Att falla mellan stolarna

Konsekvenserna av den borgerliga politiken börjar nu sätta sina spår på landets socialkontor. Så här skriver SKTF;

Många SKTF-medlemmar som är socialsekreterare har fått fler klienter och upplever en större psykisk arbetsbörda sedan reglerna i arbetslöshetsförsäkringen ändrades för ett år sedan. Det framgår av en SKTF-undersökning som genomfördes under december 2007.

….

Allt fler kvalificerar sig inte till andra försäkringssystem och då inkommer fler och mer komplicerade ärenden. Fler som aldrig varit i kontakt med socialtjänsten har det nu och det är sökanden som ofta mår väldigt dåligt.

– Av de som nekats a-kassa eller sjukpenning har också många förlorat plats i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller rehabilitering. Fler klienter nekas också socialbidrag. Den psykiska arbetsbördan för många socialsekreterare har ökat, säger Eva Nordmark, ordförande i fackförbundet SKTF.

Antalet utbetalade socialbidrag minskar inte – trots att vi befinner oss mitt i en brinnande högkonjunktur. Detta är en unik historiskt brytpunkt – vid högkonjunkturer brukar normalt socialbidragstagandet minska. Många hamnar nu istället i kläm och faller mellan stolarna. För ”frisk” för sjukersättning, för ”sjuk” för att jobba. Nu tvingas dessa människor, ofta av läkare sjukskrivna, stå med mössan i hand på socialkontoret, och få hela sin ekonomi granskad.

Samhällsklimatet hårdnar. Offren för den hjärtlösa borgerliga politiken blir fler och fler. Frågan är naturligtvis vad som kommer ske när konjunkturen så småningom vänder nedåt igen? En skrämmande framtidsvision….

*

bush1.jpg

Bush besöker Israel och säger sig hoppas och tro på fred. En from förhoppning, ett spel för gallerierna eller ren galenskap? Kanske är han helt enkelt bara ”en klok man” 😉 med en direktlänk till gud, eller fullständigt blind?

Israel är fjärde största vapenhandlande nationen i världen i dag. Vilken som är störst behöver jag väl inte tala om? Israel och USA, deras ledare och storföretag, lever numera gott på att sälja ”säkerhet” och på ”kriget mot terrorismen”. Hur deras befolkningar mår och hur de andra offren för deras enorma investeringar i krig och terror mår är en helt annan sak. Frågan är – finns viljan till fred eller har allt bara blivit en ”kostnadsfråga”?

*

Antalet museibesök rasar i Stockholm sedan den fria entrén slopades. Ingen är förvånad, men visst är det sorgligt när till och med vårat kulturarv reserveras för de som har råd och pengar. Givetvis borde alla ha rätt att gratis besöka våra största statliga museer. Statliga förresten – snart blir det väl utförsäljning till lägstbjudande om moderaterna får fortsätta….

*

Plastkassar är den nya miljöboven. Flera tidningar skriver i dag om plastpåsens styggelse och negativa miljöpåverkan. Överallt i världen tycks de vara hatade och livsfarliga miljöbovar. Här hemma i Sverige kör vi på. Var man än handlar, hur liten och obetydlig varan än är – plastpåsen kommer på köpet. Vi använder dem till soporna, jobbet, maten och alltid utan att fundera över miljökonsekvenserna. Hur många av er visste att man i vissa delar av Indien kan få upp till sju års fängelse om man sparar en plastpåse…

Så här skriver Lena Melin i Aftonbladet;

De skräpar ner. De förstör djurlivet; i död vitval som flöt iland i Frankrike hittades exempelvis 800 kilo plastrester. De tillverkas av olja. De ger koldioxidutsläpp om de bränns upp.

Kanske det är dags att ta sig en funderare. Behöver vi verkligen alla dessa plastpåsar som blivit våra ständiga följeslagare? Eller är de flesta av dem bara ett tecken på vår bekvämlighet och gammal vana? Jag ska i alla fall börja tänka efter och tacka nej – lite oftare….

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. d2w
  NYHET! – Miljöpåsen (100% nedbrytbara d2w™-plastbärkassar)

  Låt mig presentera, den nya nedbrytbara plastfolien!
  Nu finns tillgång till årets mest spännande plastfolielösning

  Nedbrytbara d2w™-plastfolier programmeras till att börja brytas ner från 60 dagar till fem -sex år, vanligtvis väljs 18-36 månader. Plastens alla egenskaper bibehålls såsom styrka, klarhet, svetsfog, gas-/fuktresistens och tryckbarhet. Efter given hållbarhetstid (brukstiden) bryts plasten ner i naturliga beståndsdelar. Nedbrytningsprocessen efter brukstiden, fullbordas med syre (vår vanliga luft) och avger inga växthusgaser. Obs!, Det är inte en biopåse som förmultnar utan en polyetenpåse som äts upp av mikroorganismer när plasten oxiderar efter programmerad användningstid – Det gillar vår planet!

  Plastpåsens alla kvalitativa egenskaper bibehålls alltså, dvs. styrka, tryck och svetsfog – ingen skillnad! Och den är också livsmedelsgodkänd som en vanlig PE-/PP-påse, och miljömärkt. d2w™-materialet är mjukt, starkt och bra

  Plastpåsen bryts ner av syre, vanlig luft, efter anpassad tid från 60 dagar till fem-sex år, till endast CO2, vatten och fuktig biomassa (mull) återstår

  återhållsamhet, återanvändning, återvinning & kåmpostering
  d2w™-produkter håller sig helt till dessa grundläggande miljöprinciper. Plastpåsen blir alltså ingen miljöbelastning. Materialet kan återvinnas och komposteras

  Den nedbrytbara plastfolien är ett nytt intressant alternativ

  Lösningen på den miljövänliga plastens nedbrytning är här nu!

 2. H-E.R

   /  januari 10, 2008

  Att ”hamna mellan stolarna” som politikerna väljer att kalla det när en människa kastas handlöst ur trygghetssystemet är nog bland det mest djävulska man kan råka ut för.
  Att tackla en sjukdom som ingen tror på, att gå från ärlig, arbetande och ”nyttig” till att bli betraktad som simulerande och oärlig.
  Det är inte bara en händelse som slår hårt ekonomiskt, det är något som golvar människan helt.
  En del orkar inte när detta händer, de tar sitt liv för att slippa förnedringen.

 3. Jamen – det där är ju jag ju.

  Det är lite märkligt att 25 års arbete inte ska berättiga till sjukpenning efter en termins studier.

 4. Fille

   /  januari 11, 2008

  Med den här regeringenspolitiken hamnar snart fler ”utbrända” socialsekreterare själva som sökande av försörjningsstöd på ett socialkontor….
  Skrämmande perspektiv som SKTF målar upp.

  Inte är det väl konstigt att man får lite ”kalla kårar” längst med ryggraden, särskilt som ekonomerna nu börjar tala om att konjunkturen vänder och att vi redan detta år och 2009 kan komma att gå in i en ny lågkonjunktur.

  Det är nog inte bara jag som känner en liknande oro som den trapetsakrobat gör som jobbar helt utan skyddsnät, eller har ett skyddsnät med allt grövre revor. Bara att hoppas att man inte faller…

 5. H-E.R

   /  januari 11, 2008

  Livelev, hoppas du får din rätt. Om du är medlem i facket har du också rätt till hjälp vid överklagan och annat därifrån, jag utnyttjade den hjälpen i början vid min skada och hade god nytta av den.
  Visst är det skrämmande denna utveckling, helt klart.
  Moraliskt sett så är detta agerande gentemot sjuka och arbetslösa i klass med ren misshandel. Fast med den skillnaden att det finns juridiskt underlag för tillåtelse av det.
  Som grädde på moset finns även en och annan tjänsteman som får utlopp för sin sadistiska ådra när stämpeln med ”avslag” viner i luften, kanske pga den egna pressade arbetssituationen.
  I slutänden kan det hela mynna ut i det som Fille skriver om, att socialsekreterarna blir utbrända (vilket ju inte numera anses vara sjukpenningberättigande) och därefter själva blir sökande av försörjningsstöd.
  Hur snett ska det behöva gå innan det går att få stopp?

 6. Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
  /Miljöpåsen (d2w)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: