig utgång. En ung 21-årig kille fick sätta livet till. Gruvledningen hade inte lyssnat på fackets varningar.

Så här kommenterar Aftonbladets ledare utvecklingen;

Arbetsmiljöverket, den myndighet som ska övervaka frågan, har tvingats till nedskärningar. Antalet inspektioner måste begränsas, något som framför allt kommer att märkas på mindre arbetsplatser.
Arbetslivsinstitutet, ett av de ledande i världen, är nedlagt. Och de fackliga organisationernas möjligheter att själva finansiera arbetsmiljöarbetet begränsas av medlemsflykt och höjda kostnader för a-kassan.
Fler kommer att dö på svenska arbetsplatser. Ett ”totalt misslyckande”, för att låna orden från Gruvtolvans ordförande.

I Aftonbladet skriver Sven Otto Littorin i en artikel om regeringens politik. Citat;

Med de effektiviseringar av verksamheten som nu genomförs på verket är jag övertygad om att myndigheten fortsatt kommer att kunna bedriva en effektiv tillsyn, särskilt inriktad mot de arbetsplatser med störst risk för ohälsa.

Efter att ha lagt ned Arbetslivsinstitutet och genomfört kraftiga neddragningar av Arbetsmiljöverket (var tredje anställd) har alltså Sven Otto Littorin mage att kalla denna slakt för ”effektiviseringar”.

LO kontrar, Aftonbladet, citat;

Resultatet blir att ett företag kan räkna med att inspekteras vart tjugonde år.
FN-organet ILO rekommenderar en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda. Sverige ligger redan nu under den rekommendationen.

Så här säger Mikael Sjöberg på Arbetsmiljöverket;

– Vi kommer att göra färre inspektioner i framtiden och det finns en risk för att vi inte kommer att göra ett lika bra arbete. Men effekterna ser vi först om några år.

Det är fruktansvärt tragiskt när någon får sätta livet till för att arbetsmiljöarbetet inte fungerat. Men även alla de som dagligen sliter ut sina kroppar i fysiskt tunga, stressiga och ibland farliga jobb – drabbas på ett lika tragiskt sätt av regeringens politik.

”Effekterna ser vi först om några år….” det är så sant som det är sagt!

*

Läs Alliansfritt Sverige om Effekterna av regeringens politik på arbetsmiljöområdet

*

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. H-E.R

   /  februari 7, 2008

  Djupt tragiskt, dessutom hände ytterligare en liknande olycka idag 6 februari, dock med turligare utgång.
  Snålandet med Arbetsmiljöverkets budget för inspektioner och även det indragna statliga stödet för utbildning av skyddsombud är fullständigt vansinnigt. Sverige ligger så illa till att det bryter mot ILO-reglerna vad gäller arbetarskydd.
  Så går det när den giriga dumheten bedrar visheten. Detta händer i ett land som har alla möjligheter att utvecklas exakt åt det motsatta hållet. Sverige har alla förutsättningar att bli ledande både vad gäller säkra arbetsplatser och förebyggande arbete mot ohälsa i arbetet.
  Cyniskt så det förslår.
  Först försämrar regeringen möjligheten till ett utvecklande av säkra arbetsplatser och när olyckorna sedan sker straffas de som har skadats genom sänkta ersättningar och insinuanta antydningar om fusk.
  Alliansens Sverige.

 2. De negativa effekterna av alliansens politik, på alla områden, kommer Sverige att få dras med för oöverskådlig framtid – till all olycka.

  Det var förra valet som var ödesvalet, vilket alldeles för många inte tycktes förstå.

 3. Fille

   /  februari 7, 2008

  Jag håller med dig Kerstin. Det skulle ta lång tid att reparera det som Alliansen rivit ned när det gäller social trygghet, försäkringsskydd och arbetsmiljö.

  Man får bara hoppas att det arbetet inleds direkt efter nästa val. Men dit är det som sagt ännu långt.

  Mycket hinner hända innan dess. Mycket hinner Husmark Pehrsson och Littorin rasera innan dess..tyvärr…

 4. H-E.R

   /  februari 7, 2008

  Litet tillägg:
  Det är fullständigt skandallöst hur nonchalant alliansen tänker vad gäller skyddsombud. Utbildning inom psykosocial/krishantering tycks vara överflödig tyckte alliansen som knep 15 miljoner ur det staliga stödet för utbildning av LO-ombuden:

  http://www.dagensarbete.se/home/da/home.NSF/unid/A1F7C32300FD7EC0C12573CB0056FA28?OpenDocument

 5. Patte

   /  februari 7, 2008

  Det finns mycket idiotiskt som moderatalliansen med underhuggare har genomfört. Bland annat slakten på utbildningarna och utvecklingsmöjligheterna.

  Kom det någon konsekvensanalys av nedläggningen av arbetslivsinstitutet? Nej då!

  Skälet? Vad jag vet var det för ”vi har makten nu och gör det vi vill göra!” och ”vi har mandat”

  Möjligen sade de (utav egen analys: med Littorins fuskexamen troligen) att arbetslivsinstitutet inte gjorde sitt jobb bra.

  Jag hatar dessa förbannade människor mer än allt och ser hellre svd vid makten än dem! Detta gäller moderatpacket och deras knähundar som slåss om smulorna. Smulor som blivit över då moderaterna vräkt i sig allt på det ”dukade bordet” de fått efter sossarna.

  När de sedan 2010 kommer lämna bordet så är inget bortdukat och besticken och tallrikarna ligger huller och buller på bordet där det finns stora såsfläckar och matrester överallt, precis som förra gången moderatpacket hade makten.

 1. Historiebeskrivning i statens tjänst « Ett hjärta RÖTT
 2. Bubblaren Sven Otto och retstickan Moore « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: