Nu öppnas godispåsen

borg-reinfeldt.jpg

Efter sitt första impopulära år är det nu dags för regeringen och finansminister Anders Borg att öppna godispåsen. Satsningar på nya reformer och på välfärden aviseras. Förmodligen följer även denna charmoffensiv Anders och Fredriks planer. Först piskan sedan moroten. Man hoppas givetvis på att svenska folket ska hinna glömma alla orättvisor.

Regeringens rikstäckande borgerliga stödskrifter (DN och SvD) försöker nu ge ett uppsving till den impopulära regeringen – kanske som en extra julklapp. De undviker helt att kommentera det impopulära och regelvidriga förslaget om avtalsförbud. Istället bjuds det på en rad sockersöta karameller.

Eller vad sägs om dessa självklarheter…
De som felaktigt hamnar i kronofogdens register ska lättare undslippa. Bra idé eller hur? Självklart – kanske man skulle kunna säga. Eller att vi mitt i alla ”vårdval” och ”skolval” ska få bättre möjligheter att välja. Ja, vem säger emot? Inte Mats Odell i alla fall. Fantastiskt! 😉

SvD skriver mycket riktigt att man måste ”förtjäna” sitt förtroende. Förmodligen är det detta regeringen nu tar fasta på. Att sparka på de som mest av allt skulle behöva stöd är helt enkelt inte poppis hos svenska folket. Att ösa extra pengar över de allra mest förmögna i Djursholm, Danderyd och i Täby, slår inte heller an en sträng hos medelsvensson. Att staten rear ut våra gemensamma tillgångar och företag till underpriser, eller att regeringen kränker rätten att fritt teckna avtal är allt annat än omtyckt.

Regeringen har helt klart inte gjort någonting för att förtjäna vårat förtroende – hittills!

Men, än finns det tid att glömma.

Förvänta er inget annat än en charmoffensiv av regeringen och dess stödtrupper (den borgerliga pressen) under de närmaste åren. Att fortsätta på den inslagna vägen blir en omöjlighet – i alla fall om regeringen har för avsikt att vinna även nästa val.

Nu öppnas godispåsen … sug och tugga – men svälj inte karamellerna! 😉

*

Men, regeringen har inte upphört att producera mindre lyckade förslag. I dag får vi veta att de planerar en lag som innebär ”att polisen kan få spåra dig på nätet, även om du inte misstänks för brott.” Citat, Aftonbladet;

– Om regeringen får igenom förslaget skulle det vara extremt allvarligt för den personliga integriteten, säger Aftonbladets IT-expert Ian Vännman.
– Det skulle göra att de kan övervaka det mesta man gör på nätet.

En skrämmande ”framtidsvision” blir alltmer sann – storbror ser dig!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Relativt Majs

   /  december 27, 2007

  Tur att jag inte gillar godis.
  Notis: Vad skrämmande reinfeldt ser ut på bilden. Hjälp.

 2. H-E.R

   /  december 27, 2007

  Inte direkt så överväldigande innehåll i godispåsen hittills. Rena självklarheter, precis som du skriver Ilse-Marie, vad gäller de som hamnar i kronofogdens register av misstag.
  Nog verkar hela alliansen och deras försök att blidka väljarna rätt patetiska.
  Förhoppningsvis inser många nu att alliansens sk politik enbart går ut på att människan enbart är en handelsvara. Det börjar verkligen synas på alla sätt och vis.
  Igår fick jag mig ett gott skratt, en av mina käraste bekanta är en dam på snart 90. Hon hänger med rätt bra i politiken och samhällsutvecklingen.
  Om Reinfeldt sa hon: Han begriper nog inte mycket den pojken…. 😀
  Jag kunde bara hålla med.

 3. Ja H-E.R, den damen verkar begripa betydligt mer än Fredrik pojken 😉

 4. Hej, ilse- marie!

  Att vi inte har så speciellt mycket gott att vänta från Reinfel är kanske inte något att förvånas över.

  Problemet är att vi saknar alternativ. Vi borde börja säga vad vi vill ha istället. Hur vi vill att samhället ska se ut om 50 år. Annars är det stor risk att Mona Sahlin bara kommer att administrera arvet efter Alliansen.

  Vi behöver inte ta ansvar för regeringen – men vi har ett ansvar för vilken politik den framtida regeringen kommer att föra, och det är hög tid att vi säger vad vi vill.

 5. Gaspode

   /  december 28, 2007

  ”Eller vad sägs om dessa självklarheter…
  De som felaktigt hamnar i kronofogdens register ska lättare undslippa. Bra idé eller hur? Självklart – kanske man skulle kunna säga. ”

  Skrivs det.

  Uppenbarligen inte tillräckligt självklart för att den förra regeringen skulle ordna till det.

  och livelev

  Sanningen är tyvärr den att vänstern faktiskt inte har en politik att presentera som fungerar i Sverige idag.

 6. Jag tycker att regeringen kan efterskänka alla skulder som ligger hos kronofogden, så att amnestin omfattar fler än bara Posner och skattesmitarna.

 7. Gaspode

   /  december 28, 2007

  livelev

  Så du menar att man ännu mer än den tidigare vänsterregeringen skall tala om för folk att de inte behöver ta ansvar för sig själva? Det spelar ingen roll om man är ekonomiskt ansvarslös (för det är majoriteten av dem som hamnar hos kronofogden) för staten efterskänker dina skulder.

  Vad tror du dessa personer gör sedan?

 8. Tja, antagligen samma sak som skattesmitarna.

  Var det inte längre viktigt att det blev rättvist? Det sa man ju när det gällde sjukförsäkringarna. Hur ska de ha det?

  Själv är jag mycket ekonomiskt ansvarig. Jag får nämligen inte kredit, eftersom jag har så låg inkomst. Men på något vis får jag ändå för mig att det är jag som är orsaken till alla problemen, eftersom jag både får bostadsbidrag och socialbidrag och dessutom är sjukskriven. Tärande….

 9. H-E.R

   /  december 28, 2007

  Livelev, där slog du huvet på spiken. Massor av människor har inga möjligheter till krediter och banklån. Inkomsterna räcker inte till överlevnadskostnaderna. Men i samma stund man då emottager bostadsbidrag och socialbidrag blir man av någon outgrundlig anledning en person som själv vållat behovet av detta. Har man dessutom fräckheten att bli sjuk så är måttet rågat, då straffas man obönhörligen på alla tänkbara vis, inte minst med sänkt ersättning ur sjukförsäkringen. Ett ekorrhjul.
  Människan som produkt av utfört arbete kan inte längre räkna med samma människovärde när lönsamheten fallerar.
  Fast nog ger den senaste tidens händelser ändå en förhoppning om andra tider, alliansen måste väl ha sk*tit i det blå skåpet nu när de t o m ämnar åtsidosätta äganderätten genom att göra privata sjukförsäkringar värdelösa. Vilket är rent absurt om man tänker på högerns ideliga försvar att just äganderätten.

 10. kirira

   /  december 29, 2007

  och H-E. R slog också huvudet på en spik! En regering som jobbar hårt på att montera ner välfärdsstaten och som sen har mage att förbjuda folk att lösa det problemet med att, ehuru motvilligt, teckna privata försäkringar, har verkligen gått över gränsen och står nu ideologiskt för – nada, niente, inte ett sk*t, mitään. Ett reklambyråhopkok som vi lär få dras med i nästan tre år till…

 11. Men det har väl alltid varit lättare att ”sparka på den som redan ligger”? Och det är väl det alliansen gör, eller…?
  Håller helt med ”livelev”! Är man sjuk och får bostadsbidrag osv, känner man sig som en ”bov” numera… ”Utanför” är väl den nya benämningen?

 12. @liveliv: ”Problemet är att vi saknar alternativ. Vi borde börja säga vad vi vill ha istället. Hur vi vill att samhället ska se ut om 50 år. Annars är det stor risk att Mona Sahlin bara kommer att administrera arvet efter Alliansen.”

  Instämmer till fullo. Politiken saknar visioner och handlar istället idag nästan uteslutande om att de etablerade partierna bollar makten och härligheten mellan sig. Olof Palmes ord ”politik är att vilja” känns verkligen långt borta i denna politiskt visionslösa tid. Tja, om man då inte menar att politik är att vilja behålla/få makten enbart…

  @Gaspode: ”Sanningen är tyvärr den att vänstern faktiskt inte har en politik att presentera som fungerar i Sverige idag.”

  Jag skulle nog snarare säga att det inte längre finns någon vänster i Sverige. När S bestämde sig för att vandra mot mitten i början av 90-talet (eller ännu tidigare) så satte man riktning mot dagens situation där idéarvet är ett minne blott och något man bara har i sitt partipolitiska CV för att stoltsera med och använda som slagträ i debatter. Problemet är dock att inte ens S kan leva på gamla meriter hur länge som helst.

 13. Gaspode

   /  januari 2, 2008

  thomastvivlaren.se

  ”Problemet är dock att inte ens S kan leva på gamla meriter hur länge som helst.”

  Där har vi ju själva kärnan!

  SAP (och dess stödpartier) tror fortfarande att de kan göra det. Risken är uppenbar att man, om opinionssiffrorna fortsätter att vara så positiva för dem även över valet 2010 och man hamnar i regeringsställning igen, drar slutsatsen att man inte behöver göra något annat än att återställa till hur det var innan 2006 för att allt skall vara frid och fröjd. Ett skrämmande scenario.

 14. Patrik

   /  januari 8, 2008

  Instämmer! Det var en farlig väg Göran Persson var på väg före valet 2006, det var troligen därför han blev bortröstad. Regeringen hade ju som bekant hållt på att skära i välfärdssverige i flera år före alliansen, då det var lågkonjunktur.

  Nu när det blev högkonjunktur och svenska folket blev less Göran Persson, så kom moderaterna till makten och började föga förvånande att ösa överskottet på höginkomsttagarna, några smulor blev över som gavs till medelklassen, men de utsatta fick betala extra mycket i form av osäkra anställningar och krångligt regelverk till a-kassan.

  Tyvärr kan man bara vara efterklok. Jag tror själv att moderaternas ”medicin” mot misstroendet är skattesänkningar till de som arbetar och har klarat sig. Troligen kommer det aldrig skattesänkningar för hela befolkningen mer så länge de har makten. Tyvärr pensionärer, arbetslösa, studenter och sjuka. Ni kan känna er blåsta….

  Jag har inte heller större förhoppningar på Mona Sahlin men tyvärr har vi idag en situation som liknar usa:s i att det finns bara två partier av betydelse: Moderaterna och Socialdemokraterna.

  Det ena partiet som utav någon pseudoanalytisk anledning jämställer ordet ”frihet” med pengatillgång och privatiseringar. Som i det förflutna har varit (och troligen fortfarande är) ett rikemansparti som haft nära samarbete med organisationen ”Svenskt näringsliv”, som totalt hatar allting som kan prismärkas med ”bidrag” och ger blanka fan i konsekvensanalyser.

  Det andra partiet som lever gott på sitt goda rykte från det förflutna men på senare tid fått ruskig högerinfluensa på grund av sin storlek. Karriärspolitiker som blivit ”sossepampar”.

  Av dessa två finner jag socialdemokraterna i alla fall ha en mera sund inställning till hur livet fungerar. Alla kan aldrig hamna på toppen och fallet från ”karriärsstegen” bör lindras så människor inte känner sig ”utanför”.

  Socialdemokraterna borde se till hela helhetsbilden och inte enbart en liten del som moderaterna gör. När du hamnar på botten är det mycket svårt att stiga upp, där behöver vi satsa så människorna får ett jobb de trivs med och framför allt känner sig trygga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: