Våga stoppa eländet

Miljöförstörande, mördande skadande och skakande.

Våga stoppa eländet!

sunglas1.jpg

Jag har fått en budkavel från ”Gester… med ord” – det handlar om att stoppa allt okynnessmällande av raketer och smällare.

Så här skriver Gester… med ord;

Så antingen ett totalförbud för amatörer utan kunskap att hantera fyrverkeri. Höjningar av skatterna på pjäserna så skadorna som uppkommer täcks. Eller så kan man ta Jinges ide ett steg vidare.

Så här skriver DN i dag;

Efter en period med allvarligt skadade personer, stängda tunnelbanestationer och stressade husdjur höjs röster för ett förbud av smällande fyrverkerier. Men stödet är svagt.

Stödet sägs vara ”svagt” för ett förbud mot smällande fyrverkerier. Då menar man inom de politiska riksdagspartierna. Men hur är det hos allmänheten (och hos husdjuren)?

Hur många av oss känner ett oemotståndligt behov av att kasta smällare och raketer på andra människor, husdjur, skolor eller bara smälla för smällandets egen skull? Själv känner jag ingen som är vuxen (över 18 år) som har den läggningen. Gör du?

Vi är nog en stor majoritet av människor som inte kan se någon anledning till att barn och tonåringar ska kunna springa runt och kasta raketer och smällare på folk. Vad är riksdagspartierna rädda för? I dag finns det regler, men helt uppenbart efterföljs de inte. Varför? Vuxna fortsätter att sätta raketer i händerna på sina barn. Sedan fortsätter ”traditionen”. Cirkeln är igång. Det är vi vuxna som har skapat dessa ”monster”. Reglerna som finns efterlevs inte. Skärpta regler kan vara det enda som fungerar.

Dessutom förstår jag inte varför vi överhuvudtaget är villiga att kasta ut sådana enorma summor pengar på dessa miljöförstörande, skrämmande och dödliga galenskaper. Men det är ju en helt annan sak…

Jag stödjer givetvis denna budkavle. Jag hoppas att vi blir fler som skriver om eländet.

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,,
intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Gaspode

   /  januari 2, 2008

  Här är iaf något på denna blogg jag helhjärtat kan skriva under på.

 2. fundersam

   /  januari 2, 2008

  Jag med. En minskning är god som något. Att inte göra något med hänvisning till smuggling eller liknande faller på eventuell verklig förändring.

  Ett förbud mot försäljning skulle nog göra tillgängligheten tuffare och minska oljudet.

 3. Spelar det någon roll att skärpa reglerna när de existerande reglerna ändå inte efterföljs? Jag skulle snarare rösta på att använda de regler som redan finns.

 4. Relativt Majs

   /  januari 2, 2008

  Fritt, men med ansvar går det ju att behålla fyrverkerierna, det kommer alltid finnas idioter som kommer skjuta med dom där, och när de som vill ha raketer tvingas söka sig till svarta marknaden, gissar jag på att de enda som kommer använda raketer är dom som vill skjuta på folk med dom. Därmed fråntar man dom som faktiskt vet hur man handskas med raketer möjligheten, medans man tvingar resterande till kriminella metoder via svarta marknaden för att skjuta raketer. Så vi kommer nog inte se någon lösning på problemet.

 5. H-E.R

   /  januari 2, 2008

  Håller med till fullo. Förutom hundar som är skotträdda finns även människor som får panik när det börjar smälla, t ex de som bott i krigshärjade länder. Nu har skjutandet urartat och smällarna används som rena mordvapen som kastas rakt på människor.
  Det som gör mig fundersam är varför? Hur mår de barn och ungdomar som utan att blinka slänger en raket rakt emot en annan människa?
  De flesta vuxna klarar nog att sköta nyårsfyrverkerierna på ett säkert sätt, men så länge utvecklingen med våld bara ökar måste något göras.

 6. Nils-Erik

   /  januari 2, 2008

  Stör mig på media som formulerar frågan, både till politiker och läsarna, ”bör fyrverkerier förbjudas?”

  Varför så kategoriskt? Är det för att journalisterna själva tycker det är trevligt med fyrverkerier i sina lugna villaområden? Varför inte i stället formulera frågan mer i linje med vad folk faktiskt vill? exempelvis ”Bör vi införa regler/förbud så vi får slut på okynnessmällandet dagarna före och efter nyår, t ex genom att begränsa försäljningen till dagen innan nyårsafton?”

  majoriteten vill ju ha fyrverkeri på nyårsnatten men inte en månad innan och efter.

 7. Fille

   /  januari 2, 2008

  Håller med. Hade våra husdjur haft något att säga till om hade saken varit ”biff”: ett förbud mot halvberusade män i medel- och tonåren som älskar att experimentera med diverse ”knallar” (på andras bekostnad) hade varit lag i vårt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: