Klasspolitik undergräver välfärdens kärna

filippa210.jpg

I dag granskar SvD Filippa Reinfeldts skötebarn – det vid årsskiftet sjösatta Vårdval Stockholm. Konsekvenserna tycks redan uppenbara. De socialt utsatta områdena runt Stockholm får betala priset med färre mottagningar och sämre tillgång till vård. I gengäld får till exempel Stockholms innerstad fler mottagningar för sin allt yngre, friskare och penningstarka befolkning. Viktig vårdpersonal köps ut och pensioneras på grund av ”krymp budget”.

SvD i dag:

Landstinget i Stockholm har betalat 50 miljoner för att köpa ut personal till följd av Vårdval Stockholm. Det är framför allt vårdpersonal i socioekonomiskt utsatta områden som slutat med pension och avgångsvederlag när budgeten krympt inför den nya reformen.

….

I norra Botkyrka har ett trettiotal slutat. Den 11 januari stänger Botakuten, en närakut i Fittja.

–Vi stänger också familjecentralen och lägger ner vårt rehabiliteringsteam. Vi har den sjukaste befolkningen, men får en 30-procentig minskning i ersättning från landstinget, säger verksamhetschefen Helena Josefsson.

Jan Halldin, läkare i Danderyd, kritiserar Vårdval Stockholm för att vara ett ”hastverk” som fokuserar mer på form än innehåll. Med andra ord – att privatisera vården är målet – hur det går till, hur vården, patienterna och personalen drabbas är oväsentligt. Halldin kritiserar den borgerliga majoriteten för att ha struntat i diskussioner med den berörda vårdpersonalen och oppositionen. Inte heller har man bemödat sig om att göra några vetenskapliga konsekvensanalyser. Jan Halldin sammanfattar reformen med orden;

Vårdval Stockholm kan komma att undergräva en av de viktigaste delarna i den svenska välfärdens kärna.

Kommunalarbetaren pekar på ännu en konsekvens av den nya reformen. Den yttrande och meddelarfrihet som sedan 2005 gällde lika för privata vårdgivare som offentliga i Stockholms Läns Landsting försvinner i och med Vårdval Stockholm.

Vem bryr sig om patienter och personal när vinsten blir ledstjärnan i ”den nya moderata privatiserade välfärden” ?

Vårdval Stockholm är inget annat än ren och skär klasspolitik. De mest utsatta får betala de rikas nya privatmottagningar medan deras egna vårdcentraler läggs ned eller skärs ned på både personal och resurser. Vård efter behov i stället för plånbok blir nu ett ännu mer avlägset mål för den svenska sjukvården – i synnerhet i Stockholmsområdet.

Inte så konstigt att många har fått nog!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. H-E.R

   /  januari 7, 2008

  Bra skrivet Ilse-Marie. Frustration infinner sig direkt när man inser vad som egentligen styr i moderaternas vårdpolitik, det är helt klart en plånboks/klassfråga.
  Men insikten verkar allt klarare hos många väljare nu, den här sortens snuskpolitik hör inte hemma i ett demokratisk samhälle.
  Fortsätter denna utveckling i samma takt så finns till slut ingen behovsstyrd vård kvar.
  Värst av allt är det förb**** skenheliga sätt moderaterna presenterar det på, ofta med ”utrymme för flera aktörer” och ”kortare vårdköer” som främsta ursäkt.

 2. Jag håller med dig helt och hållet. Och kommentaren av H-E.R är klockren!

  Ha det gott! /Katrin

 3. Är väl inte värre än att alla sjuka i de fattiga områdena sätter sig i väntrummen i city. Det ska ju vara valfrihet….

 4. Min kommentar på Vårdval Stockholm finns på min blogg. Jag valde att låta andra tala…

 1. Vad ska ungdomarna egentligen lära sig? | Svensson
 2. Oppositionens tystnad « Siztersurround’s Weblog
 3. Vem är sur, vem är glad « Ett hjärta RÖTT
 4. Sicken otur, Filippa och Göran « Ett hjärta RÖTT
 5. Smutskastning, gubbvälde och vårdslakt « Ett hjärta RÖTT
 6. Att vakna eller inte vakna « Ett hjärta RÖTT
 7. Bittra sanningar om Filippas skötebarn « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: