Sjuk politik och Hillary

Några tidningskommentarer om regeringens SJUKA sjukförsäkringspolitik…

Jesper Bengtsson i Aftonbladet; Ministern utspel döljer försämringarna

Lars Bodén i Västerbottens Folkblad; Politiken blir motsägelsefull

Citat;

Till om med Timbros vd tvingas erkänna att ”det finns ett drag” i politiken som stärker kritiken om att regeringen slår mot de sjuka och svaga.

Per Dahl i Barometern (moderat); Ta tillbaka förslaget

Citat;

Den stora frågan är ju om en regeringen efter att ha fattat beslut om sjukförsäkringar även kommer att dra in offentliga pensioner för alla som pensionssparar privat? Naturligtvis under mottot ”Arbetslinjen: 85-årningar, ligg inte där och slöa, ut och jobba med er!”

Min egen kommentar finns här!

*

bush-fredr.jpg

P.S. Valet i natt…

Ännu en anledning att hålla på Hillary? 😉

Fredrik Reinfeldt stödjer nu Barack Obama”hans politik ligger nära alliansens”. Så säger Fredrik som i förra valet höll på George W Bush.

Det finns ett talesätt… ”att vända kappan efter vinden”…. 😉

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Voogi

   /  februari 5, 2008

  Var det c:a 10 år sedan som Ann Hedborg släppte bomben att privata pensionsförsäkringar skulle komma att avräknas mot den allmänna? Dvs precis det Per Dahl befarar ovan.

  Man försökte skyla över med att det var en privat fundering eller bara en slip of the tongue.

  Jag valde då att tolka det som ett fiskafänge för att utröna hur stark stormen skulle bli mot ett sådant förslag.

  Blir utvecklingen av samhällsekonomin dålig på 20 års sikt (som bl a jag befarar), så blir det en verklighet.

  Att skära lika mycket rätt över skulle drabba för många ”fattigpensionärer” alltför hårt, så golvet (garantipensionen) kommer att hållas kvar så länge det bara går. Har du sparat privat så mycket att det räcker till att motsvara garantipensionen, så blir det ingen pension från det allmänna.

  Detta händer förmodligen oavsett färg på regeringen.

 2. Fille

   /  februari 5, 2008

  Ja herregud, vilket självmål Cristina Husmark Pehrsson och Reinfeldt gjort i sjukförsäkringsfrågan. Inte nog med att de lyckas förena facken (TCO,SACO och LO) och arbetsgivarna (Svenskt Näringsliv och Företagarna).

  Tydligen pågår idag också revolter runt om i de borgerliga riksdagsgrupperna (åtminstone i M och C). Nu har man lyckats retat upp moderata Barometern, Svenska Dagbladets PJ Anders Linder, Dagens Industris ledaravdelning, Maria Rannkka och Munkhammar på Timbro också…

  Fattas bara snart att Filippa går ut och offentligt kritiserar Fredrik… 🙂

  Vad vi ser är en regering i fritt fall i sjukförsäkringsfrågan…

  Voogi, när det gäller oppositionspartierna kan du möjligen trösta dig med att s, mp och v gemensamt lovat att de skall avskaffa det avtals- och försäkringsförbud som Husmark Pehrsson och Fredrik Reinfeldt vill införa. Verkar alltså inte som att Anna Hedborgs ”kreativa och vilda tanke” har något större stöd där idag…

 3. Voogi

   /  februari 5, 2008

  Fille:

  Det föreslagna avtals- och försäkringsförbudet handlar väl om sjukförsäkringarna, eller har jag inte läst allt?

  Tyvärr hänger inte min tro om urholkade pensioner och avräkningar mellan privat sparande och den allmänna pensionen på några politiska funderingar åt ena eller andra hållet.

  Den hänger på en dyster syn på Sveriges ekonomiska status om c:a 20 år med en, i bästa fall, oförändrad, men betydligt äldre befolkning. Våra välfärdskostnader för de pensionerade kommer då att bli en mycket tung börda för de yrkesarbetande.

  Men en aktiv och integrerande invandrarpolitik kan göra mycket gott.

 4. H-E.R

   /  februari 5, 2008

  Voogi, försäkrings/avtalsförbudet tar bort rätten att använda sig av t ex de avtalsbaserade tilläggsförsäkringar som facket tillhandahåller. Pengar som avsatts av arbetstagaren just för det ändamålet.
  Även rent privata försäkringar blir värdelösa då ersättningsnivån aldrig får överstiga 75% vid sjukdom.
  Enda sättet att gardera sig för en dräglig standard vid sjukdom blir således att ”välja” ett högavlönat yrke och sedan ”välja” att hålla sig frisk tillräckligt länge för att hinna packa madrassen full med buffertpengar. Alternativt kan man ”välja” att födas med guldsked i mun, då behöver man inte fundera alls över vare sig arbete eller sjukdom.
  ( Jag härmade Ilse-Maries kanonbra satir om ”väljandet” lite 🙂
  Visst är det märkligt ändå att alliansen som uttalat fördelen med att varje individ ska försöka vara förutseende ekonomiskt med bl a försäkringar om olyckan är framme gör på detta sätt. Och lika märkligt är det att de kastar ägarrätten över bord också.
  Konsten att skjuta sig i foten 🙂

 5. Fille

   /  februari 6, 2008

  Voogi:

  Okej jag fattar din poäng. Visst är också jag oroad över att politikerna i framtiden kan ”samordna bort” tilläggspensionen. Ett steg framåt måste det väl ändå vara att oppositionspartierna nu är eniga om att någon liknande ”samordning”, som regeringen nu föreslår när det gäller de tilläggsförsäkringar, inte ska får förekomma i sjukförsäkringen om de får makten. Visst är detta ett steg i rätt riktning?

  När det gäller den framtida ”demografiska bomben”, med ökad andel pensionärer i framtiden, tror jag att skräckscenarierna är något alarmistiska just nu. De flesta som tecknar ”skräckscenarier” tar inte med i analysen att det inte bara handlar om att räkna ”huvuden”, utan också om att produktiviteten och tillväxten kan öka. En högre produktivitet gör ju att färre behövs för att producera lika mycket…

  Dessutom är övriga Europa i en betydligt besvärligare situation än vi när det gäller demografin i framtiden. Vi har trots allt ett, i europeiska mått mätt, relativt högt barnafördande kombinerat med en hög kvinnlig förvärvsfrekvens. Något vi kan tacka föräldraförsäkringen och dagis för. Man får väl bara hoppas att Alliansens ”vårdnadsbidragslinje” inte hinner slå undan benen för dessa ting (allt för mycket) innan nästa val…

  Möjligen tror jag vi i framtiden kan räkna med en något högre genomsnittlig pensionsålder. Det tycks vara nästan oundvikligt. Det bästa vore i så fall om detta kunde ske utan att man höjde den lagstiftade pensionsåldern, utan istället öppnade upp för en mer flexibel övergång till pensionstillvaron. Exempelvis kan detta ske genom möjlighet till delpension. Tyvärr har vi sett ganska lite av sådana perspektiv i framtidsdiskussionerna. I alla fall än så länge…

  H-E.R, klockren kommentar där, som vanligt 🙂

 6. Voogi

   /  februari 6, 2008

  Fille:

  Jag har inte brytt mig om att kommentera förslaget kring tilläggsförsäkringarna på sjukförsäkringssidan eftersom det är så urbota dumt ur flera synvinklar och är chanslöst att gå igenom.

  Att oppositionen tar avstånd från ”samordningen” på sjukförsäkringssidan är också helt självklart.

  Däremot ger det avståndstagandet ingen tröst vad gäller pensionerna på sikt. Det är en helt annan fråga.

  I demografifrågan ligger Europa mycket illa till jämfört med alla övriga delar av världen mot mitten av det här århundradet. Värst till ligger Ryssland och en del östeuropeiska länder samt de runt Medelhavet. Bäst till ligger Frankrike och UK.

  Sverige ligger på den bättre delen, men vi har ett mycket stort problem i form av vår höga skattebelastning. Vi har nästan inga marginaler kvar att ta av. Skall vi behålla nuvarande nivå på välfärden, så torde vi ha kommunalskatter kring 50% vid mitten av århundradet.

  För att bibehålla befolkningens storlek krävs att varje fertil kvinna i Sverige föder 2,1 barn. Jag kommer inte ihåg vår siffra just nu, men nog är vi en bra bitr därifrån.

  Produktiviteten påverkar, men inte lika mycket nu som när vi var en industriekonomi och är svårmätt, inte minst i förhållande till inflationen.

  Att svenska kvinnor i hög utsträckning förvärvsarbetar är en nackdel, inte en fördel. De utgör inte en latent arbetskraftsreserv i samma utsträckning som på andra håll.

  Om 40 år tror jag EU har brutit samman. Har det inte det, så har konvergenskraven, om än inte formellt så i varje fall i praktiken, skapat ett Europas Förenta Stater med bl a samordnad social- och finanspolitik vilket gjort att vi tvingats anpassa såväl skatterna som våra sociala ambitioner till någon slags gemensam europeisk nivå. Och jag är övertygad om att det handlar om sänkningar.

  Men det är föga trösterikt att ligga hyfsat till i Europa när hela Europa blir akterseglat.

  Däremot är det mycket trösterikt att få bo i detta fantastiska land även om ekonomin inte är den bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: