Hjärtlöshetens triumf

Regeringens politik slår mot de svagaste och gynnar de allra rikaste. Det visar en genomgång gjord på uppdrag av Aftonbladet.se.

Citat, AB;

Mest tjänar den med inkomst över genomsnittet, som har gott om pengar på banken och som äger ett hus i miljonklassen. Har man dessutom tidigare betalat städhjälp vitt blir vinsten ännu större.

…..

Till förlorarna hör de arbetslösa och sjuka. En person som tidigare tjänat 23 000 kronor men drabbats av arbetslöshet förlorar runt 2 800 kronor per år efter skatt genom sänkt a-kassa jämfört med 2006. Än mer förlorar den som blivit långtidssjukskriven. En person med en inkomst på 40 000 kronor får sjukpenningen sänkt med drygt 4 200 kronor per månad efter skatt det här året jämfört med för två år sedan.

Nu drabbas även den välmående medelklassen. Visst tjänar de som är friska och har ett jobb en liten extra slant tills den stigande inflationen äter upp extra pengarna. Men, vid sjukdom eller arbetslöshet väntar ekonomiska problem – för alla utom de allra mest förmögna, de som alltid klarar sig. Inte ens privata eller kollektiva sjukförsäkringar kan längre rädda medelklassen. De blir utan värde när regeringens regelvidriga förslag om avtalsförbud träder i kraft nästa år. Nu gäller det att hålla sig frisk och inte bli arbetslös. Konjunkturnedgången står och väntar runt hörnet. Allt fler blir offren för den omänskliga politiken.

Regeringen är på god väg att skapa ett samhälle där vi behandlar alla som inte är starka, friska och har ett jobb som andra klassens medborgare – helt utan värde. De betraktas som fuskare och parasiter. Socialförsäkringsministern går före och visar vägen.

husmark.jpg

Så här försvarade Cristina Husmark Pehrsson ”avtalsförbudet” i Rapport i förra veckan;

Staten har inte råd att betala ut sjukersättning till de som faktiskt har en arbetsförmåga.

Tydligare än så kan väl inte påhoppet bli. Hennes sätt att uttrycka sig kan inte tyda på annat än att hon menar att alla som är långtidssjukskrivna fuskar. De kan i själva verket arbeta. Därför ska de inte heller få teckna några tilläggsförsäkringar. Fuskare och parasiter ska svälta, då kanske de förstår att de faktiskt har en gnutta outnyttjad arbetsförmåga kvar.

Ett inhumant samhälle skapat av en hjärtlös regering – framröstad av ett grundlurat folk….

Marcus Birro har rätt när han i Aftonbladet konstaterar; ”Det är skottpengar på alla djävlar som faller utanför ramen.”

Läs även Stefan Nikander oerhört gripande berättelse, där han frågar sig vad ett människoliv är värt.

*
P.S.

Hur har det gått för den skattefifflande fd handelsministern Maria Borelius? Har hon blivit ärligare, har hon gjort rätt för sig? Svaret finns här….

061014_borelius.jpg

När det begav sig…


*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
intressant.se

Följande inlägg
Lämna en kommentar

41 kommentarer

 1. H-E.R

   /  januari 14, 2008

  Nog är det en snedsegling som heter duga, alliansens hårdföra politik. Mest slående är väl att för var dag tappar de väljare men de fortsätter i samma hjulspår ändå.
  Bra att många skriver om det, det behövs verkligen nu.

  I mitt län storsatsas just nu på extra kontroll av förtidspensionärer, där har varit ”enormt många anmälningar” menar FK, det är grannar och arbetskamrater som anmäler mest. Vilket då leder till kontroll och ev avstängning på otroligt lösa grunder.
  Är man sjukskriven eller förtidspensionerad bör man således se till att inte ha några ovänner. Blir man anmäld ”på ren jäkelskap” av någon så gäller den anmälan likafullt som grund för FK. Vare sig den har substans eller inte.
  Säger som Birro; det är skottpengar på alla djävlar som faller utanför ramen.
  Gud vad jag längtar efter äkta politik, människopolitik. Inte denna äckliga sörja av dåligt kamouflerad utsugarsoppa. Tvi.

 2. Ilse-Marie
  Jag undrar vad du anser om att medelsvensken är sjuk nästan 40 dagar om året. Tycker du att den siffran är rimlig med tanke på hur fysiskt friska svenskar är? Siffran är försäkringskassans.

  Jag undrar också om du har ett bra svar på varför sjukskrivningarna är mycket högre i regioner med hög arbetslöshet.

  Och slutligen varför sjukskrivningstalen är högre i regioner där människor röstar vänster.

  mvh

  Gustav

 3. joel

   /  januari 14, 2008

  Det är väl ganska naturligt att skattelättnader gynnar dom som betalar mest i skatt.

  Exempel:

  Kapitalisten Karl betalar 30% i skatt av sin inkomst pa 100 000 i manaden (30 000 kronor)

  Arbetaren Arvid betalar 30% i skatt av sin inkomst pa 20 000 i manaden (6000 kronor)

  Handikappade Harald betalar ingen skatt alls eftersom han inte har nagon inkomst

  Om man driver igenom en platt skattesänkning pa 10 procentenheter kommer följande hända:

  Kapitalisten Karl betalar 20% i skatt av sin inkomst pa 100 000 i manaden (20 000 kronor), vilket innebär att skattesäkningen har gett honom 10 000 kronor extra i fickan

  Arbetaren Arvid betalar 20% i skatt av sin inkomst pa 20 000 i manaden (4000 kronor), vilket innebär att skattesäkningen har gett honom 2 000 kronor extra i fickan

  Handikappade Harald betalar forfarande ingen skatt alls eftersom han inte har nagon inkomst.

  I det här fallet kommer socialisterna att skrika sig hesa över att Arvid tjänar mycket mindre än Karl pa skattesäkningen. Och stackars Harald! Han tjänar ju inte ett öre pa det! Skattesäkningar är ju rena hetsjakten pa arbetare och handikappade!

 4. ”Fuskare” och ”parasiter” idag. ”Ballastexistenser” igår.
  Det är skit att vi inte känner igen gammal hederlig nazism bara för att den har ett annat namn.

 5. Men VARFÖR röstade folk på alliansen??? Det har jag väldigt svårt att förstå… Nog pratade dom om ”arbetslinjen” och ”utanförskapet” redan under valrörelsen?

  Som förtidspensionär (och förmodat ”utanför”) är det svårt att förstå att någon överhuvudtaget kan ha dom åsikter som alliansen står för… Det är verkligen illa när människor värderas enbart efter sin förmåga till lönearbete. Och detta att sätta olika ”svaga” grupper mot varandra; det är riktigt illa!

 6. St Just

   /  januari 15, 2008

  Platt skatt är så låg som möjligt – så lyder alltid fältropet från nyliberaler – på så sätt kan de rika bli rikare, statens tillgångar plundras och arbetarbefolkning och fattiga missgynnas och göras försvarslösa.

  Om precis detta skriver Klein (om man nu läst boken) och påtalar platthetens konsekvenser världen över – om detta är joel ovetandes och tror att politikens konsekvenser kan suddas ut med ett litet räkneexempel på lågstadenivå.

  Vi socialister behöver inte skrika oss hesa över orättvisorna – vi konstaterar att de existerar och kommer att utjämna dem.

 7. Gustav, du ställer just de frågor som ofta dykt upp i borgerliga tidningar de senaste åren. Syftet har varit att utmåla den svenska modellen, vänstern och kommuner som röstar på vänstern som full av ”bidragstagaranda” och tillväxtfientlighet.

  Men så är inte fallet. Sverige och övriga nordiska länder (med generösa trygghetssystem, relativt starka fack och en reglerad marknadsekonomi) ligger i toppen när man jämför konkurrenskraft, produktivitet och tillväxt. I dessa länder är arbetsviljan hos befolkningen högre än i andra jämförbara länder (se bl.a. forskning som sociologen Ingrid Esser gjort på uppdrag av Socialförsäkringsutredningen). Sjuk- och ohälsotalen är också högre, bl.a. till följd av att vi jobbar längre upp i åldrarna.

  I våra nordiska grannländer pensionerar man dock i högre utsträckning bort den äldre arbetskraften. I Danmark har man den s.k. efterlönen (en möjlighet att frivilligt gå i förtidspension) och i Finland har man en typ av ”arbetslöshetspensionering”. Till skillnad från förtidspensionen (sjuk- och aktivitetsersättningen) i Sverige räknar danskar och finnar inte in dessa förtidspensionärer i sjuk- och ohälsostatistiken. Detta är den främsta förklaringen till varför vi har högre sjuk- och ohälsotal än våra nordiska grannländer.

  När det sedan gäller dina frågor om varför ohälsotalen är högre i regioner med hög arbetslöshet, och i de delar av vårt land där man röstar vänster, kan man naturligtvis inte hitta något rimligt svar till detta om man inte för in klasskillnaderna i analysen.

  Arbetare och låginkomsttagare (både manliga och kvinnliga) drabbas i vårt land, liksom i andra länder, i större utsträckning av ohälsa än de med höga inkomster. Arbetare har i regel de tyngsta, mest osäkra och pressande jobben. Det finns därför ett starkt samband mellan ohälsa och klasstillhörighet. Så är det här hos oss och så är det också i andra länder.

  Den kommun i Sverige som har lägst ohälsotal är inte helt oväntat moderatstyrda Danderyd, som också ligger i topp när det gäller inkomst. De kommuner i Stockholmsregionen som sedan lång tid tillbaka haft högst ohälsotal är Botkyrka, Upplands Bro och Norrtälje. Där har man också högst andel arbetslösa och låginkomsttagare. Inte så konstigt kanske. Bara ett av många uttryck för att vi fortfarande lever i ett klassamhälle.

  Att röstandet i Sverige i jämförelsevis hög grad är klassbundet (d.v.s arbetare röstar på vänstern och de rika på högern) förklarar alltså de mesta av skillnaderna i ohälso- och sjuktal mellan vänster- och högerkommuner.

  Jag misstänker att detta inte var det svar du ville ha. Men vill du hålla fast vid de vandringssägner och ”sjukskrivningsmyter” som DN, SvD och andra borgerliga media sprider nästan varje dag bör du nog hålla dig till dessa alster och avstå från att besöka min blogg. 🙂

 8. Fille

   /  januari 15, 2008

  Håller med dig Ilse-Marie. Vi kan dock trösta oss med att vi som tycker Cristina Husmark-Pehrsson gått för långt i sin ”hetsjakt” på de sjuka blir fler och fler för varje dag som går.

  Nästan 60 procent av de svenska väljarna säger idag att de fått ett minskat förtroende för regeringen Reinfeldt på grund av de förslag Husmark-Pehrson lagt på sjukförsäkringens område.

  Läs mer om detta i en nyligen publicerad TCO-rapport: http://www.tco.se/Templates/Page1____238.aspx?DataID=7066

 9. H-E.R

   /  januari 15, 2008

  Ilse-Marie, ditt svar till Gustav är rena rama sanningen och det är en väldig tur att det finns de som liksom du har insikt och intelligens nog att se denna sanning. Mycket bra skrivet.
  Kan bara instämma i det du skrev.

 10. fundersam

   /  januari 15, 2008

  ”Staten har inte råd att betala ut sjukersättning till de som faktiskt har en arbetsförmåga.”

  Detta är vad sossar hade sagt för 20 år sedan, vad har hänt med er sedan dess? Har arbetsmoralen helt urholkats?
  Den som är FRISK skall väl jobba så att de som är SJUKA kan vara hemma. Det är ett system jag inte röstat för men ändå kan acceptera som utfall av demokrati. Att ni tolkar ett sådant uttalande som hets mot sjuka går inte ihop. Hon säger ju att de med arbetsförmåga skall jobba….

  Anser ni att arbete skall bli en frivillig hobby kanske?

 11. H-E.R

   /  januari 15, 2008

  fundersam.
  ”Hets mot sjuka” blir resultatet när alla dras över en kam, när ersättningen sänks, när avslag för sjukpenning drabbar den som är i behova av det, när trovärdigheten ifrågasätts, när varenda människa som försöker utnyttja sin sjukförsäkring initialt alltid bemöts som en brottsling.
  HSO lämnar fakta angående 115 fall i Norrland, i hela riket finns uppgifter angående ett 1000-tal avslag på lösa grunder, männsikor som behandlats sämre än boskap.
  Läs, jag begär inte att du ska förstå, men läs och föreställ dig själv hur det känns att vara sjuk och få stämpeln ”lögnare” på sig, att bli av med sin försörjning:
  http://www.hso.se/fileserver/2007-04-16RAPPORT.htm

  (ta mig f-n, jag börjar bli så trött, så trött på detta ifrågasättande, har möjligen den allmänna synen blivit att sjukdomar i alla former bör betraktas likt på 30-talet; som något man bör utrota tillsammans med bäraren av sjukdomen)

 12. fundersam

   /  januari 15, 2008

  Jag respekterar möjligheten att ge stöd för sjuka och gamla som utfall av demokratin. Jag är dock liberal och tror att detta kan ordnas privat lika gärna men det är en annan femma. Men när vi har det system vi har borde kanske folk vara lite mer rädda om det och inte missbruka det. Jag har fortfarande inte förstått hur ni kan tycka att ARBETSFÖRA människor fortsatt kan kassera ut bidrag de inte har rätt till. Att H-E.R. är i behov av hjälp har jag inte ifrågasatt därmemot att hennes hypotetiska granne kan hämta ut samma slant för att titta på TV under OS. Om systemet skall överleva oavsett regering måste arbetsmoralen bli bättre. Det blir ju inte så mycket åt var och en om varje svensk skall ha 40 sjukdagar per år…

 13. St Just

   /  januari 15, 2008

  Arbetarklassen har aldrig som överklassen kunnat se på arbete som en hobby, fundersam.

  Arbetarrörelsens inställning är att den som är frisk ska arbeta och den som är sjuk tar vi hand om via vår skattefinansierade vård. Den sjukes tilstånd och vårdbehov avgörs medicinskt och inte av borgarminister Husmark vars hela attityd är misstänkliggörande av sjukskrivna, för att hennes politiska projekt med privatiseringar av vården ska kunna genomföras.

  Det är en principfråga för borgarregeringen.

  Det är slående att när det gäller att använda offentliga medel för att gynna verklig sysslolöshet, tvekar man inte. Varför utsätts inte hundratusentals hemmafruar för Husmarks misstänkliggöranden, varför mal inte ministrarna ”arbetslinjevalsen” för denna grupp? Varför ska istället det offentliga numera även bidra med inte bara hushållsnära tjänster för lat överklass utan dessutom betala ut bidrag för att dessa ska få vara hemma med barnen?
  Sicket hyckleri – men det handlar ju om att värna om den borgerliga familjeidyllen och inte om självklar solidaritet med sjuka.

  För övrigt anser ju nyliberaler att all sjukvård ska skötas privat via egna försäkringar – den ytterligheten har egentligen inte mycket att göra i debatten om hur mycket pengar som ska avsättas offentligt, till vilka och under vilka förhållanden.

 14. hon menar att alla som är långtidssjukskrivna fuskar. De kan i själva verket arbeta. Därför ska de inte heller få teckna några tilläggsförsäkringar. Fuskare och parasiter ska svälta, då kanske de förstår att de faktiskt har en gnutta outnyttjad arbetsförmåga

  En sak jag funderat på är ett kollektivavtal med lägre nivå som ändå har jämställdhetsfokus (undvika pigjobb etc)
  Dvs kvinnor inte fastnar i oproduktiva (!) och utnyttjande jobb och inte bildar familj etc.
  Man vet ju om effekterna historiskt etc
  Sen vårdnadsbidrag etc är ju en annan sak = tex 7000 kr i månaden

  Det finns många korkade män i Sverige – skitstövlar

 15. fundersam

   /  januari 15, 2008

  St Just

  Att individer inte bär ansvar för sitt öde om de tillhör ”underklassen” är ju bara skrattretande.

  Jag är uppvuxen under normala förhållanden och med normala kompisar, en del står bakom disk och vänder burgare och en del sitter bakom skrivbord och lyfter bonus.

  Om det funkar för dig kan du ju fortsätta att skylla ifrån dig. men trots att vi antagligen aldrig har träffats är jag enligt dig ändå en fiende säger väl det mesta

 16. St Just

   /  januari 15, 2008

  I synnerhet abetarklassen bär sitt eget öde, dess individer kan ju inte bara glida in i livet på en räkmacka. Och till skillnad mot för borgerligheten skyller inte arbetarklassen situationen på arbetsmarknaden och statens finansiella tillstånd på de sjukskrivna.

  Att lyfta bonus är väl om något en sysselsättning för historiens soptipp vilket perfekt åskådliggörs av raden om framtiden i Internationalen; ”då ej lättingen råda får”.

 17. fundersam

   /  januari 15, 2008

  ”I synnerhet abetarklassen bär sitt eget öde”

  Innebär detta att ”överklassen” är oskyldig?

  ”Att lyfta bonus är väl om något en sysselsättning för historiens soptipp ”

  Den som lever får se 🙂

 18. den som är sjuk är ju sjuk= bedömning därefter

 19. H-E.R

   /  januari 15, 2008

  fundersam.

  ”Jag har fortfarande inte förstått hur ni kan tycka att ARBETSFÖRA människor fortsatt kan kassera ut bidrag de inte har rätt till.”

  Gör dig inte dum nu Fundersam, jag skrivet om att ”hets mot sjuka” blir resultatet när alla dras över en kam, oskyldiga drabbas av misstänksamhet och ofta även av avstängning från FK.

  Hur f-n får du det till det du skrev ovan??
  Förvräng inte ord bäste vän, då får du svårt att bli tagen på allvar.

 20. fundersam

   /  januari 15, 2008

  H-R.R.

  Jag blev faktiskt rörd när du kallade mig vän:)

  Det var inte meningen att vränga dina ord, men ni gjorde det samma med Husmarks ord. Hon sade faktiskt inte att hon skulle ”sätta åt” de sjuka, bara att de som är friska borde jobba…

  Om ni inte vill erkänna problemet med mygel kan jag inte helhjärtat ställa upp för systemet. För min del kan det gärna stanna där.

  Ha en bra kväll.

 21. H-E.R

   /  januari 15, 2008

  Jag ser alla som ”vän” jag Fundersam 🙂
  Åtminstone tills motsatsen bevisas, och det har bara hänt två gånger.
  Ja, kanske man själv förvränger ord ibland, t ex Husmarks. Men kontentan av hela politiken är att oskyldiga hamnar i kläm, och hon gör inget för att stoppa detta.
  Det är inte bra.
  Att få stopp på rent fusk är en annan sak, detta bör naturligtvis utföras, men aldrig på det sätt som nu sker.
  Och nog erkänner de allra flesta att fusk existerar, men som sagt ordet ”fusk” tenderar att omfatta alla sjuka, det blir en kollektiv bestraffning som inte har någon som helst nytta eller funktion varken ekonomiskt eller i moralsyfte.
  Ha en bra kväll du också Fundersam.

 22. St Just

   /  januari 15, 2008

  Husmark må säga vad hon vill, hennes handlingar talar och hon och borgaralliansen jagar sjukskrivna som potentiella smitare samtidigt som de överför tillgångar, infrastruktur och pengar till rika och välbemedlade.
  Då ställer nyliberalerna ”helhjärtat … upp för systemet” – men myglar någon på den fattigare delen; då blir det tummen ned – Det är till att ha hög och selektiv svansföring!

 23. Tack för ett bra och informativt svar, Ilse-Marie. Jag tror precis som du att ”klasskillnader” spelar in även om jag kanske inte svänger mig med samma termer.

  Produktiviteten i Sverige är bra, ja visst, och det är en intressant debatt huruvida detta beror på ”den svenska modellen”. Jag har dock ännu inte sett en förklaringsmodell som kopplar våra skyhöga sjuktal till den här höga produktiviteten. Jag tror att det är viktigt för människor att känna sig trygga ifall de blir sjuka. Till skillnad från dig tror jag också att privata alternativ kan göra det jobbet bättre än staten.

  Jag tror att för generösa och godtyckliga sjukersättningar tar bort incitamenten för att börja arbeta igen efter en sjukdom. Jag har ett intressant arbete men om jag ser mig själv slita på bandet på Volvo så skulle jag inte direkt kämpa för att få börja arbeta igen. Idag finns det ofta inga ekonomiska incitament för att komma tillbaka till arbetet. Vad tror du att det får för betydelse för den som vantrivs på arbetet och själv i viss mån kan styra sina läkarintyg? Jag kan bara se till mig själv, jag vet inte om jag hade haft tillräckligt med rättspatos för att gå tillbaka till arbetet om jag inte tvingades. Som grädde på moset visar forskning också att långa sjukskrivningar gör att folk blir ännu sjukare, så det som först var ”fusk” blir senare ”på riktigt”.

  När jag arbetade på Lidl blev en deltidsanställd erbjuden heltid. Hon ville inte eftersom hon stämplade halvtid och (då) kunde fortsätta göra så ett antal år till. Det fanns inga ekonomiska incitament och jag klandrar henne inte (även om jag naturligtvis rapporterade det så att hon blev av med a-kassan :-))

  Ytterligare en invändning mot en vanlig vanföreställning:

  ”Arbetare” har inte de mest pressande jobben. Jag har själv arbetat som egenföretagare och chef på olika nivåer och det är helt klart så att chefsjobb är tuffare. Man är ständigt påpassad, förväntas kunna arbeta när som helst utan förvarning och ligger på arbetsveckor som de flesta arbetare aldrig kommer i närheten av. Och visst vi tjänar jävligt mycket bättre men det borde inte göra något för sjukfrånvarotalen.

  Snarare torde arbetares högre sjukfrånvaro kunna kopplas till att de rent allmänt inte trivs med arbetet och livet och att de därför mår sämre. Att många sliter ut sina kroppar spelar säkert också in. Vet någon hur stor del av sjukskrivningarna som kan kopplas till fysiska arbetsskador? Inte en jättestor del misstänker jag.

  Oj vad långt det blev. Tack igen för den tid du lagt på att besvara min förra kommentar!

  mvh Gustav

 24. Nog ska väl Sverige ha råd att ha socialförsäkringar som omfattar alla… Vem som helst kan ju faktiskt bli långvarigt sjuk eller arbetslös.
  Och vem sjutton vill vara sjuk? Skulle tro att de flesta föredrar att vara friska och ha ett arbete att gå till. Jag hade då hellre valt det senare alternativet om jag hade kunnat välja… Istället känner man sig ”dubbelbestraffad”; dels sjuk dels totalt misstänkliggjord. Nog finns det folk som fuskar, men sådant förekommer överallt, inte bara inom sjukförsäkringen. Och nog måste det finnas humanare sätt att komma åt dom som fuskar?!

 25. St Just

   /  januari 15, 2008

  Gustav en nyliberal direktör uttalar sig om arbetarnas förhållanden och finner att hans eget yrke är både tuffare och kräver mer både när det gäller arbetstid och annat. Surprise, surprise!
  Självfallet anser Gustav därför att chefer ska ha höga löner. OK, arbetaren bör väl även känna sig trygg när hon är sjuk – om hon försäkrar sig privat. Ja, förmodligen kan inte arbetarnas sjukskrivningar kopplas i nån högre grad till de fysiska kroppsliga slitet (snarast trivs de inte med livet och jobbet).

  Jojo, det är till att ha höga tankar om sin egen roll – det va ju för väl att Gustav tjallade på den deltidsanställde på Liedl så hon blev av med a-kassan – undrar om Gustav var lika nitisk och berättade om Liedls usla arbetsmljö, löner och arbetsförhållanden?

 26. H-E.R

   /  januari 15, 2008

  Gustav.
  ”Som grädde på moset visar forskning också att långa sjukskrivningar gör att folk blir ännu sjukare, så det som först var “fusk” blir senare “på riktigt”.”

  Säger du det?
  Så det är liksom alltid ”fusk” i början och sedan blir det på ”riktigt” då?
  Du menar att man då efter en viss tid ”träder in i sjukrollen”?
  Man får en sorts ”offermentalitet”?
  Man tycker så erbarmligt synd om sig själv att man tror man är sjuk fast man är samma fuskare som man var i början?

  Hm….
  Gustav, ruska på huvet.
  Långa sjukskrivningar UTAN REHABILITERING, och långa sjukskrivningar MED ERBARMLIGT LÅG ERSÄTTNING, och långa sjukskrivningar MED STÄNDIG RÄDSLA FÖR ATT BLI MISSTRODD, och långa sjukskrivningar med STÄNDIG VÄRK.
  Ja, visst f-n kan man bli ännu sjukare.
  Men bevisar det att man ursprungligen var en fuskare?

 27. St Just

  Nyliberal direktör? Jag tror du har en aningen romantiserad bild av vad en mellanchef sysslar med i en matvaruhandel. Min slips har släpats i potatisen ganska många gånger. Jag förstår gott att man kan tycka illa om att vissa kan leva på ränta och inte behöva göra ett handtag själv. Men, jag stör mig någor enormt på er nidbild av chefen som en slappis som bara säger till andra vad de ska göra. Speciellt låga chefer, typ butikschefer, gör ofta 60-70 timmar i veckan när det kniper.
  Har Lidl usla löner och arbetsförhållanden? Det är helt enkelt inte sant. Åtminstone är lönen bättre än på de andra kedjorna 🙂

  När det gäller mitt tjallande om den a-kasse-fuskande arbetaren så är din reaktion märklig. Det är ju precis hennes beteende som driver den hetsjakt ni talar om. Eller?

  H-R.E
  Nej, det är inte alltid fusk. Jag tror bara (och forskning styrker väl detta?) att långvariga sjukskrivningar är dålig medicin för deprimerade. Det är viktigt för självkänslan att snabbt börja arbetsträna och komma in i matchen igen. Det är ingen offermentalitet eller nåt, det är bara så att människor inte mår bra av att vara passiva för lång tid.

  Och som jag började med att säga. Om svenskar är sjuka i snitt 40 dagar per år (arbetsdagar!), då är det i sig själv ett symptom på att systemet uppmuntrar till överutnyttjande. Visst finns det många som är sjuka och det måste vara fruktansvärt att inte bli trodd, men det finns också många som inte behöver gå på sjukpenning. Eller tror du och St Just på allvar att just svenskar är så sjuka?

 28. Gustav – Jag är sjukskriven. Sedan i juni förra året. Jag skadade mig i arbetet för två år sedan, en skada som resulterade i att två diskar sprack i ländryggen. Det i sin tur orsakade senare förlamning i ett ben. Det var först när jag inte kunde gå och stå längre som jag begärde sjukskrivning. Sjukpenning vägras jag, eftersom jag inte sjukskrevs i direkt anslutning till skadan.

  Enligt de direktiv den kära regeringen givit försäkringskassan borde jag inte alls vara sjukskriven. Säger inte det dig något om den fullständigt inhumana människosyn som råder i regeringen när det gäller sjuka människor.

  Jag har en kompis som försäkringskassan krävde skulle arbeta halvtid. Han hade lymfcancer.

  Jag hoppas att alla de som ondgör sig över andras sjukskrivningar själva ska drabbas!

 29. Livelev

  Jag är ledsen för det som hänt. Och jag vet ju ingenting om vad som hänt dig eller din vän eller hur ni mår.

  Men jag hoppas att du finner lusten att arbeta med något annat. Du har nog mer att ge även om du är förlamad i benet. Jag hoppas att du inte anser att livslång sjukskrivning är vägen för dig?

  Jag ber om ursäkt om jag låter som en patetisk Dr Phil eller din handläggare. Ovanstående är min uppfattning i alla fall med reservation ifall du har andra symptom som motiverar sjukskrivning.

  När det gäller din vän så anser jag inte att cancer ska leda till sjukskrivning per automatik, nej. Man kan vara arbetsförmögen med cancer.

  Däremot är det förhoppningsvis ett övergående tillstånd och då tycker jag att man ska större hänsyn till patientens vilja. Alltså om han inte vill arbeta halvtid så tycker jag inte han ska behöva göra det.

 30. Gustav – Problemet med cancer är själva behandlingen. Cellgiftsbehandlingen gör att du har ungefär samma symptom som vid maginfluensa, en maginfluensa som pågår oavbrutet i ett halvår.

  Visst vill jag jobba. Men framför allt vill jag bli frisk. Och jag vill ha ersättning för arbetsskada. Och sjukpenning. Idag tvingas jag gå på socialbidrag.
  Problemet är att smärtan drar energin ur mig. Jag måste vila flera gånger varje dag för att klara av den dagliga livsföringen.

  Jag höll dessutom på att omskola mig när skadan inträffade. Men smärta och funktionsnedsättning gjorde det omöjligt att fullfölja studierna. Det gick helt enkelt inte att läsa utan att somna. Jag höll på i tre terminer innan jag sjukskrev mig. jag lyckades på den tiden få godkänt på 10 av 60 poäng.

  Nej. Lång sjukskrivning är helt onödigt för mig. Det finns en operation som skulle göra mig helt besvärsfri – men i det hårt bantade landstinget har man bara två kirurger som utför den operationen, så operationen har skjutits upp flera gånger.

  Mitt största problem har varit det bemötande jag fått från försäkringskassan och AFA. De säger att jag inte har den skada jag bevisligen har. Röntgen och MRT ljuger inte.
  Det värsta är att det är såna hjärtlösa typer som premieras, och det vänder sig i magen på mig när jag hör Reinfel skryta över att kostnaderna för sjukskrivningarna minskat. Tror fan det! Om man vägrar betala sjukpenning så är det klart att det minskar. Men gör det någon friskare?

 31. St Just

   /  januari 16, 2008

  Gustav börjar nu uttala sig även i egenskap av amatörläkare och anser sig tydligen även kunna uttala sig om cancerpatienter och arbetsmarknad. När mellanchefer (i tidigare inlägg; ”egenföretagare och chef”) på Liedl uttalar sig i medicinska frågor börjar det bli riktigt obehagligt. Men det ligger i tiden och kan jämföras med när exmilitären Björklund uttalar sig i pedagogiska frågor och delar ut IG: redan från första klass.
  Om Liedl tycker jag inte – och var och en kan googla lite om ”arbetsmiljö och Lidl” så hittar ni åtskilligt. Det gör inte Gustav , lika lite som ICA-dirren visste något om sunkig köttfärs.
  Att tjalla på en arbetskompis är en dödssynd – gärna hårda tag och utskällningar för osolidariskt beteende – men tjalla, det är som stejkbryteri.
  Gustav skulle aldrig anmäla folk i sin samhällsklass för skattefusk, svart arbetskraft eller andra vanliga överklassbrott. Som för Husmark så gäller det bara att sparka nedåt.

 32. Livelev

  Jag borde inte ha uttalat mig om dig. Jag vet så klart inte hur din situation är. Hoppas att du får din operationstid snart! Och lycka till!

  Är det verkligen sant att din vän förväntas arbeta under cellgiftsbehandling? Det är helt fel i så fall.

  St Just

  Jag kan bara uttala mig om det Lidl jag arbetade för under ett knappt år. Och i de tiotal butiker jag rörde mig i såg jag inga brott mot kollektivavtal eller arbetsmiljö. Det är min uppfattning att jag har en mycket bra bild av hur miljön på Lidl ser ut samt att du inte har en aning.

  Du har en poäng i att jag inte irriterar mig på skattefusk på samma sätt som den fuskande arbetaren. Och det är inte rationellt kanske men jag tycker verkligen inte att ”de vanliga överklassbrotten” är moraliskt felaktiga. Men visst, man ska följa lagen ändå. DIN inställning dock att man tjallar om man följer regelrna som arbetsgivare är mycket märklig. Du måste väl förstå att det är alla småfusk av den typen som gör att människor som livelev behandlas med misstro?

 33. Jag tycker att man borde införa ett annat system: att alla betalar skatt sålänge de är friska, men undantas från skatt när de är sjuka.

  Detbrukar vara populärt bland högerfolk att tala om ”incitament”. I detta fall skulle incitamentet vara att det ligger i statens intresse att så många som möjligt inte blir sjuka, och att de som ändå blir sjuka kan bli friska så fort som möjligt.
  Idag gör man tvärtom. Kostnaderna för den sjuke höjs samtidigt som den beskattade ersättningen sänks.

 34. H-E.R

   /  januari 16, 2008

  Exakt Livelev!
  Det alliansen nu gör är att skapa fler sjuka, t ex de som bryter ihop psykiskt av att bli misstrodda och fråntagna sin sjukpenning. De som upptäcker att inte ens socialkontoret kan hjälpa dem, vilket blir fallet för t ex den som har en maka/make som arbetar.
  Alliansen bidrar också så gott de kan till att verkligen försvåra för den sjuke att få adekvat rahabilitering. Den sjuke själv har så låg ersättning att han/hon inte har råd att ens tänka på någon form av rehab. Arbetsgivaransvaret är luddigt formulerat och mest något som finns på papper men aldrig efterlevs.
  FKs nämnder har lagts ner, där fanns stora delar av möjlighet till samordning vid stöd och rehab för den drabbade.
  En rävsax som kan bli oerhört svår att ta sig ur för den som har oturen att drabbas av en skada som kräver en del, både tidsmässigt och inte minst ekonomiskt.

 35. St Just

   /  januari 16, 2008

  Som ICA-chefernas förvånade uppsyner visade så förvånar det nte att Gustav när han chefade på Lidl inte såg några fel på arbetsmiljön. Chefer gör så gott som adrig det såvida de inte riskerar åtal eller vanära i media.
  Som gammalt skyddsombud ser jag omgående ointresset från Lidlcheferna när jag stegar genom butikerna. Bara idiotin med gigantiska kundvagnar, urusla kassor mm torde vara enkelt att se – om man vill.
  Den som tvivlar kan ju snabbgoogla på ”Lidl arbetsmiljö” så dyker 1 790 dokument upp. Men Gustav såg inget.

  Att Gustav inte anser ”att “de vanliga överklassbrotten” är moraliskt felaktiga.” är ju belysade; smit gärna från skatten, handla och fuska med varor och tjänster – men småfuska inte för då drabbar det sjuka människor.

  Tack och lov drar han tillbaks sina ambitoner på att leka Dr Phil.

 36. St Just, vi har nog en något annorlunda syn på vad som är bra arbetsmiljö, du och jag. Intressant att du noterat de usla kassasystemen. Tycker du att du som skyddsombud ska bry dig om det?

  Lidl hade initialt problem att anpassa sig till den svenska arbetsrätten, det medges. Idag tror jag att Lidl sköter sig och JAG har åtminstone inte brutit mot några regler.

 37. Lars

   /  januari 18, 2008

  JAG är öppen mot vilken kritik som helst, kör på bara. Men som jag brukar säga innan jag skickar något, var neutrala när ni läser detta, se det som en domare ska göra, inte välja nån sida, utan bara vara i mitten.

  Är en 15 årig snubbe som bara vill säga en sak!

  KAPITALISMENS STYRESÄTT:
  MONEY AND POWER

  Har du makt och pengar så är du alltid välkommen i sammhället som en människa 😀

  Så länge du kan arbeta så är du välkommen i sammhället som en människa.

  Nu när Moderaterna kommit till styret så har dem infört amerikas styresätt, visst, innan moderaterna så var social demokraterna också kapitalistiska, men inte lika mycket. Moderaterna leter efter KAPITAL(pengar), vilket pansionärer, ungdomar, handikappade, sjukskrivna inte bidrar mycket till.

  Jag är för ideen kommunism, den KARL MARX tog fram, inte för den skulle fungera och den har inte fungerat men ATT MÄNNISKAN SKA SÄTTAS I FOKUS OCH INTE KAPITAL BORDE VARA EN SJÄLVKLARHET. Om man lyckas med detta mer eller mindre, kan man övergå till hålla naturen, djuren och miljön bättre.

  Min poäng med det här var att SVENSKAR VAR DUMMA OCH INTE GJORDE DERAS FORSKNING OM MODERATERNA. Och när jag säger svenskar menar jag dem som bor här i landet och kan rösta.

  Tro mig 20 års styrande med moderaterna och vi kommer se en liten version av Amerika.
  Tänk er sakta men säkert allting bli privatiserat, skolor som man måste betala för, sjukhus, tandläkare, och en massa annat som jag inte kommer på, ALLTING ÄR FÖR KAPITALET. Några människor får leva bra, resten får bara leva 😀
  Jag gillar ideen faktist, om jag var den som levde bra, den med pengar och makt, den som kan styra och ställa. Den som många ser som förebild.

  Jag säger inte att social demokraterna är mycket bättre, MEN DE SÄTTER MÄNNISKAN DEN LEVANDE INDIVIDEN, I FOKUS MER ÄN MODERATERNA.
  Det finns inget 100 procentligt bra system men det finns ett system som är bättre än ett annat.

  Nu har jag bara pratat fördelar om socialdemokraterna fast än man kanske kan säga lika många nackdelar som jag sagt fördelar men om man väger båda så är de sociala fortfarande bättre därför en en gång, de sätter människan mer i fokus än kapitalets styrsätt.

  Det står lite huller om buller men…

  tänkte egentligen bara säga en sak men det bara flöt på 😛

  Tack för mig

 38. GBG

   /  februari 16, 2008

  Intressant att notera allt gnäll om att samhället gör kontroller av om folk är berättigade till bidrag.
  Hade bidragen kollats lika noga som skatten hade det blivit ett jädra liv.

  Det verkar tydligen vara OK att fuska till sig bidrag – det är ju så synd om en…
  Självfallet måste det vara koll även här. Utan kontroller kommer fusket att öka än mer.

  Nu blir jag väl kallas ”En nyliberal direktör” som alla som vågar ha en synpunkt på gnället.

 39. Gustavs mamma

   /  maj 28, 2008

  Gustav är en riktig hjälte.

 1. Rika vinner, fattiga förlorar | Svensson
 2. Sverigedemokraterna och terrorverksamhet « Slutstadium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: