Kultur, avtal och människovärdet

Vård, skola, omsorg – de klassiska välfärdsmätarna. Tre områden där Sverige under det senaste årtiondet allt mer ohämmat har släppt lös ”de fria marknadskrafterna”. Sverige har tidigare alltid legat i topp i internationella jämförelser – nu kommer de andra länderna ikapp och går om.

Tre områden där pengar, produktivitet och vinst allt mer tydligt har blivit ledstjärnor istället för omsorgen om människan. Kan det vara en av orsakerna till att vi nu börjar halka efter? USA intar givetvis en bottenplats bland jämförbara länder. Det land som mest hämningslöst satsat på den nya tidens människosyn – där ditt värde som människa ligger i din plånbok och din prestation.

Kan man värdesätta en människa? Är det rätt att de som kan betala ska få tillgång till bättre vård, skola och omsorg än de som inte kan betala för sig?

Frågan är universal. Det handlar om hur vi värdesätter ett människoliv. Har alla människor samma värde, eller är ditt värde som människa beroende av din prestation, din ålder, din förmögenhet eller din arbetsförmåga? Är svenskar mer värda än invandrare (flyktingar) – i Sverige? Förändras i sådana fall deras värde som människa i det ögonblick de själva blir ”invandrare”? Frågan har ställts på sin spets av Sverigedemokraterna, som vill räkna ut vad en ”flykting” kostar. Kanske vi istället borde ställa oss frågan – vad kostar en Sverigedemokrat?

På DN:s ledarsida tar man ställning för alla människors lika värde och för att vi ska följa de internationella avtal vi har skrivit under. Citat;

Att bryta mot ingångna avtal är inget som staten tillåter medborgarna och därför inget som staten kan tillåta sig själv.

Det fall DN kommenterar handlar om asylrätten. Frågan är om DN är lika förtjusta i FN-organet ILO:s avtal som vi som nation undertecknat, inga protester hörs. Nu handlar det om rätten att fritt teckna avtal.

TCO presenterar i dag en ny rapport som visar att 90 procent av svenska folket anser att det är viktigt att vi som nation följer de internationella avtal som vi har undertecknat. Men, vad bryr sig regeringen och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson om detta? Uppenbarligen inte ett dyft. I och med regeringens nya förslag som (i princip) förbjuder kollektiva och privata sjukförsäkringar – bryter regeringen medvetet mot internationella avtal och sällar sig till samma gäng som till exempel Robert Mugabe och den Burmesiska diktaturregimen.

TCO:s undersökning visar också att förtroendet för regeringens politik på sjukförsäkringens område är bottenlågt. Till och med de borgerliga kärntrupperna börjar nu sparka bakut.

TCO sammanfattning;

 • Ungefär 8 av 10 anser, tvärtemot regeringens förslag, att man ska kunna teckna tilläggsförsäkringar som ger högre ersättning än den staten betalar ut.
 • 66 procent anser att det är fel att ogiltigförklara de kompletterande sjukförsäkringarna.
 • Cirka 90 procent av svenskarna anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att Sverige följer de internationella fördrag och avtal, till exempel via FN-organet ILO, som man undertecknat.
 • Ungefär 7 av 10 anser att det är fel att sänka ersättningsnivån för de långtidssjuka.
 • Nästan 6 av 10 uppger att förtroendet för regeringen minskat på grund av förslagen på sjukförsäkringens område.
 • Ungefär 4 av 10 (eller 36 procent) av dem som uppger sig tillhöra det borgerliga blocket har fått ett lägre förtroende för regeringen.

Regeringens självmål är uppenbart!
*

I DN kan man i dag läsa en liten ”lustig” och tankeväckande intervju med Johan Staël von Holstein, ny ledamot av Statens kulturråd. Han konstaterar att;

Vi måste hitta sätt att mäta värdet av kulturen och fråga oss hur länge den ena eller andra gruppen har fått pengar och vad man har fått ut av det. Man måste sätta upp mätbara mål för att kunna se om någonting är bra eller dåligt.

En intressant tanke. Sverigedemokraterna vill mäta människors värde (flyktingars). Staël von Holstein vill mäta ”värdet av kulturen” för att konstatera om den är ”bra eller dålig”.

Hur ”bra eller dåliga” dessa båda förslag är kan man väl enklast komma fram till genom att läsa en dikt – om människans och livets okränkbara värde….

Jag vill tacka livet (Gracias a la vida)
(Violeta Parra)

Jag vill tacka livet
som gett mig så mycket.
Det gav min två ögon
och när jag dem öppnar
kan jag klart urskilja
det svarta från det vita
och högt där uppe
himlens mantel strödd med stjärnor.

Jag vill tacka livet
som gett mig så mycket.
Det har gett mig hörseln
som i all sin vidhet
fångar natten och dagen,
syrsor och små fåglar,
turbiner, hammare, ett hundskall
och ett ösregn
och röstens ömhet hos den jag älskar.

….

Jag vill tacka livet
som gett mig så mycket.
Det gav mig ett hjärta
som i grunden darrar
när jag ser på frukten
av det hjärnan skapar,
och det goda långt borta från det onda
när jag ser in i dina klara ögon.

Jag vill tacka livet
som gett mig så mycket.
Det har gett mig skrattet,
det har gett mig smärtan
så att jag kan skilja lycka ifrån sorgen,
de två ting som skapar alla mina sånger
och mina sånger som är era sånger
och alla sånger som är samma sånger.

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Följande inlägg
Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. H-E.R

   /  januari 11, 2008

  Det var just detta som jag ägnat en timme åt i telefon idag, människans värde. Och vår acceptans av den allt mer uppenbara förskjutning av den ursprungliga tanken vad gäller människovärdet.
  Allt mer accepteras just ”tillgång/efterfrågan/lönsamhet” när en människa värderas. Likaså värderas människan, likt vilken vara som helst, av omgivningen. Det självklara värdet suddas ut, det glöms effektivt bort. Den jag pratade med i telefon sa nåt ganska makabert: ”snart dags för stämpel i pannan där det likt slakteriernas rutin står t ex GODKÄND i lila skrift”
  Det är också mycket lätt ibland att själv glömma sitt eget värde som människa, att minnas att allt man sagt och gjort faktiskt har lämnat spår. Att man äger samma rätt som någon annan att finnas till även om ens ”ekonomiska” värde är krasst.
  Tack återigen Ilse-Marie för en viktig och mycket bra skriven bloggpost.

 2. Tack själv H-E. R för att du tar dig tid och läser, och för alla dina kloka kommentarer!

 3. H-E.R

   /  januari 11, 2008

  litet ps:
  Inom vården börjar en ny form av värderande av människoliv ta form, ännu så länge ganska odebatterad.
  QALY som värdemätare vad gäller uppnådd effekt av behandling med hänsyn till kostnad för vården samt patientens livskvalitét har använts rätt länge, men nog börjar kostnadsaspekten nu att bli det som styr mest:

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=7703

 4. Den fria viljan som ofta har varit moderaternas slogan och alliansens många gånger rapande mantra. Det är som sagt skrämmande nära diktatur och kommunismens styre att förbjuda folk att själva välja försäkringar. Men knappast någon överraskning för de som kan sin svenska historia där kan man också få sig en klar bild om framtiden…..

 5. Björn Axén

   /  januari 12, 2008

  Att mäta människor. Att mäta kultur. hiskligt! och läskigt. I alla fall om man företräder staten. Mäta är i princip det samma som värdera.

  Tyvärr är det något som är oundvikligt. Både för staten och privpersoner (och företag men de har mindre problem med frågan). Som privatperson är det något man bör göra. Som stat är det något som ska undvikas så långt som möjligt.

  Men hur ska man då som kulturråd göra? Man måste ju bedöma kultur på något sätt. Att mäta den ”objektivt” är bara att göra det lite tydligare vad man egentligen redan gör.

  Det är inbyggt i systemet att man mäter kultur och människor.

 6. tänkvärt och bra skrivet!!

 7. Att överhuvudtaget komma på idén att värdera människor olika är skrämmande… Vem avgör vilka som ”står utanför”? Även om man står utanför arbetsmarknaden pga sjukdom eller arbetslöshet har man väl ett människovärde, eller…

 8. H-E.R

   /  januari 12, 2008

  Precis Uffematten… vem avgör vad ”utanför” är?
  Jag är inte kapabel till arbete just nu, men jag ser mig själv som tillhörande samhället ändå. Men det verkar vara på nåder.
  Gränsdragningen vid ”värdering” har spårat ur helt. Och likaså grunderna. Och ändå är en människas liv inte heller möjligt att värdera, men det sker likafullt.
  Man bör vara grymt stark för att orka vara sjuk, så är det bara.

 9. Hej!

  Det var ett tag sedan jag var inne och läste din blogg och skrev något! har haft väldigt mycket att göra och haft väldigt lite tid över för surfande och eget bloggskrivande.

  SÅ vilken skön överraskning när man väl surfar in på din sida och får se Violeta Parras vackra sång! Härligt!

 10. Gaspode

   /  januari 13, 2008

  Jag trodde det var socialdemokraterna, dvs de som varit i regeringsställning under de år som mätningen genomförts, som bar skulden för fiaskot inom vård, skola och omsorg. Nu vet jag att det förmodligen är Augusto Pinochet och hans lakej Milton Friedman som bär skulden för att den svenska skolan är så usel idag.

 11. St Just

   /  januari 13, 2008

  Gaspode, man måste nog ha löpsedelsseende om man kan kalla svensk sjukvård, skola och omsorg för fiaskomässig. Där är vi inte än men lär komma dit när marschen från offentligt tillgodosedd utbildning liksom vård och omsorg till en privatiserad, segregerad och försämrad dito går vidare.
  Jag tillhör dem som var de första att få läsa engelska redan i fjärde klass, tyska eller franska i sjuan och ytterligare ett i 9:an – det var ett exempel på en lysande utbildningspolitik för alla framdriven av arbetarrörelsen. I ett land som Italien som jämförelse blev engelskan obligatorisk först på 2000-talet!
  Men precis som vårt gemensamt ägda kulturarv på muséer nu görs tillgängligt baserat på inkomst – lär utbildningsmöjligheter snart helt knytas till klass och plånbok (precis som vård och omsorg).
  Detta scenario gillades av bödeln Pinochet och hans samarbetspartner Friedman, såväl som av dagens svenska borgerlighet.

 12. H-E.R – Det är väl så att man får VÄGRA vara ”utanför”…

  Utanförskap är ett ord politikerna har hittat på för att ta ifrån dom som är arbetslösa eller sjuka människovärdet. När man känner sig kränkt är det svårt att protestera mot orättvisor man blir utsatt för…

 13. Gaspode

   /  januari 14, 2008

  St Just

  Man kan aldrig någonsin kalla den svenska skolan eller sjukvården under de senaste röda regeringen för något annat än ett fiasko. Inte ens du kan med handen på hjärtat påstå något annat.

  Som så många gånger förut så försöker du visa arbetarrörelsens framsteg genom att dra fram 25-30 år eller tom ännu äldre exempel . Gång på gång lyckas du bara bevisa att kraften och visionen hos vänstern tog slut någonstans i mitten på sjuttiotalet och sedan dess har ingenting hänt. Internationella statistiska jämförelser visar utan undantag att den svenska skolan och sjukvården presterar allt sämre och sämre resultat i jämförelse med omvärlden. Vi håller inte jämna steg, vi halkar efter lite mer för varje år som går. I början på sextiotalet flyttade mina föräldrar från Finland till Sverige därför att Sverige var ett rikt land med möjligheter medan Finland var urfattigt. Idag har Finland högre BNP per capita än Sverige och deras skolsystem ligger i topp i PISAundersökningarna. Hur har det gått till om nu den svenska arbetarrörelsen är så fantastisk?

  Man skall kalla saker för dess rätta namn och det som socialdemokraterna har gjort med den svenska skolan och sjukvården sedan mitten på sjuttiotalet är ett fiasko. Hade man skött sig ens passabelt så hade vi fortfarande varit i världstopp istället för att vara en medioker dussinspelare på dessa områden.

  Att påstå att det skulle vara privatiseringen av sjukvården och skolan under de senast få åren som var boven är banne mig bara pinsamt.

 14. St Just

   /  januari 15, 2008

  Om Gaspode tittar upp från sitt skrivbord och skådar ut över världen borde han inse att använda ord som ”fiasko” om svensk vård, omsorg och utbildning är att fullständigt tömma ordet på dess betydelse.
  Men förmodligen har Gaspode inte mött människor från världens olika hörn eller rest runt i världen. Oavsett om vi talar om svenskt 1950-tal eller 1990-tal så är Gaspodes värdering bara en lögnaktig propagandafras för att gapa åt vänster.

  Att vi går däremot är på väg mot en vård, omsorg och utbildning som mer liknar tidigt 1900-tal – är otvetydigt och det är även borgerlighetens avsikt. Att socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) fixat en lägenhet av Ersta diakonisällskap samtidigt man gjort upp om ett vårdavtal för flera miljoner med Ersta, får väl ses som ett tecken i tiden. Istället för övergångslägenheter för exempelvis tonårsflickor som har problem så kan redan rika gynnas samtidigt som omsorgen försämras.

  Det är sånt som är pinsamt, Gaspode.

 15. Gaspode

   /  januari 15, 2008

  St Just

  Svensk sjukvård och skola har under socialdemokratiskt ledda regeringar under de senaste 30 åren gått från att ha varit världsledande till att vara en i mängden. Det är inte ”lögnaktiga propagandafraser”, det är fakta.

  Hur kan du blunda för detta?

 16. St Just

   /  januari 15, 2008

  Skälen till försämringarna inom vård, omsorg och utbildning står att finna i de nyliberala utsvävningar som borgerliga regeringar och högerorienterade (s)-regeringar introducerat under de senaste 30 åren.

  Det har dock inte något med Gaspodes fraser om fiaskon – en tillbakagång till samhällsförhållanden innan arbetarörelsen grep makten riskerar däremot att bli framtiden. Tydlig klassegregering följer på privatiseringspolitiken. Då kan vi tala om inte fiaskon, men katastrofer för arbetarbefolkningen och fattiga.
  Att vara en i mängden är inget vi till vänster fruktar däremot – tvärtom – förhoppningen på utjämning (tom den för borgare så förhatlig nivilering) begränsas inte av nationsgränserna.

  Som Che sa ”Mina barn ska inte ha det sämre än andra – men de ska inte ha det bättre heller”.

 17. Gaspode

   /  januari 15, 2008

  St Just

  ”Att vara en i mängden är inget vi till vänster fruktar däremot – tvärtom – förhoppningen på utjämning (tom den för borgare så förhatlig nivilering) begränsas inte av nationsgränserna.”

  Vilket torde betyda att du inte skulle ha något emot att dra ned kostnaderna för, och kvalitét på, svensk sjukvård till 1930-tals nivå om det bara innebär att exempelvis Kenyas sjukvård får de pengarna och kommer upp i samma nivå?

  Intressant.

 18. St Just

   /  januari 16, 2008

  Att nyliberaler som Gaspode inte vill att en krona ska föras över till länder med katastrofala livsvillkor är väl känt. Bara marknadskrafterna räddar enligt dessa utopister mänskligheten från AIDS, kolera, malaria, vattkoppor …
  Min vision ligger mer att anamma den kubanska inställningen till det internationella vårdbehovet eller Läkare utan gränser. På samma sätt som det överhängande klimathotet bör tvinga den rikare delen av världen till besparingar, kommer vården att göra detsamma.
  I hur hög grad det drabbar oss vanliga medborgare återstår att se, det beror på fördelningspolitiken – självfallet blir det uteslutet med privatiserad vård, stafettläkeri med fantasilöner, försäkringsbolag och läkemedelindustri som kan profitera på vårdbehov – i slutänden kan kanske arbetarbefolkningen kan få en betydligt bättre vård än idag – precis som på Kuba.

 19. Gaspode

   /  januari 18, 2008

  Betecknande att du använder Kuba som ett föregångsland. Det skulle för de flesta vara främmande att se ett av de minst fria länderna i världen som ett exempel på hur det skall vara. Det visar ganska tydligt att du anser att frihet är något som skall offras på kommunismens altare. (Ingen nyhet inom kommunismen iofs) Sanningen är dessutom den att Kubas sjukvård var bra innan revolutionen och att exempelvis barnadödligheten relativt sett blivit högre sedan dess. Den genomsnittlige kubanen har dessutom inte alls tillgång till den bästa sjukvården utan den är förbehållen partieliten och dollarturister.

 20. St Just

   /  januari 18, 2008

  Gaspodes insikter om kubansk sjukvård är bland de tunnaste jag mött – han fantiserar om den goda sjukvården under Batistadiktaturen och ifrågasätter säkerligen både FN:s, WHO:s och andra internationella organisationers positiva bedömning av den kubanska sjukvården.
  Världssamfundet är säkerligen utsatt för en gigantisk konspiration av kryptokommunistiska statistiker.

 21. Gaspode

   /  januari 18, 2008

  St Just

  Varsågod

  http://www.state.gov/p/wha/ci/14776.htm

  Som du ser så är det just de källor du hänvisade till som också är källor i denna skrift. Men jag antar att du helt kommer att ignorera dem pga att det är den stora fienden som sammanställt informationen.

  Kubansk sjukvård _är_ bra. Fantastiskt bra tom med hänsyn tagen till vilket fattigt land det är men att framställa Kuba, en ofri kommunistisk diktatur, som något slag föregångsland är lika fel som att hylla Mussolinis Italien bara för att han fick tågen att gå i tid.

 1. Har de verkligen klantat till det igen? | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: