Fredrik offside i sitt eget parti

I går fick vi i Aktuellt, på bästa sändningstid, uppleva den gigantiska spricka som regeringens förslag om ”avtalsförbud” har skapat i den moderata riksdagsgruppen som i sammanträdde under kvällen. Stämningen var ”upprörd”. Kritiken massiv, och större delen av den moderata riksdagsgruppen protesterade mot regeringens ”kollektiva bestraffning av långtidssjukskrivna”.

husmark.jpg

Förslaget, som fortfarande försvaras av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, innebär i korthet att regeringen inför ett förbud mot såväl kollektiva som privata sjukförsäkringar som förbättrar villkoren för långtidssjukskrivna. Ingen ska kunna få ersättning utöver 75 procent efter 1 års sjukskrivning. De enda som undantas från den nya lagen är tidigare tecknade privata försäkringar, men även de blir ogiltiga vid minsta förändring av avtalen.

När det gäller de kollektiva avtal som finns, där de anställda avstått löneutrymme till försäkringen – ”snor regeringen helt enkelt pengar, som man inte har rätt att ta från någon” (TCO Sture Nordh).

”Stödet var utomordentligt lågt för förslaget” sammanfattade Lennart Hedqvist (m) situationen i går kväll efter den moderata riksdagsgruppens möte. Ann-Marie Pålsson (m) menade att förslaget går på direkt kollisionskurs med den moderata grundsynen, och tillade att; ”De allra flesta långtidssjukskrivna är trots allt sjuka, därför är det fel att kollektivt bestraffa dessa människor.”

Reinfeldt ville inte lämna någon kommentar efter mötet, men försvarade förslaget så sent som dagen före. ”Arbetslinjen” är, enligt Fredrik, viktigare än de internationella avtal Sverige har skrivit under. Viktigare än rätten att fritt teckna avtal och viktigare än all mänsklig hänsyn.

Både Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Cristina Husmark Pehrsson tycks nu ha ställts helt offside av sin egen riksdagsgrupp. Men inte bara av den. Enligt en TCO-undersökning anser 90 procent av svenska folket att det är viktigt att Sverige följer de internationella avtal vi har skrivit på, och 80 procent anser att avtalsfrihet i sjukförsäkringen ska gälla. Svensk Näringsliv är inne på samma linje och kritiserar även de regeringens förslag, likaså hela försäkringsbranschen och landets juridiska expertis.

Men, vad bryr sig moderatledningen om det?

Inte ens pressen tycks vara intresserad – de skriver inte ett ord om protesterna i den moderata riksdagsgruppen, och har knappt skrivit en rad sedan det hårt kritiserade förslaget lades fram strax före jul. Kanske man inbillar sig att om man blundar försvinner problemen…

(Läs Reflektioner och speglingar, bland annat om just detta fenomen – hur tidningarna väljer sina kommentatorer och sina nyheter. Jag tror hon är inne på rätt spår!)

En ny alliansstab ska, enligt SvD, se till att regeringen blir mer populär och vinner tillbaks väljarnas förtroende. Kanske man skulle börja på hemmaplan i stället. Med sina egna riksdagsgrupper…. 😉

Så här skriver LO-tidningen om regeringens impopularitet;

Vill man förstå orsaken till att alliansen mitt under en lysande högkonjunktur lyckats med konststycket att bli mäkta impopulär är det bättre att lyssna på valforskarnas hypoteser. Dessa menar att valet 2006 i ovanligt hög grad var ett negativt val.

Väljarna var trötta på socialdemokraterna i allmänhet och Göran Persson i synnerhet. I den sinnesstämningen var det naturligt att ge Fredrik Reinfeldt chansen. Han sa sig ju dessutom vara en bättre socialdemokrat än socialdemokraterna själva, så det var väl ingen fara.

Men de nya moderaterna var inte nya. De var inte ens nygamla utan i vissa avseenden värre än de gamla moderaterna. Väl i regeringsställning har moderaterna satt igång en målmedveten jakt på sjuka, arbetslösa och pensionärer som alla fått bidra till att sänka skatten för de allra högst avlönade.

*

Läser att Anna Carin Olofsson, gravid i fjärde månaden, trots detta ska delta i Skidskytte-VM. Ingen fara säger läkaren… jag undrar jag…. Det känns ändå som om det är en stor skillnad mellan till exempel bågskytte eller golf och en sådan extremt konditionskrävande idrott som skidskytte. Men grattis i alla fall – hoppas att allt går bra!


*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Gaspode

   /  januari 23, 2008

  Mitt stöd för detta förslag är även det ”utomordentligt lågt”. Jag begriper inte hur de egentligen tänkt eftersom det helt går bort från principen att man själv skall ta större ansvar för sitt eget liv.

 2. H-E.R

   /  januari 23, 2008

  Sture Nordh på TCO har ju helt rätt i det han säger angående de kollektiva avtalsförsäkringarna. Regeringen försöker ju sno pengar de inte har någon rätt att röra.

  Sen kan man ju fundera både en och två gånger över detta med kollektiv bestraffning. Det är ju allom bekant att detta förfarande är folkrättsligt rent förkastligt. Men tydligen anses det ändå vara av nöden i vissa fall. Man får då utgå ifrån att sjuka och arbetslösa tillhör undantagen och därför får stå ut med lagvidrigheter som kollektiv bestraffning.
  Denna kollektiva bestraffning tycks dessutom sväva ut i förgreningar som stundtals går över i hets mot folkgrupp, vilket de ideliga rapporterna om fusk antagligen har som målsättning.
  Ett helt obegripligt idiotiskt handlande.
  Vilket också ger ytterligare näring åt misstanken om att det eviga tjatandet om ”fusk i socialförsäkringarna” och den enormt luddiga definitionen av ordet ”fusk” egentligen har en enda orsak; att montera ner den sociala tryggheten. Med den tilltänkta legitimitet som ”fusket” då givit.
  Bra skrivet igen Ilse-Marie.
  Hm… måste tillstå att jag finner bilden på Krusmark-Päronsoda lite kul. Pekfingret…. fattas bara en pratbubbla där, t ex ”ajjabajja” 🙂

 3. H-E.R., Krusmark Päronsoda 😉 visst är det bara pratbubblan som fattas till bilden; Ajjabajja 😀

 4. Jag väntar förresten fortfarande på att någon socialdemokratisk minister från den förra regeringen träder fram och ber de sjuka i det här landet om ursäkt.

  Den förra regeringen startade den här häxjakten och det är lågt att skylla allt på alliansen. Civilkurage. Någon?

 5. H-E.R

   /  januari 23, 2008

  livelev.
  Anna Hedborg i smöret, dvs frotterande sig med Näringslivets toppar och forskare, därefter dikterande SOU-rapporter i parti och minut…
  Visst, hon borde nu ta och göra avbön. Hon pekade visserligen bara ut en tänkbar väg. Men ändå.
  Frågan är dock om en socialdemokratisk regering hade låtit det gå så långt som alliansen. Tror knappast det.

 6. H-E.R – Med tanke på vad socialdemokraterna varit beredda att göra för sitt maktinnehav tidigare, så skulle jag inte hysa så stora förhoppningar på det partiet.

  Det är bara V och Mp som kan svära sig fria i den här frågan. Resten är nerkletade.

 7. H-E.R

   /  januari 23, 2008

  Jamän Livelev….
  Döda inte min spirande optimism, min beundran och min barnsliga tilltro till… Mona.
  Jag tror hon är beredd, hon har en stark giv på lut 😉
  Men hon måste lyssna rätt mycket på V och MP, då blir det oslagbart.
  Socialdemokraterna är inte längre Perssons M-light, eller rättare sagt de håller på att tråckla sig ur den dumheten.

 8. H_E.R – Det tror jag när jag ser det. Mona Sahlin var en av Ingvar Carlssons påläggskalvar och det var under honom som den verkliga högersvängen tog fart.

 9. Jodå, enligt läkarvetenskapen kan Anna-Carin Olofsson köra skidskytte-VM i Östersund som gravid i fjärde månaden, fast bara på ett villkor: Att hon inte dricker kaffe ! Det är dock bara en tidsfråga, troligtvis, innan det blir betraktat som dopning att göra sig själv gravid inför ett stort mästerskap. Antalet positivt laddade hormoner i kroppen ökar nämligen markant hos en kvinna som är gravid. Effekten håller i sig ett till två år efter nedkomsten. Därför gör de flesta toppidrottsstjärnor på damsidan sina absolut bästa resultat i karriären ca ett år efter sin första förlossning. Då har kroppen det extra hormontillskottet, samtidigt som de har återfått toppformen genom träning efter förlossningen. Om de någonsin skall återupprepa resultatet från den tidpunkten krävs det som regel en ny graviditet…

 10. Jag undra vad skillnaden är på en kommunist styre och ett moderat styre. De vill ju samma sak förbjuda den lilla människan till fria val
  😀
  ,D

 1. Mardrömmar, drömmar och rykten « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: