Höger och vänstersvängar

DN:s ledarsida analyserar siffror från valforskarna Sören Holmberg och Henrik Oscarsson.

Citat;

Andelen svenska väljare som placerar sig själva till höger på en höger-vänsterskala var hela 46 procent, enligt en ny rapport från valforskarna Sören Holmberg och Henrik Oscarsson.
Med en sådan ideologisk kantring, i valet 2002 var högerandelen bara 39 procent, borde alliansen ha självförtroende att driva en mer förändringsinriktad politik.

Vid tiden för valet ansåg sig alltså runt 46 procent av befolkningen stå till ”höger” i politiken. Om deras övertygelse nu var så stark kan man undra hur det kommer sig att så många ångrade sig direkt efter valet med oöverträffad hastighet. Titta till exempel på denna opinionsundersökning som gjordes bara ett halvår efter valet. Hur det ser ut i dag vet vi alla. Gapet mellan blocken är rekordstort.

Vänsterblocket har nu nära 60 procent av väljarstödet.

Det är inget unikt att människor vill ha förändring. Inte heller är det unikt att det man tror sig ha tröttnat på känns alltmer lockande ju längre ifrån det man kommer. ”Man saknar inte kossan förän båset är tomt” skulle man kunna säga 😉

Det som hänt i Sverige efter valet är inte heller unikt. John Rentouls studie Me and Mine (1989) visade att opinionen i Storbritanien under Tatchers tid vid makten blev allt mer positivt inställd till välfärdsstaten. Till exempel instämde 1979 – före Thatcher – 50 procent av britterna i påståendet att ”de förmåner som välfärdsstaten i dag erbjuder har gått för långt.” Efter några år med Tatchers stålbad, 1987, höll bara 16 procent med om samma påstående.

En stark känsla för rättvisa och solidaritet sitter djupt förankrad hos flertalet svenskar. När den borgerliga regeringen med all tydlighet visar att de vill ha ett tudelat samhälle med ökade klyftor och sönderslagen välfärd sparkar de flesta bakut. Det finns gränser – även för de som under alliansens segertåg ansåg sig luta åt ”höger” i politiken.

Med en massiv och långvarig högerkampanj i svensk press och media under de senaste 20-30 åren får man väl ändå förvånas över att svenska folket trots allt lyckats behålla sina grundläggande värderingar och inte vill ge avkall på rättvisa, solidaritet och medmänsklighet.

Kort sagt – att som alliansen gör – sparka på de som ligger ned – är ingenting för en majoritet av svenska folket!

*

Kan också konstatera att min misstanke att den politiska bloggvärlden dominas av män, visade sig vara riktig. Kvinnor ägnar sig framförallt åt mode. Ett sorgligt faktum. För min egen del kan jag nog inte komma på något mer meningslöst.

Men, visst känner man av det, som kvinna. Den politiska bloggvärlden är mansdominerad, och som alla mansdominerade områden – högervriden. Kanske ännu en anledning att inte ge upp…

*

Missa inte Alf Hornborgs intressanta artikel i DN ”Den vite konsumentens börda”.

Ett litet citat;

Den franske antropologen Maurice Godelier har påpekat att samhällen i alla tider har varit benägna att framställa ojämnt utbyte och exploatering som om det vore ett rättvist byte av tjänster. Slavarna skulle vara tacksamma mot sina ägare, medeltidens livegna mot sina feodalherrar, inkahärskarens undersåtar mot sin gudomliga kejsare De som alstrar överflödet skall vara tacksamma för de smulor som kommer dem till del. Är det därför vi i dag pratar om ”arbetsgivare” och ”arbetstagare”? Är det därför vårt budskap till de fattiga länderna i syd är att de bör vara tacksamma för att få sälja sina underbetalda arbetstimmar och naturresurser till det kapitalstinna nord?

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. ”Med en massiv och långvarig högerkampanj i svensk press och media under de senaste 20-30 åren får man väl ändå förvånas över att svenska folket trots allt lyckats behålla sina grundläggande värderingar och inte vill ge avkall på rättvisa, solidaritet och medmänsklighet”

  – Vet du Ilse-marie jag kom att tänka här på hur en grupp tjejer i min klass förut skrev en uppsats om bilden av sjukvården i svensk press. De kom fram till att den var mycket negativ. Sedan jämförde de det med vad människor tyckte om den och det var tvärtom, de var mycket nöjda med vården. Trots massiv mediesvammel lyckas de inte intala människor , deras ”verklighetsbild”.

 2. Hejsan, måste bara säg att jag tycker du har skrivit ett bra och nyanserat inlägg som jag står bakom! 🙂

  Jag förundras också över hur vi (dom flesta) håller kvar med sina värderingar trots den högervridna pressen, fast frågan är hur länge det håller innan allt fler ”tappar”/”byter ut” sina värderingar mot mer egoistiska…

  Mvh, Vide
  http://videkvist.blogg.se

 3. SåJävlaTrött

   /  februari 2, 2008

  Rättvisa, solidaritet och medmänsklighet. Så lätt det är att slänga sig med sådana ord och sedan döva våra samveten genom höga skatter och utpytsandet av pengar till höger och vänster. Se där, jag skänker ju indirekt! En tunn röst om urholkad ekonomi viftas bort. ”Vi har det ju ändå bra”, lyder svaret, medan man fascineras över att bostäder sväljer minst halva kvarvarande inkomsten och resten av Europa tycks allt dyrare att besöka.

  Oron tystas bäst fort. Den magiska formeln att pengarna aldrig kan sina – vi kan höja skatten! – och att tillväxt kan kommenderas fram av staten skall ju fungera. Eller hur? Att globalisering och handel är nyckeln till de bredare lagrens välstånd måste vara drömbilden de rika få vill förvilla oss med? Exempel som att fattiga världen över faktiskt får det bättre och bättre måste vara falska kapitalismfantasier. Så fungerar det ju inte! Och skulle det vara så, inte kan det fungera i Sverige? Stryp den strävan kvickt! Vår uttalade ”sanning” är ju att jakten på vinst är dåligt. Förstörande! Inte kan fattiga ha det bättre idag än förr? Få det bättre av andras vinst? De utnyttjas ju bara, inte kan något gott komma av något som vi tyckande icke-experter inte godkännt?

  Hur vore det att verkligen stå för ”rättvisa, solidaritet och medmänsklighet” och inte låta den likstela statliga kolossen hantera nära 2/3 av allt du tjänar in och själv ta beslutet om att du vill hjälpa andra? Att ta beslutet att hjälpa dig själv? Vi kan fortsätta stoppa huvudet i sanden och hävda att allt är bra (eller blir ”bättre” av att föda den offentliga svulsten än mer) eller försöka vända den haverikurs de senaste 40 årens allt mer världsfrånvända vänsterpolitik satt oss på.

 4. St Just

   /  februari 2, 2008

  Sån tur att SåJävlaTrött lever i ett land där alla denne missnöjdes klagomål på ”den offentliga svulsten” nu hyllas av kverulanternas alliansregering.
  Vi får hoppas att SåJävlaTrött piggnar till när penningströmmen nu rinner ned i fickorna på de välbeställda istället för att gå till behövande.

 5. Jo, visst känner vi bloggande tjejer av att den politiska bloggosfären domineras av män. Det gör mig samtidigt förvånad att de som läser politiska bloggar också de i så stor utsträckning är män. Kanske väljer kvinnor annat just för att kvinnor saknas i stor utsträckning bland de politiska bloggarna… men ändå. Tråkig läsning, som bekräftar en bild jag iofs hade men hoppades var felaktig.

  //Catti Ullström

 6. SåJävlaTrött

   /  februari 3, 2008

  Föga förvånande kommer mothugget att de rika blir rikare när lågavlönade får lägre skatt. Exakt hur det sker är obestämt. Förmodligen är den utan hög ersättning inkapabel att ta hand om mer än det minimum som finns kvar efter mat och hyra i dagens Sverige. Det måste vara samma magi som trollar fram aldrig sinande skattemedel som på otrevligt sätt får knegarens kulor att flyttas över till bolagsmagnaten. För att besparingar och investeringar i egen framtid kan lyfta den lågavlönade är omöjligt! Nej, tydligt är det bättre att slita pengarna hur låginkomstagarens nävar, låta stor del strila bort i den offentliga apparatens irrgångar och sedan ge tillbaka en liten sudd. Klappen på axeln och kommentaren att ”storebror ser om dig” skall väl räcka?
  Hur vore det att sätta sin tillit till att de flesta är kapabla att sköta sig själva. Att fatta egna beslut om hur trygghet för stunden och inför framtiden skall skapas. Föga förvanande är människor som lever i fred och frihet kapabla att bättra sin egen situation. Det är i länder som Sverige – under banéret för rättvisa och omfördelning – som den chansen kväses hårt och social mobilitet stryps till noll och intet. Du som är på botten, stanna där och rösta rött. Trösta dig med att du får tillbaka lite av det som du från början betalat oss. För om du fått behålla det, så skulle ju någon annan blivit rikare.

 7. Du skriver i slutet ”Kanske ännu en anledning att inte ge upp…”

  Nej, ge inte upp. Det här var ett nyanserat och bra inlägg.
  (Till skillnad från ”SåJävlaTrött”s kommentarer…)

  MvH
  Anders widen
  http://www.djingis.blogspot.com

 8. SåJävlaTrött – Va snackar du om?

  Låginkomsttagarnas sänkta skatt – HA HA HA. Den är ju uppäten flera gånger om av höjda avgifter, höjda hyror, höjda räntor, höjda matpriser.

  De enda som tjänar på detta är de som har råd att spara pengar.

  Svensk skattepolitik är en bluff. Sedan urminnes tider har man mjölkat den fattiga befolkningen i det här landet. Och när sedan någon har fräckheten att avkräva överheten skatt då blir det ett jävla gnäll.

  Har ni någonsin betänkt alternativet? Människor som har en grundläggande trygghet slår inte ihjäl sina herrar. Revolutioner har hittills bara inträffat i länder där folket blivit extremt utsuget.

 9. Gaspode

   /  februari 4, 2008

  Jag tycker absolut att ni skall hörsamma livelev och göra revolution. Vem vet, med lite tur kan ni kanske bli 50 stycken som står och skanderar att ägande är stöld på Sergels Torg.

 10. St Just

   /  februari 4, 2008

  Gaspode, det räcker gott med att bli av med den tjyvaktiga alliansen och få in lite mer politik för den arbetande befolkningen. Läs gärna dagen DN om hur korpar garanterat välmående till och med försöker plundra en fattigstiftelse!

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=739345

  Eller Gaspode kanske tror att dessa de rikas stölder av andras egendom gillas av svenska folket?

 11. David

   /  februari 4, 2008

  Blondinbellan är ett totalt våp men om du läser hennes blog ser du att hon inte bara fikar och shoppar utan också är aktiv i moderaterna =) men hon är ju förståss HÖGERVRIDEN (usch!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: