Många stämningar blir det

Karin Pilsäter och Mauricio Rojas anmäler fyra socialdemokrater för ”hyckleri” till konstitutionsutskottet för att de har ”ägnat sig åt omfattande privatiseringar under de senaste tolv åren”.

Jag kan till stor del hålla med dem i deras kritik – visst kan man kalla det hyckleri. Socialdemokraterna har i regeringsställning sålt ut statliga företag trots att många svenskar och socialdemokrater var emot detta. Nu har har de ändrat inställning – i alla fall när det gäller de företag som står på spel denna gång.

Men stämningen blir trots allt komisk och märklig. Tänk vilka konsekvenser denna stämning skulle föra med sig om alla politiker som ändrat åsikt under sin politiska karriär, eller tjänat ett politiskt parti som ändrat åsikt, skulle stämmas för hyckleri. Hur många skulle då gå fria?

Bara hos till exempel Moderaterna finns en hel rad anledningar till stämningar. Detta parti som till exempel under historiens gång varit emot såväl allmän och lika rösträtt som åttatimmarsdag. De senaste åren har de varit emot till exempel fri abort (1974) och partnerskapslagen för homosexuella (1994). Nu har de ändrat sig. Kanske vi skulle anmäla hela Moderata samlingspartiet för ”hyckleri”. Speciellt nu när vi har fått en statsminister som själv har gått från ett uttalat hat mot allt vad välfärd heter (1993) till att bli en (i retoriken) övertygad välfärdskramare.

Frågan är väl bara om man ska anmäla Fredrik Reinfeldts retorik eller hans politik för ”hyckleri” 😉

Vilka politiker hycklar? Vilka politiker hycklar aldrig?

*
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. H-E.R

   /  februari 1, 2008

  Ja du milde om alla ändrade uppfattningar inom politiken skulle föranleda en stämning, då skulle inte tiden räcka till 😉
  Önskvärt vore om socialdemokraterna tog sin ursprungliga ideologi tillbaka. Vilket då antagligen kommer att föranleda fler ändrade uppfattningar….. fast egentligen är det väl fel att kalla det ”ändrad uppfattning” om man går tillbaka till ursprunglig ideologi och politik. Vore kanske bättre att benämna det ”eftertänksamt uppvaknande”. Men det ger förstås dåligt underlag för sak i KU det 🙂

 2. H-E.R

   /  februari 1, 2008

  Hm…
  Det nyskapande ordet ”genetligen” skulle vara ”egentligen”.

 3. St Just

   /  februari 1, 2008

  Mauricio Rojas tillhör knappast dem som ska prata om hyckleri med sitt politiska kappvändande från extremvänster till nyliberal.

  Och Pilsäter – Give me a break!

 4. H-E.R. – jag hann fram med rättstavningsredigeringen innan jag läste din rättning 😉

 5. H-E.R

   /  februari 1, 2008

  Det är bra det Ilse-Marie, jag behöver rättstavningsredigering ibland 🙂
  Dessutom har jag nu fått fysiska problem med skrattmuskeln. Ju mer jag tänker på Rojas/Pilsäters bravad desto värre blir det.
  Instämmer med St Just – give me a break 😀
  Undrar vad detta får för följder. Knappast till godo för Fp i alla fall.

 6. Instämmer H-E.R. Ju mer man tänker på det desto värre blir det 😀

 7. Detta handlar inte om ändrad uppfattning. (Det är bara bra om socialdemokraterna ändrar uppfattning) det handlar om hur man konsekvent FÖRDÖMMER!

  Som om det aldrig funnits tillstymmelse till försäljning av statliga bolag förut. Är det inte förmätet att så fördömma det som de själva gjort?

  Likaså om räntesnurran, men varför i all sin dar har sossarna inte gjort något åt det? Är det nu först det blir klart för dem hur det ligger till? Behövdes det en borgerlig regering för att skygglapparna skulle falla från deras ögon eller har de bara kapitalt struntat i alltihop och bara slagit sig för bröstet och utropat sig själva som världsbäst och anser sig sjäva vara de enda som har den enda rätta sanningen?

  Det är bara inte detta. I ortstidningar, på gator och torg i media spyr dessa besservisser ut sina lögner om regeringen. Lyssnade på kommunals torgmöte för ett tag sedan. Det är rent otroligt hur man blåljuger folk rakt i ansiktet. Palmes retorik har återuppstått.

 8. Vi är nog många som skulle vilja se mer av Palmes retorik och politik, Linná 😉

  ”Blåljuger” tycker jag är ett uttryck som skulle passa bättre på moderata politiker.

  Dessutom, är det inte lika förmätet av borgare och moderater att, på mycket lösa grunder, peka ut en stor del av svenska folket som ”bidragsfuskare” när de själva bevisligen har fifflat med både skatter, fuskbyggen och svartjobb. Hyckleri är bara förnamnet….

 9. ST JUST- Håller helt med inlägg nr 3. Vem är Mauricio Rojas för att anmäla någon annan för hyckleri? Snubben var själv radikal och ultra marxist i Chile innan han kom till Sverige. Där påstår några landsmän att han kände sig så illa mottagen av det svenska samhället att han ville bilda ett ”invandrarparti” (herregud!?) Efter det försökte han göra karriär hos Moderaterna, Timbro och folkpartiet. Anklagar andra ”invandrare” för att vara lata och ointegrerade för att de röstar ”vänster”…
  Hycklare var ordet..

 10. Jan Wester

   /  februari 1, 2008

  Sossarna låter som vänsterpartiet NÄR DE ÄR I OPPOSITION.
  Sossarna har väl äntligen lärt sig att vänsterpartiet haft rätt hela tiden i sin kritik mot dessa utförsäljningar. Får vi hoppas…….
  Men faktum kvarstår: sossarna lade grunden för de utförsäljningar som alliansen nu gör.
  Och här har dessvärre allianstomtarna rätt.
  Däremot förstår jag inte hur man kan lägga in en KU-anmälan mot att en opposition har en åsikt även om man ändrat uppfattning. I förlängningen frågar man sig då: anser folkpartiet att det ska vara förbjudet att ändra uppfattning? Skall detta förbjudas lagvägen ? Skall ett parti varudeklarera alla sina åsikter i alla frågor och tillfråga folkpartiet innan man får ändra dem ?
  I just denna fråga använder de ordet: hyckleri. Då frågar jag mig samtidigt kan man anmäla Göran Persson för hyckleri också för att han köper hushållsnära tjänster när han argumenterade emot i valrörelsen ?
  Och kan man anmäla de moderater som vägrar söka jobb och lever på statsrådspension och inte vill jobba när de pratar om jobblinjen.
  Är inte detta hyckleri ?

 11. H-E.R

   /  februari 1, 2008

  Till Karin Pilsäters försvar måste man väl ändå nämna att hon talade väl om Volvo i SR för ett antal år sen:
  ”Volvo är det svenskaste som finns – nästan lika svenskt som spaghetti” 😀

 12. Daniel

   /  februari 1, 2008

  Pengar är mark

  Därför vill inte socialdemokraterna att alliansen skall få 200-300 miljarder extra att sätta sprett på, pengarna lär spenderas innan ett möjligt makt skifte 2010 och det vet sossarna.

  Så är det med den saken, idiologin har också ett pris ( ett par hundra miljarder i dessa extrem fall ).

 13. H-E.R, spagetti var ordet 😀

 14. H-E.R

   /  februari 2, 2008

  Hm… Ilse-Marie.. spagetti var ordet ja 😀
  Men om Pilsäter talar väl om Volvo, vad ska man då säga om det Rojas hyllar?
  Citat ur intervju 2004:

  ”Är bilden av Pinochet för ensidig?
  – Några ville att det skulle gå dåligt ekonomiskt för Chile under diktaturen, så att man kunde fördöma och säga att allt bara var elände. Så var det inte. Pinochet lämnade Chile med tio procent i tillväxt.
  – Menar du att svenskchilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?
  – De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer. Exilchilenarna är kvar i det som hände 1973. Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre.
  Mauricio Rojas (fp) intervjuad 2004”

  Hittade det citatet här:
  http://www.socialist.nu/citat/folkpartiet.html

 15. Röd men läskunnig...

   /  februari 2, 2008

  Ilse-Marie,

  Det är ju lite roligt att läsa ditt inlägg och alla kommentarer till det. För inte är nån anmäld för ‘hyckleri’ även om det i och för sig skulle vara roligt – utan för att sossarna idag hävdar att utförsäljningarna i den form de skall göras strider mot grundlagen. Om det stämmer har alltså flera socialdemokratiska regeringar de senaste åren brutit mot grundlagen. Således bör de stämmas, anmälas, straffas på lämpligt sätt.

  Så då undrar jag, har ni ens läst debattinlägget? För den typ av retorik som Thomas Östros och Berit Andnor med flera sysslar med just nu, med egna utförsäljningar som borde finnas i närminnet hos dem alla, är rent ut sagt usel politik. Även vi sossar ska stå för vad vi gör, punkt.

 16. Ja det får man ge er i alla fall! Ni ändrar er aldrig!

 1. Peter Karlberg : KU fortsätter att vara fullständigt meningslöst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: