Sicken otur, Filippa och Göran

Filippa Reinfeldt och Göran Hägglund målar i dag upp en drömbild av sin nya sjukvårdspolitik på SvD Brännpunkt. I en replik på Mona Sahlins och Ylva Johanssons kritiska artikel, som bland annat handlade om Vårdval Stockholm, säger Filippa och Göran så här om hur sjukvården borde fungera;

Vårt mål är att alla medborgare ska få rätt vård, i rätt tid och med en hög kvalitet.

Någon som säger emot? Nej, knappast!

Tyvärr tycks de inte ha verkligheten på sin sida. Vänder man på bladet, i samma tidning, blir nämligen konsekvenserna av den reform Filippa och Göran framhåller som det framtida modellen för hela Sverige, uppenbara.

Vårdval Stockholm tvingar primärvården i de mest vårdkrävande och utsatta förorterna i Stockholm att lägga ned, slå samman mottagningar eller dra ned på verksamheten. Allt tack vare minskade ersättningar och besparingar, för de socialt mest utsatta områdena. Detta blir konsekvenserna av ”reformen”.

De kvalitetsmätningar som i framtiden, enligt Filippa, ”ska göra det lättare att välja”, visar redan i dag att förorter med stora social problem har sämst kvalitet. Med kraftigt minskade resurser lär kvaliteten knappast bli bättre.

De som bor i dessa områden kan nu alltså glädja sig åt friheten att få resa till (eller flytta till) Djursholm eller Stocksund där de bästa vårdcentralerna finns, när de blir sjuka. Jag tror nog att de jublar 😉

I en ny undersökning konstateras det att både den psykiska och den fysiska hälsan är en klassfråga. Med Vårdval Stockholm drabbas alltså de ur de socialt mest utsatta områdena dubbelt. Besparingar blir alltså ingenting annat än ren och skär klasspolitik. Borgarna gynnar även i detta fall sina egna väljare och struntar i de som inte har tjocka plånböcker eller kommer från fördelaktiga sociala förhållanden.

Så här säger Bill Eriksson, kommunikationsdirektör på Stockholms läns landsting om varför det blir nödvändigt att spara in på vårdcentraler i socialt utsatta områden;

– Vi har företagsekonomiska skäl att göra det här. Vårdvalet har ju en platt ersättningsmodell och på de ställen som tidigare fått mera betalt, där måste vi göra förändringar, annars blir de konkursmässiga.

Kort sagt – pengarna styr, inte behoven!

För att återknyta till Filippas och Görans artikel. Citat;

Den skattefinansierade vården ska inte ha slingrande köer som undergräver förtroendet hos medborgarna. Människor ska inte känna sig tvingade att betala vården två gånger, först genom skatten och en andra gång genom privata försäkringar.

Precis, ni har så rätt! Problemet är att den modell ni förespråkar och inför gör att de allra svagaste grupperna är de som kommer att bli mest ”osäkra” på den offentliga vården. Deras alternativ är knappast privata sjukhus eller försäkringar. Deras alternativ är en ännu sämre vård.

I förlängningen kan konsekvenserna bli just den borgarna säger sig vilja undvika. Ett splittrat samhälle, där de som kan fixar sina egna lösningar, och de som inte kan blir hänvisade till en allt mer utarmad offentlig vård.

Sicken otur Filippa och Göran – att vi vände på bladet! 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 18, 2008

  Ibland händer det att den tomma retoriken går på grund, direkt och otvivelaktigt. En mer tydlig grundsstötning än den Göran och Filippa råkade ut för i dagens SvD får man leta efter. 🙂

  Jag vet i alla fall en som idag anser att han nu fått sina teorier bekräftade: Ulf Adelsohn (mannen med den lagom briljanta analysförmågan). Nu kan Uffe säga ”Vad var det jag sa! Se här Svenskans skriverier gör så att moderaterna får för låga opinionssiffror!” 🙂

  Till skillnad från Uffe tror jag att (m)-kraschen i väljarförtroende beror på en rad grundstötningar, där den glättiga men tomma m-retoriken kraschat när den mött verkligheten (alltså inte SvD).

 2. Joakim

   /  januari 18, 2008

  Jag tycker det är skrattretande att du tar ord som verklighet i din mun eftersom du bevisligen inte lever i den.

 3. Och då ska man komma ihåg att Stockholm län har betydligt mycket mera vård att erbjuda än vi har här i norrland.

  Väntetiden för ”min” operation är i Stockholm 2 veckor – 2 månader beroende på hur akut läget är.

  Här tar samma operation tio månader att få.

  När jag ändå jämför… ni vet de där orangea plogpinnarna som finns längs vägarna på vintern. Här finns de inte. Längs vägarna här sitter det björkgrenar utan några reflexer alls. Vägarna plogas, men de varken sandas eller saltas.

  Stockholm må ha många invånare, men avstånden är inte speciellt stora. Här uppe har vi 15 – 20 mil mellan sjukhusen, så det gäller att man krockar på rätt ställe 🙂

 4. H-E.R

   /  januari 18, 2008

  Det där var en rejält avslöjande artikel det. Man börjar ju tycka att det är lika bra de säger rent ut hur det är tänkt med vården: Vi vill att de rika ska få snabb och förstklassig vård, för de kan betala. De fattiga får väl söka vård bäst de kan, de har ju ändå inga pengar att betala t ex specialförsäkringar och annat med.
  Vore bättre med klarspråk. Att som de gör nu försöka med allehanda genomskinligheter som ”kortare vårdköer” och ”vård för alla” blir ju allt löjligare.

  Hm…Livelev, håller med dig angående Norrland. Man bör icke krocka på fel ställe, åtminstone inte om man skadat sig så illa att man behöver ambulans. I vissa glesområden tar det en reläl stund innan en sjuktransport dyker upp. Men diskussionen angående nedläggning av sjukhus pågår likafullt. Kanske tanken är att Norrland slutligen ska ha bara ett sjukhus, vem vet.
  Behovet visar annat. Fler sjukhus, fler vårdcentraler, fler ambulanser och fler läkare, m a o en rejäl satsning på den allmänna vården i glesbygden.

 5. livelev ; Överhuvudtaget är väl glesbygden rätt satt på undantag både vad det gäller vård och kommunikationer…

  Och vad det gäller vården; man ska ha en fruktansvärd tur om man ”hamnar” på en vårdcentral dit man kan få komma med kort varsel och där man dessutom får vård som är värd namnet. Med den här ”reformen” blir det väl ännu sällsyntare med sådana ställen…

 6. Joakim skriver:
  Jag tycker det är skrattretande att du tar ord som verklighet i din mun eftersom du bevisligen inte lever i den.

  Jag blir alltid lika imponerad över sådana här sakliga och tankeväckande motargument 🙂

 7. Ja Kerstin 😉 men han säger sig trots allt ha bevis 😀

 1. Bittra sanningar om Filippas skötebarn « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: