Lagspel och käbbel

Gapet mellan blocken är nu rekordstort. Lika rekordstort är missnöjet med den politik som alliansen för. De senaste förslagen inom sjukförsärkingsområdet kanske tar priset än så länge. ”Avtalsförbudet” har fått till och med gamla trogna moderater att ifrågasätta den politiska inriktningen. En stor majoritet av svenska folket vill inte montera ned socialförsäkringssystem och den generella välfärden, bestraffa sjuka eller sälja ut våra gemensamma tillgångar till privata vinstintressen. Missnöjet är gigantiskt och inga ”petningar” eller ”ommöbleringar”, vare sig hos sossarna eller alliansen, kan förändra den bilden.

Nu väljer Mona Sahlin att, helt naturligt som nytillträdd partiledare, förändra sitt närmaste team. Att Pär Nuder skulle få ta ett kliv åt sidan var vare sig oväntat eller mycket att kritisera. Men, kan man inte kritisera själva handlingen kan man ju alltid ondgöra sig över hur den gick till. Och visst var det olyckligt att nyheten först läckte ut i media. Resten av snacket visade sig dock mest vara rena spekulationer.

Analyserna i den borgerliga pressen är naturligtvis fyllda av illa dold skadeglädje och en viss desperation. Man tror sig helt enkelt ha hittat något att exploatera. En spricka i oppositionens fasad. Man menar till exempel att Sahlin ”förnedrat” Pär Nuder genom sitt handlande. Men, hur stora ord de än använder, kvarstår faktum – oppositionen har medvind och alliansens praktiska politik är mäkta impopulär. En och annan omorganisation av Mona Sahlins team förändrar ingenting på den fronten.

På presskonferensen i dag förklarade Mona att hon vill bygga partiledningen på ett lag istället för på en ”duo”. Jag tror att den inställningen uppskattas av de flesta inom partiet, och likaså av alla andra potentiella väljare. Maktfullkomlighet har vi sett nog av under Perssons tid. Nu behövs istället lagspelare och samarbete. Citat från Aftonbladet;

Men vad var det som skilde era synsätt?
– Vad både han och jag upplevde var skillnader i arbetsförmågan och energin och att jag organiserar arbetet runt mig på ett nytt sätt. Det fick en mer dramatisk ton än vad det hade behövt bli.


Sahlin berättar att hon vill bygga ett lag istället för att bygga partiets ledning på en duo.

*

I USA:s demokratiska presidentsvalskampanj meddelas att stridsyxan, i alla fall tillfälligtvis, har lagts ned mellan Barack Obama och Hillary Clinton. Efter att ha sett några snuttar från den senaste hätska debatten kan jag bara konstatera att det förmodligen var både ett klokt och nödvändigt beslut. Ingen vinner på käbblet, utom möjligen John Edwards, på den demokratiska sidan. Det viktigaste målet där, liksom här, måste vara att vinna tillbaka den politiska makten.

*

Till sist kan jag bara hålla med skribenterna på SvD Brännpunkt. De ”orangea pensionsprognoserna” som varje år dimper ner i brevlådan har mycket litet med verkligheten att göra. Gissningarna är nästan i klass med FUT delegationens ”fuskgissningar”. Pensionsgissningarna förutsätter bland annat att du förblir frisk och arbetsför hela livet fram till pensionen, och att din löneutveckling följer mallen. Drabbas du av en arbetsskada eller sjukdom på din väg fram till pensionen ändras scenariot drastiskt.

En av slutsatserna i artikeln är, trots klarsyntheten för övrigt, väl blåögd. Citat;

Det budskap som bör sändas ut är att du som individ själv styr över din framtida pension, inte att pensionen är spikad flera decennier i förväg.

För, vem bestämmer sig för att bli svårt sjuk, råka ut för en arbetsskada eller för att få sparken? Sitt eget öde bestämmer man inte alltid över, även om man givetvis kan bestämma sig för hur man ska förhålla sig till det.

*

Missa inte Jesper Bengtsson i Aftonbladet; Vem vill se Anders Borg som sparbössa?

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 25, 2008

  Tycker inte heller att det är konstigt om Mona vill forma sitt eget lag. Dessutom tror jag att exempelvis Östros är en bättre kommunikatör, en smidigare samarbetspartner och en minst lika kompetent blivande finansminister när man jämför med Nuder.

  Borg får nog också en svårare motdebattör i Östros. Och det förtjänar han! 🙂

 2. olle

   /  januari 25, 2008

  Att Mona S byter ut medarbetare är OK.

  Att meddela berörd person via pressen är inte OK.

  Håller någon inte med?

 3. Adolf Hansson

   /  januari 25, 2008

  Pension är sparande för ditt liv efter 67. Varför skall eget sparande till ålderdom alltid straffas i detta land?

 4. Jag tror inte folket jublar för att (S) har fått ”en bättre kommunikatör, en smidigare samarbetspartner och en minst lika kompetent blivande finansminister”

  Jag tror att folket vill se en vänstersväng av Socialdemokraterna!

 5. H-E.R

   /  januari 26, 2008

  Vänstersväng, absolut. Socialdemokraterna har en fin ideologi längst inne i byrålådan, bara att plocka fram och damma av. Folkförankring var ordet.
  Mona kommer säkerligen bara att behöva nysa offentligt för att Expressen ska ha material för löp, men samtidigt verkar hon vara lugnet själv. Och styrkan finns.

 6. Håller med dig H-E.R (och Knapsu), en vänstersväng behövs. Dags att ta fram dammtrasan 😉

 7. ”Det viktigaste målet där, liksom här, måste vara att vinna tillbaka den politiska makten.”
  Bara en tanke… Är du medveten om att de amerikanska demokraternas systerparti sitter i regeringen idag…?

 1. 2008 Presidential Election » Lagspel och käbbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: