Vem är sur, vem är glad

…levande charader…

Partiledardebatten i dag i riksdagen….

ohly.jpgfredriksur.jpg

Fredrik Reinfeldt till Lars Ohly:

Nu har vi den nya Lars Ohly, den glada istället för den arga versionen.

Sedan har vi ju den nya Fredrik Reinfeldt – den arga och bittra versionen istället för den ödmjuka och sammetsögda – som vi ju alla ”förälskade oss i” före valet 😉

*

Mona Sahlin och Ylva Johansson kritiserar i dag den borgerliga sjukvårdspolitiken i en debattartikel på SvD:s Brännpunkt. De framhåller att den politik som nu förs söndrar den tidigare solidariskt finansierade sjukvården och öppnar upp för gräddfiler för de som har gott om pengar. Ett av de mest flagranta exemplen är Vårdval Stockholm.

Så här skriver Björn Elmbrant som en kommentar till Vårdval Stockholm i Dagens Arena, läs gärna hela artikeln;

”Vårdval Stockholm” är en marknadsliberal skrivbordsprodukt, inte olik de stalinistiska projekten i det forna Sovjetunionen, där människor skulle tvångsförflyttas och floders lopp ändras och där kartan alltid var viktigare än terrängen. Ett mer träffande namn vore därför ”Vårdslakt Stockholm”.

*

Den moderate Stockholms politikern Ulf Kristersson, som hyst in sig och sin familj i en av Erstas lägenheter för hemlösa, kommer nu att granskas närmare
av statsåklagare Nils-Erik Schultz. Citat;

Kristersson har skaffat sig lägenheten via kontakter med Erstas högste chef – direktor Thorbjörn Larsson. Samtidigt är Ulf Kristersson ytterst ansvarig för socialpolitiken i Stockholm och där har just Ersta en nyckelroll när det gäller stöd för hemlösa, utsatta kvinnor och barn till missbrukare. Varje år skriver Stockholms stad avtal med Ersta som är värda över fem miljoner.

–Mot den bakgrunden har vi redan bestämt att samla in material om hur han fick lägenheten och hur villkoren ser ut. Här finns också risk för jäv och det vill jag skaffa mig en dokumentation om. Men först nästa vecka fattar vi beslut om det ska bli en förundersökning, säger Nils-Erik Schultz.

Intressekonflikter och jäv tycks även vara ett signum för Mats Odells utförsäljargäng. I dagsläget har hälften, tre av sex, intressekonflikter som innebär att de inte kan närvara när olika utförsäljningsobjekt diskuteras.

Citat, DN;

Lars O Grönstedt, ordförande för Handelsbanken, Adine Grate Axén, före detta direktör i Investor och Marianne Nivert, före detta koncernchef i Telia.

Det har fått som följd att Grönstedt inte får delta i möten om SBAB och Nordea. Investor har visat ett intresse för Vin & Sprit, vilket diskvalificerar Grate Axén från möten om detta bolag. Marianne Nivert kan inte närvara när Vasakronan diskuteras eftersom hon sitter i styrelsen för fastighetsbolaget Wallenstam.

Situationen skulle vara smått komisk om den inte handlade om att sälja ut våra gemensamma tillgångar till extrapris så snabbt som möjligt före nästa val. Den ideologiska kompassen styr blint rakt fram mot den nyliberala drömmen – ett slagfält för de fria marknadskrafterna. Där de multinationella storförtagen tagit över hela vårat gemensamma samhällsbygge.

En framtid där vi alla enbart är ”konsumenter” – aldrig någonsin människor av kött och blod.
*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 16, 2008

  Såg också delar av partiledardebatten i TV. Jag tycker Fredrik Reinfeldt inte bara såg bitter och arg ut, framförallt verkade han vara både intellektuellt och känslomässigt utmattad. Inte alls samma snabba ordvändningar och språkliga kreativitet som i valrörelsen.

  Möjligen har de interna slitningarna i regeringen, alla ministeravgångar och skatteaffärer i kombination med det kraftiga opionsraset tärt på krafterna. Att Fredrik avundas Lars leenden är kanske inte så konstigt.

  Lite märkligt blir det ändå när Fredrik berättar om sina resor och de möten han regelbundet har med ”alldeles vanliga människor ute i verkligheten”. Den solskensbild som han förmedlar av vad han hör om Allianspolitiken har i alla fall inte jag stött på.

  Men de som, likt Fredrik, är handelsresande i ”förtroendebranschen” kanske har begåvats med en speciellt selektiv hörsel som sorterar bort allt missnöje och all kritik?

  Ja, vad vet jag…Helt klart är i alla fall att det land Reinfeldt målar upp inte är samma land som jag rör mig i.

 2. Vore jag Ohly skulle jag hålla mig för skratt. När Vänsterpartiet backar, eller står stilla, i opinionen samtidigt som missnöjet är massivt med en borgerlig regering, då finns ingen orsak att skratta.

  På valnatten 2006 sade Ohly att man skulle driva en aktiv opposition. Av denna aktiva opposition syns väldigt lite. Vänsterpartiet är pinsamt tystlåtna.

 3. Anna

   /  januari 16, 2008

  Hej! Hur kommer det sig att du började blogga och varför politiskt?

  Vore kul om du svarade, vi är 5 studenter från Högskolan i Jönköping (läser medie och kommunikationsvetenskap), och vi skriver just nu ett arbete om politiska bloggar.

  Om du kan och har lust att svara, gör det gärna genom en kommentar i vår blogg.

  http://politiskkommunikation.blogg.se/

 4. Om vi tog bort vänsterpartiet och miljöpartiet och drog oss mot mitten så får vi en politik som svenska folket röstar för. Då skulle vi inte behöva ytligheter och samhällsprovokatörer som Lars ”Klia sig på snorren” Ohly. Jag förstår att vänstern måste förstora sina frågor, annars så skulle de inte höras. Men det vore bättre för politiken om de enbart slog upp dem som de behövde vara. Det är ju en politiskt prutning det handlar om. Som ett exempel, vill jag ha 50kr så säger jag att jag vill ha 100kr så kanske det bli 50kr till slut.

  Och angående utförsäljargänget som Ni pratar om så är det väl bra att de går ur rummet så det inte blir jäv. För i vissa partier med röd anknytning så sitter man kvar och driver igenom istället, är det bättre???

 5. Lars Ohly borde vara väldigt ledsen. Han har single-handedly sett till att vänsterpartiet förlorat den position som en vettigt alternativ som Schyman byggde upp med sådan möda.

  Lars Ohly är en nyttig idiot för oss i högern. Hans vanvettiga politiska åsikter tar bort fokus från de sympatiska (om än felaktiga) politiska positioner som andra delar av vänstern har. Ett vänsterparti under Ohly är dömt att gå under. Så skratta på Ohly!

  Och när det gäller Reinfeldt så är han säkert bitter. Jag skiter i moderaterna dock och ser hellre på den generella politiska utvecklingen i Sverige. Sossarna med Sahlin vid rodret är i praktiken mycket lika de nya moderaterna. Det är verkligen ett systemskifte vi ser, bort från socialism och mot liberalism.

 6. H-E.R

   /  januari 16, 2008

  Jag tycker nog att Ohly ska unna sig att skratta nu. Dessutom har han en tandrad som är identisk med min, dvs ingen ordning alls 😀
  Allvarligt talat….. Reinfeldt får passa sig för utbrändhet. Det är inte längre godtagbart för sjukskrivning. Men gäller de även statsministern de nya reglerna?

 7. Bo A Hjort – Politiken är redan i mitten. Om du tittar på valmanifesten, så ser du att alla partier gått högerut. Socialdemokraternas valmanifest från 1994 är nästan identiskt med moderaternas valmanifest från 1979. Vänsterpartiet driver samma frågor som socialdemokraterna drev på 1980-talet.

  Problemet med mittenpolitik är att det blir stört omöjligt att se skillnaderna och det avspeglas i valdeltagandet. För politiken är det bättre med tydliga skillnader. Dessutom anser jag det vara ganska ohederligt att gå till val på ett program som man sedan kompromissar bort. Det är ju de facto att lura väljarna. Och skapar bara politikerförakt, inget annat.

 8. St Just

   /  januari 16, 2008

  livelev, jag håller helt med dig – politiken ligger onekligen i mitten – vilket passar i synnerhet (s)-ledningen som absolut inte vill att arbetarrörelsen ska utnyttja sin slumrande styrka i mer direkta aktioner. v:s ledning önskar nog mer aktivitet i fackföreninger och i olika opinionsrörelser men vet inte hur och är livrädd för att anklagas för socialism, kommunism pga partiets historiskt solkiga belastning.
  Men svensk arbetarbefolkning skulle tjäna på lite radikalare aktioner på arbetsplatserna i synnerhet i detta läget när borgerligheten ligger risigt till i opinionen.
  Att folk till höger som Gustav ”skiter i moderaterna” beror på att de snarare önskar ett extremt nyliberalt samhälle och att de ser till och med på Alliansen som stående till vänster! Att Bo A Hjort ser fullständigt i syne klargjorde du bra i ditt inlägg livelev.

 9. Petter

   /  januari 16, 2008

  Håller med livelev, även om jag kanske har lite större tilltro till att (s) kan ändra färdriktningen, bort från de värsta nyliberala excesserna vi nu bevittnar.

  livelevs bild (som jag delar) av en jämngrå ”röra” i mitten tror jag många andra också känner igen sig i. Detta tillstånd riskerar tyvärr att skapa ett ökat utrymme för färgstarka extremister (Sd och andra) på ytterkanterna. Så har skett i andra europeiska länder som idag har högerextrem representation i sina parlament.

  Tyvärr tror jag inte att de etablerade partierna, inom båda blocken, riktigt insett allvaret i detta hot. Istället sysslar man med olika former av kortsiktig triangulering (=knycka varandras profilfrågor och ståndpunkter). Detta riskerar långsiktigt att gå ut över demokratin.

 10. Håller också, till stor del, med dig livelev.

  Den politiska vänstern har länge försökt ”förnya” sig genom att gå till höger. Sedan gjorde Moderaterna en retorisk vänstersväng för att fånga upp de som var besvikna på den högervridna sossepolitiken. Allt visade sig visserligen vara ett bedrägeri, men många gick på finten.

  Var alla de som tror på ett solidariskt välfärdssamhälle ska ta vägen är den stora frågan. En stor majoritet av svenska folket vill inte sälja ut sjukhusen, privatisera skolor och välfärd och skapa gräddfiler för de som har det gott ställt.

  Demokratin förlorar på att det inte längre finns tydliga alternativ.

 11. fundersam

   /  januari 16, 2008

  Det är väl bara att starta ett parti. är det många som delar er åsikt lär ni vinna valet 🙂

 12. St Just: håller med dig om att Vänsterpartiet är rädda för att anklagas för kommunism och att det skulle behövas lite radikalare aktioner av fackföreningarna. Problemet är bara att förbundshöjdarna motarbetar och vill utesluta sina medlemmar som tar initiativ och försöker få igång protestaktioner mot regeringens politik!!!
  Dags att rensa ut Wanja ur LO och hennes småpåvar i fackförbundstopparna och sätta in riktiga representanter för oss i arbetarkollektivet.

 13. St Just

   /  januari 16, 2008

  Vi vet inte vad framtiden bär, hur arbetarrörelsen utvecklas, vilka ledare vi kommer att kunna lita till. Det bästa är att arbeta för många av de goda vänsteråsikter som finns på ilse-maries blogg i de olika arbetarpartierna och framför allt; i fckföreningarna.

  I kommande konflikter med borgerlighet, nyliberaler och andra mörka krafter – kommer det att dyka upp nya och pigga tjejer och killar som inte är rädda för att oroa. Kanske blir det ett nytt arbetareparti, kanske blir det fart på de gamla partierna i rörelsen. Tiden och praktiken får utvisa.

  Med tanke på hur enormt arbetarklassen växer över världen, ser jag ljust på framtiden (och de rika blir allt färre …)

 14. H-E.R

   /  januari 16, 2008

  St Just, jag ser också ljust på framtiden vad gäller en ny arbetarpolitk. Vad som oroar är däremot det bristande intresset för politik hos de unga. Hörde på nyheterna att det är katastrofalt dåligt med medlemsrekrytering i ungdomsförbunden. Bådar inte gott.
  Vad som däremot bådade gott var Monas framträdande, nu börjar hennes självsäkerhet och pondus synas och höras. Nu fattas bara ett rejält kliv tillbaka ideologiskt, bort från M-light. Vilket inte syns så mycket av ännu, men förhoppningsvis kommer det.

  Ilse-Marie, jag garvade gott åt formuleringen ”stockholmspolitikern Ulf Kristersson som hyst in sig och sin familj i en av Erstas lägenheter för hemlösa” 😀

 15. fundersam – Du har alldeles rätt!

  Jag har själv föreslagit namn på ett sånt parti – ”Vi utan A-aktier” – men som vanligt inom vänstern ska det tjafsas om vilken gubbe som sa vad om vem för hundra år sedan.

  Själv tror jag mest på syndikalismen. Arbetarnas villkor är alltför viktiga för att överlåta åt förlästa akademiker.

 16. kirira

   /  januari 17, 2008

  Det är högern som fortfarande har vind i segeln och kommer säkert att ha det ännu en tid. Lustigt att det här, bland kommentarerna diskuteras hur alla politiska partier förskjutits högerut, medan man på DN:s ledarsida klagar över hur det just nu sker en förskjutning vänsterut. Uppenbarligen kan DN inte skilja på retorik och politik. Den politik som just nu förs är en högerpolik som försöker skyla sig bakom en vänsterretorik. Bakom retoriken är det ren och skär högerpolitik, och det enda som tyder på en riktning vänsterut är opinionsundersökningarna, som talar om hur impopulär denna högerpolitik är.

 17. Jag håller med Kirira fullt ut. DN dömer borgarna efter den mer ideologiska politiska position de tidigare haft. Nu har Borg & Co insett att människor måste duperas med vänsterretorik för att köpa borgarnas politik. Detta beror på folk okunnighet.

  Tyvärr är dock svenskarna sossar to the core varför inte ens denna bluffliberalism kommer gå hem i stugorna.

  Och St Just, hur menar du att arbetsklassen växer över världen? Pga befolkningsökningen då? I Världen är nämligen socialismen på tillbakagång vilket är bra då det leder till fred och ekonomisk utveckling. Jag förmodar dock att du och dina gelikar vänder på verkligheten och istället anser att

  1) Det är inte mer fred och välstånd idag än igår eller
  2) Det är mer socialism idag än igår

  Upplys mig, vilken är det som gäller idag?

 18. H-E.R

   /  januari 17, 2008

  Kirira, det har du så rätt i, det är gammal unken högerpolitik som kryddats med vänsterretorik. Nu råkar det ju ändå vara så att denna vänsterretorik är så erbarmligt genomskinlig och falsk att de flesta genomskådar den.
  Nyspråket som moderaterna använder så flitigt har visat sitt rätta innehåll. T ex ”hjälpa långtidssjuka tillbaka till arbetsmarknaden” betyder kort och gott ”kan ni inte arbeta så ska ni heller inte äta”.

 19. Konsten att göra hemlöshet till ett stort problem!

  I Stockholm har under senare år kostnaderna för att dölja den brist vi har på billiga integrerade hyresrätter skenat iväg kraftigt och kostar idag skattebetalarna minst en miljard per år. Men istället för att bygga bostäder där människor har råd att bo kvar, satsas enorma summor på olika former av sysselsättningsbaserade ”uppfostringsboenden” för våra ”fattiga” kommuninvånare. Detta gäller nu allt som oftast människor som ännu inte hunnit utvecklat någon psykisk sjukdom eller missbruksproblem men ändå tvingas söka hjälp hos socialtjänsten. Om eller snarare när så socialen inte anser dessa människor vara berättigad deras hjälp vräks de och placeras i något av dessa ”uppfostringsboenden” som finns att tillgå, där bostadskarriären slutligen ska leda till ett eget hem igen. Dessa drivs av hör och häpna, socialtjänsten och andra välgörenhetsorganisationer. Hur detta tillvägagångssätt skulle kunna leda till att folk blir rikare för att senare ha råd med en liknande bostad de blev vräkta ifrån är svårt att förstå. Denna trappa består i botten av härbärgen eller jourboenden (hotell) med oförsvarligt höga priser, där en säng över natten kan kosta upp till 1400 kronor för kommunen. Det här är inget annat än diskriminering och en människovidrig syn på våra ”fattiga” medborgare. Förutom den människosyn som råder är detta även ur samhällsekonomiskt perspektiv oförsvarbart, då det skulle vara mycket, mycket billigare att med alla medel stödja och hjälpa människorna att behålla hemmet. De höga priserna försvaras med att de ska sätta press på kommunerna för att snabbt hjälpa folk vidare till nästa steg. Men vad händer när det ser ut som idag, då det inte finns något vidare att föra människorna till när det översta steget är nått? Jo, vi bygger ännu fler svindyra vidmakthållande ”hemlöshetsstegar” (”fattighus”) där det redan innan oåtkomliga trygga hemmet förflyttas ännu ett steg bortom horisonten. På detta vis skapar vi hemlösa människor som fastnar i olika trappor och snubblar fram och tillbaka på de allt högre trösklarna och samtidigt skapas jobb åt de förträffliga att problematisera våra hemlösa medborgare med olika diagnoser. När ska våra hemlösa medborgare få sitt trygga hem att bygga upp ett drägligt liv i?
  Sverige är fantastiskt!

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa
  http://www.stockholmshemlosa.se

 20. St Just

   /  januari 22, 2008

  Gustav, tror att förändringar i befolkningsstrukturen bara kan baseras på folkökning. Han har uppenbart missat att i Kina lämnar årligen 150 miljoner (!) bönder landsbygden för att ansluta sig till den kinesiska arbetarklassen. På ungefär tio år kommer den industrialisering som skapade europas starka arbetarklass under 100 år, att ske i Kina. Och med arbetarklass; fackföreningar och verkliga arbetarpartier.

  Marx hade med andra ord alldeles rätt – de fattiga bönderna lämnar jordlotten och blir modern arbetarklass. Den socialistiska rörelsen är inte alls på reträtt – se till tendenserna i bland annat latin-, central- och sydamerika. Liknande uppsving kommer i Kina, var så säker.

  Gustavs tilltro till att fred och välstånd skulle följa i marknadens spår idag och framöver, är rörande. Men historien är inte slut – tror Gustav att Irak var sista anhalten för USAs privatarméer, att Rysslands oligarker kommer att trippa försiktigt fram, att senaste terrorbomben var den sista eller – att börsraset det senaste dygnet – var det sista?

 21. livelev – Politiken är till höger efter sista valet! Men jag förstår vad du menar, det är därför onda röster kallat Sahlins gäng för Socialmoderaterna!

  St Just – Förklara dig! Vad är det för ”i syne” jag ser? Du håller inte med om att det handlar om ”köpslå” i vågmästarpartierna? Och då är det bättre att kräva lite mer för att det alltid kommer vara en form av ”politikprutning”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: