Smutskastning, gubbvälde och vårdslakt

Ibland blir allt övertydligt…
Som när ”gubben” Feldt läxar upp Mona Sahlin för att hon bytte Nuder mot Östros. Hon förstår givetvis inte hur det går till i maktens korridorer. Hon är ju kvinna.

Eller som Liza Marklund skriver i Expressen;

Om kvinnliga ledare är rakryggade och genomför sina beslut är de för hårda.
Om kvinnliga ledare INTE är rakryggade och genomför sina beslut är de för veka.

*

I natt smäller det i USA. ”Super Tuesday” – vem är inte spänd på resultatet?

Förra veckan såg jag Clintons och Obamas lugna och resonerande framträdande i CNN. Mot slutet kom frågan alla väntat på, om ett demokratiskt ”dreamteam”. Skulle det kunna bli verklighet? Båda log brett, men givetvis inget svar. Nej, vi kan nog glömma det. Vi får nog vara glada om det blir någon av dem, kanske med Edwards som vice. Själv har jag svängt fram och tillbaka – nu håller jag tummarna för Hillary…. sjukförsäkringen avgör.

Men, i slutändan – oavsett hur det går mellan Obama och Clinton – är det inte säkert att det blir en demokratisk president denna gång heller. Som Paul Krugman uttryckt det i New York Times (enligt Stefan Jonsson i DN).

Högern har smutskastningskampanjen förberedd. President Clinton ställdes inför riksrätt därför att han ljugit om ett sexuellt snedsteg. President Bush gick fri trots att han ljugit landet in i ett krig som dödat hundratusentals och ödelagt livet för miljoner.

Och, smutskastningskampanjen lär bli värst om Hillary Clinton vinner. Kvinna, stark, klok, vass, duktig, smart, kunnig… och gift med alla smutskampanjmakares favorit – Bill Clinton. Helt klart ett bättre smutskastningsobjekt än en lagom svart, trevlig och karismatisk kille – som alla gillar. Eller i alla fall inte hatar….

*

”Vårdslakt Stockholm” upprör de läkare som ser konsekvenserna av ”reformen”.

Så här uttrycker Helena Josefsson, vårdcentralchef i Fittja, sin frustration i DN i dag;

Alla som har det minsta insyn i hur det här fungerar tycker att Vårdval Stockholm är vansinnigt. Nu kommer den friskaste befolkningen att få dubbelt så mycket pengar….

Det nya systemet gynnar många, korta besök eftersom besöksersättningen höjs. I de invandrartäta förorterna ska man kompenseras genom tolkersättning.

Ursäkta mig, men det är en piss i Mississippi. Dessutom fungerar tolkförmedlingen katastrofalt dåligt. Jag ger det här ett år, men jag är inte främmande för att hoppa av om jag ser att det inte går.

Den borgerliga ”vårdslakten” slår hårt mot de allra svagaste grupperna. Segregationen och klyftorna ökar, men kanske värst av allt – som Jan Halldin, läkare i Danderyd, tidigare uttryckte det;

Vårdval Stockholm kan komma att undergräva en av de viktigaste delarna i den svenska välfärdens kärna.

Taktiken är klar. Först utarmar man den offentliga vården. Det tar tid, men det går om man är ihärdig. Sedan öppnar man upp för de privata ”alternativen” – för gräddfilerna. Slutresultatet; en fet plånbok är snart är det enda man behöver för snabb och bra vård. Visst är det härligt?!

*

Tips; Läs Mikael Trolins debattartikel om Försäkringskassan i Aftonbladet.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Voogi

   /  februari 5, 2008

  Det finns en hel del gammalt och ouppgrävt i Clintons ryggsäck. Därför har jag hela tiden trott att hon inte kan vinna presidentvalet även om hon har de kvaliteter som behövs. Jag står fast vid den tron även om jag kan tänka mig att McCain inte är den som sätter spaden i i första taget. Han kör över henne ändå, skulle jag tro.

  Dreamteam blir inte av, såvida inte Barack accepterar att få en underordnad roll. Han blir inte nr 2, för där finns redan Bill. Hillary tar aldrig plats i baksätet.

  Visst har Edwards en nyckelroll, men jag tror inte han ger sitt aktiva stöd till Clinton. Så antingen passar han och bidar sin tid, eller så ger han stöd till Barack.

  Barack, helst med Edwards med sig, kan kanske matcha McCain.

  För amerikanerna tror jag Barack är bäst.

  För omvärlden är det en lite annan situation. Ur ekonomisk synvinkel är McCain att föredra, men kombinerar man det med vad han kan tänkas göra militärt, så kan saken komma i en annan dager.

  Jag hoppas på Barack, kanske mest för att vapenskramlet förmodligen blir betydligt mindre med honom vid rodret.

 2. H-E.R

   /  februari 5, 2008

  Apropå vårdval Stockholm:
  Det lär visst stå skrivet på affischer i tunnelbanan ”Nu kan du gå någon annanstans och vara sjuk”.
  Snacka om käftsmäll i motljus för de som bor i förorterna.

 3. Jag tror du har fel om Feldt.
  Det är inte fråga om man eller kvinna.

  Hr Feldt är en av ledarna för den nyliberala nationalekonomiska rörelsen i Sverige. Som sådan verkar han för att sekten ska få fortsatt inflytande.

  Positionen som relativt oberoende finansminister i regeringen har sedan Feldts tid varit en av de viktigaste för att sprida sektens läror.

  Mona fösöker beskära sektens makt. Gissa om han som representant för sekten försöker att motverka det?

  Mona gör helt rätt. Även om hon också är nyliberal kan hon ju inte ha en konkurrerande ledare i regeringen. Kanske särskilt som hon också är nyliberal, fastän inte nyliberal ekonom.

  Nyliberal = yttersta högerkanten.

  Fast bara de sjunger Internationalen så…

 1. Vilka chefer är det som går? « Som jag bäddar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: