Människovärdet vs. statistik

Försäkringskassans Curt Malmborg svarar i dag på Marcus Birros debattinlägg på Aftonbladet om de sjukskrivnas situation.

Läs Marcus Birros svar till Curt Malmborg på Marcus blogg.

Ett kort citat;

Att döma av den massiva respons som min artikel fick i Aftonbadet förra veckan kan jag bara dra slutsatsen att FK i sin iver att få ner sjuktalet, helt enkelt skövlar sig fram, att man kör över människor, friskskriver sjuka människor, spottar människovärdet i ansiktet och helt enkelt slaviskt, militäriskt och skoningslöst följer en tidigt uppgjord strategi.
Människor räknas inte. Det är sifforna som betyder allt.

Precis så är det. Människor räknas inte längre. Regeringen stirrar sig blind på uppblåsta fusksiffror som inte har någonting med verkligheten att göra. Nya lagar och regler som ökar hetsjakten på långtidssjukskrivna pressas fram i rask takt. De sjuka fuskar. De, de, de…

Men, det handlar inte om de – det handlar om oss alla. Hur skulle du själv vilja bli behandlad om du drabbades av sjukdom eller en arbetsskada? Som en människa eller som en siffra i fuskstatistiken?

Det handlar om människovärdet kontra siffror och statistik.

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Jag jämför det med häxprocesserna hos mig, eller för den delen jakten på trotskister i Stalin-Sovjet, eller kommunister i USA på 50-talet.

  Vi håller på att upprepa ett gammalt misstag, och vi ser det inte ens.

 2. lenasstudio

   /  januari 23, 2008

  Bra skrivet som vanligt. En bidragande orsak är att de som för närvarande styr det här landet är historielösa och vägarar se tillbaka på hur det har sett ut tidigare och i andra länder. Det är väl en och annan siffernisse som har varit i farten och agerat.

  Tragiskt att det är just de svagaste grupperna i det här landet som den nuvarande regeringen och myndigheterna sparkar och bedriver häxjakt på.

  Ha det gott vännen !
  Lena

 3. Ojojoj

  Curt Malmborg är något så sällsynt som en smart och kunnig chef i det offentliga. Marcus Birro är en clown och dessutom ett svin som liknar försäkringskassan vid nazister.

  Malmborg anser att det största problemet är att tempot i arbetslivet skruvats upp och att många inte hänger med. Hans lösning tror jag (och min) är att sänka minimilönerna så att arbetsgivare kan anställa även de som inte klarar av ett högt tempo. Birros (och hela vänsters) ”lösning” är att höja minimilönerna ytterligare och göra det ännu svårare för gamla, långtidsarbetslösa , invandrare, funktionsnedsatta m. fl. att komma in på arbetsmarknaden. Dessa ska sedan utan knussel försörjas med bidrag. Färre ska jobba hårdare för att försörja fler. De sjuka och arbetslösa mår dåligt och tappar självkänslan och de som arbetar hårdare mår dåligt och bränner ut sig.

  Sen sitter ni här på bloggen och spyr galla över Malmborg som har lösningarna på de problem som ni skapat med er politik. Surrealistiskt.

 4. St Just

   /  januari 23, 2008

  Riktigt – det är de svagare grupperna som angrips först men målet för denna regering är en strid med den organiserade arbetarklassen. Förhoppningen är att försvaga främst våra fackföreningar, arbetarpartier, hyresgästorganisationer och skingra varje försök till organisering.
  Vi ska helst hamna i samma utsatta läge man befinner sig i när sjukdomar slår till.
  Och det är klart att borgarna angriper de svagaste först – fega brukar göra så. Tanken är att trötta ut andra och främst se till att motstånd är meningslöst.
  Att försvara de som idag jagas är att undvika den jakt som planeras på oss övriga imorgon.

 5. Vad jag vet finns det väl ingen människa som är hundraprocentigt immun mot bakterier och olyckor. Att som frisk slå ner på sjuka är som att slå sig själv i ansiktet.

  Det är då själva fan att folk inte kan förstå en så enkel sak!

 6. H-E.R

   /  januari 23, 2008

  Malmborg svamlar om ”skyddsnät”. Vad är det för typ av skyddsnät som innehåller hål så stora att människor med sjukdomar som hindrar dem från arbete ramlar rakt igenom?
  Det fenomen som de styrande kallar ”ramla mellan stolarna” är mycket vanligt förekommande.
  Och inte kan man kalla det ”skyddsnät” heller när ersättningarna både sänk och tidsbegränsas.
  Det enda jag kan säga är att det förvisso är mycket svårt för en frisk person att begripa hur det känns när man från att ha varit yrkesarbetande blir en värkbruten ”samhällsbörda”. Det är svårt för friska människor att förstå, men det kan ändå aldrig ursäkta ett handlande som ideligen kränker människor.

 7. Malmborg argumenterar som vakterna i nazitysklands koncentrationsläger gjorde. ” Vi följer bara reglerna”(vi löd bara order)

  St Just: ”Att försvara de som idag jagas är att undvika den jakt som planeras på oss övriga imorgon.”

  …..och vi kan konstatera att ingen ställer upp och försvarar de som jagas idag!

 8. Ja det är sannerligen en skam för Sverige som tror sig vara ledande i världen på människovärde och ett liv i välfärd för alla. Det var bra synd att de som röstade fram Alliansen inte tog sig tid och en titt på den svenska historien för att se hur framtiden skulle bli. liberaler moderater centerpartister och de kristna har alltid varit rädda för starka arbetare och ett starkt fackförbund som arbetat fram bra kollektivavtal anständiga löner pension till din ålderdom. Sossarna var de som ordnade fram den socialförsäkring vi nu ser alliansen vill montera ned så den lilla människan ska inte kunna bli sjuk utan ska gå till arbetet sjuk. Barnbidrag och semester är två viktiga ingredienser i vårt samhälle idag Tror ni på allvar att vi haft det i dag om Sverige hade styrts av ett blått Sverige fram till nu.
  Jag tror att i dagens Sverige är det inte många som inte vill bli kallad arbetare för det är inte fint nog när vi alla ska vara framgångsrika, finnas på tablåerna, sitta i tidningssoffan eller få den blogg som är mest läst inte kanske för att bloggen är välskriven och bra utan bara för att man kan håna och förtala människor. Taskigt men sant är att det var många som trodde de tillhörde eliten det fina folket och röstade där efter och inte med hjärnan.
  Man ska alltid titta på historien för att lära om framtiden…..
  Du är bra Ilse-marie Ha en bra dag 😀

 9. Gustav – Såg inte din kommentar förrän nu.

  På vilket sätt skulle sänkta minimilöner minska tempot? Då måste du ju jobba ännu mer för att få ihop till hyra, mat etc.

  Vad du inte verkar fatta, kanske för att du själv är sån, är att just tänkandet runt de sjukskrivna är det samma som det nazistiska tänkandet runt arbetsoförmögna. Birro reagerar mot det tänkandet, och det borde var och en göra, som inte vill ha en återupprepning av historien.

  Det är också lustigt att se hur selektiv den nyliberala medkänslan är. I fallet Susanne – den MS-sjuka tjejen som dömdes till ett års fängelse för medicinskt bruk av cannabis – är medkänslan stor. Men när det kommer till en annan person, låt oss kalla denna Eva, som är sjuk i lymfcancer och får sin sjukersättning indragen för att hon inte kan jobba under cellgiftsbehandlingen – då är det helt andra tongångar. Dubbelmoral!

 10. Anonym

   /  januari 26, 2008

  Gustav, det finns inga minimilöner i Sverige. I de länder som har infört minimilöner har resultatet blivit en permanent extremlåglöneklass som lever under förhållanden som allt fler liknar vid outsourcat slaveri.

 11. MG

   /  februari 1, 2008

  ”St Just
  Riktigt – det är de svagare grupperna som angrips först men målet för denna regering är en strid med den organiserade arbetarklassen. Förhoppningen är att försvaga främst våra fackföreningar, arbetarpartier”

  ST just, ee… du bör kankse kolla upp det där inna du öpnnar gluggen och skriver att ”denna” regeringen… Kan ju förtydliga dig om att det var SOSSARNA som tog förslaget innan du så fint utryckte det ”denna” regering tog över mandatperioden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: